Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru low pass pentru woofer folosind TL072

xardas

Postări Recomandate

Stiu ca s-a mai discutat despre asta... dar vreau sa imi fac si eu un filtru pentru woofer, care sa fie ajustabil 0-200hz sau fix la o anumita valoare.. sa zicem la 80hz, am inteles ca se poate face cu Tl072... ma poate ajuta cineva cu o schema simpla ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xardas

5

• K1nderu

2

• red93

1

• asyx

1

Top autori în acest subiect

• 4 luni mai târziu...

imi poate spune cineva daca in schema asta pot ajusta frecventa finala cu potentiometru?

adica sa imi taie de la 20hz 30 40 50 60 70 80 etc in functie de cum reglez din potentiometru.

Posted Image

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

am facut filtrul pe un cablaj de test... nu a iesit prea aspectuos insa sunt fericit ca a functionat din prima incercare.. are reglaj atat pt volum cat si pt frecventa insa am o mica problema cu frecventa... cum pot face sa imi taie mai jos? imi scapa putin din voce peste bass ... vreau sa tai si mai mult de atat din frecventa.. sa fie undeva la 40hz... momentan acuma maxim taie pe la 80hz.. schema folosita este mai sus .banuiesc ca trebuie sa modific ceva pe la condesatorii C5/C4 nu ? please help !LE: Are ceva daca nu am pus condesatorul C1? nu am gasit asa ceva prin casa....la ce ajuta el acolo?

Link spre comentariu

Din ce vad eu tu din R3 reglezi frecventa iar condensatorul ala este in paralel cu potentiometrul.pune un condensator de valoare apropiata :jytuiyu

Link spre comentariu

Salut.R3 face reglarea de gain - asemănător cu butonul de volum.Ce vrei tu se face prin modificarea condensatorilor C4 și C5 sau a potențiometrului R6 - R7 din schemă. Frecvența de tăiere ar trebui să fie dacă nu greșesc Fc = 1/ 2*pi*sqrt((R5+R6)*C4*(R7+R8)*C5).unde pi este constanta de 3.14 iar sqrt este radical. La o simplă vedere a formulei dacă vrei să scazi frecvența mărești rezistentele sau condensatoarele.

Link spre comentariu

@DragosMarian: din R3 nu reglez frecventa ci volumul.

Eu vad schema in felul urmator:

Posted Image

sa ma corecteze cineva daca gresesc in legatura cu schema...

Cred ca stiu de ce nu imi taie foarte jos, rog sa imi confirmati daca este cum cred eu...in loc de potentiometrul stereo R6/R7 de 22K din sectiunea filtrului propriu-zis am pus unul de 100K (de 22K nu am), e posibil ca din aceasta cauza sa fie problema mea ?

am sa incerc sa pun si condesatori mai mari..

Link spre comentariu

gata am rezolvat problema.nu am mai modificat nici condesatorii nici potentiometru..am legat ambele potentiometre la masa si acuma taie jos de tot chiar pana in 10hz. merge bestial filtrul asta.

Link spre comentariu

Bravo e bine ca ai reusit eu nu prea ma pricep asa dar din ce am vazut eu la mai multe filtre R3 era fixa nu era potentiometru de aceea am crezut ca din ala se regleaza frecventa dar nu am fost atent chiar eu am zis ca el ia semnalele de pe ambele canale,si era pus pe intrare acum m-am lamurit si eu :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări