Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Panou solar si comutare retea 220V

Vizitator six

Postări Recomandate

E bine ca ai specificat ca treaba asta se face in Italia, mai era pe aici o discutie pe tema asta legata de invertoarele grid.Ne poti spune acolo in Italia unde zici ca montezi echipamentele la ce pret este socotit kw-tul produs, si la ce pret cel consumat?Si ce inseamna asta din punct de vedere contractual cu furnizorul de energie, adica taxe de instalare, conditii tehnice de indeplinit?Aici in Romania este mai complicat mai trebuiesc niste reglementari legislative de pus la punct.Ar mai fi si aspectul insoririi, fiindca pentru tarile mediteranene rata de insorire ridicata face mult mai rentabila folosirea sistemelor solare, si latitudinea mai scazuta face posibila expunerea panourilor la unghiuri mai avantajoase o perioada mai lunga in cursul anului.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• eugeniusro

13

• vfp_mihai

7

• gica70

6

• sever_adrian

5

Top autori în acest subiect

E bine ca ai specificat ca treaba asta se face in Italia, mai era pe aici o discutie pe tema asta legata de invertoarele grid.Ne poti spune acolo in Italia unde zici ca montezi echipamentele la ce pret este socotit kw-tul produs, si la ce pret cel consumat?Si ce inseamna asta din punct de vedere contractual cu furnizorul de energie, adica taxe de instalare, conditii tehnice de indeplinit?Aici in Romania este mai complicat mai trebuiesc niste reglementari legislative de pus la punct.Ar mai fi si aspectul insoririi, fiindca pentru tarile mediteranene rata de insorire ridicata face mult mai rentabila folosirea sistemelor solare, si latitudinea mai scazuta face posibila expunerea panourilor la unghiuri mai avantajoase o perioada mai lunga in cursul anului.

Bun am sa dau cateva detalli la ce am facut eu. Am facut cateva instalatii de 1MW bucata la pamant in zona Verona-Vicenza aproximativ pt cei ce nu cunosc langa Venetia. Pe linia Milano-Venezia care poate fi aproximata bine cu linea Romania unghiul inclinarii panelelor este aproximativ 30-32 grad sud. Oricum se poate calcula precis. Costul anul trecut era in jur de 2,5 mil. Cam asta pt marile instalatii, cine este interesat mai in detalii e-mail.Pt utilizatorii casnici instalatii in jur de 3-6 kw sunt conditionate in primul rand de pozitionarea acoperisului fata de soare. Ex daca omul are un acoperis inclinat la 25 grade nu merita efortul de a aduce la 30 precis. Apoi proiectarea instalatiei depinde de localizare instlatiei. Va pot da un exempluMilano 45 grade nord 27 est. Temp minima in jur de -5unghiul inclinatie module photo 30 gradeun factor de reflectare 0.13folosesc siliciu monocristalinputerea modul 250 wnr module 15puterea totala 3.75 kwrandament de 70%la un grad de radiatie solara de 1640 kwh/kwp ca ca e aici ara fi o productie anuala de 3793 kw in primul an urmand ca in urmatorii ani sa se deprecieze in jur 1% din cauza modulelorAsta ar fi ceva calcule teoretice, oricum problemele de calcul sunt mult mai complexe decat am prezentat eu.Costul pentru o instalatie de 3 KW:modulul costa in jur de .95 centi pe watt (gasesc si la 80 de centi dar pt 12 module merita pretul de 95 centi pt ca sunt de calitate mai bune)deci .95x3000=2850 euroun invertor bun de 3 kw costa pana 4-5 mii euro. sunt unele si mai ieftinedar stiti voi ieftin de obicei calitate slaba. asta nu inseamna ca scump=bun. Pt cei ce nu stiu durata de viata a invertorului este i jur de 10 ani pt ca este o consumabila, fata de durata de viata a unui modul 20-25 ani. Dupa noile norme vor fi garantate pt acest termenApoi o firma care sa monteze totul in jur de 2,5-3 miisi acte la primarie enel proiectant etcLa sfarsit o instalatie acum te ajunge in jur de 12-13 mii de euro. Asta aici in ItaliaCeea ce vreau sa spun e ca inainte de va aventura in cumparare de module de invertor si alte lucruri studiati bine amplasamentul cati metri patrati de acoperis aveti, eventuale umbre, si multe alte lucruri. Nu va incredeti in asa zisii agenti de vanzari care promit marea cu sarea ca nu e adevarat. Puterea maxima a unei instalatii photovoltaice se obtine in parametri foarte stransi: radiatie solara, temperatua, in ce zi a anului. Exemplu eu saptamana trecuta cand am instalat o instalatie de 3 kw la amiaza invertorul imi arata puterea maxima pe care o debita era de 1800 W, deci un calcul simplu arata ca lipsesc 1200 w din cei promisi de vanzator. Cum justifici clientului dupa aceea daca tu esti doar sa vinzi. De aceea se pleaca de la premiza ca tb sa stii bine ce vorbesti cu clientul. Sunt multe de postit si putin timp de scris.Oricum daca cineva are nevoie de detalii inclusiv proiectare poate sa ma intreba
Link spre comentariu

In general din ce spui ca ai instalat cum consideri ca este mai eficient din punct de vedere economic, sa montezi un sistem fix pe acoperis sau un sistem cu urmarire a soarelui, cresterea de cost datorita sistemului de urmarire a soarelui se justifica prin cresterea de randament?Presupun ca si in Italia mai sunt fenomene meteo distructive (grindina, vant puternic) in acest caz cum se comporta panourile solare, sunt pierderi mari? cum se pot evita? la sistemele cu orientare schimbarea orientarii pe timp de furtuna ajuta in sensul de a proteja panourile de distrugeri?Cat de frecvente sunt si distrugerile datorita descarcarilor electrice? ce protectii contra descarcarilor electrice folosesti? paratraznete active sau pasive, descarcatoare pe instalatie? Exista echipamente care prin constructie sunt mai robuste la socurile electrice?

Link spre comentariu

In general din ce spui ca ai instalat cum consideri ca este mai eficient din punct de vedere economic, sa montezi un sistem fix pe acoperis sau un sistem cu urmarire a soarelui, cresterea de cost datorita sistemului de urmarire a soarelui se justifica prin cresterea de randament?Presupun ca si in Italia mai sunt fenomene meteo distructive (grindina, vant puternic) in acest caz cum se comporta panourile solare, sunt pierderi mari? cum se pot evita? la sistemele cu orientare schimbarea orientarii pe timp de furtuna ajuta in sensul de a proteja panourile de distrugeri?Cat de frecvente sunt si distrugerile datorita descarcarilor electrice? ce protectii contra descarcarilor electrice folosesti? paratraznete active sau pasive, descarcatoare pe instalatie? Exista echipamente care prin constructie sunt mai robuste la socurile electrice?

Dupa mine cel mai rentabil este sistemul fix. O orientae buna pentru axa sud este mai rentabil decat un sistem mobil. Personal nu am facut sisteme mobile am vazut ceva campuri de sisteme photovoltaice dar majoritatea au probleme mari cu urmarire, costuri imense de intretinere. Singurul sistem inteligent era unul spaniol, am vazut ceva foto plus documentatie, toate panelele eraul legate la un singur motor prin intermediul unor parghii.Panelele chiar daca nu se crede sunt foarte rezistente mecanic, un panel poate suporta chiar o persoana urcata pe el s nu se rupe. Din partea grindinei sa stiti ar tb sa fie o bucata mare ca sa il crape.Din punctul de vedere al descarcarilor electrice este acesta.1. Descarcare directa deci fulgerul loveste panelul il schimbi pt ca va aveao o gaura destul de mare. 2. Descarcari in vecinatate, eliminarea spirelor si montarea descarcatoarelor, care sunt de 3 tipuri functie de tensiune si timp.Oricum in fiecare tablou care leaga mai multe stringhe sau intre panouri si inverter tb montat obligatoriu un descarcator nivelul 3.este mai ieftin sa previi decat sa schimbi invertorulNu stiu ce vintelegi elemente mai robuste prin constructie, oricum pt legarea panourilor si a stringhe-lor se foloseste cablu special asa numitul cablu solar, este facut special pt photovoltaic. Apoi conectori speciali. Cam astea sunt
Link spre comentariu

Cu echipamente solare nu am lucrat si acum sunt in perioada de documentare, am lucrat cu echipamente de telecomunicatii si acestea sunt destul de sensibile la descarcari electrice.Intradevar la o lovitura directa de trasnet nici un echipament nu supravietuieste dar acestea sunt foarte rare, mult mai intalnite sunt cazurile in care traznetul loveste in apropiere iar perturbatiile provocate provoaca probleme.In sensul asta o instalatie solara trebuie protejata din doua directii, partea de instalatie care vine dinspre panouri de pe acoperis si partea care vine dinspre retea, daca reteaua electrica este ingropata este mai sigura insa in Romania majoritatea liniilor electrice sunt aeriene si expuse la descarcari electrice.Cablul solar la care te referi este un cablu cu rezistenta crescuta la ultraviolete deoarece cablurile clasice dupa o expunere la soare de un an sau doi devin casante si izolatia se fisureaza.Si eu ma gandeam la faptul ca un sistem de orientare nu creste spectaculos cantitatea de energie produsa in schimb va creste probabilitatea aparitiei defectiunilor datorita elementelor in miscare, in principiu un sistem este mai fiabil cu cat este mai simplu.

Link spre comentariu

Cu echipamente solare nu am lucrat si acum sunt in perioada de documentare, am lucrat cu echipamente de telecomunicatii si acestea sunt destul de sensibile la descarcari electrice.Intradevar la o lovitura directa de trasnet nici un echipament nu supravietuieste dar acestea sunt foarte rare, mult mai intalnite sunt cazurile in care traznetul loveste in apropiere iar perturbatiile provocate provoaca probleme.In sensul asta o instalatie solara trebuie protejata din doua directii, partea de instalatie care vine dinspre panouri de pe acoperis si partea care vine dinspre retea, daca reteaua electrica este ingropata este mai sigura insa in Romania majoritatea liniilor electrice sunt aeriene si expuse la descarcari electrice.Cablul solar la care te referi este un cablu cu rezistenta crescuta la ultraviolete deoarece cablurile clasice dupa o expunere la soare de un an sau doi devin casante si izolatia se fisureaza.Si eu ma gandeam la faptul ca un sistem de orientare nu creste spectaculos cantitatea de energie produsa in schimb va creste probabilitatea aparitiei defectiunilor datorita elementelor in miscare, in principiu un sistem este mai fiabil cu cat este mai simplu.

Exact ce spuneai lovitura directa a trasnetului nu te poate ajuta nici sf petru. In schimb pt loviturile indirecte cum spuneam evita de a face spire inutile, adica evita pozarea cablurilor in forme ce pot aduce a spire, cercuri, apoi exista mod de legare a panelelor in cruce.Din partea panelelor pui protectie la supratensiune, si dupa mine te poti proteja si din partea retelei cu o astfel de protectie, pt ca la cum este reteaua enel, lasa mult de dorit.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări