Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC 1320/960/150

cnc_step

Postări Recomandate

Astazi m-am apucat sa construiesc un cnc personal pentru mine. O sa fie bugetat fara limita, si sper sa iasa ceva de precizie inalta. Voi folosi numai suruburi cu precizie mare. Axa x va avea tsubaki 15x10 cu fisa metrologica de 0,000002 precizie, axa y un kuroda, iar axa z va avea un surub trapez (universal precision (ca doar am multe pe stoc (norocul chiorului))), dar care lasa in urma un surub cu bile precum un duracell si restul bateriilor.Ghidajele liniare vor fi nsk dublate de tije rectificate cu lagare (nu rulmenti cu bile). Sistemul de frezare va fi stil cartus cu precizie foarte mare, avand 4 rulmenti cdp4 (o gramada de bani), se vede si in poza. La randul lui va fi invartit de un motor servo cu 6000rot/min, multiplicat de 3 ori (18000rot/min). Am folosit servo pentru a putea da si filete in piese cu tarozi speciali cu sistem de frezare in bot. Deci practic se va roti stanga dreapta comandat de soft, cat si turatia la fel.. Ca motoare, o sa-i dezamagesc pe unii care se asteapta la puteri de masini, voi folosi Vexta de 2-3Nm cu encodere, sau servo. Dar daca voi pune steppere cu encodere, cred ca vor fi peste servo la putere, nu si la viteza. Dar la marimea lui viteza este pe planul 2. Precizia este planul 1.Ca drivere voi folosi specialele mele de la soc, de 6A cu intrari si de encodere (comanda speciala). Controllerul va fi cred ca pe usb (ori un ncpod care va functiona cu mach3, ori un usb planet).In poze este pus cu partea din spate. Deci surubul va fi pe spate si nu pe fata.Axa x nu este prinsa pe y, este doar asezata pe patine. Ii trebuiesc suporti, si inca nu sunt gata.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cnc_step

19

• pirvuti

3

• joe

1

Top autori în acest subiect

Am mai pus cate ceva pe el.Cred ca pe la sfarsitul saptamanii viitoare il bag in functiune.Mai trebuie sa-mi vina si surubul cu bile nsk 16 cu 4, restul am, doar chef de munca imi trebuie.

Link spre comentariu

Am mai executat cate ceva la el. Maine cred ca voi face restul de operatiuni, si cred ca pe joi - vineri sa-i fac primele teste si ultimele reglaje. Precizez ca este foarte bine inchegat, si sper ca va fi unul dintre cele mai precise cnc-uri vazute pe aici :ciuda: . Ramane de constatat dupa reglajele necesare :da

Link spre comentariu

O sa ma apuc si de partea cu axa z azi. Voi folosi surub duracell :rade: (adica universal lead screw), si patine cu sine rexroth bosch. Si altele:

Link spre comentariu
Vizitator TBD

Salut,Foarte interesantă construcţia, bravo. Ce tip de materiale intenţionezi să prelucrezi cu acest router ?Până la urmă ce soluţie ai ales, encodere pe steppere sau fără ?Tibi

Link spre comentariu

Salut,Foarte interesantă construcţia, bravo. Ce tip de materiale intenţionezi să prelucrezi cu acest router ?Până la urmă ce soluţie ai ales, encodere pe steppere sau fără ?Tibi

Eu de obicei frezez fibra de carbon si fibra de sticla. Dar si dural cu plexiglass.Deocamdata voi pune stepperele astea de la vexta de 2Nm, ca vreau sa le pun niste drivere cu encodere. Daca rezultatul va fi perfect, le voi lasa, daca nu am varianta servo (dar o voi prefera la cel mare de 2,5/2m, care il lucrez in paralel).Ca motor de frezare o sa pun o varianta sherline modificat. Am luat de la Gabi - Katran un Sherline care avea motorul de generatie noua de 10000ture, si multiplicat l-am dus la 18000 de ture. Bine-nteles ca i-am schimbat rulmentii cu 2 speciali cdp4 (350ron buc.) TIR pe coada 0,001 cu o freza viper, i-am pus er16 in bot, i-am modificat un pic in electronica sa mearga in 220 mai bine ca in 120v, iar daca il asculti acum zici ca este cu invertor de frecventa. Merge perfect, nu se incinge, si ii scot putere de aproximativ 400w la 90v/5A pe motor continuu si 900w peak (90v/10A). Cred ca nici aia de la mama lui nu l-au auzit si nu au obtinut performantele astea. Ce este misto e ca o sa-i pun un driver servo cu step-dir si o sa pot sa merg stanga - dreapta, ca sa filetez.Urmatorul proiect va fi o masina smt cu 3 posturi ( 3 cablaje pentru umplere in acelasi timp). Sa vedem ce iese.Sherline: http://youtu.be/DV93MbuO78A
Link spre comentariu
Vizitator TBD

Mulţumesc frumos pentru detalii. Într-adevăr, sună excelent Sherline-ul, dar este şi normal la ce rulmenţi ai folosit ;)Multă baftă şi așteptăm să-l vedem la lucru !

Link spre comentariu

special. am inteles, dar si eu ma consider special... :-)ce, cat, cum?merci!Nu, deci asa este cotat la ei: profil special numai pe comanda.Am pe drum 2 bari la 6m, cred ca intr-o saptamana ajunge. Este vre 30-50E metru. Nu mai stiu cat am dat, dar pot sa ma uit in facturi.

Link spre comentariu

Nu, deci asa este cotat la ei: profil special numai pe comanda.Am pe drum 2 bari la 6m, cred ca intr-o saptamana ajunge. Este vre 30-50E metru. Nu mai stiu cat am dat, dar pot sa ma uit in facturi.

poti sa-mi dai mai multe detalii. poate te scap de 2 ml :-)merci
Link spre comentariu

poti sa-mi dai mai multe detalii. poate te scap de 2 ml :-)merciProfilul este 80/40. Dar este foarte bine construit, si foarte strong. Canalele sunt de 8mm, este perfec pentru orice axa (cnc, plasma, smt, laser).Sunt 2 modele: asta care este in poze, si unul mult mai rigid, care mai are un mic profil atasat. O sa pun poze cand imi ajung ambele modele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări