Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT(comanda in salve de impulsuri).

Nostalgic

Postări Recomandate

Buna seara d-lor electronisti. Am si eu nevoie de ajutorul celor mai experimentati in acest domeniu. Am realizat statia cu comanda in impulsuri si stan-by. Statia merge excelent, dar intampin o problema la partea de afisare. Afisarea este facuta cu ICL 7107, calibrat , tot aranjat. Intre el si statie am un amplificator cu LM358 ( modulul statie wolf). Acest modul il mai folosesc si la statia wolf si merge foarte bine si este foarte stabil. La aceasta din prezent CIFRELE IMI FLUCTUEAZA pe afisaj. Am schimbat lm-ul, am tatonat semireglabilul si tot degeaba. Ce este de facut ca sa ramana afisarea normala. Mentionez ca tensiunea pe termocupla unde lipesc eu este de 9.10mv si daca mai cresc temperatura din pot.10k tensiunea urca la 12,6 si mai mult daca dau la maxim pot. Tensiunea este stabila pe termocupla si creste liniar de la 0 la 9,10mv si acolo ramane. Va rog daca aveti amabilitatea de a raspune, faceti tot posibilul sa ma ajutati. Stima!!

Buna seara d-lor electronisti. Am si eu nevoie de ajutorul celor mai experimentati in acest domeniu. Am realizat statia cu comanda in impulsuri si stan-by. Statia merge excelent, dar intampin o problema la partea de afisare. Afisarea este facuta cu ICL 7107, calibrat , tot aranjat. Intre el si statie am un amplificator cu LM358 ( modulul statie wolf). Acest modul il mai folosesc si la statia wolf si merge foarte bine si este foarte stabil. La aceasta din prezent CIFRELE IMI FLUCTUEAZA pe afisaj. Am schimbat lm-ul, am tatonat semireglabilul si tot degeaba. Ce este de facut ca sa ramana afisarea normala. Voltmetru este calibrat pe 200mv. Mentionez ca tensiunea pe termocupla unde lipesc eu este de 9.10mv si daca mai cresc temperatura din pot.10k tensiunea urca la 12,6 si mai mult daca dau la maxim pot. Tensiunea este stabila pe termocupla si creste liniar de la 0 la 9,10mv si acolo ramane. Va rog daca aveti amabilitatea de a raspune, faceti tot posibilul sa ma ajutati. Stima
Link spre comentariu

nu stiu cat de mult te ajuta asta dar,

am vrut intr-un timp sa-i atasez un voltmetru cu ICL7107 pentru a-i vedea temperatura dar am renuntat la idee ca este bine asa; intr-adevar, sunt de acord cu tine, statia Nostalgic, merita un upgrade...

din cate am citit pe acest topic dar si pe topicul pentru statia care o mai am in dotare, termocupla tip k, debiteaza o tensiune liniara, creste direct proportional cu temperatura, daca la iesire la bornele termocuplei, avem 10mV, dupa amplificare avem de 10 ori mai mult...

mi-e cam greut sa cred ca la maximum ai doar 9mV, pentru ca din amintitelea, 9mV ar corespunde 90 grade C, 12mV corespund 120grade C, 20mV corespund 200 grade Celsius...

ce instrument de masura folosesti pentru masurarea tensiunii (mV)?

la statia care o utilizez zilnic(statia NOSTALGIC este statia pentru zile negre si este cea de baza...), am avut probleme in sensul ca iesirea din amplificatorul operational varia muuuuuuult din cauza unor paraziti pe intrarea operationalului.... implicit si valorile de pe afisaj erau alandala....

Editat de ardiles
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns. Da, intradevar am undeva la 12mv la temperatura la care lipesc eu. Dar am mai studiat pe GOOGLE scheme de AMPLIFIER THERMOCUPLE, este ceva dar ma complic. Am bagat statia la cutie fara indicator de temperatura si sunt foarte multumit de cum merge. Am stat si m-am gandit: cand lipesti nu te uiti la cifre, ci esti atent la montaj. Asta era mai mult de design. Asa ca am renuntat la partea de afisare. Multumesc pentru raspuns. Stima!!!

Link spre comentariu

Salut, am terminat si eu statia de lipit, dar nu functioneaza, nu se opreste din incalzit, se inroseste varful la letcon, am schimbat lm393, o sa schimb si ca3130 si moc-ul cand ajung acasa sa vedem daca functioneaza

Link spre comentariu

Salut, am terminat si eu statia de lipit, dar nu functioneaza, nu se opreste din incalzit, se inroseste varful la letcon, am schimbat lm393, o sa schimb si ca3130 si moc-ul cand ajung acasa sa vedem daca functioneaza

ati verificat daca firele termocuplei sunt puse bine ? adica + la + si - la -? sau poate termocuplala(letconul) nu e compatibila cu statia ...

Link spre comentariu

Am mai mesterit putin la statie, dar tot nu vrea sa functioneze chiar si dupa ce am schimbat tot ce era semiconductor, mai putin tranzistorul.

Revin cu un update, statia functioneaza, vinovatul era 2n2222 :mort .

Editat de The_Reaper
Link spre comentariu

Am mai mesterit putin la statie, dar tot nu vrea sa functioneze chiar si dupa ce am schimbat tot ce era semiconductor, mai putin tranzistorul.

Cablajul l-ai verificat sa nu ai ceva scurturi/trasee intrerupte?

Ce cablaj ai folosit? Cel desenat de mine?

Daca este acelasi cablaj, dar la tine nu vrea sa functioneze, ai ceva greseli de montaj, piese defecte/devalorizate, sau probleme/defecte la cablaj.

Asa ca verifica atent, tu poti rezolva problema avand montajul in fata, noi doar dam cu presupusul si incercam ca sa te ajutam.

L.E.

Si eu revin cu un update.

Ma bucur ca ai reusit ca sa faci statia sa functioneze.   :aplauze  :aplauze

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Pana la urma tot am pus un indicator digital pe statia de lipit cu impuls. Merge fff bine. Indicatorul este facut cu ICL 7107, este calibrat pe scara de 200 mv cu ajutorul unui termometru care masoara pana la 1000oC. Unde lipesc eu sunt 280oC si pe afisajul statiei si pe aparatul cu ajutorul caruia am reglat indicatorul. Amplificarea dupa termocupla este facuta cu lm358. Am refacut fata la statie in seara asta. Am sa revin cu poze. Acum este tarziu si vreau sa dorm. Am muncit toata ziua la lipituri, gauri si taieturi.P.S.Multumesc foarte mult lui GeoMar pentru cablajul de la voltampermetru . Am facut 3 montaje. 2 pentru sursa de alimentare si unul pentru statia de lipit. MULTUMESC !!!. Stima.

Link spre comentariu

...

Am refacut fata la statie in seara asta. Am sa revin cu poze. Acum este tarziu si vreau sa dorm. Am muncit toata ziua la lipituri, gauri si taieturi.

... 

Asteptam cu interes poze cu realizarea ta.     :reytre

Felicitari pentru imbunatatirea statiei prin adugarea Voltmetrului cu ICL7107. :aplauze

Pentru statie trebuie adaptat afisajul de la voltmetrul cu ICL7107,  ca sa indice  'C in loc de U sau A, este de studiat/proiectat/realizat si aceasta varianta pentru  voltmetrul cu ICL7107.

Link spre comentariu

cateva poze

Nu este mare arta, dar sunt multumit dpdv al materialului si al realizarii.

celelalte statii sunt facute de mine pt. 2 prieteni.. Nu au afisare (decat a mea are). De.. trebuie sa difere putin... Sa nu se intelega ca sunt pt. vanzare.NU COMERCIALIZEZ.

PS: multumesc initiatorului si lui GeoMar. :aplauze  Stima!!! 

post-224443-0-66124700-1418679322_thumb.jpg

post-224443-0-26422100-1418679338_thumb.jpg

post-224443-0-96861100-1418679348_thumb.jpg

post-224443-0-79147900-1418679361_thumb.jpg

post-224443-0-49807900-1418679370_thumb.jpg

post-224443-0-14644700-1418679383_thumb.jpg

post-224443-0-38008100-1418679396_thumb.jpg

Editat de shakalu_76
Link spre comentariu

Felicitari. A iesit bine. Incearca sa-i pui un indicator digital. PS: suportul la letcon este pus invers? Daca este ca in poze , de ce nu incerci sa-l pui ca al meu? Il prinzi in doua suruburi si gata. Inca odata , felicitari pentru realizare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări