Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vifa M21 WJ- 49 08

adrian lucian

Postări Recomandate

M-am ales cu doua perechi de difuzoare cu indicativul din titlu. Stiu ca au fost folosite in Arcus TL 180. Mi-am zis sa incerc o linie de transmisie. Fs =25 Hz asta inseamna o linie de 3.3 m, nu imposibil de impaturit. In munca de documentare vad destul de des recomandarea ca pentru linie de transmie ar trebui ca Qts sa fie mare ori acest Vifa are Qts=0.24. Adica sa fi fost cei de la Arcus asa timpiti sa foloseasca un difuzor inadecvat ? Ce fac, merg mai departe sau le dau alta destinatie ? Multumesc celor mai priceputi ca mine pentru sfatul lor.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• VTP

3

• adrian lucian

3

Top autori în acest subiect

M-am ales cu doua perechi de difuzoare cu indicativul din titlu. Stiu ca au fost folosite in Arcus TL 180. Mi-am zis sa incerc o linie de transmisie. Fs =25 Hz asta inseamna o linie de 3.3 m, nu imposibil de impaturit. In munca de documentare vad destul de des recomandarea ca pentru linie de transmie ar trebui ca Qts sa fie mare ori acest Vifa are Qts=0.24. Adica sa fi fost cei de la Arcus asa timpiti sa foloseasca un difuzor inadecvat ? Ce fac, merg mai departe sau le dau alta destinatie ? Multumesc celor mai priceputi ca mine pentru sfatul lor.

Cred ca un plus de documentare lipseste. Nu exista o reglementare stricta privind valoarea Qts a difuzorului ce se poate utiliza in TL. In "biblia" sa Vance Dickason spune ca difuzoare cu Qts = ( 0,2 - 0,6 ) au fost folosite in TL de succes! Asta nu limiteaza utilizarea difuzoarelor cu Qts > 0,6!Cum Qts= 0,24, se pare ca cei de la Arcus nu au fost tampiti sa utilizeze acest woofer in incinte cu un pret mare pentru anul lor de fabricatie.Pe de alta parte: http://www.ebay.com/itm/VIFA-M21-WG-09- ... 0916886780arata ca noile difuzoare Vifa de acest tip,( produse in in fosta fabrica Vifa de noua firma Scan-Speak, scuipata danezilor de grupul Tympany, care a cumparat grupul danez DST (Vifa + Peerless + ScanSpeak) si apoi a vandut SS din lipsa de profit ) au Qts= 0,7Deci: cand au fost produse difuzoarele???????- daca sunt originalele Vifa Qts=0.24 - TL sau BR- daca sunt "creatii noi" Qts = 0,7 - incinta inchisa, TLThat is the question!!!!!!!!!!
Link spre comentariu

Ok, multumesc, m-am linistit. Merg mai departe cu TL. In postul anterior am specificat Qts= 0.24, este trecut pe eticheta lipita de difuzor, este chiar Vifa si provin probabil din niste Arcus. Stiu ca mai trebuie documentare, niciodata nu-i destula. Din ce am strins pina acum , in trei vorbe, linia pleaca cu 1.5-2 Sd si se termina cu Sd, lungimea liniei trebuie scurtata 10-15% corespunzator scaderii vitezei sunetului in materialul de amortizare (uzual trei densitati, mai afinat catre iesire ). Nu stiu ce sa fac in privinta faptului ca la iesire, comportamentul aerului pe o anumita portiune a linie, e afectat de scaparea iminenta din constringerea liniei. Bunul simt imi spune ca in zona de tranzitie linie-exterior se petrece ceva in "curgerea " controlata a undei sonore, nu stiu cum sa cuantific asta in efect asupra lungimii fizice a liniei.

Link spre comentariu

Ok, multumesc, m-am linistit. Merg mai departe cu TL. In postul anterior am specificat Qts= 0.24, este trecut pe eticheta lipita de difuzor, este chiar Vifa si provin probabil din niste Arcus. Stiu ca mai trebuie documentare, niciodata nu-i destula. Din ce am strins pina acum , in trei vorbe, linia pleaca cu 1.5-2 Sd si se termina cu Sd, lungimea liniei trebuie scurtata 10-15% corespunzator scaderii vitezei sunetului in materialul de amortizare (uzual trei densitati, mai afinat catre iesire ). Nu stiu ce sa fac in privinta faptului ca la iesire, comportamentul aerului pe o anumita portiune a linie, e afectat de scaparea iminenta din constringerea liniei. Bunul simt imi spune ca in zona de tranzitie linie-exterior se petrece ceva in "curgerea " controlata a undei sonore, nu stiu cum sa cuantific asta in efect asupra lungimii fizice a liniei.

Revenim la aceiasi "biblie" (nu de alta, dar am tot fost acuzat ca spun prostii ): LT are o lungime de circa 25% din lungimea de unda a Fs. Fara material de amortizare in linie, incinta amortizeaza iesirea la frecventa de rezonanta si intareste frecventele mai mari decat frecventa de rezonanta pe circa o octava. Deci nu se specifica o valoare calculata strict a lungimii liniei. Comportamentul LT este asemanator unei incinte inchise, dar cu o cadere mai pronuntata spre frecventele joase, si, intarirea octavei ce precede frecventa de rezonanta se percepe subiectiv ca fiind o incinta capabila sa emita un bas jos, comparativ cu incinta inchisa. Se considera, de asemenea ca in anumite conditii, raspunsul tranzient este mai bun la LT decat la BR si asemanator unei incinte inchise bine amortizate.Pentru documentare, trebuie sa aveti in vedere ca materialul de amortizare care are ca scop evitarea unor rezonante nedorite cu efect de colorare a mediei in special, se poate utiliza in mai multe feluri:- umplerea aproape totala a liniei;- umplerea pe portiuni a linieiIn aceste cazuri, sectiunea liniei se umple complet, densitatea materialului fiind omogena sau nu.O alta varianta, folosita de unele firme ( T+A - Germania; PMC - UK ) este linia de transmisie cu absorbtie, materialul utilizat, gen burete, fiind dispus numai in unele zone si fara a obtura intreaga line (circa 1/2 din sectiune).Pentru ca am abordat acest gen de incinte cu mult timp in urma, cand putine date tehnice erau disponibile in tara, recunosc faptul ca LT cu absorbtie NU am abordat-o. In schimb am ascultat incinte PMC la care nu cred ca se pot face multe reprosuri intemeiate.
Link spre comentariu

Va multumesc, sintetic mi-ati livrat informatii care altfel mi-ar fi luat multe ore de cautari. Sper sa pot aborda proiectul indata ce am sa consider documentarea multumitoare si mai ales sa finalizez pe actualul (incinta inchisa , TMWW, D19, 100, 230,230, 80-120W, 93dB)

Link spre comentariu

Va multumesc, sintetic mi-ati livrat informatii care altfel mi-ar fi luat multe ore de cautari. Sper sa pot aborda proiectul indata ce am sa consider documentarea multumitoare si mai ales sa finalizez pe actualul (incinta inchisa , TMWW, D19, 100, 230,230, 80-120W, 93dB)

Interesant! Poate dati mai multe amanunte despre acest proiect de incinta inchisa! E altceva decat "clasicul" B.R.!!!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări