Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

televizoare romanesti fabricate pana in 1990


Vizitator daddy000

Postări Recomandate

Vizitator daddy000

Nu sunt electronist,dar sunt foarte interesat de aparatura electronica vintage. Am un televizor OLT 248 cumparat de parinti in 1984. Am copilarit cu el. Functioneaza si acum.Cu tubul original. a functionat neantrerupt de la cumparare pana in noiembrie 2003,cand mi-am cumparat un Philips. faza e ca oltul a fost reparat doar de 4 ori in 19 ani.

Link spre comentariu

Acest tv OLT 248 este varianta imbunatatita a tv-urilor cu 5si 6 CI(cu U1 175v) sau cel putin a fost fabricat dupa acestea din depanare retin ca are: diag44cm, 2domenii FIF si UIF(selector cu tz pnp)la care de multe ori nu era legat Uvar pe UIF ,4CI(TAA550,TDA440,TAA661,TBA810),programator sertaras,sunet bistandard,si parca alimentare filament separat de masa :speriat ,dupa aceea prin 86 au aparur tv consum redus de energie cu autotransformator la care U1 140v primele au fost cu 3CI(TAA550,TDA440,TAA661),carcasa din lemn cu colturi rotunde si placa spate din material plastic aceste tv-uri chiar sau exportat.Cele mai multe probleme apareau din cauza componentelor,dar si un pic a proiectari (intreruperea taa550 din stab serie ducea la cresterea U1 si a celorlalte tensiuni,iar defectarea stab paralel la tv dv ducea la ardera finalului sunet si la micsorarea dim vert cu cresterea sunetului),dar un astfel de tv cu piese streine(din tv nemtesti) si cu un circuit de pornire intirziata a oscilatorului de linii in timp ce fil tk este alimentat pt protejarea tubului este nemuritor :aplauze

Link spre comentariu

... un astfel de tv cu piese streine(din tv nemtesti) si cu un circuit de pornire intirziata a oscilatorului de linii in timp ce fil tk este alimentat pt protejarea tubului este nemuritor :aplauze

Acesta este motivul pentru care tk-urile televizoarelor cu tuburi au avut o viata foarte lunga, oscilatorul de linii intra in functie dupa incalzirea tuturor filamentelor inclusiv filamentul tk care era legat in serie cu celelalte. Ca urmare inalta tensiune pe tk aparea tarziu si lent, catodul fiind deja incalzit.Pacat ca inginerii nostri nu au prevazut un circuit de intarziere cand au proiectat tv-urile cu CI, ar fi adus un mare plus de fiabilitate a tk.O alta deficienta care provoca defectarea tranzistoarelor din finalul de linii si din stabilizator (chiar din bv) a fost subdimensionarea radiatoarelor. Comparati radiatoarele dintr-un "Foton" rusesc alias "Diamant 2520" si un Diamant autohton fabricat la Electronica (de aceeasi diagonala) si o sa vedeti diferenta. Cel sovietic avea radiatoare uriase si era mult mai fiabil in general (mai putin tk care erau slabe).
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
... un astfel de tv cu piese streine(din tv nemtesti) si cu un circuit de pornire intirziata a oscilatorului de linii in timp ce fil tk este alimentat pt protejarea tubului este nemuritor :aplauze

Acesta este motivul pentru care tk-urile televizoarelor cu tuburi au avut o viata foarte lunga, oscilatorul de linii intra in functie dupa incalzirea tuturor filamentelor inclusiv filamentul tk care era legat in serie cu celelalte. Ca urmare inalta tensiune pe tk aparea tarziu si lent, catodul fiind deja incalzit.

Pacat ca inginerii nostri nu au prevazut un circuit de intarziere cand au proiectat tv-urile cu CI, ar fi adus un mare plus de fiabilitate a tk.

Piesele romanesti nu erau atat de proaste, am electrolitici romanesti cu ESR inca acceptabil dupa mai bine de 20 de ani de la fabricatie. Oricum nu erau mai proaste decat piesele chinezesti de azi, cu putine exceptii.

Solutia cu incalzirea separata a catodului TK e o solutie de compromis, dezvoltata initial de rusi tocmai pentru a prelungi viata cinescoapelor de proasta calitate produse in blocul estic. TOATE televizoarele color produse dupa 1990 au filamentul TK alimentat direct din trafo linii si sunt destule cu tubul perfect dupa mai mult de 20 de ani de exploatare. Cheia sta in calitatea cinescopului si in respectarea stricta a amplitudinii impulsurilor pe filament, 21-22Vvv. Cele romanesti aveau filamentul supravoltat din start, daca si tensiunea de alimentare a baleiajului orizontal era marita de un defect in sursa sau de o interventie necalificata rezultatele se stiu. Oricum tuburile romanesti erau mai bune decat cele rusesti, mai putin cele produse in ultima perioada, dupa 1990.

 

O alta deficienta care provoca defectarea tranzistoarelor din finalul de linii si din stabilizator (chiar din bv) a fost subdimensionarea radiatoarelor. Comparati radiatoarele dintr-un "Foton" rusesc alias "Diamant 2520" si un Diamant autohton fabricat la Electronica (de aceeasi diagonala) si o sa vedeti diferenta. Cel sovietic avea radiatoare uriase si era mult mai fiabil in general (mai putin tk care erau slabe).

Asta e vestita economie de materiale, in special metale neferoase valabila la sasiul cu consum redus. Primele tv cu CI (1978-1984) aveau radiatoare de Al normale ca dimensiuni si BU205 de calitate, au avut mult mai putine probleme.

Link spre comentariu

Exact "ieconomia" de materiale a adus fara sa vrea, si in Romanica maniera consumatorista de a produce (ieftin si prost, sa cumperi altu'). La capitolul calitate, componentele romanesti erau relativ bune. Cu exceptia notabila a condensatorilor ceramici de tip 3 (plachetele de decuplare, de 10-100 nF). Fata de alte domenii tehnologice, electronica statea relativ bine. Cele mai mari belele au provenit din "derogarile" la calitatea materialelor de contact, care au condus la o calitate execrabila a comutatoarelor...Unele componente rusesti erau excelente (vezi rezistoarele MLT), altele insa nu prea (majoritatea condensatorilor se "bucurau" de utilizarea unor materiale dielectrice de slaba calitate, de unde si volume mari). Electronica devenind indispensabila domeniului militar dupa anii 50-60, au fost si rusii obligati sa produca electronice de o calitate ceva mai buna; desi peste tot in lume marfa cu destinatie militara este "cu regim special", mai devreme sau mai tarziu tehnologia ajunge si in sectorul ne-militar.

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Salut,Deoarece ma dau afara din casa "fiarele" si eu nu am unde sa le tin dupa restaurare DONEZ urmatoarele 4 buc. tv romanesti vintage in scop de restaurare:1. Cromatic, functional, carcasa lacuita, foarte interesanta, singurul pe care l-am vazut asa. Trafo linii descarca un pic, am altul care stiu ca e functional separat sau se poate folosi cel de la tv nr. 2. Posibil sa fie din cel cu 100% componente RDG/RFG, nu mai stiu exact.2. Cromatic, functional, trafo linii nou (folosit circa 1-2 ani) de la Popovici.Tuburile la cele 2 tv sunt inca in zona buna pe testerul de TK, la cerere le pot regenera de fata cu primitorul. Probleme grave nu au, trebuie curatate tasterele si potentiometrii in primul rand.3. Sirius 208 defect, nu l-am desfacut, il dau cum l-am primit.4. Sirius post 1990, functional, taster praf, are rastru cu purici dar nu se prinde bine nimic.As prefera ca cineva sa le ia pe toate 4 sau macar cele 2 Cromatice sau cele 2 Siriusuri.Cine ia Cromaticele mai primeste un tub compatibil A67-701X provenit de pe un Telefunken.Cine ia Siriusurile mai primeste un TK nou nout pentru ele.Cine le ia pe toate 4 primeste un Sport pe tranzistori, din primele serii, complet.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Dezgrop acest topic dupa mai bine de 5 ani. Multe s-au intamplat intre timp. Cele 2 Cromatice inca exista, in aceeasi stare. S-au mai adaugat un Cromatic cu trafo linii ars, un Telecolor 4106 functional la care i-am regenerat tubul si un Telecolor 3007 care nu am apucat inca sa-l cercetez. Vreau sa le salvez pentru un muzeu al electronicii romanesti si pentru pasionati.

Cele 2 Siriusuri au ajuns la reciclare intregi, Sportul l-am dezmembrat si am recuperat trafo de retea si piesele, tubul si carcasa s-au reciclat.

Mai exista un Elcrom intreg si 99% inca unul bine dosit dupa altele.

Exista pasionati/colectionari de tv ante 1990 dar produse in Occident?

Link spre comentariu

Salut!

 

Interesantă inițiativa dvs.!

 

Din punctul meu de vedere, cele mai reușite televizoare ante '90 produse la străini au fost cele cu șasiul FM100K de la Blaupunkt, primele tipuri-cele cu SSVD. Au fost niste tv-uri cu defecte din categoria "se întâmplă odată la 20 de ani", dar au fost destul de rare la noi în țară.

 

Legat de televizoarele autohtone, am avut și eu vreo câteva tipuri. Un Opera H2 care a "decedat" de la o lipitură rece în BO, un Sirius 208, care mi-a dat multe bătăi de cap pt. că nu i se mai ilumina ecranul (avea cablul de FIT întrerupt chiar la ieșirea din bobina transformatorului). Acum mai am un Diamant 213b, la care i-am schimbat șasiul cu unul de Diamant 153, mai am unele mici modificări de făcut la el. Am să pun mâine aici niște poze cu stadiul lucrărilor de până acum...

 

Am avut și un Eleron, la care punctele slabe au fost mufele de conexiune între blocurile funcționale, și faptul că avea prea multe integrate pe partea de procesare a semnalului de culoare. Am alergat mult când l-am reparat după MCA640 parcă...

 

Privind înapoi, nu contează dacă aparatele respective au fost bune sau rele, ci faptul că erau ale noastre. Dacă știa cineva imediat după 90 , că turcii au să le bage românilor pe gât prostii gen 11AK30, sigur nu s-ar mai fi oprit nimeni din fabricat televizoare la Electronica :).

 

Depanarea TV m-a atras atât timp cât am mai putut vedea ceva interesant în interiorul aparatului. Azi nu prea mai fac nimic, că nu mai are rost, mai ales că azi, mai ales la noi, din orice direcție ai privi televizorul, tot ceva nasol vezi... Dacă vrei să repari LCD-uri trebuie să investești în alt gen de aparate,iar eu cred că o astfel de investiție nu prea merită.

 

Mai demult m-a atras ideea de a avea un TV Cromatic, dar n-am mai găsit niciunul la mine în zonă... Din alte locuri transportul e greu de realizat.

 

Că să vă aduceți aminte de tehnologia de fabricație românească de la început, pun aici niște poze interesante. Revin mâine și cu Diamantul...

 

 

24mfd5t.jpg

 

kbccb9.jpg

 

 

2uti0b6.jpg

 

 

33w042e.jpg

 

zspd2o.jpg

Link spre comentariu

Din cite stiu selectoarele de canale de la Venus&Company erau frantuzesti.Poate stie cineva mai multe despre diferite subansamble folosite la tv-urile cu tuburi de la noi.

Editat de overdrive
Link spre comentariu

Am revenit, așa cum spuneam mai sus. :)

 

Rotactorul din pozele de mai sus a fost montat pe un TV de tipul Electronica E-43 110°. La acest tip de televizor a început folosirea blocurilor funcționale pe cablaj imprimat, cu un modul pentru lanțul de FI imagine sunet+ detector și AAF, și al doilea modul pentru blocurile de sincronizare pe V și H, și baleiajul vertical. Etajul final de baleiaj linii, cum și partea de alimentare erau încă construite cu cablaj clasic. Piesele nu cred că mai erau străine, deja erau puse celebrele condensatoare cu hârtie uleiată (alea în corp maro), care aveau obiceiul să crape... Surprinzător, dintre cele necrăpate pe care le-am recuperat- așa cu interes istoric, am văzut că încă și-au menținut capacitatea și restul parametrilor pe care i-am măsurat în toleranțe foarte bune și după 54 de ani... La fel și pt. electroliticii care nu erau uscați...

 

Așa cum am promis, aveți mai jos câteva poze cu Diamantul meu modificat.

Inițial era varianta cu autotraf,șasiul economic. Am luat - cred - cea mai de pe urmă variantă a acestui tv ( 1992). Žntreprinderea nu mai fabrica nici măcar obișnuitele difuzoare ovale de bandă largă cu membrană cu con. S-a preferat montarea în schimb a unor repere de plastic care să permită montarea unui difuzor mai mic, mai simplu, și probabil mai ieftin. Și modulul de FI cu TDA440 e unul dintre cele mai anemice. Mufa de înregistrare cu care erau echipate tv-urile din această familie a dispărut și ea. Am preferat să schimb șasiul cu totul pt. cå avea o grămadă de probleme. Televizorul avea o sensibilitate proastă, câteva rezistențe cu început de carbonizare în BO. Žn plus, varianta șasiului de Diamant 153 din 1982 era de departe mult mai bine lucrată...

Tehnicienii din acea perioadă își mai permiteau så aibă și simțul umorului... Pe bobina Tr. de linii se mai poate citi și azi "Bobina primară TV cu CI" -de parcă n-ar fi știut cineva unde să o găsească :)

 

Cinescopul e sovietic, dar încă merge bine, rușii cred că l-au scufundat direct în cărbune când i-au aplicat acvadagul exterior- e neobișnuit de gros- am mai șters ușor din stratul superficial, că mă murdăream lucrând...

Rezultatele de până acum se văd în ultimele poze... Mai e ceva de lucru, dar în ultima perioadă m-am ocupat tot de alte lucruri, unele din ele destul de neplăcute (I'm a man of constant sorrow - cum era melodia aia :) ). Sper totuși să rezolv definitiv și problema lui. L-aș băga într-o carcasă de Diamant 253 originală... Dar nu mai găsesc nici d'asta.

 

Am să caut și un traf. De linii vechi cu DY86, ca să-i fac poză să-l vadă lumea că aveam unul rătăcit într-o cutie...

 

 

s4swua.jpg

 

 

 

fwom5w.jpg

 

m7tfdy.jpg

 

34jbyc7.jpg

 

 

vwy9sy.jpg

 

16ht4k3.jpg

 

2bbg38.jpg

 

21eyvt.jpg

 

 

2uo5g7q.jpg

 

 

33acms0.jpg

 

300a1ir.jpg

 

5064jq.jpg

Link spre comentariu

Trafo linii nu este original de Electronica,este fabricat de vreo cooperativa,sau srl.Din acest motiv scrie pe bobina destinatia ei,ca domnisoara de la magazin(care-i cu gandul la "altele") sa stie ce sa vanda.

Trafo fabricate de Electronica,aveau pinii bobinei primare fixati pe 2 "sabloane" paralele din textolit,iar bobina de armonica a-3a de pe jugul secundar era la vedere sub bobina secundara.Deasupra pe jug,peste suportul de plastic de la TV18,aveau o "platbanda" de prespan.

Link spre comentariu

E o varianta mai noua,cu bobina de a3 sub bobina secundara,pe toata inaltimea ei.

Daca gasesc varianta veche de traf printre vechituri,il trag in poza.

Editat de Andrei Tabacaru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări