Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sonerie apartament

ionut_h

Postări Recomandate

Va salut cu respect.Am o sonerie de apartament conectata la 220v de la tabloul de sigurante. Desi ledul rosu aprins indica existenta tensiunii, la actionarea intrerupatorului soneria nu suna,asta dupa ce inainte suna la mai multe actionari ale intrerupatorului. Mai pe urma melodia a devenit deformata si asa a ramas.Deconectez soneria de la 220v si conectez inapoi si iarasi suna de cateva ori si pe urma se opreste.O fi vreun condensator defect sau tranzistorul?Atasez cateva poze.Multumesc.

post-13671-139829386805_thumb.jpg

post-13671-139829386809_thumb.jpg

post-13671-139829386814_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionut_h

4

• em2006

3

• The Stressmaker

1

• vasile eugen

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

poti incerca sa inlocuiesti condesatori iar acel tranzistor ce marcatie ere?

Tranzistorul este npn , D 8050. Chiar vroiam sa zic ceva de tranzistorul asta:cu o borna de la aparatul de masura am unit din greseala baza cu emitorul si de atunci melodia a inceput sa fie deformata.Condensatorii c2(16v 1000uf),c3 si c4 (c3 si c4 au 10v 100uf ) au la borne 10v. Am inlocuit c3 si c4 cu 25v 100uf si tot are tendinta sa nu mai sune soneria dupa un numar de apasari ale intrerupatorului.Multumesc.
Link spre comentariu

Ai unit din greseala B-C, nu B-E, tranzistorul e probabil defect, zenerul intrerupt, rezulta supravoltarea cipului. Desfa montajul cu cipul de restul, cat mai lucrezi la el, daca cipul a scapat printr-o minune, pana la urma tot o sa-l distrugi.Tranzistorul impreuna cu R1 si D5 formeaza un stabilizator parametric cu dioda zener. Ce scrie pe D5?

Link spre comentariu

Schema electrica se poate deduce usor daca editezi poza3, completand-o cu piesele de pe verso.Rezulta ce se vede in imaginea atasata.D5 nu se vede in poza ta, dar sigur e zener, avand in vedere configuratia restului schemei.Ea trebe sa tina la borne tensiunea necesara cipului, care e foarte mica, probabil cca 3V.post-7511-139829391132_thumb.jpg

Link spre comentariu

Parerea mea este ca ai integratul "pastila" defect pentru ca am si eu una identica care face la fel. Daca ai facut scurt intre pinii tranzistorului atunci ai alimentat integratul cu 12V, cam atat scoate dupa redresare. Zenerul este de 5,1V si la iesire este o tensiune de 4,5V. Posibil sa fie zenerul intrerupt daca ai 10,5V masurati pe el.Eu am renuntat sa ma mai "agit" cu integratul original asa ca am luat un alt circuit de la o sonerie cu difuzorul ars si am "transplantat-o" in carcasa asta pe principiul ca arata mai bine plus ca cea veche era fara transformator (alimentata direct de la retea prin condensator).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări