bandutoiu Postat August 5, 2020 Partajează Postat August 5, 2020 Nu e mai simplu sa modifici cablajul lui nel 65 varianta 1 sau foloseste varianta lui Geomar. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 24, 2022 Partajează Postat Aprilie 24, 2022 (editat) Buna ziua, observ ca lipseste din topic cablajul pentru statia cu comanda in salve de impulsuri (cu tranzistoare NPN, fara standby). Va rog, daca e posibil sa se reposteze acest cablaj si schema. Va multumesc ! Sarbatori Fericite ! Editat Aprilie 24, 2022 de Mishu_17 Link spre comentariu
ss1958 Postat Aprilie 24, 2022 Partajează Postat Aprilie 24, 2022 Nu stiu de ce unii colegi vor sa para "interesanti si spirituali" , ca sa ma exprim elegant si in loc de o mana de ajutor dau raspunsuri in doi peri. Daca nu stiu, tac!! Acelasi lucru il caut si eu ca si colegul @Mishu_17si am luat topicul pagina cu pagina. Este doar varianta lui @GeoMar cu standby.Eu am statia facuta de la "inceputul" ei si sunt f. multumit de ea, dar nu mai am documentatia din cauza unui hard crapat. Si am zis sa o caut sa o am pt. orice eventualitate neplacuta.Sigur, o pot folosi si pe cea cu standby fara piesele aferente. Dar am vrut sa folosesc varianta primara, originala. Sanatate tuturor ! Christos a Inviat !!! Link spre comentariu
grosu99 Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 De asta e vorba ? * GeoMar Blog * ----> * Protejează-i pe cei dragi ... Stai acasă! *: Statie de Lipit cu bipolari (comanda in salve de impulsuri) - schema Nostalgic (hobby-geomar.blogspot.com) Link spre comentariu
ss1958 Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 Nu ! Nu de aia e vorba! Pe blogul sau GeoMar are varianta cu tranzistori bipolari si standby plus afisarea temperaturii. @Mishu_17cautam varianta fara stanby care avea cablajul facut tot de GeoMar.Eu pe aceea o folosesc. I-am atasat si un cititor de temperatura cu ICL7107 si funtioneaza cred ca de 8-9 ani fara nici cea mai mica problema.Din proprie experienta va spun ca statia lucrand la o temperatura constanta, protejeaza si letconul de variatiile mari de temperatura datorita racirii si incalzirii repetate prea des. In tot acest timp de cand o folosesc nu mi s-a ars nicio rezistenta.Am schimbat letconele ca aratau rau si se invechisera.Si apropos de letcone. Stiu ca am sa starnesc polemici din partea puristilor.Acum folosesc niste clone de Gordac 936 luate de pe Al...ress cam la 20 lei bucata!.Cu varful lor, care e fier mort, la 350 -400 de grade pe statie, iti blestemi soarta. Dar tot de acolo am luat un set de varfuri din cupru pur, necadmiate si vopsite, tot cu 20 lei setul de 10 bucati si lucrurile s-au schimbat radical. lucrez cu statia la 250 de grade fara probleme. La lipituri mai mari maresc temperatura.Si un set de 5 buc rezistente e tot 20 lei.Pana acum, cam de vreo 2 ani , nu am avut probleme.Incercati si n-o sa va para rau. P.S Inainte de a folosi letconele verificati ordinea legaturilor in mufe. Sunt legate cam aiurea. S-auzim de bine ! Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 (editat) Acum 2 ore, ss1958 a spus: Nu ! Nu de aia e vorba! Pe blogul sau GeoMar are varianta cu tranzistori bipolari si standby plus afisarea temperaturii. @Mishu_17cautam varianta fara stanby care avea cablajul facut tot de GeoMar.Eu pe aceea o folosesc. I-am atasat si un cititor de temperatura cu ICL7107 si funtioneaza cred ca de 8-9 ani fara nici cea mai mica problema... Am mai multe variante de cablaj ptr statia Nostalgic, postează o poză a cablajului și te ajut cu fișier PDF sc 1:1 și eventual schema, și eu am avut HDD cu probleme, sper sa gasesc shema prin PC-uri și stick-uri. Editat Aprilie 25, 2022 de GeoMar Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 (editat) @GeoMar As dori schema si cablajul pentru statia de lipit fara standby. Am realizat si eu un cablaj, dar poate nu e bun. Am realizat un cablaj in kicad dupa schema fara standby. Am folosit LM393 si TL071 (am inteles ca s-ar putea folosi si TL071). Din pacate nu functioneaza led-ul nu se aprinde nici dupa cateva zeci de secunde. Am verificat generatorul de semnal dreptunghiular si am observat ca se genereaza pulsuri cu amplitudinea de 5V (la pinul 7 al LM393), tensiunea de la pinii 6 si 3 al LM393 este de 2.5V iar tensiunea de pe pinul 6 al TL071 este de 11V. Am incercat cu R5=R8=4k7, apoi cu R5=R8=10k si cu dioda D2=5v6 si D2=6v8, si am obtinut acelasi rezultat. Am mai incercat sa inlocuiesc TL071 cu unul nou, LM393 cu unul nou si tranzistorul 2N2222 cu unul nou. Si aici am obtinut acelasi rezultat. Am folosit un letcon Gordak de 50W/24V, dar am mai incercat si cu un Pensol Solomon (48W/24V). Ambele cu termocuplu tip K. Explicatie cablaj: R15 este o rezistenta de 470R, care are rolul de a reduce caderea de tensiune pe 7812, iar rezistenta taiata cu un x rosu reprezinta o rezistenta care nu se monteaza. Editat Aprilie 25, 2022 de Mishu_17 Link spre comentariu
GeoMar Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 Ok. Am sa caut prin PC serile următoare cablajul pentru stație fără stand-by și am să îl postez. Așa cum am scris, știu că sunt câteva variante de cablaj ptr aceasta stație, de aceea intrebam de cablaj , sper să găsesc și schema, sau trebuie doar cablajul? Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 25, 2022 Partajează Postat Aprilie 25, 2022 As dori si schema daca o gasiti, daca nu e bun si cablajul + silkscreen (care sa ma ajute la pozitionarea componentelor). Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 (editat) Detaliez putin problema cu statia, apelez la ajutorul dvs, in cazul in care ati putea sa ma ajutati: Am construit statia de lipit din schema atasata, fara partea cu stand by, dar am probleme legate de functionarea acesteia. Am folosit urmatoarele componente: 1. Transformator 2x12Vca/100VA (alimentarea cu 24Vca a intregului montaj) 2. LM393, TL071 3. letcon Pensol 48W/24V (cu maner albastru si termocuplu tip K), dar si un letcon Gordak 50W/24V (tot termocuplu tip K) Am verificat astfel: 1. Generatorul de semnal dreptunghiular: este functional, genereaza semnale intre 0 si 5V la pinul 7 al LM393 (cu D2=5v1) 2. Tensiunea de la pinii 6 si 3 ai lui LM393 este de 2.5V, iar la pinul 6 al TL071 este de 11V. La pin 1 al lui LM393, tensiunea este 0V Cand am vazut ca nu se aprinde led-ul rosu nici dupa mai mult de 10 secunde am facut urmatoarele lucruri: 1. Am schimbat LM393 si TL071 cu altele noi - nu a functionat 2. Am schimbat Triacul - nu a functionat 3. Am inlocuit R5=R8=10k - nu a functionat 4. Am inlocuit D2=5V1 - nu a functionat 5. Am rotit de semireglabil (1M) si de pot (10k), in ambele directii - nu a functionat 6. Am inlocuit 2N2222 cu unul nou - nu a functionat Editat Aprilie 26, 2022 de Mishu_17 Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 Nu am citit tot subiectul și nici nu am studiat proiectul dar în schema data CA3130 nu poate fi înlocuit cu TL071 din motive de domeniu de mod comun diferit. CA3130 permite intrările la masă., TL071 nu. Link spre comentariu
Mishu_17 Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 (editat) Se poate inlocui CA3130 cu un alt amplificator ? Nu e obligatoriu sa se potriveasca pin la pin. Am acasa LM741, LM358... daca s-ar putea folosi unul dintre acestia ar fi ok... Editat Aprilie 26, 2022 de Mishu_17 Link spre comentariu
validae Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 Nu se poate înlocui CA3130 cu alte tipuri fără a modifica schema.Asta înseamnă şi recalcularea rezistenţelor adiţionale.Poate are vreun coleg şi vă trimite, altfel vă costă vreo 37 Lei cu transportul: https://zutech.ro/ci-c/9982-ca3130ez.html?gclid=EAIaIQobChMIqv_aw66x9wIVOBoGAB3JXQuHEAQYASABEgIS6PD_BwE Link spre comentariu
UDAR Postat Aprilie 26, 2022 Partajează Postat Aprilie 26, 2022 Este foarte probabil să funcționeze cu jumătate din LM358 cu adaptarea corespunzătoare . De asemenea probabil merge cu TL071 dacă folosim alimentare diferențială adică desfacem pInul 4 de la masă și îl legăm la o tensiune de minus 4...5V. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum