Vizitator Postat Februarie 20, 2012 Partajează Postat Februarie 20, 2012 Bobinajul este unul dintre domeniile tipice, ale carui subiecte isi pot gasi locul in cadrul sectiunii Atelierul mecanic. Deschid acest subiect, dupa ce mai mult timp am asteptat ca cineva sa o faca. In mod particular, ma intereseaza sa identific un dispozitiv electronic cat mai performant, pentru detectarea spirelor in scurt-circuit, pe care apoi sa il construiesc in regim DIY.Altminteri, ii invit pe toti cei interesati sa posteze informatii, scheme, desene de executie si detalii tehnice, in legatura cu orice alt dispozitiv cu aplicatii in activitatea de bobinaj. Link spre comentariu
Big Postat Februarie 20, 2012 Partajează Postat Februarie 20, 2012 salut, este vorba despre un dispozitiv ce verifica bobinajele sau unul care le construieste? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 21, 2012 Partajează Postat Februarie 21, 2012 Intrebarea mi se pare fara obiect. La constructie, se fac operatiuni de bobinaj. Depistarea spirelor in scurt-circuit, se face in mod evident la operatiunile de verificare/depanare, in special la bobinajul motoarelor electrice. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Noi folosim in depanare la trafuri si deflexii aparat de verificare spire in scurt.Am atasat o schema. Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Aparatul pt. masurat traf linii in scurt se poate pune pe infasurarile unui rotor bobinat ? Adica punem pe doua paduri alaturate de pe colectorul rotorului si ne spune starea infasurarii?As fi si eu foarte interesat de un asemenea aparat pt. ca am foarte multe bormasini care trebuiesc intretinute si m-ar ajuta foarte mult.Am vazut ceva similar la un service BOSCH foarte util adica avea tot un bargraph ,si in momentul in care pe un suport cu doua contacte metalice puneai rotorul si-l invarteai iti dadea informatii despre starea infasurarilor indicand inclusiv scurtul prin aprinderea in totalitate a bargraph-lui deci implicit a ledurilor rosii.Salut deschiderea acestui topic si sper sa gasim solutii ingenioase. Link spre comentariu
dan cod Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Eu mai am unul de verificat spire in scurt dar din pacate nu am schema la el l-am cumparat in urma cu 15 ani si este cu ac indicator.Acela si asta cu leduri l-am bagat intr-o singura cutie si cu un comutator comut de pe unul pe altul.Cu cele doua impreuna mie nu mi-a scapat niciodata trafuri,deflexii,trafuri chopper, bobine de EW cu spire in scurt. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Schema unui asemenea dispozitiv, a aparut in revista Tehnium. Stie cineva numarul revistei, sau cel putin anul in care a aparut acea schema? Link spre comentariu
dorian 70 Postat Februarie 27, 2012 Partajează Postat Februarie 27, 2012 Schemele de tester pentru transformatoare, din Tehnium, sunt in numerele:- nr. 2(iunie) 2003 la pagina 30 - schema lui @dan cod cu 14015- nr. 4(decembrie) 2003 la pagina 43, varianta cu 4017 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 28, 2012 Partajează Postat Februarie 28, 2012 Nu la aceste sheme ma refeream, ci la cea clasica cu indicator analogic (miliampermetru) care a fost publicata inainte de 1980. Imi aduc aminte, ca shema era de o maxima simplitate. A construit-o un mare hobby-ist, care mi-a fost profesor in liceu si mi-a recomandat-o. A spus ca este foarte eficienta. Din pacate, aveam pe atunci cu totul alte preocupari si nu i-am urmat sfatul. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 M-am incapatanat si am cercetat arhiva Tehnium, iar in nr. 01/1977 la pagina 22 am gasit urmatoarea schema pentru depistarea spirelor in scurtcircuit, cu miliampermetru analogic : Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Cred ca ai depus o munca enorma. Eu la randul meu, am luat colectia Tehnium pagina cu pagina, dar nu am reusit sa gasesc schema. Adevarul este ca nu mai tineam minte la ce rubrica aparuse si nu ma asteptam sa fie chiar pe ultimele pagini. Multumiri in numele celor care vor fi interesati de schema. Am inlocuit poza ta cam neclara, cu o imagine de o calitate mai buna. Link spre comentariu
TESSLA Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Despre bobina L1 nu avem nici o informatie....cum ar trebui realizata ea? Link spre comentariu
dorian 70 Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Cred ca bobina L1 va trebui realizata prin bobinarea a cca 1000 spire pe un mic trafo defazor sau iesire, recuperat din vechile radioreceptoare cu tranzistoare, gen Albatros sau chiar folosirea infasurarilor existente, de exemplu primarul din trafo iesire. Ramane de vazut. Cred ca ai depus o munca enorma. Eu la randul meu, am luat colectia Tehnium pagina cu pagina, dar nu am reusit sa gasesc schema. Adevarul este ca nu mai tineam minte la ce rubrica aparuse si nu ma asteptam sa fie chiar pe ultimele pagini. Multumiri in numele celor care vor fi interesati de schema. Am inlocuit poza ta cam neclara, cu o imagine de o calitate mai buna.Da, intradevar, am rasfoit (electronic) vreo doua zile prin Tehnium, macar atat sa fiu si eu de folos lui Elforum, ca el mult m-a mai ajutat pe mine ! Link spre comentariu
maremaestro Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Cu multi ani in urma am construit un detector de spire in scurtcircuit.Nu mai mi-aduc aminte ce schema am folosit. Posibil cea prezentata mai sus.Oricum principiul de functionare era acelasi.Ca bobina am folosit una de oscilator de linii recuperata dintr-un televizor (parca din Temp 2), introdusa peste capatul unei bare de ferita cu diametrul de 8 mm si lungimea de ~10 cm. Bobina avea cateva sute de spire (cred) si mi-aduc aminte ca izolatia era de bumbac albastru.Aparatul era folosit prin introducerea barei de ferita in bobina de testat.Functiona impecabil. Link spre comentariu
dan cod Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 Banuiesc ca aceasta este schema si la aparatul meu.Eu l-am cumparat in urma cu multi ani deci nu stiam de unde este schema,dar functioneaza super. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum