eugeniusro Postat Februarie 21, 2012 Partajează Postat Februarie 21, 2012 inteleg insa in cazul asta depinde si cat costa in invertor grid, se poate face o instalatie si fara acel invertor cu un invertor clasic plus un dispozitiv care sa monitorizeze tensiunea pe acumulator si sa treaca pe retea atunci cand scade sub o anumita limita si sa treaca inapoi cand acumulatorul este incarcat.P.S.Am sapat pe net putin si am vazut ca preturile pentru un invertor off-grid de 5 KW este in jur de 3.500 E, deci la pretul asta trag concluzia ca intradevar face si sincornizare cu reteaua, dar nu cred ca merita investitia, pentru 2-3 panouri solare, se pot gasii solutii tehnice mai putin piperate. Link spre comentariu
sever_adrian Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 asa este, invertorul on-grid e destul de scump.totusi ideea constructiei lor e sa te ajute. daca faci un calcul la bateriile de care scapi pentru acei 5KW ai sa vezi ca pretul se amortizeaza (in functie de ce baterii ai vrut sa pui) inainte sa incepi sa produci.eu unul am cam stat sa ma gandesc (cautat pe google)ce inseamna defapt aceste invertoare si cu ce ajuta ca scapi de baterii. ce am gasit? cam putini producatori la ora actuala iti garanteaza ca bateriile vor avea aceeasi fiabilitate la gruparea lor in paralel. sincer nu inteleg de ce dar mi se pare o problema ce merita luata in considerare. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Scapi de baterii in ideea ca inmagazinezi energia produsa de fapt in retea, adica furnizezi in retea cand este soare si o iei inapoi cand ai tu consum, problema este ca furnizorul tau de energie nu o sa agreeze prea tare solutia ta, si nu o sa iti puna contor care sa mearga si inapoi (daca aveam un contor care mergea si inapoi gaseam o solutie mai ieftina sa il dau inapoi nu dadeam 3000 E pe un invertor on-grid )Deasemenea pentru zone izolate solutia cade, nici pentru zone cu probleme frecvente de cadere a energiei electrice nu te ajuta fiindca acolo e indicat sa ai propia baterie pentru momentele de pana de curent. Link spre comentariu
sever_adrian Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 nu e contor ce merge inapoi.....e un contor care inregistreaza doua valori diferite si daca dai umpic pe gogu o sa gasesti poze cu astfel de contoarenici nu am zis ca se preteaza la zone izolate, cat despre zone unde e frecvent pana de curent eu unul nu as avea nevoie decat de un ups pentru pompa la centrala, in rest nu ma prea deranjeaza. asta in cazul in care e pana noaptea ca ziua sa speram ca avem soare si nu ne incurca asa de mult.si astfel de zone inca exista datorita inconstientei celor care au proiectat reteaua pentru un consum mult mai mic decat cel existent si nici nu se obosesc sa o modernizeze.chiar la noi in zona am facut reclamatii la electrica de nenumarate ori pana sa se trezeasca sa puna un transformator decent pentru cartier. eu personal am avut reclamatie inregistrata la ei cu semnaturile vecinilor pentru ca aveam 183v la priza si cand au venit ei in scarba le-a aratat pe aparat 175vasadar solutii sunt dar depinde de la caz la caz si depinde de implicarea oamenilor pentru solutionare Link spre comentariu
eugeniusro Postat Februarie 24, 2012 Partajează Postat Februarie 24, 2012 Pentru un kit solar de 2-300 E nu cumperi invertor grid de 3000 E decat daca esti cazut in cap, eventual daca esti dispus sa investesti 3000 E intr-o instalatie solara atunci mai degraba iti cumperi panouri solare, le montezi si pe un sistem de orientare pentru a le marii perioada de expunere si iti raman bani si pentru baterii si faci un sistem autonom total de reteaua renel.Cat priveste problemele tipice din reteaua renel as zice ca vina este impartita, deoarece si consumatorii au partea lor de vina.Atunci cand fac dosarul initial multi estimeaza puteri instalate mai mici pentru a platii taxe de conectare mai mici, pe de alta parte in timp toate gospodariile tind sa creasca consumul specific prin achizitionarea de aparate casnice, e si vina conducerii renel ca nu upgradeaza suficient de repede instalatiile ci doar atunci cand sar scantei. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 cam asa vad eu o instalatie solara semiautonoma, observi in poza ca incarcatorul bateriei este controlat de controlerul solar care intrerupe incarcarea clasica atunci cand este suficienta insorire si panoul solar debiteaza suficienta energie, iar atunci cand consumul este mai ridicat decat posibilitatile panoului se suplimenteaza incarcarea cu energie din retea. Link spre comentariu
one Postat Februarie 25, 2012 Partajează Postat Februarie 25, 2012 Exista si invertoare on-grid de 300W nu este nevoie sa cumparati de 3kW.Majoritatea invertoarelor ongrid au o interfata 485 sau CAN si li se poate dicta puterea de lucru deci daca unul are panouri solare dar nu vrea sa injecteze energie in reteaua Enel, este suficient sa estimeze consumul aparatelor si sa injecteze o putere putin mai mica. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 Da am vazut, exista dar unde am gasit eu costa 1200E, daca gasesti undeva mai ieftin trimite-mi si mie adresa pe PM te rog (ca sa nu se considere reclama). Deci pentru 300W te costa panourile 200 E si invertorul 1200 E, nu suna prea bine. In alta ordine de idei poate ne lamureste cineva si care sunt posibilitatile de conectare la reteaua electrica: Ce contract se face? Conditiile in care se poate face acel contract. Cat costa taxa de instalare pentru acel contract? Si evident care sunt tarifele pentru KW consumat si evident pentru cel produs? In pretul kw pe care il platim la electrica sunt introduse costurile de productie, costurile de transport, pierderile pe transport, taxele pe energie, TVA, taxa pentru baietii destepti, etc Deci in conditiile astea cu cat cumpara energia de la noi electrica? Eu cred ca daca faci balanta vei produce 10 kw si vei primi 1 kw inapoi, raman la ideea ca pentru o putere mica nu merita un invertor grid, este mult mai convenabila bateria. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Februarie 26, 2012 Partajează Postat Februarie 26, 2012 e foarte adevarat ca bateria e mai convenabila , oricat de mari vor fi pierderile si costurile pe baterie sunt net inferioare celor de la electrica , ramane de vazut calitatea bateriei , poate pe viitor se mai ieftinesc cele pe litiu sau deepcicle si vom avea acces mai mult la ele ,trebuie gasit un mod mai eficient de stocare a energiei produse .spor la treaba Link spre comentariu
one Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 e foarte adevarat ca bateria e mai convenabilaCel mai rentabil e sa faci economie. Bunicii nostri nu aveau nici aer conditionat, nici cuptor electric, nici uscator, etc.Da am vazut, exista dar unde am gasit eu costa 1200E, daca gasesti undeva mai ieftin trimite-mi si mie adresa pe PM te rog (ca sa nu se considere reclama).Deci pentru 300W te costa panourile 200 E si invertorul 1200 E, nu suna prea bine....Eu cred ca daca faci balanta vei produce 10 kw si vei primi 1 kw inapoi, raman la ideea ca pentru o putere mica nu merita un invertor grid, este mult mai convenabila bateria.Nu ar trebui sa se considere reclama o discutie despre cele mai bune invertere caci practic orice discutie ar fi reclama la ceva si oricum purtam discutii mai mult teoretice.Dupa parerea mea nu are legatura pretul panoului cu pretul inverterului desi este adevarat ca pretul panoului este proportional cu puterea in timp ce la inverter ar putea fi putin diferita situatia.Un model la care m-am gandit ar fi Aurora micro, care costa circa 350$ (deci vreo 300 euro).Bateriile sunt scumpe si acumuleaza putina energie.In putine tari producerea energiei de catre privati este cu adevarat stimulata deoarece cam peste tot in politica sunt afaceristii nu filantropi. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Cine produce energie electrica cu celule solare, fie nu are alta alternativa (momentan), fie e extrem de ecologist. Daca doresti un mediu curat, nu poti promova acumulatorii pentru ca fabricarea lor iar apoi distrugerea lor si reciclarea sunt procese extrem de poluante (inca) Ginditi-va cam ce viata medie are o baterie de acumulatori. Asta daca nu punem la socoteala costurile pentru schimbarea lor periodica. De asemenea, panourile fotovoltaice au o viata intre 20 si 25 ani. Analizati doar materialul activ al lor si veti observa ca sunt utilizate elemente care dupa uzura celulelor, nu au ce cauta la gunoi (ex. Gadoliniu, Gd)Astea se extrag cu mari consumuri de energie iar reciclarea lor e aproape la fel de dificila.Solutia cea mai rentabila si ecologica ar fi un sistem care ziua sa injecteze in reteaua nationala energie, iar noaptea sa consumi tot din aceasta retea. Toate bune si frumoase, poti cumpara asemenea invertoare. Problema e ca m-am descurajat cind a spus renelul ca imi trebuie bransament separat, ca trebuie sa puna niste echipamente pe care trebuie sa le platesc scump, ca trebuie sa fac un dosar gros cu documentatie care trebuie sa se aprobe...Si toate astea pentru ce? pentru 500W sau 1KW instalat tot din banii mei? (si numai intre anumite ore ale zilei daca e soare) Numai din taxele care urma sa le platesc imi plateam factura de curent vreo 3 ani...In plus in plus echipamentele puse de mine care ar fi echivalat cu factura de curent pe vreo 6 ani... totul in avans...Mai da-o-n...E rentabil deocamdata numai daca produci puteri mai mari, hai sa zicem de la 1MW in sus. Poate pe hidro e rentabil si la puteri mai mici de ordinul 100KW, dar sistemul functioneaza continuu, iar intretinerea nu e poluanta. Link spre comentariu
eugeniusro Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Si la ce pret iti cumparau KW-tul? sunt sigur ca nu la pretul pe care ti-l vindeau, asta ca sa ne facem asa o idee. Deci pana la urma nu merita investitia in invertoare grid chiar daca ar fi mai ieftine, solutia asta ar fi posibila doar daca s-ar impune prin legislatie, importatorii de invertoare grid ar trebuii sa faca putin lobby pentru ca sa se reglementeze folosirea acestor invertoare intr-un mod mai accesibil. Link spre comentariu
vfp_mihai Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Cel mai rentabil e sa faci economie. Bunicii nostri nu aveau nici aer conditionat, nici cuptor electric, nici uscator, etc.corect , dar pe timpu lui bunica nu era uscator de par ca daca era lar fi folosit , acu si mama da cu aspiratorul ca de, suntem in mileniul 3 , nu asta ar fi problema trebuie sa ne modernizam ,problema ar fi alta , daca ai o nevasta care aprinde toate becurile prin casa trebuie sa umblii dupa ea sa le sting mereu, tv merge non stop , ce sai faci asta e, eu ma gandesc asa un mic panou sa produca energie care sa incarce un banc marisor de condensatori , undeva la tensiunea de 300v aproximativ , din reteaua enel sa se redreseze pentru a mentine acel banc de condensatori incarcati , un sistem cu senzori care sa stie atunci cand panoul lucreaza se deconecteaza reteaua . din acel banc de condensatori se pot alimenta electrocasnicele cu surse in comutatie gen becuri eco , tv plasma , reciver tv ,unele incarcatoare de teleforn si multe altele , iar noaptea se merge pe reteaua enel , sincer ma gandesc ca dispar din ecuatie bateriile invertorul si multe batai de cap . sper sa fie o solutie bunisoara astept criticile. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Pai vezi cum e mai bine adica cat te-ar costa acea baterie de condesatoare pt. o anumita cantitate de energie inmagazinata fata de o baterie de acumulatoare. Dupa cate stiu eu energia inmagazinata in condensator este prop. cu patratul tensiunii si nu cred ca scapi fara a avea un dispozitiv care sa limiteze curentul la incarcarea c-urilor. Link spre comentariu
mișa Postat Martie 8, 2012 Partajează Postat Martie 8, 2012 Gluma: Eu as folosii condensatorii incarcati la 300V pentru a curenta pe cei care lasa luminile aprinse peste tot. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum