Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

televizoare romanesti fabricate pana in 1990

Vizitator daddy000

Postări Recomandate

Diamant 210 (cel din poză) a intrat în producție înainte de Revoluție, a mai fost o variantă 210 B, care a fost realizată în 1991... 210 simplu arată mai bine, are mai puțin plastic, și piese mai bune decât cele puse în varianta din 91. Amândouă variantele au șasiul cu autotransformator. Trebuie avut grijă ca rezistorul serie din circuitul de alimentare a filamentului tubului cinescop să aibă valoarea de 6,8 ohmi, și nu mai mică. Depanatorii aveau obiceiul de a reduce valoarea acestui rezistor când tubul dădea semne de "oboseală". Grija fațà de alimentarea filamentului T.C. e fondată pt. că, spre deosebire de un tub electronic normal (cum ar fi GMI-90, sau banalul ECC83), la care catodul emite electroni aproximativ pe întreaga lui suprafață, la TC suprafața activă e destul de redusă (cu puțin mai mare decât orificiul practicat în prima grilă). Ce zic se poate desprinde ușor și din imaginile de mai jos:

9glxg7.jpg

3501ic2.jpg

Mai jos aveți poza unui transformator de linii cu echivalentul sovietic al lui DY86. Echipa tot un TV românesc.

14iq749.jpg

25hh895.jpg

rsdm60.jpg

10r2r7k.jpg

Încet, încet rezolvăm o mică enciclopedie tehnică ilustrată legată de tv românești... :)

Link spre comentariu

As avea o rugaminte la colegii care au postat sau vor posta in acest topic. Pt donatii sau alte tranzactii, aveti sectiune dedicata. Nu are rost sa poluam aici cu asemenea anunturi. Am lasat o vreme acele postari ca sa-si faca efectul ca sa zic asa, dupa care am facut curat. Alte discutii care au fost purtate aici, se puteau desfasura prin mesaje personale fara probleme.

Va multumesc pt intelegere.

Link spre comentariu

Eu am pus în Diamant un selector de Alec Telestar 4012, fără linia de RAA (oricum cu ea cuplată TVR1 se prinde mai greu la mine în zonă). Selectorul e cu tetrode MOS, și e tot românesc pt. Export. Cel clasic mă enerva pt. că trebuia să desfac totdeauna mufa de antenă de pe capacul spate al tv-ului. La acest tip de selector mufa iese direct din carcasa lui, așa că problema dispare. Mai am un selector FIF-UIF clasic românesc din acela compartimentat, însă cu tranzistoare PNP, așa că se poate cupla cu TDA440 fără a mai folosi etajul inversor de RAA. O să revin cu poze...

P.S. Până la urmă, la cine a ajuns Diamantul 210?

Link spre comentariu

33w042e.jpg

zspd2o.jpg

Aceste poze imi aduc aminte de..alte vremuri,mai aveam probleme cu..PL 500(504),PY 88 etc! Am avut probleme si cu comutatorul asta(rotativ),si in ''diplomatul'' tau,geanta cu scule,aveam si un PCF 802(??),PY 88, PL 500(504) etc dar in anii 70-80, NU aveam...osciloscop,la tv-urile vremii,nu prea aveai ce face cu el...!! Marea majoritate a defectelor erau intreruperea rezistentelor de pe U=175(nu mai stiu..),secundar trafo linii..crapat (la propriu) si cel mai enervant lucru era...desincronizarea verticala !! Daca mai era si desincronizare...orizontala,amandoua la un loc...STRESS!

Link spre comentariu

Revin cu câteva modele de selectoare tv. Astea sunt:

oqwzm1.jpg

29xuqec.jpg

332qa06.jpg

33bodw8.jpg

jry16d.jpg

2463o80.jpg

8vrhj5.jpg

28mp6pd.jpg

203235.jpg

Žl mai am și pe cel mic de FIF, dar nu l-am găsit. La primul selector din poze se poate vedea în partea de UIF, realizarea practică a circuitelor acordate "cu constante distribuite" , adică a liniilor sfert de undă... Acela a fost un selector foarte sensibil, dar era ușor scos din funcțiune dacă apăreau descărcări electrice în atmosferă. Selectoarele care urmează, sunt de generație mai nouă, deja începuse să dispară compartimentarea... Ultimul selector postat e cel folosit la gama de televizoare hibride... O problemă mare la el era șina cu contactele pt. comutarea benzilor de recepție. Țin minte că H2-ul recepționa și ceva radio în banda I.

Pentru proiectanții de la fabricile autohtone de electronice, problema era oarecum mai complicată deoarece logica de lucru era un pic inversată. Žn loc de a construi un aparate complet noi, așa cum făceau cei din vest, erau obligați să gândească aparatele în funcție de piesele care erau "pe stoc" la IPRS în momentul respectiv. Se făcea aparatul care să corespundă pieselor, și nu piese pt. aparate noi... De la IPRS piesele "mai bune" ajungeau la Electronica, iar cele de "calitatea a II-a", la Electromureș sau la Tehnoton. Totuși produsele acestei din urmă fabrici erau superioare dpdv. estetic celorlalte, deși înăuntru erau dezastru...

Tuburile folosite la baleiajul orizontal al tv. autohtone aveau un regim de lucru destul de greu, BO era un etaj dimensionat la limită în aceste TV-uri. Probabil că variantele H2 ar fi suferit mai bine un cuplu gen PL519 și PY500, în loc de PL500 și PY88.

Nu prea obișnuiesc să-mi exprim păreri despre lucruri non-tehnice acolo unde nu e cazul... Am continuat acest topic din dorința de a arăta și celor care nu știu, că am avut o industrie electronică proprie- așa cum era ea, și totodată de a-i ilustra realizările cu poze... Cei care vor să restaureze un aparat știu deja cât de prețioasă e o poză a unei piese, mai ales când ea lipsește. ( Vedeți de ex. în secțiunea alăturată încercarea d-lui feri.visky cu galena din IRM). Eu nu sunt colecționar, am reparat doar Diamantul în speranța de a-l pune în caseta potrivită (de Diamant 253 sau mai bine 258), atunci când voi găsi una. Nu am nicio legătură cu comuniștii, de orice factură ar fi ei, sau cu slăvirea unui sistem pe care nu l-am cunoscut... Žn '93 când m-am născut eu treaba cu ei era deja demult consumată, cel puțin oficial... Cu televizoarele astea de care vorbesc mai sus am învățat eu ce-s ălea capacitoare, rezistoare, bobine, tranzistoare, și ce rol au ele în montajele electronice. Eu mă ocupam cu așa ceva când alții de vârsta mea credeau că în TV-uri trăiesc pitici și aia îi baza funcționării lor :) . De la TV cu CI și până azi am citit multe lucruri interesante din domeniu. Deși am strâns de-a lungul timpului o grămadă de piese pe care dvs. sigur le-ați considera interesante (da, am și un MI-505A :) ), fratele meu mai mic (are 11 ani) nu pare atras de zona tehnică, are tendințe de a deveni popă, mă bucur pentru el că va avea de la cine să învețe, :) eu a trebuit să mă descurc singur, electroniștii fiind o specie rară pe la noi. O mână de ajutor la timpul ei mi-ar fi prins foarte bine, poate că și ziua de astăzi ar fi fost cu mult mai bună așa... Lui îi place tare mult să se uite pe net la alții cum se joacă jocuri, nici măcar nu se mai joacă el, eu la vârsta lui aveam un Zenith easy PC EZ-1 pe care jucam Dangerous Dave. Pasionații de PC vechi știu ce zic acum.

Žn următoarea intervenție voi prezenta ceva module românești dar și străine, și un selector german tare interesant făcut... Industria românească nu a fost chiar așa de "moartă" cum se crede. Pozele de mai jos ne arată că de atunci până astăzi ceva a mers îngrozitor de prost...

1zmfja8.jpg

2mmy3vt.jpg

3590bx5.jpg

Am recuperat dintre moloz și boscheți mai bine de 1000 de negative fotografice, fiecare cu poze din fabricile noastre... Sunt acolo lucruri care i-ar lăsa pe foarte mulți cu gura căscată.

Păcat că am ajuns să ne recuperăm istoria dintre gunoaie...

Link spre comentariu

Am să le selectez când voi găsi ceva timp liber, procedura de digitizare a negativelor de film nu e tocmai simplă, și cere timp... Žn plus unele dintre ele nu pot fi făcute publice din pricina conținutului. Am să vă trimit totuși ceva pe MP când mă voi apuca mai serios de treabă... Dacă tot sunteți interesat de așa ceva...

Editat de iuli10
Link spre comentariu

Felicitări pentru "articol", aveţi pix-el de scriitor...

Vă cer voie să o preiau şi să o public în revista Pro Radio Antic sub numele dumneavoastră, desigur... Sunt şi eu interesat de fotografii, mă pot implica în digitizarea lor. Ce înţelegi prin sintagma: "Nu pot fi făcute publice din cauza conţinutului"? Din moment ce au fost făcute "publice" în pubele publice... nu înţeleg teama... cu excepţia fotografiilor cu tentă stric personală.

Link spre comentariu

Revin cu câteva modele de selectoare tv. Astea sunt:

[....]

Pozele de mai jos ne arată că de atunci până astăzi ceva a mers îngrozitor de prost...

1zmfja8.jpg

Am recuperat dintre moloz și boscheți mai bine de 1000 de negative fotografice, fiecare cu poze din fabricile noastre... Sunt acolo lucruri care i-ar lăsa pe foarte mulți cu gura căscată.

Multumim pentru pozele cu selectoarele de canale, sigur au trezit amintiri multora.

Garantez ca ar fi multi interesati sa vada acele poze mentionate, sau macar pe acelea care pot fi facute publice (data fiind locatia din profil,... doar n-o fi vorba despre Nitramonia, nu?!).

Insa mare atentie... de exemplu pozele precum cea de mai sus sunt din cele "aranjate" ca sa dea bine la "gazeta de Partid" si care nu prea reflectau "realitatea de la caldura shpanului", toate realitatile triste fiind bine bagate sub pres la vremea respectiva. Persoanele erau selectate, cei mai aratosi pusi in fata, iar desi se ocupau de chestii tehnice, erau pusi sa fie imbracati la costume si cravate(!), ingramaditi cate 5 la un singur birou din fata ca sa iasa poza bine desi in spate erau altele libere (cum sa faci ceva practic acolo fara sa-ti dai coate unul altuia?), erau pusi sa se prefaca ca ar face ceva foarte interesant, etc. Pe scurt, erau poze pentru... propaganda.

Ar fi interesante celelalte poze, din fabrici si uzine... ar trebui neaparat puse pe net (poate chiar si aici pe forum).

Link spre comentariu

Felicitări pentru "articol", aveţi pix-el de scriitor...

Vă cer voie să o preiau şi să o public în revista Pro Radio Antic sub numele dumneavoastră, desigur... Sunt şi eu interesat de fotografii, mă pot implica în digitizarea lor. Ce înţelegi prin sintagma: "Nu pot fi făcute publice din cauza conţinutului"?

Desigur că puteți prelua povestea, e în regulă. "Pixul de scriitor" vine de la faptul că atât liceul cât și facultatea au fost la mine de profil uman (sociologie) Diploma de tehnician în instalații electrice am luat-o ulterior la Liceul Energetic din Sibiu.

Din răspunsul pe care i-l voi da mai departe d-lui Traian B. veți înțelege care-i treaba cu conținutul sensibil...

Multumim pentru pozele cu selectoarele de canale, sigur au trezit amintiri multora.

Garantez ca ar fi multi interesati sa vada acele poze mentionate, sau macar pe acelea care pot fi facute publice (data fiind locatia din profil,... doar n-o fi vorba despre Nitramonia, nu?!).

Insa mare atentie... de exemplu pozele precum cea de mai sus sunt din cele "aranjate" ca sa dea bine la "gazeta de Partid" si care nu prea reflectau "realitatea de la caldura shpanului", toate realitatile triste fiind bine bagate sub pres la vremea respectiva. Persoanele erau selectate, cei mai aratosi pusi in fata, iar desi se ocupau de chestii tehnice, erau pusi sa fie imbracati la costume si cravate(!), ingramaditi cate 5 la un singur birou din fata ca sa iasa poza bine desi in spate erau altele libere (cum sa faci ceva practic acolo fara sa-ti dai coate unul altuia?), erau pusi sa se prefaca ca ar face ceva foarte interesant, etc. Pe scurt, erau poze pentru... propaganda.

Ar fi interesante celelalte poze, din fabrici si uzine... ar trebui neaparat puse pe net (poate chiar si aici pe forum).

Ați făcut o presupunere parțial corectă în paranteză. Undeva prin 2013 am făcut un scurt stagiu de practică la Nitramonia. N-am mai fost acolo de vreo 2 ani. Nu a mai rămas mare lucru din ceea ce era odată al 3-lea combinat din Europa, ca mărime. Astăzi singura parte care mai "funcționează" e cea care produce explozivi și materiale conexe pt. armată. Partea cu îngrășămintele chimice nu mai merge. Nu cred că cei care au lăsat negativele printre boscheți știau despre ce e vorba. Așa cum nu știau nici cei care au umplut remorci întregi de aparatură de laborator gen Fluke și Tektronix ca să le "caseze". Activele CCF-ului par să fie la mâna "mexicanilor" care mișună noaptea pe acolo...

Pozele nu sunt numai de la Nitramonia, mai sunt și de la alte întreprinderi din țară, cum ar fi Balanța Sibiu, un liceu industrial , o întreprindere poligrafică ș.a.

Am să pun desigur un link aici cu arhiva când va fi gata o parte semnificativă din ea. Deși pozele sunt multe, folderul rezultant va fi relativ mic, dat fiind că o poză are cam 600 KB.

Propagandiștii nu cred că erau complet malefici. Fotograful era un băiat cam cu vreo 3 ani mai tânăr decât mine. A vrut să șteargă obiectivul aparatului, și din greșeală și-a făcut o poză foarte tremurată. Apar și poze îngrozitor de sincere pe acolo...

2ll1wfb.jpg

2ceswzt.jpg

La noapte revenim la televizoare :)

Link spre comentariu

Binecunoscuta serie de module:

2psn3as.jpg

15wmr2v.jpg

67o8if.jpg

14c62yu.jpg

25k7m28.jpg

2h3neiw.jpg

25k3kad.jpg

fapvk5.jpg

Și un selector german, unde se pare că nemții au introdus și rețele rezistive...

5y6kpz.jpg

5ofhgg.jpg

2rp8odj.jpg

Revin și cu alte lucruri interesante!

Link spre comentariu

Niște module (baleiaj vertical și sincroprocesor) tot pentru TV A-N, însă lucrate foarte îngrijit, probabil pt. export:

k9f97a.jpg

24n09k8.jpg

Un modul de FI de la Blaupunkt FM 100K de care vorbeam la început. Pe partea placată se vede realizarea unor inductanțe și capacități de valoare mică, chiar pe cablajul imprimat. Și nemții au folosit tot TDA 440.

o0aw5j.jpg

5pqud1.jpg

xarw47.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări