Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 11, 2012 Partajează Postat Octombrie 11, 2012 ce am citit eu acolo, la termocupla se leaga montajul cu AO si la iesirea montajului cu AO se leaga voltmetrul care converteste si ne afiseaza temperatura... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Octombrie 14, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 14, 2012 ce am citit eu acolo, la termocupla se leaga montajul cu AO si la iesirea montajului cu AO se leaga voltmetrul care converteste si ne afiseaza temperatura...Teoretic asa-i , practic mai trebuie sa te documentezi , sa experimentezi, sa citesti ce au experimentat si alti pasionati de electronica.Eu mi-am construit statia de lipit dupa o schema proiectata de mine cit mai simplista(lucrul simplu e mai durabil),si mai fiabil, si mai stabil.Nu am dorit sa folosesc microcontrolere,ca acelea mai uita ce se scrie in memoria lor. Si nici nu am avut nevoie sa vad cu ce temperatura lucrez,am reglat temperatura in functie de necesitati,fiindca acumulind ani de experienta simt in orice moment cu ce temperatura sa lucrez. Daca doresti iti pun la dispozitie documentatii ajutatoare pentru ceace vrei sa realizezi, acum am raspuns cam in graba ca mai am si alte probleme de rezolvat. Cu stima marian-ariciuc! Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 14, 2012 Partajează Postat Octombrie 14, 2012 Teoretic asa-i , .... si alte probleme de rezolvat.asa este, in fucntie de necesitati, confirm: e foarte complicat sa realizezi un lucru simplu... sau sa simplifici un lucru complicat... tot una....eu zic ca statiile noastre merita un astfel de upgrade....am realizat cablajul, am jumatate dintre piese, postez rezultatele, oricare ar fi... Link spre comentariu
rosmarin Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Pentru dl Ariciuc: Ma leaga multe amintiri placute dar si satisfactii cand am inceput lucrul la statia 'NOSTALGIC". Intr-adevar ai unele greutati dar bazeza-te pe experienta prezentata pe ELFORUM si la aceasta statie.Spui ca te conectezi cu termocupla la A.O dar atentie si la polaritatea termocuplei sa n-o inversezi.Cu pinul nr,1 al termocuplei te conectezi la pinul nr 3 al integratului CA-3130 prin rezistenta parca de 2k.Ca identificare intotdeauna rezistenta termocuplului este mult mai mica decat a rezistentei letconului. Sper ca ai reusit achizitionarea unui letcon pentru statia ZD-981 dotat cu senzor pentru starea STAND-BY.Acorda multa atentie amplificatorului U2 cu CA-3130 la care va trebui sa-i faci unele reglaje.Va trebui sa reglezi semireglabilul sau reglabilul de 1m ca la temperatura maxima la iesirea lui,pinul nr6 sa ai 6v. Nu stiu daca ai ajuns la acest stadiu al efectuarii reglajelor.Realizeaza montajul deoarece ai sa vezi ce satisfactii vei avea.Nimic nu-i usor,deci nu demobiliza, vei fi ajutat,dar studiaza recomandarile facute de NOSTALGIC pentru intelegere si usurinta interventieiSi aceasta statie NOSTALGIC imi este draga si o folosesc deseori la realizarea altor statii.SUCCES Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Pentru dl Ariciuc: Ma leaga multe ...... o folosesc deseori la realizarea altor statii.SUCCESdin cate am inteles eu, intre montajul cu afisaj si statia de lipit, este o legatura prin un AO, cu LM358N...deci amplificatorul operational il conectez direct la + si - termocupla; iesirea din AO o conectez la montajul cu afisaj(voltmetru), altfel indica "bazaconii"(citez pe Dl. Briobrit).corectia indicatiei cu temperatura reala, se realizeaza din ajustarea din potetiometrul de 1K si cel de 100K aflate pe montajul cu AO si respectiv pe voltumetru.calibrarea statiei, am facut-o "dupa ureche" pentru ca am un letcon Pensol SL30-CEI si din cate am inteles, reglajele postate de Dl.Nostalgic, sunt potrivite unui alt tip de letcon. Link spre comentariu
rosmarin Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Credeam ca vorbim de statia NOSTALGIC , doar ai deschis topicul aici ceeace denota ca te intereseaza aceast montaj si aceasta statie.Nu inteleg parca acum vorbim de statia lui BRIOBIT,cu afisaj LED 7 segmente.Intr-adevar si statia lui BRIOBIT este o statie reusita,valoroasa dar trebuie sa te hotarasti clar pe care schema mergi. Link spre comentariu
briobit Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 ... din ce am inteles eu omul vreau sa adapteze partea de afisare la statia colegului Nostalgic Link spre comentariu
Nostalgic Postat Octombrie 16, 2012 Autor Partajează Postat Octombrie 16, 2012 marian_ariciuc-(opinia lui personala)n-am putea adapta la statia noastra voltmetrul de aici? care acum nu-mi dau seama cum converteste tensiunea in temperatura...in fine,viewtopic.php?f=14&t=101790din cate am studiat eu acolo, acel voltmetru s-ar conecta in paralel la bornele termocuplei cu termostatarea... cum ar influenta asta functionarea termostatarii?, termocupla poate fi pusa in pericol, deoarece la bornele sale creste sarcina(scade rezistenta de sarcina:modul termostatare+modul citire temperatura).........raspuns:Nu se converteste tensiunea data de termocupla in temperatura, ci este vorba de amplificarea tensiunii livrate de termocupla.Termocupla genereaza o tensiune de ordinul milivoltilor care daca o transpunem intr-un grafic ar arata ca un segment de dreapta aproape liniar in functie de temperatura.Deci reglezi amplificarea semnalului de la termocupla , va afisa un numar ce va fi exact numarul ce indica temperatura , dar bineinteles trebuie sa dispui de un instrument sa poti masura temperatura virfului in acelasi timp.Si reglezi amplificarea pina corespunde numarul afisat cu ce arata dispozitivul cu ce masori temperatura virfului.Cam aceasta este metoda daca folosesti un voltmetru digital, in varianta cu microcontroler este pe alt principiu, depinde ce alegi. Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 raspuns:Deci reglezi amplificarea semnalului de la termocupla , va afisa un numar ce va fi exact numarul ce indica temperatura , dar bineinteles trebuie sa dispui de un instrument sa poti masura temperatura virfului in acelasi timp.Si reglezi amplificarea pina corespunde numarul afisat cu ce arata dispozitivul cu ce masori temperatura virfului.Cam aceasta este metoda daca folosesti un voltmetru digital, in varianta cu microcontroler este pe alt principiu, depinde ce alegi.trebuie sa vad de unde fac rost de termometru, sa fac comparatia... Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 ... din ce am inteles eu omul vreau sa adapteze partea de afisare la statia colegului Nostalgicimi cer scuze ca nu am fost explicit!am realizat statia propusa de Dl.Nostalgic...functioneaza perfect!acum vreau sa fur de la Dl.briobrit, partea de afisare, am realizat 90% din el...astept digitii si integratul mare cu 40pini. Link spre comentariu
briobit Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Asigura-te inainte sa pui ICL in soclu ca ai tensiunile +5 si -5 fata de GND cum trebuie Alimentezi montajul voltmetrului cu o tensiune undeva in jurul a 8 volti alternativ si masori in soclu unde vine ICL pus sau daca il lipesti direct pe cablaj sa vezi tensiunile alea (eu asa fac de fiecare data si nu am bulit nici un ICl cu toate ca am patit ca diodele Zen de noi 2 sa arata altceva (aveam 3 volti pe ramura aia unde e dioda) Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 multumesc de sfaturi! am sa-l pun pe soclu;dioda Zen este zennerul 5V1, nu? Link spre comentariu
briobit Postat Octombrie 16, 2012 Partajează Postat Octombrie 16, 2012 Da. Rabdare si atentie. Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Noiembrie 2, 2012 Partajează Postat Noiembrie 2, 2012 da...dupa cum spuneam cu putin timp in urma, ca postez rezultatul afisarii temperaturii pentru statia NOSTALGIC...nu este un rezultat bun, indica ceva dar temperatura nu stiu sigur...spre exemplu, daca rotesc potentiometrul la minim, temperatura masurata cu multimetrul meu, este cam de 200 grade C, daca rotesc de potentiometrul de reglare a temperaturii, temperatura creste insa afisajul ''ramane in urma''....indica mai putin cam cu 20 si ceva grade celsius,daca le corelez cele doua temperaturi, si revin cu potentiometrul la minim, imi indica cu vreo 20 grade mai mult...deci cele doua caracteristici, a temperaturii masurate si a celei indicate, au pante diferite...pana voi gasi o solutie pentru AO-ul dintre afisaj si statie, am sa reglez ca la pozitia potentiometrului cel mai des utilizata, sa-mi afiseze temperatura reala, mai mult sau mai putin de aceasta valoare, nu ma deranjeaza daca e asa eronat... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Noiembrie 3, 2012 Autor Partajează Postat Noiembrie 3, 2012 Din graficul de mai jos se vede că tensiunea debitată de termocuplu este liniară cu temperatura, amplifici de 18 ori tensiunea dată de termocuplă va fi afişat exact numărul ce indică temperatura(ex. 10 mv * 18 este egal cu 180mV adică 180 grade celsius.).Dacă nu se comportă aşa ,termocupla nu debitează liniar.Probabil că există diferenţe între tipuri şi exemplare de termocuple ce a ce noi nu le cunoaştem la nivel de amator. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum