Vizitator Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Hai sa spun eu povestea... Sa presupunem ca tragi dupa tine o funie dar nu oricum ci intr-o decapotabila la 100km/h, pe autostrada. Sigur ca perfectionistul din tine ar vrea ca acea funie sa nu sara in toate partile ci sa urmeze exact traseul pe care l-ai imaginat ... cam asa si cu difuzorele si factorul de damping... Ce rol are SPL-ul in toata povestea? Ei bine, este direct proportional cu lungimea funiei si invers proportional cu grosimea acesteia. In rest, somn usor!O analogie/comparaţie/poveste(off topic) dată însăşi de iniţiator subiect care duce nicăieri (fundătură , fără noimă).Bună de Cârciumă sau Bodegă . "Minunat" Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 15, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2012 Valderama, sint convins ca persoanele de buna-credinta, acelea care mai si stiu cite ceva, ar gasi "povestea" mea de adormit copii destul de reusita, pe bune. Imi aduc aminte o comparatie dintr-o carte veche de peste 60 de ani, cu ilustratii, in care etajele PP erau comparate cu activitatea a doi "tapinari" care taiau un bustean cu un joagar. Sigur ca daca as fi produs eu comparatia asta ai fi zis ca-i de prost gust sau un atentat la conditia atit de asemanatoare a celor doi muncitori de mai sus. Ai remarcat, sper, exprimarea eliptica... Vorbind de HI-FI, ca sa nu-mi bat joc de subiectul pe care l-am deschis, hai sa intreb ALTFEL, inclusiv pe somitatea ta: Cite regiuni neliniare strabate curba de histerezis la un transformator PP? Nu ne duce aceasta la concluzia de bun-simt (va rog!) ca auditia primilor Wati ar trebui sa fie facuta cu etaje SE? Daca au factorul de damping suficient de ridicat si un raspuns la joase corespunzator mai e valabila vreo "suprematie" a etajelor PP?!Si ca nu zici ca bat cimpii atasez un document foarte frumos redactat, care prin subiectivitatea si elementarismul sau se adreseaza in mod evident altora, nu tie...PS. "... dată însăşi de initiator..." Valderama?! Cred ca-i "dată însuşi", ca nu sintem nici la circiuma nici la bodega... ☺ SE-v-PP-Part1.pdf SE-v-PP-Part2.pdf Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Plecam de la urmatoarele formule: nu vad ca in ecuatia Damping Factor apare SPL-ul difuzorului. Ca noi dorim sa avem un SPL cat mai mare in punctul de auditie, este alta poveste si ca orice pierdere de putere "pe traseu" (cabluri, filtre etc.) face ca SPL-ul in punctul de auditie sa scada nu inseamna ca trebuie sa amestec mere cu pere pe principiul ca sunt fructe si sunt bune pentru sanatate. valderama a mai pus o intrebare: cum se poate creste Damping Factor-ul la amplificatoarele pe tuburi. Asta cred ca intereseaza multe lume dar .... raspunsul nu a aparut . fcon daca tin bine minte ai OB-uri cu Eminence Alpha 15A nu? si esti interesat la bornele difuzorului ce se "petrece" iar primul lucru care sare in ochi este lungimea cablurilor si grosimea conductorului, dar bobina aia care are o rezistenta de minim 10 ori mai mare decat niste cabluri de veioza nu "zgarie ochiul"??? Nu mai zic ce "fericit" se simte un amplificator cand "vede" ditamai bobina (daca ai filtru de ordinul II esti mai "fericit") la bornele sale. Cine stie ce filtre "zaceau" in boxele prietenilor smecheri si tu ajungi sa crezi ca SPL-ul difuzorulului iti micsora damping factorul. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 15, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2012 Adrian eu inca mai cred ca ai obtine un maximum de satisfactie profesionala ca avocat in divorturi...SPL-ul este randamentul difuzoarelor, damping-ul este masura in care un amplificator este unidirectional, de la sursa spre difuzoare. Daca revin la "povestea" de adormit copii, am putea crede ca o funie data cu superglue ar fi ceea ce avem nevoie... in acest proiect ☺. In realitate poate vrem sa mai fluturam funia aceea incoace-incolo si ea sa mai reactioneze cind si cind in incheietura. ☺☺☺Un factor de damping prea ridicat este la fel de daunator ca unul foarte scazut. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Meseria de avocat este banoasa dar nu cred ca am veleitati de avocat. Stiu ca avocatii stiu bine sa schimbe reperul de referinta fata de care judeca lucrurile dar eu caut formule si nu schimb repere. Stiu ca punctul de auditie ar trebui sa fie reperul si ca fata de acesta intra in ecuatie SPL, damping factor, rezistenta cablurilor intre boxa si amplificator etc. , dar eu m-am oprit doar la damping factor si de aceea doream sa stiu cum SPL-ul de 95dB al unui difuzor modifica damping factorul in raport cu un difuzor de 85dB.P.S. In ultimul tau mesaj ai atasat doua documente. In primul esti de acord cum este desenata figura 4??? Asa arata semnalul in grila la un PP clasa AB? (eu asa inteleg pentru ca sunt si niste sageti si poate nu ma uit ce scrie sub figura: "Power tube conduction of a typical Class AB PP output stage" si uite asa se creeaza confuzii). Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Si care este povestea cu Damping Factor si cu SPL?Se pare ca doar unii o cunosc ... Dar poate reușim sa dezvăluim aceste secrete si pentru omul de rând ... Link spre comentariu
blue Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Simplu, micsoram impendanta sursei de alimentare, daca sinteti curiosi va spun cum Link spre comentariu
ggg Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Asa arata semnalul in grila la un PP clasa AB? (eu asa inteleg pentru ca sunt si niste sageti si poate nu ma uit ce scrie sub figura: "Power tube conduction of a typical Class AB PP output stage" si uite asa se creeaza confuzii).Ce inseamna si teoria asta !!!!Sub Fig.4 explica : In Figure 4's Class AB operation amplifier, the tubes are biased "colder" and conduct for less than 360° but still substantially more than 180°. The black shaded area of the input signal sine wave represents where the tubes cut off on the peak of the negative half-cycle. Because the tubes are wasting less potential power as heat in Class AB than in Class A, the power output is increased substantially Link spre comentariu
adrian_pic Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Da, greseala mea! Nu sunt tare la engleza . Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 15, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 15, 2012 Simplu, micsoram impendanta sursei de alimentare, daca sinteti curiosi va spun cum Da, sintem curiosi!... dar mai e si rezistenta serie a etajului final, nu? Link spre comentariu
blue Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Pentru un model simplificat ,transformatorul poate fi vazut ca o impendanta serie cu un generator (tubul) si impendanta sursei, daca aceasta din urma tinde spre zero inseamna ca impendanta difuzorului poate influenta doar transformatorul si intr-o masura mai mica tubul Link spre comentariu
mișa Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Oameni buni, acel "dumping factor" nu e relevant in sunetul obtinut. De fapt toata chestia asta cu "dumpig factor" e doar o chestie comerciala. Impedanta de iesire a unui anumit amplificator poate fi scazuta doar prin marirea reactiei negative. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 dar bobina aia care are o rezistenta de minim 10 ori mai mare decat niste cabluri de veioza nu "zgarie ochiul"??? Nu mai zic ce "fericit" se simte un amplificator cand "vede" ditamai bobina (daca ai filtru de ordinul II esti mai "fericit") la bornele sale.Apăi...nu! fiindcă "bobina aia" paşte în câmp magnetic intens, produs de magnetul difuzorului, şi paşte cu folos! "Cablurile de veioza" mananca fara sa munceasca, plus ca se balacesc in toata oala, ala-i baiul cu ele...la fel stau lucrurile cu sarma de CuEm cu care-i bobinat secundarul unui traf de iesire la un amplificator pe tuburi, poate fi sarma aia de 0,3mm, nu dauneaza, e infasurata acolo, intre liniile campului, dar cablul dintre traful de iesire si boxe nu poate avea o sectiune oricat de mica, evident. Link spre comentariu
adigh Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Daca "protejatul si renegatul" meu Adigh poa' sa aiba un habar de feedback, macar o saminta de vorba, in acesta problema,... ar fi bine primitMultumesc de protectie. Cu asa protector nu prea cred sa mai aiba careva curajul de a se lua de mine. Mai toata lumea considera ca un damping factor e cu atit mai bun cu cit e mai mare. Eu nu prea impartasesc aceasta opinie in totalitate (depinde). Pentru un damping factor foarte mare se plateste un pret scump: o reactie negativa mare. Cu cit reactia negativa e mai mare si impedanta interna mai mica, cu atit amplificatorul se comporta ca un generator de tensiune iar damping factorul e mai mare. Dar oare asa e cel mai bine ? E bine pentru momentele cind difuzorul are scaderi mari de impedanta si absoarbe mai mult curent numai ca difuzorul are si momente cind are impedanta crescuta si atunci amplificatorul ar trebui sa se comporte ca un generator de curent. Unde e compromisul, pentru amplificator, intre a se comporta ca un generator de curent cu impedanta infinita si un generator de tensiune cu impedanta zero ? Cred ca raspunsul depinde de difuzor, nu se poate face abstractie de difuzor. SPL-ul reprezinta gradul de cuplaj intre curentul bobinei si vibratiile membranei prin intermediul magnetului. Un cuplaj magnetic slab duce la un difuzor cu un SPL mic si bobina tine sa se comporte pur rezistiv (atunci cind magnetul lipseste). Un SPL mare inseamna tocmai acele variatii de impedanta ce provoaca batai de cap amplificatorului. Un amplificator ce merge perfect pe un difuzor ar putea sa nu mai mearga la fel de bine pe un alt difuzor de calitate asemanatoare.Multi nu concep un amplificator cu damping factor mai mic de 30-50. Cu toate astea intilnim amplificatoare cu tuburi fara reactie negativa globala sau cu o reactie negativa mica, cu un damping factor uimitor de mic si totusi suna foarte bine. Masurati si va veti convinge. Cum se masoara ? Foarte simplu, se masoara tensiunea in gol si mai apoi cu o rezistenta de sarcina, nu cu difuzor. Cu cit scade mai mult tensiunea in sarcina fata de gol cu atit e mai mic damping factorul. In sarcina se masoara curentul si tensiunea pe rezistenta de sarcina. Apoi se vede ce tensiune sa pierdut pe rezistenta interna, Uri=Ugol-Urezistenta. Rezistenta interna Ri=Uri/curentul prin rezistenta de sarcina. Dupa aceea avem Rsarcina/Ri=DF.Exemplu de calcul: Uiesire in gol=6Vef, Pe o sarcina de 8ohm tensiunea de iesire va scadea la 5,5V. I=5,5/8=0,6875A. 6-5,5=0,5V cadere pe Rinterna. Ri=0,5/0,6875=0,727272ohm DF=8/0,727272=11Se poate si simula damping factorul, bagati un 300B in simulare. Un amplificator cu tuburi cu DF=5-8 poate suna foarte bine. Desigur ca nu orice tuburi finale se preteaza a fi lasate de capul lor fara o reactie negativa corespunzatoare care sa liniarizeze amplificarea. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Iunie 17, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2012 De dragul enciclopedismului mai trebuie spus ca reactia negativa se poate aplica si in curent, caz in care se mareste in mod deliberat impedanta etajului final si se miscoreaza factorul de damping. Ca sa vezi cit valoreaza miturile astea moderne cind devin principii de marketing. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum