Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire final bipolar cu IRF510

Vizitator

Postări Recomandate

Buna seara,Deoarece destul de multi useri mi-au cerut prin MP schema etajului final CB cu IRF510, destinat inlocuirii finalului bipolar, foarte greu de gasit la ora actuala, public aici schema completa:post-31721-139829386467_thumb.jpgPractic va trebui desfiintat complet etajul de iesire vechi al statiei, pana la colectorul prefinalului. daca intre colectorul prefinalului si final statia avea filtru pi, este de preferat ca acesta sa fie pastrat (dar nu este obligatoriu). Condensatorul c1 are 470pF si se leaga direct in colectorul prefinalului sau la iesirea filtrului prefinalului, daca acesta exista. R1=1K, R2 aprox47K R3=5K6. Rezistorul R2 de fapt trebuie tatonat pentru a avea in grila lui IRF510 3,2V. Peste aceasta valoare IRF-ul se incalzeste foarte tare si se distruge, sub ea, puterea scade. L1 este soc de RF, poate fi utilizat cu succes socul original din colectorul bipolarului. C2=470pF. L2=3 spire CuEm 0,6 in aer cu diam interior 6mm, spira langa spira. L3=6 spire CuEm 0,6 in aer, cu diam interior 6mm, spira langa spira. C3 si C4 trebuiesc tatonate pentru a obtine puterea maxima de iesire pe o sarcina fictiva de 50 Ohmi (Si NU PE ANTENA, ca va pacaleste!). Concret eu pun in locul lui C3 si C4 cate un condensator variabil de 350pF, fac acordul, dupa care masor variabilele si pun condensatori ficsi. Bobinele L3 si L2 vor fi si ele tatonate pri introducerea unor miezuri de ferita sau alama, incercand sa obtinem putere maxima la iesire. Dupa ce s-a obtinut acordul corect, bobinele se ceruiesc sau se inglobeaza in plastic topit (exista acele batoane albe de plastic + pistol corespunzator la magazinle de bricolaj). Stiu ca in teorie poate parea complicat, dar dupa 2-3 statii modificate devine extrem de usor.Succes!PS - Mare atentie la lipirea tranzistorului IRF510, e un MOSFET si se distruge foarte usor daca aveti scurgeri de energie in varful ciocanului de lipit!!! Personal am distrus vreo 5 buc. pana sa imi dau seama ce se intampla. Cel mai bine este sa aveti varful ciocanului de lipit legat la pamant. Eu personal incalzesc ciocanul de lipit, il scot din priza si abia dupa aceea fac lipitura. Un IRF distrus prin electricitate statica se va manifesta tipic: nu veti putea obtine cei 3,2V in grila, tensiunea va ramane sub 1V...73 de 233YO161 - Marcel

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dj_steel

1

• PINTI

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 7 luni mai târziu...

Revin dupa ceva timp cu cateva completari:1. Nu incercati sa lipiti doar drena si sursa, lasand grila libera deoarece va capta electricitate statica din mediu si tranzistorul se va distruge.2. Un tranzistor strapuns electrostatic (nu ars prin supraalimentarea grilei!) nu trebuie obligatoriu aruncat, chiar daca polarizarea nu se mai poate face. Acest tranzistor poate continua sa lucreze oarecum "in comutatie", ceea ce nu deranjeaza atat timp cat se emite doar FM. Evident, in SSB modulatia unui astfel de tranzistor nu este inteligibila, dar cum marea majoritate a statiilor CB din Romania lucreaza EXCLUSIV FM, tranzistorii pot fi totusi folositi.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări