Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

STATIE DE LIPIT(comanda in salve de impulsuri).

Nostalgic

Postări Recomandate

Domnul Nostalgic a proiectat statia sa functioneze cu piesele din schema si am citit ca multi useri au facut-o si sunt f.multumiti cum functioneaza.Eu am montat aceleasi piese ca in schema si normal ar fi sa functioneze,dar nu vreau sa modific nimic,trebuie sa functioneze asa cum a fost proiectata.Am sa verific toate piesele sau,o sa fac alta placuta si o sa montez aceleasi valori ale pieselor,verificate in prealabil.

Link spre comentariu

Va salut, am parcurs intreg topicul, si m-am hotarat sa construiesc aceasta statie, dar am o rugamite, as vrea sa-i pun un voltmetru cu ICL7107 pentru afisarea temperaturii, mentionez ca electronica e un hobby pentru mine si cunostintele mele sunt pe masura, deci va solicit ajutorul cu problema adaptarii voltmetrului pentru afisarea temperaturii.

Schema voltmetrului este cea de pe forum cu cablajul proiectat de userul Geomar.

Va multumesc anticipat.

Editat de marius_pacurar32
Link spre comentariu

Buna seara, am alta intrebare: dintre aceste trei circuite care este cel mai recomandat sa-l folosesc:TL393TLC393LM393Imi cer scuze daca intrebarea este o prostie dar intreb pentru ca le am pe toate trei si nu stiu care este cel mai adecvat.Multumesc.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Va salut, am construit aceasta statie si functioneaza foarte bine, dar am o intrebare, care este rolul celui de-al doilea reglaj? (respectiv cu rezistenta letconului nealimentata se ajusteaza R19 pana la obtinerea unei tens. de aprox. zero volt pe pin 6 CA3130, iar R6 se ajusteaza pana se obtin 3,5-4 volt pe pin 2 LM393)In pimul post autorul statiei spune la un moment dat si ca R19 se regleaza in jurul valorii de 330K iar din R6 se seteaza temperatura.Un pic sunt cam nelamurit desi statia functioneaza ok, poate ma lamureste cineva cum si de ce se face al doilea reglaj.Multumesc.

Link spre comentariu

scuze ! acum am vazut comentariul lui 'marius_pacurar32'.

Doar stiti ce inseamna sa se aduca la intrare semnal de la iesirea unui amplificator.Aici avem reactie negativa .Modificind valoarea lui R19 crestem sau scadem amplificare operationalului.Operationalul in tandem cu configuratia lui R6 formeaza o punte. La echilibrul puntii temperatura este stabilizata la nivelul reglat din R6.Din R19 se regleaza in asa fel sa acoperim o plaja de temperatura  intre 150-450 grade.Si R19 la valoarea de 330k am obtinut acesta plaja. cu alte componente poate sa difere val. lui R19.

daca mai sint si alte neclaritati ......

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Mda, se pare ca link-ul nu mai este functional.

Era bine daca mai puteam atasa direct pe forum, dar deh ... limita upload limitata - depasita de mine (You have exceeded your allotted disk space for attachments).

Atasez din nou PDF-ul cablajului "Statie de Lipit Nostalgic - Bipolari"

http://fastupload.ro/9facdfd49ce82ab4c6e15bea85c30f80.html

Editat de GeoMar
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

M-am hotarat si m-am "apucat" de constructia statiei de lipit termostatate denumita NOSTALGIC acum, dupa numele userului coleg al nostru pe forum.Principiul de functionare, timpii de functionare au fost prezentati de autor in detaliu. Mi-a atras atentia discutia referitoare la inertia termica, motiv pentru care am dorit sa vad practic acest lucru.Statia are multe particularitati fata de schema WOLF.Am apelat la colegul nostru GeoMar pentru a fi ajutat cand are timp cu un cablaj, versiunea "cu senzor stand-by"-ii multumesc mult pentru ajutor deoarece doream sa verificam corectitudinea cablajului proiectat in cele doua versiuni.Am montat conform schemei prezentate de dl. NOSTALGIC componentele electronice verificate inaintea montarii, si.... SURPRIZA!Montajul nu functiona. Am primit recomandari prin posta noastra electronica dar nu m-am descurcat.Am apelat la proiectant cerandu-i parerea si rugand in calitatea sa sa-l verifice practic.Concluzia : la montarea tranzistorilor MOSFET cu canal s-au strapuns jonctiunile Eu nu am lucrat pana acum cu tranzistori MOSFET care impun scurtcircuitarea provizorie a jonctiunilor la montare Letconul folosit de mine este unul similar cu al statiei de lipit ZD-931 dotat cu termocuplu si microcontact de "miscare" varianta cu senzor stand-by.Pentru incasetare am folosit una cutie PVC existenta la magazinele cunoscute de 16 lei.Traful asigura o tensiune alternativa de 22vLa recomandarea realizatorului acestui proiect am scos pe panou potentiometrul de 10kohmi(R6) CU AJUTORUL CARUIA SETEZ TEMPERATURA actionand asupra grupului(R5+R8) Am inlocuit circuitul integrat CA-3130 cu CA-3140 care este mai accesibil ca pret si nu am observat diferente majore.Prezint concluziile mele:1.PLACA PCB realizata si " pusa " pe forum de GeoMar este corecta si completa-functionala.2.MONTAJUL este accesibil multor categorii de constructori amatori si iubitori ai electronicii, nu-i sofisticat, usor reproductibil, montare si realizare.3.VARIANTA cu senzor stand-by previne lasarea accidentala in priza mult timp si supraincalzirea ( dupa 5 minute se decupleaza incalzirea setata)4. Functionarea corecta sau incorecta este semnalizata de trei leduri montate pe panel:-Ledul ROSU:indica alimentarea letconului cu salve de impulsuri-Ledul GALBEN: indica functionarea corecta a regimului de STAND-BY-Ledul VERDE:indica daca statia se afla sub tensiune4.ODATA SETATA TEMPERATURA din potentiometrul variabil de 10kohmi statia poate fi folosita, fara a mai interveni5 FRATE,SORA a acestei statii este si statia de lipit realizata de dl GEORGE DAVID cu unele particularitati constructive.6. STATIE ieftina ca investitie materiala dar cu satisfactii mari.INCERCATI!7.FIECARE STATIE DE LIPIT TERMOSTATATA are avantaje si dezavantaje.S-a ajuns la un anumit stadiu sa zic de perfectiune unde diferentele sunt aproape nevazutePersonal aduc multumiri lui: OVIDANIE,GEORGED,WOLF,BRIOBIT,NOSTALGIC,MARIANDMD,JEAN si colegilor polonezi MARKO47,JAROFON,SIRKAMIL90 a caror scheme le-am studiat,m-au incantat pe unele le-am realizat practic si au constituit modele pentru imbunatatiri practice.Sper sa nu fiu acuzat de plagiat.POSTEZ cat se poate de repede poze cu fazele constructive ale statiei .Mentionez ca nu am pregatirea practica pentru a face aprecieri la adresa unei statii sau proiectantului ei si nici nu-mi propun asemenea lucruri.Persoanele amintite nu-mi sunt cunoscute fizic decat prin sarguinta dovedita pe elforum fiind un motiv de inspiratie,analiza si reflectie personala

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

ăăă... mai are cineva schema staţiei "Nostalgic"?ce era în primul post nu mai e, am scotocit tot topicul, doar la pagina 16 a pus Geomar o schemă, când a cerut să-i fie verificat cablajul, varianta cu triac, dar schema aia nu are şi partea de redresare... iar cea cu mosfet nu mai e deloc!...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări