Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT(comanda in salve de impulsuri).

Nostalgic

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...

Buna ziua, observ ca lipseste din topic cablajul pentru statia cu comanda in salve de impulsuri (cu tranzistoare NPN, fara standby).

Va rog, daca e posibil sa se reposteze acest cablaj si schema.

Va multumesc ! Sarbatori Fericite !

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu stiu de ce unii colegi vor sa para "interesanti si spirituali" , ca sa ma exprim elegant si in loc de o mana de ajutor dau raspunsuri in doi peri. Daca nu stiu, tac!!

Acelasi lucru il caut si eu ca si colegul @Mishu_17si am luat topicul pagina cu pagina. Este doar varianta lui @GeoMar cu standby.Eu am statia facuta de la "inceputul" ei si sunt f. multumit de ea, dar nu mai am documentatia din cauza unui hard crapat. Si am zis sa o caut sa o am pt. orice eventualitate neplacuta.Sigur, o pot folosi si pe cea cu standby fara piesele aferente. Dar am vrut sa folosesc varianta primara, originala.

Sanatate tuturor !

Christos a Inviat !!!

Link spre comentariu

Nu ! Nu de aia e vorba! Pe blogul sau GeoMar are varianta cu tranzistori bipolari  si standby plus afisarea temperaturii.

@Mishu_17cautam varianta fara stanby care avea cablajul facut tot de GeoMar.Eu pe aceea o folosesc. I-am atasat si un cititor de temperatura cu ICL7107 si  funtioneaza cred ca de 8-9 ani fara nici cea mai mica problema.Din proprie experienta va spun ca statia lucrand la o temperatura constanta, protejeaza si letconul de variatiile mari de temperatura datorita racirii si incalzirii repetate prea des. In tot acest timp de cand o folosesc nu mi s-a ars nicio rezistenta.Am schimbat letconele ca aratau rau si se invechisera.Si apropos de letcone. Stiu ca am sa starnesc polemici din partea puristilor.Acum folosesc niste clone de Gordac 936 luate de pe Al...ress cam la 20 lei bucata!.Cu varful lor, care e fier mort, la 350 -400 de grade pe statie, iti blestemi soarta. Dar tot de acolo am luat un set de varfuri din cupru  pur, necadmiate si vopsite,  tot cu 20 lei setul de 10 bucati si lucrurile s-au schimbat radical. lucrez cu statia la 250 de grade fara probleme. La lipituri mai mari maresc temperatura.Si un set de 5 buc rezistente e tot 20 lei.Pana acum, cam de vreo 2 ani , nu am avut probleme.Incercati si n-o sa va para rau.

P.S

Inainte de a folosi letconele verificati ordinea legaturilor in mufe. Sunt legate cam aiurea.

S-auzim de bine !

Link spre comentariu
Acum 2 ore, ss1958 a spus:

Nu ! Nu de aia e vorba! Pe blogul sau GeoMar are varianta cu tranzistori bipolari  si standby plus afisarea temperaturii.

@Mishu_17cautam varianta fara stanby care avea cablajul facut tot de GeoMar.Eu pe aceea o folosesc. I-am atasat si un cititor de temperatura cu ICL7107 si  funtioneaza cred ca de 8-9 ani fara nici cea mai mica problema...

Am mai multe variante de cablaj ptr statia Nostalgic, postează o poză a cablajului și te ajut cu fișier PDF sc 1:1 și eventual schema, și eu am avut HDD cu probleme, sper sa gasesc shema prin PC-uri și stick-uri.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

@GeoMar As dori schema si cablajul pentru statia de lipit fara standby. Am realizat si eu un cablaj, dar poate nu e bun.

Am realizat un cablaj in kicad dupa schema fara standby. Am folosit LM393 si TL071 (am inteles ca  s-ar putea folosi si TL071).

Din pacate nu functioneaza led-ul nu se aprinde nici dupa cateva zeci de secunde. Am verificat generatorul de semnal dreptunghiular si am observat ca se genereaza pulsuri cu amplitudinea de 5V (la pinul 7 al LM393), tensiunea de la pinii 6 si 3 al LM393 este de 2.5V iar tensiunea de pe pinul 6 al TL071 este de 11V.

Am incercat cu R5=R8=4k7, apoi cu R5=R8=10k si cu dioda D2=5v6 si D2=6v8, si am obtinut acelasi rezultat.

Am mai incercat sa inlocuiesc TL071 cu unul nou, LM393 cu unul nou si tranzistorul 2N2222 cu unul nou. Si aici am obtinut acelasi rezultat. Am folosit un letcon Gordak de 50W/24V, dar am mai incercat si cu un Pensol Solomon (48W/24V). Ambele cu termocuplu tip K.

Explicatie cablaj: R15 este o rezistenta de 470R, care are rolul de a reduce caderea de tensiune pe 7812, iar rezistenta taiata cu un x rosu reprezinta o rezistenta care nu se monteaza.

cablaj_fara_standby.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Ok. Am sa caut prin PC serile următoare cablajul pentru stație fără stand-by și am să îl postez. 

Așa cum am scris, știu că sunt câteva variante de cablaj ptr aceasta stație, de aceea intrebam de cablaj , sper să găsesc și schema, sau trebuie doar cablajul?

Link spre comentariu

Detaliez putin problema cu statia, apelez la ajutorul dvs, in cazul in care ati putea sa ma ajutati:

Am construit statia de lipit din schema atasata, fara partea cu stand by, dar am probleme legate de functionarea acesteia.

Am folosit urmatoarele componente:

1. Transformator 2x12Vca/100VA (alimentarea cu 24Vca a intregului montaj)

2. LM393, TL071

3. letcon Pensol 48W/24V (cu maner albastru si termocuplu tip K), dar si un letcon Gordak 50W/24V (tot termocuplu tip K)

Am verificat astfel:

1. Generatorul de semnal dreptunghiular: este functional, genereaza semnale intre 0 si 5V la pinul 7 al LM393 (cu D2=5v1)

2. Tensiunea de la pinii 6 si 3 ai lui LM393 este de 2.5V, iar la pinul 6 al TL071 este de 11V. La pin 1 al lui LM393, tensiunea este 0V

Cand am vazut ca nu se aprinde led-ul rosu nici dupa mai mult de 10 secunde am facut urmatoarele lucruri:

1. Am schimbat LM393 si TL071 cu altele noi - nu a functionat

2. Am schimbat Triacul - nu a functionat

3. Am inlocuit R5=R8=10k - nu a functionat

4. Am inlocuit D2=5V1 - nu a functionat

5. Am rotit de semireglabil (1M) si de pot (10k), in ambele directii - nu a functionat

6. Am inlocuit 2N2222 cu unul nou - nu a functionat

statie.jpg

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Nu am citit tot subiectul și  nici nu am studiat proiectul dar în  schema data CA3130 nu poate fi înlocuit  cu TL071  din motive de domeniu de mod comun  diferit. CA3130 permite intrările la masă., TL071 nu.

Link spre comentariu

Se poate inlocui CA3130 cu un alt amplificator ? Nu e obligatoriu sa se potriveasca pin la pin.

Am acasa LM741, LM358... daca s-ar putea folosi unul dintre acestia ar fi ok...

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu

Este foarte probabil să  funcționeze  cu jumătate  din LM358 cu adaptarea corespunzătoare . De asemenea probabil merge cu TL071  dacă  folosim alimentare diferențială  adică  desfacem pInul 4 de la masă  și  îl  legăm  la o tensiune de minus 4...5V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări