Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor(proiect

Vizitator rl1234

Postări Recomandate

Vizitator rl1234

Salut tuturor,Sunt un novice absolut in domeniul radio, iar motivul pentru care va scriu este acela de a ma ajuta doar cu o informatie. Inainte de a va solicita ajutorul am rugamintea de a nu ma lua in ras din cauza lipsei mele de cunostinte.Ma intereseaza daca exista posibilitatea de a construi un emitator radio care sa poata fi captat de la distante mari si, in acelasi timp, sa consume putina energie. Doresc sa-l folosesc la un proiect personal pe care-l descriu mai jos doar pentru cei care, eventual, ar putea fi interesati.OK, ceea ce vreau sa fac este o versiune moderna a clasicului "message in a bottle". Pe scurt e vorba de o nava robusta de 30-50 cm lungime si 15-20 latime care sa circule absolut independent pe mari/oceane. Mare parte a timpului nava circula liber, insa, in momentul in care detecteaza un obstacol sau apropierea iminenta a tarmului, un motor o inscrie pe o alta traiectorie. Ca si sursa de energie nava are cateva panouri solare. In ceea ce priveste emitatorul, l-as dori instalat pentru a-mi putea transmite coordonatele navei si, intr-o versiune ulterioara, in masura posibilitatilor, alte informatii. Avand in vedere ca energia este destul de limitata ma intereseaza daca exista o posibilitate tehnica pentru un emitator care sa fie sufucient de mic, puternic si limitat in consumul de energie electrica(nu va emite continuu ci doar 1-2 minute/zi). Daca aveti vreo idee va rog sa-mi spuneti. Nu cer solutii ci doar o informatie daca este posibil ceea ce vreau. Multumesc mult!P.S. Daca vreti sa participati la acest proiect(cu idei, sugestii sau chiar part/full time) as fi foarte fericit. :-)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• +_Florin_+

4

• yo9hrb

3

• Rx-Tx

2

• RoadRunner941

2

Top autori în acest subiect

Pentru distante mari ar trebui sa emiti in scurte. Ca sa poti folosi puteri mici (QRP), iti trebuie o antena care nu are cum sa se incadreze in dimensiunile navei tale. In afara de asta trebuie sa ai grija sa folosesti in mod legal spectrul radio.La moduri digitale (APRS, etc.) nu ma pricep. Dar nu cred ca s-ar putea aplica la un obiect practic lipit de suprafata marii.

Link spre comentariu

Singura varianta ca sa ai legatura cu nava la nivel global sint satelitii.Ceva care s-ar potrivi si ar fi cit de cit convenabil ca si costuri este sistemul de telefonie mobila prin satelit Thuraya,acuma nu stiu daca acele telefoane pot fi folosite si la transmisia de date dar trebuie sapat mai adinc.

Link spre comentariu
Vizitator rl1234

Pentru distante mari ar trebui sa emiti in scurte. Ca sa poti folosi puteri mici (QRP), iti trebuie o antena care nu are cum sa se incadreze in dimensiunile navei tale. In afara de asta trebuie sa ai grija sa folosesti in mod legal spectrul radio.

E vorba de antena standard(stil batz, ca cea de la statiile de emisie/receptie de pe masini) sau ceva special, cu elementi? Daca ar fi una standard, cred ca pot improviza ceva care, eventual sa aiba si o alta utilitate. Bine, acum depinde cat de mare, ca daca e vorba de 10 metri este exclus...
Link spre comentariu
Vizitator rl1234

Singura varianta ca sa ai legatura cu nava la nivel global sint satelitii.Ceva care s-ar potrivi si ar fi cit de cit convenabil ca si costuri este sistemul de telefonie mobila prin satelit Thuraya,acuma nu stiu daca acele telefoane pot fi folosite si la transmisia de date dar trebuie sapat mai adinc.

M-am gandit la Thuraya, chiar au o solutie de date, dar e o mica problema: nu au reprezentanta in Romania. Din ce-am vazut pe site-ul lor, singurele locuri mai apropiate de unde ppot sa cumpar sunt Grecia si Ukraina. Solutia este probabil cea mai buna, dar ma gandeam la ceva care sa nu implice costuri suplimentare. Mai mult, nefiind ceva "mission critical" nu e o problema daca timp de cateva zile nu reusesc sa prind semnal. Pe mine mai mult ma intereseaza sa vad cat timp poate "supravietui" hardughia.
Link spre comentariu

Se putea sa lipseasca vinerea din post?Cum sa nu avem reprezentanta:globalcsr.ro/prod.htm , am scos www. pentru ca ma cenzura forumul...si nu mi se pare normal,dar in sfirsit nu asta era subiectul.Avem de toate,bani sa fie,din ce stiam de acum vreun an,un abonament lunar era de 50 USD.Pentru aplicatie hobby,mi se pare cam mult,dar gusturile si pasiunile au limite nebanuite.

Link spre comentariu
Vizitator rl1234

Avem de toate,bani sa fie,din ce stiam de acum vreun an,un abonament lunar era de 50 USD.Pentru aplicatie hobby,mi se pare cam mult,dar gusturile si pasiunile au limite nebanuite.

Hmm, e cam mult chiar si pentru un hobby. De-aia ma gandeam la un emitator radio. Se pare ca trebuie sa ma gandesc la altceva... Multumesc mult!
Link spre comentariu
Vizitator rl1234

Ce fel de echipament vrei sa folosesti ? Terestru sau aer ?

Nu stiu absolut nimic despre echipamentele radio, de-aceea am postat aici. Daca terestru inseamna un emitator montat pe barca, da, la asa ceva ma gandesc. Nu-mi dau seama cum as putea sa-l ridic in aer.M-ar interesa ceva simplu si ieftin, dar se pare ca nu exista o solutie...
Link spre comentariu

Un emitator care sa poata fi receptionat direct de la mii de km (plus antena aferenta) nu pot fi montate pe o barcuta de 50 cm si nici nu poate fi alimentat cu energia necesara.Apropo, de ce trebuie sa fie barca atat de mica ??

Link spre comentariu

Parca as indrazni sa cred ca un Tx in banda de 20m cu o putere de ~1W ar puteasa transmita in CW pozitia navei. Priza de pamant exista din belsug, asa ca o verticalascurtata care sa fie "erectata" de un mic motoras, asa cum sunt ridicate automat antenelela unele auto, ar face fata cu brio.

Link spre comentariu

Posibil, nu contrazic, insa am mari rezerve referitor la eficacitatea scazuta a antenei verticale scurtate, chiar daca "priza e pamant" e ideala si reprezinta clar un factor favorizant. Sansele unei legaturi sigure (parerea mea) ar spori daca ar avea o verticala de 5 m pentru 14 MHz . Ori daca foloseste o antena mai scurta , macar puterea emitatorului sa fie de 4 ... 5W . In locul lui @rl1234 as prefera o ambarcatiune ceva mai mare ca dimensiuni, undeva la 1.5m. Ar putea obtine mai multa energie din panouri solare, (sistem completat cu un mic acumulator-tampon) , se poate monta o antena mai serioasa, etc.

Link spre comentariu

de ce nu montezi pe ea un GPS in genul celor care se monteaza pe masini pentru a le localiza in caz de furt?Din cate inteleg tie iti trebuie doar pt. localizare in rest nava urmeaza a se descurca singura

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări