Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

300B un mit ?

blue

Postări Recomandate

• Răspunsuri 164
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

26

• adrian_pic

23

• mișa

20

• adigh

18

zbodeoc o aşa afirmaţie :

... drept exemplu toate schemele de triode native si de pseudotriode care s-au publicat pe acest forum - nu trebuie decit sa umbli la negativare putin ca sa le aduci in zona "cea mai paralela" si "cea mai echidistanta", pierzind putina putere

rămâne antologică.

Lasă-te de zecimale(2-3).

Acest tub 300B nu se compară aşa , usor..., in opinia mea.

Link spre comentariu

Unele discutii se poarta intr-adevar asa: Nu stiu cum sa spun dar x are sunet mai bun decit Y. Cind cineva incearca sa-ti explice de ce se intimpla asta, (nu numai tie) te retragi si spui ca nu ai ce sa cauti pe aici.In zona sunetului se vehiculeaza diferente mult mai mici decit a doua zecimala...dar nu cu cifre ci cu diversi termeni interpretabili. Multi prefera sa lase acest domeniu in neclaritate, ba chiar in misticism. Cind vine unul cu calcule si masuratori cu 2 zecimale e instant contrazis cu vechea "placa": eu nu ascult cu osciloscopul, eu nu ascult grafice si tot felul de astfel de ineptii. BA DA! Asculti graficele si asculti ce a proiectat un fraier care a masurat cu osciloscopul! Asculti acele grafice puse in foaia de catalog de fraierii de producatori care datorita faptului ca sunt niste idioti fara margini si-au irosit energia si cerneala sa intocmeasca acele inutilitati numite foi de catalog. Asculti ce au proiectat cu rigla de calcul alti idioti de ingineri si cercetatori. Asculti muzica pentru ca tot niste prosti au dedus initial teoretic prin calcule sofisticate ca mizeria numita tranzistor poate fi realizata si are niste caracteristici care trebuie utilizate cind construiesti ceva...De aia asculti acum muzica acasa. :rade:

Link spre comentariu

Ma retrag cind vreau eu dar mai ales cind vad veleitati pedagogice irosite in desfasurari ... SE, fara feedback. Rostul zecimalelor ar trebui explicat celor care vorbesc de "sunet de tub". Ce va face sa credeti ca sinteti singurii priceputi in trasul liniutelor? Snobismul nu, ca asta-i altceva, prostia nu, ca nu sinteti prosti, grandomania nu, c-ar fi prea putin spus, atunci ce?!

Link spre comentariu

@Valderama: Ce "te rizi" dom'le de mine ca proasta in tirg?! N-ai vazut c-am rectificat dupa aia (am adaugat Za :-))?:

In rest imi mentin ca poti sa plimbi PSF-ul (si eventual sa umbli si la Za) ca sa obtii un "sunet de 300B" cu lampi ieftine (sacrificind din putere). Cui nu-i convine "solutia" mea n-are decit sa "marce banu'!"

Daca ma uit mai bine la ce-am scris mai sus cam cu asta te indeletnicesti si matale in mod predilect pe forumul asta... Asa si? Ce-i rau in asta?! Si oricum la "antologie" deja nu mai e loc... :ras:

-----------------------------------------------

Persist in greseala si mai vin cu o ghicitoare mult mai simpla; de fapt asta este lampa "etalon", fara fite, care cred ca poate concura in liniaritate cu 300B:

post-19106-139829388617_thumb.png

Link spre comentariu

Parca e pus de mine graficul in pagina 2; nu este vb de 6C4C ?!Domnilor,ce va incrancenati asa ????.....Poate ma ajuta cineva care are cont pe cu un grafic sau eventual mai multe amanunte pentru trioda EC360,multumesc. Am inteles ca pe sunt extrem de multe chestii interesante,dar acolo se "patrunde" mai greu.

Link spre comentariu

Singura situatie de pina acum de luat in seama(in raport cu 300B) fiind gu81m-trioda(kosmin227).

dar acolo atacul se face al nabii de greu. Trebuie un driver capabil de 320V peak to peak. Nu-i la indemna oricui asta daca se doreste ca driver-ul sa fie tot SE.
Link spre comentariu

......................................................................................................................................

Dar , sa revenim la subiect ,

Vad ca acest tub(6S4S-SE) in zona liniara pe o sarcina data dezvolta la anod anemica putere utila de de 1,4W cum se poate compara cu 300B ?!...

Sa traseze cine mai doreste drepte de sarcina 6S4S-SE (pt zona considerata liniara) sa vedem ce putere utila la anod mai rezulta ?!...(fara sa modifice img. postate de mine).

Aici(2A3) http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view avem asa(aproximativ) ia_0= 60mA cind Ec=-43,5 ,ia_max_virf=120mA pentru Ec=0V si ia_min_virf=13mA cind Ec=-87V ,variatia ia pentru situatia data(zbodeoc) este: ia_0 + 60mA=virf ia_max , respectiv ia_0-47mA=respectiv virf ia_min ,adica pentru o variatie simetrica Ec constatam o variatie asimetrica ia(Ee , acest lucru nu se intimpla in situatia 300B ,sau se intimpla dar asimetria ia este foarte mica , asta ar fi de inteles...).Puterea utila la anod in acest caz http://www.elforum.info/download/file.php ... &mode=view circa 3W(nu se compara cu puterea utila la anod 300B...).

Practic si teoretic tubul 300B nu prea poate fi comparat cu alt tub ! (sau ,prin diverse comparatii se constata diferente !).

300B ramine 300B.

post-18717-13982938864_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si torusi ce tub se apropie cel mai mult de 300B cel putin d.p.d.v. tehnic ? In alta ordine de idei, avind posibilitatea sa masor THD si distorsiunile de intermodulatie IM am constatat ca doua tuburi fortate sa lucreze cu aceleasi THD au distorsiunile IM destul de diferite,initial am pus acest lucru pe PSF-ul nepotrivit sau Ra incorect dar probabil exista alte explicatii, concret pentru aceiasi putere de 8w amplificatorul Murray SEPP are IM mai mari ca ultimul SE cu PL519 facut de mine si THD aproximativ egale, ceva sub 1%. Posibil ca cele spuse de mine sa ajute la intelegerea acestui 300B, incerc sa inteleg corelatia THD/IM, aveti vreo idee ?

Link spre comentariu

Nu e cazul sa-l ridicati asa in slavi pe acest tub , daca va place e ok .Nu trebuie sa fiti atat de incrancenati legat de subiect .Repet din punct de vedere auditiv e chestiune de gust .Cat priveste diagramele de curent / tensiune ale acestui tub , repet asa cum s-a tot subliniat de catre multi useri aici in discutie , acela erau valabile pentru tuburi originale , cele de astazi sunt mai mult copii care uneori nu se ridica la nivelul asteptarilor .Va rugam sa incercam sa ramanem in stadiul de prieteni si sa nu ne atacam unii pe altii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări