Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce mai inseamna azi HI-FI? DIN 45500 e invechit?

zbodeoc

Postări Recomandate

Chiar daca se refera generic, este foarte interesant ce scrie aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_system_measurements

Mai intreb si eu , a incercat cineva testul cu semnal sinus/dreptunghi la peste 10Khz ?Se simte o deosebire intre un semnal sinusoidal fata de unu dreptunghiular la frecvente de peste 10Khz?

Daca va referiti la un test acustic raspunsul este, da.Toate formele de unda se aud peste 10 KHz.Semnalul sinus si cel triunghiular sunt mai usor de confundat , desi cel triunghiular se aude un pic mai diferit, mai acut.Atat la semnalul dreptunghiular cat si la cel in forma de dinte de fierastrau , se aud si armonicele care dau un sunet disonant.
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 105
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zbodeoc

21

• hpavictor

13

• zal

12

• mișa

10

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 luni mai târziu...

Nu mai interesează pe nimeni acest subiect ? Speram ca cineva cu acces la AES sau la un alt organism de reglementare recunoscut sa ne ofere măcar un standard oficial , omologat ....Va rog sa postati documente sau un link etc nu impresii offtopic despre perceptia personală a unor useri ....Semnale dreptunghiulare ? Oauuuuuu.......aveți boala grea !Unii sunt recunoscuți ca se plâng prea des pe forum ca ii doare capul . :rade:

Link spre comentariu

Nu vad de ce ar fi asa important pentru un construnctor DIY un standard oficial. Un standard oficial e bun doar pentru un constructor industrial ca sa poata pune pe aparat stampila Hi-Fi. Din punctul de vedere al standardului, sa zicem 20-20000Hz, un amplificator ce indeplineste 21-59000Hz nu se incadreaza in standard iar amplificatorul nu poate purta stampila Hi-Fi, pe cind unul cu 19-20001Hz poate purta acea stampila. Un amplificator Hi-Fi se va vinde mai bine decit un amplificator ne Hi-Fi. Nu ca s-ar mai uita multi la acea stampila.Un constructor DIY nu se impotmoleste de incadrarea in standard iar pentru el nu conteaza prea mult cit au stabilit cei cu standardele.Ar fi mai interesant de discutat o valoare optima din punct de vedere psihoacustic. Putem trece peste particularitatile fiecarei urechi. Unii sustin ca o banda mare de frecventa e mai buna. VTP spunea ca "in ultimii ani, multi acusticieni se indoiesc de necesitatea extinderii semnalului muzical peste 20 kHz (unii chiar stabilesc o valoare mai joasa)". Unde sa fie compromisul ? Aici acusticienii pot avea un cuvint mai greu decit electronistii.

Link spre comentariu

Pai hai sa vedem...Consideram etalon un CD audio inregistrat foarte bine. In cazul asta, teoretic, pe acest disc pot fi inregistrate semnale incepind de la 0Hz pina la 22.05KHz. Frecventa maxima e limitata de rata de esantionare (44.1KHz). In realitate cind ne apropiem de frecventa maxima, (44.1/2 KHz) incep sa apara distorsiuni sub forma unor modulatii in amplitudine. Aceste distorsiuni apar de pe la 20KHz. Acest fapt determina producatorii de CD-uri sa taie tot ce depaseste 19KHz. Foarte rar gasesti CD-uri taiate la 20KHz. De asemenea, cd-playerele contin un filtru care taie la redare tot ce depaseste 19KHz deoarece orice semnal cu frecventa mai mare de 20KHz e de fapt zgomot de conversie.Faptul ca unii spun ca trebuie amplificatoare cu banda pina la sute de KHz e alta treaba. De asemenea, daca vorbim de semnal dreptunghiular, trebuie sa stiti ca pe un CD nu poate fi inregistrat un semnal dreptunghiular nici macar de 10KHz! Nu numai ca nu poate fi inregistrat, dar nu poate fi nici macar GENERAT folosind esantionare de 44.1KHz. (Nu trebuie sa ma credeti, doar masurati, generati, inregistrati, calculati)Asta dovedeste faptul ca standardul 20-20000Hz inca nu e depasit si probabil va ramine valabil inca multa vreme, pina cind urechea omului isi va schimba caracteristicile (in bine sau in rau? :rade: )Normal, exista inregistrari cu rata de esantionare mai mare ca de exemplu 48KHz, 96KHz, 192KHz si mai rar intermediare. (64, 88) Aceste inregistrari permit frecvente mai inalte de 20KHz. Pentru aceste inregistrari ar fi necesare amplificatoare cu banda mai mare. Totusi, sa nu uitam ca ar fi necesare si difuzoare care sa permita redarea acestor frecvente.Daca doreste cineva, pot sa pun diverse forme de unda cu diverse semnale cu frecventa fundamentala in banda audio care nu pot fi inregistrate pe un CD audio deoarece sunt crunt deformate.

Link spre comentariu

Rog pe toți userii care au probleme in a înțelege ca nu exista nicio legătura între urechile de tabla si răspunsul amplitudine-frecventa a unui amplificator sa nu mai posteze , sunt in gravă eroare . Nu exista nicio legătura între cei surzi si înalta fidelitate......Matti Otala are o teorie inca din anii 1970 care susține ca dacă banda de frecvente este mare , se micsoreaza nivelul distorsiunilor nelineare , aceste distorsiuni fiind cele mai deranjante . Dar nici aceste distorsiuni nu ii deranjează pe surzii forumului .....Ii rog sa se abtina !

Speram ca cineva cu acces la AES sau la un alt organism de reglementare recunoscut sa ne ofere măcar un standard oficial , omologat ....Va rog sa postati documente sau un link etc nu impresii offtopic despre perceptia personală a unor useri .....

Link spre comentariu

Acest topic a fost deschis in buna credinta cu scopul de a genera un set de masuratori care sa defineasca un amplificator DIY modern. Lumea are acum acces la componente care nu erau la indemina oricui acum 20 de ani, sa zicem. Simplul fapt ca nu s-a putut face o referinta corecta la un standard industrial unanim acceptat si ca, iata!, dupa 5 pagini n-am reusit sa trecem de criteriul banda de frecventa imi dovedeste, mie unuia, ca topicul ar fi util daca s-ar ajunge la citeva criterii masurabile unanime.

Deci inca o data, demersul meu are un scop practic si nu acela de a inventa noi cuvinte poetice din gama; diafan, matasos, uleios, etc...☺☺☺

Link spre comentariu

Zbodeoc cu povestiri sau bancuri in topic putem depasi lejer 5pagini daca vrem. Iar cine vrea sa discute despre urechi poate face alt topic.Hai sa ne gandim la o lista de parametrii dupa care vom ajunge si la un consens al valorii acestora (valori de bun simt, nu astronomice).Cum vad eu: THD - standard la 1khz la 1w si la puterea maxima a amplifului, bine se poate si pe alte frecvente (20hz, 20khz etc)TID - in varianta SMPTE adica masurare bitonala cu un semnal sinusoidal de frecventa mica ex 300hz cu amplitudinea A si unul de frecventa mai mare de ex 7-8khz cu A/4 si sa ne uitam la 8khz +/- 0.3k si 8khz +/- 2*0.3khz. Sau CCIF care presupune 2 semnale sinusoidale de amplitudini egale de ex 9khz is 10khz si ne uitam pe 1khz, 2khz si 3khz. Banda de frecvente la -1db si -3db (aici se poate masura atat in varianta cu reactie negativa cuplata cat si decuplata).SlewRate - cu un semnal sqw de 10khz aproape de puterea maxima a amplifuluiSensibilitate la intrare.SNR-raport semnal zgomot (semnalul util la putere mare impartit la zgomotul masurat la iesirea amplificatorului cu intrarea la masa).Probabil mai sunt si altele, completati si dupa aceea putem conveni asupra unor valori "fixe" pt acestea. Macar sa avem un punct de plecare pana se pune mana pe un standard actual.

Link spre comentariu

Citatul de pe pagina precedenta nu-i nici povestire nici banc; el s-a vrut o revenire la subiect pentru cine intelege dar aici incep sa-i dau dreptate lui Victor despre cei batuti in cap sau cu urechile fluturind. Ma mai urmareste si afirmatia lui Zal; "Asa ceva nu se poate la romani"Normal, criteriile pe care le-ai enumerat ar trebui sa ne intereseze. Sa vedem, poate apare de undeva o definitie de standard sa avem ce contrazice... ☺

Link spre comentariu

Bine. Acum ca ne-am incordat un pic sa revenim la subiect. Imi cer scuze ca am facut referire la cei batuti in cap... m-am luat dupa moderatori ☺ ...(se pare ca nu trebuie sa-mi cer scuze pentru cei cu urechile fluturind... ☺)

Banda 20Hz-20KHz se refera la semnal sinusoidal, nu-i asa?! Atunci ce semnal dreptunghiular putem reproduce in aceasta banda? Ca daca ne uitam la o analiza Fourier avem nevoie de mai mult... cu alte cuvinte poate fi semnalul dreptunghiular parte a reproductiei sonore muzicale?

Link spre comentariu

Zal, (si toti colegii de pe forum) e foarte faina poza cu urechile de tabla...Dar totusi nimeni (mi se pare groaznic) nu e interesat cum atata diverse demnale inregistrate pe CD. Cam toata lumea zice "suna bine" sau "nu suna bine" dar nimeni nu se intreaba "De ce?"NA! Asa arata un semal dreptunghiular de 10 KHz generat pe o rata de esantionare de 44.1KHz (prima poza) si asa arata dupa filtrare pe un cd-player. (a doua poza). In a treia poza era cam ce voiam eu sa generez....

post-7306-139829441397_thumb.jpg

post-7306-139829441401_thumb.jpg

post-7306-139829441406_thumb.jpg

Link spre comentariu

Referitor la standarde nu cred ca au mare importanta pentru DIY. Oricum orice standard de acest tip e foarte subiectiv, se poate intilni un amplificator ce nu se incadreaza in standard care sa sune mai bine decit altul ce se incadreaza. Cine are un amplificator care suna bine nu-si face probleme ca nu se incadreaza in standard si nu va aprecia un amplificator care suna prost dar care se incadreaza in standard. Cine poate spune cit e nivelul maxim de distorsiuni care se poate accepta ? Un criteriu obiectiv ar fi nivelul de la care urechea il percepe. Daca luam 3% ar fi oare destul pentru standard ? Exista un alt nivel de distorsiuni ce se poate accepta dupa un criteriu obiectiv ? Un standard putem stabili dar un standard obiectiv nu prea cred. Asta nu inseamna ca nu putem dezbate. Cine stie ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări