Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS cu microcontroller

baciucalin

Postări Recomandate

Condensatorul ala e prea mare.Mai poti incerca cu u cond mai mic,dar sa-i pui rezistenta serie pt incarcare si rez paralel pt descarcare. Si mai trebuie sa faci si niste calculeDar tot dac-ul e cel mai bun

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 101
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Vlad Mihai

39

• Dr.L

12

• baciucalin

12

• Marian

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am pus cond şi de 10uF şi de 100uF, merge dar nu are precizie, de exemplu la o simplă modificare de buton(creşte factor cu 1%) tensiunea de ieşire sare de la 27 la 38v. Calculele le-am făcut aşa rapid că nu mai aveam răbdare, dar o să cumpăr DAC şi gata. o pun în stanby.

Link spre comentariu

am găsit aşa cevahttp://digital-diy.com/swordfish-example/314-digital-to-analogue-conversion-dac-via-pwm.html, am citit şi am făcut montaj, e mult mai bine..... tensiunea de ieşire variază între 0 şi 5v. :dans:

LE: s-a îmbunătăţit reglajul, dar am buşit tl-u. o să fac un montaj cu uc3843 şi o să comand pinul 2 cu această tensiune.

voi face schema asta http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm

Link spre comentariu

Am refăcut testele cu uc3843 nu prea se împăca cu referinţă externă, iar cu sg3525 am prins un comportament ciudat, oricât i-as da în pin 2 factorul de umplere rămâne acelaşi. :sparge:

Link spre comentariu

Pai din cate stiu 494 lucreaza cu AO neinversor in timp ce 3525 este invers, cu AO inversor si pinul 2 de la SG3525 este intrarea neinversoare ( adica invers fata de 494 ), asadar la 3525 pune comanda in pinul 1 unde se afla inversoarea si cred ca ar trebui sa fie ok. Evident ca se poate sa ma insel, situatie in care rog sa fiu corectat.

Link spre comentariu

pe pin 2 la sg3525 aveam 5v(la care mă gândesc că e referinţa-presupun nu am măsurat referinţa lui) şi pe pin 1 aveam 0.6v în montajul lui(invertor auto). am pus şi pe pin 1 tensiune între 0 şi 5v dar nu reacţiona deloc. nu modifica factorul de umplere.Am încercat să simulez uc3843 în multisim dar nu vrea să funcţioneze. Toate merg pe dos! :sparge:

Link spre comentariu

Invatarea prin incercari nu poate duce decat la pierdere de timp.Majoritatea integratelor de sursa au un principiu simplu:cu un ceas(oscilatorul) se pune un bistabil in"1" iar cu iesirea unui modulator se trece in "0".Modulatorul la randul lui este comandat de intersectia unei rampe (data tot de oscilator) cu iesirea unui amplificator operational cu functia de amplificator de eroare.Pt a putea modifica delta de la zero la maxim se pune operationalul ca repetor iar pe intrarea + se da o tensiune variabila intre minimul rampei si maximul rampei.Vezi documentul.Avantaj:inveti o singura data(10-60 min) si folosesti toata viata.

post-27339-13982951304_thumb.png

Link spre comentariu

SG3525 are referinta la pinul 16 si este la 5,1V, pinul 1 este inversoarea Ao si pinul 2 neinversoarea, de functionalitatea comenzii depinde si schema folosita.PS: UC384x nu merg in multisim, le lipsesc modelele spice, sunt doar cu numele acolo, si eu am incercat in fel si chip dar n-am rezolvat nimic.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

revin cu sursa mea pe care am terminat-o azi. am făcut-o cu uc3843 la o frecvenţă de vreo 90khz(RT=10k, CT=2.2nF). am făcut un montaj rapid cu pic care să genereze pwm cu factor de umplere reglabil şi care e aplicat unui DAC din ăsta tip rezistor+ condensator. nu e chiar ok tensiunea dată dar merge de teste. aplic această tensiune în pinul 2 al uc3843. Se reglează tensiunea de ieşire dar cam topor aşa. Mi-am dat comandă de un DAC08 urmează să îl interfaţez cu sursa mea. Revenind la sursa mea...... vreau să fac nişte modificări:

- să modific RT până pe la 6.8k că să cresc frecvenţa.

-să calculez un snubber pe ieşire între diodă şi mosfet să scap de spikeuri că sunt câteva.

-se merită să pun un şunt între drenă şi sursă?

-în loc de R2 să pun un condensator de până la 1nF.

- vreau să folosesc un traf EI ca inductanţă că acum am o bobină de 25uH cu 2 spire de 0.8 pe un tor albastru dintr-un forward atx.

-cum se calculeză divizor de tensiune la uc3843 exact ca la tl494?Uout=Vref*(1+R1/R2)?

Urmează să fac o sursă reglabilă între 1 şi 5v că să mă joc cu sursa mea dar asta nu ştiu când o mai fac că sunt limitat de timp.

-tranzistorul mosfet este irfz44n, se merită schimbat cu irf3205? nu prea după RDS on.

Ataşez câteva imagini şi schema

sursei mele.

Din drenă rezistor de 51ohmi pe ieşire:

Posted Image

free image hosting

Comanda in poartă a mosfet-ului:

Posted Image

upload

uc3843 booster.pdf

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Buna ziua, sursa mea controlata digital e aproape gata, dar am o problema cu randamentul ei, nu ma multumeste, la tensiuni de pana la 18V am obtinut un randament de 89% cu miezul toroidal din forward-cel albastru, domnul pisica matache mi-a sugerat sa folosesc transformator cu intrefier pentru o eficienta mai mare. Am luat un transformator dintr-un flyback de laptop cu o inductanta in secundar de 22uH pe care l-am conectat pe post de inductor, randamentul a crescut cu 2 procente. oscilatorul uc3843 lucreaza la 90khz. tranzistorul mosfet e un irf3205 cu 4.7ohm in grila. dioda e una din atx de 16A la 200v(parca). Nu vreau sfaturi doar va tin la curent cu evoluatia mea. oricum din ce am citit un randament peste 80% la o sursa comutatie e foarte bun. Trebuie sa reduc pierderile pe componente. Pe iesire am un condensator de 3300uf/50v, oricum din calcule imi trebuia unul de minim 470uF. Urmeaza maine cred sa bobinez cu mai multe spire de 0.5mm paralel pe miezul cu intrefier cu o inductanta de 30-40uH-asa a iesit la calcule.

Stiu ca deobicei mosfeturile se folosesc la comutatie dar o sa ma apuc maine sa citesc despre avantaje si dezavantaje bipolari si mosfet in comutatie, am vreo 4 perechi de stw13009 in t0-247 care stau degeaba, aici sunt doar curios sa vad ce se intampla cu randamentul.

Ma joc su snubber experimental, voi studia si asta, nu pricep de ce rezistorul din snubber trebuie sa disipe jumate din curentul maxim de iesire. De ce devine consumator?

O sa incerc sa cresc frecventa la 120-130khz sa vad ce se ajunge.

O seara buna!

Link spre comentariu

Pentru marirea randamentului, sint esentiale minimum 2 chestii la sursa ta.Folosirea unui tranzistor cu R d-s ON cit mai mica, comutat la timpi cit mai mici (a nu confunda timpii de comutare cu frecventa de lucru).Folosirea unei diode SOFT RECOVERY, sau Schottky cu Vfav cit mai mic.Inductanta pe un miez cit mai calitativ, prererabil sa contina si permalloy in aliaj.Eu am folosit Amidon Magnetics, material cu terminatia -60, sint FLAWLESS.

Link spre comentariu

In general principalele pierderi sunt pe comutatorul de forta si pe redresare, mai sunt pierderi dar ceva mai mici pe inductanta/traf, in situatia de fata comutatorul de putere IRF3205 are un rds-on foarte mic, tipic aproximativ 8m Ohm, oricum in configuratia asta conteaza mai putin, ceea ce influenteaza randamentul in mare masura pare a fi redresarea, din cele spune dioda pare a fi F16C20 care are un Vf destul de mare, mai bine de 700mV la 1A ( asta asa exemplificativ deoarece nu am retinut curentul de sarcina in cazul de fata ), daca curentul este mai mare, evident si Vf creste putand ajunge la aproape 1V pentru cei 8A disponibil per dioda ( capsula are 2 ). Pierderi mai pot fi pe inductanta insa oricum din cele spuse ar rezulta un randament aproximat la 90% ceea ce este mai mult decat decent.PS:@Vlad Mihai Rezistorul din snubber nu devine consumator, nu uita ca el este inseriat cu un condensator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări