Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Z5823-RFT-Thyratron-Cold-cathode-TUBE-NOS

mircang9

Postări Recomandate

Pe aceasta lampa este scris un "WF". Ce firma a avut sau are aceasta sigla ?

Arata asa ca in linkul de mai jos:

Z5823-RFT-Thyratron-Cold-cathode-TUBE-NOS

Daca are cineva de vanzare doua bucati vreau sa cumpar.

Producator RFT. Prescurtarea de la ce producator ? Mai exista ?

Cu ce as putea inlocui o astfel de lampa. Ce face mai exact ?

Am gasit un datasheet in germana la:

http://tubedata.tubes.se/sheets/182/z/Z5823.pdf

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircang9

9

• feri.visky

8

• valeriu

2

• blue

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

As putea-o inlocui cu un microcontroller PIC18F alimentat corespunzator si intrarile adaptate de la 400 V sau cat este in circuit pentru a realiza acceasifunctie de timer ? As vrea o traducere ca germana nu stiu la datasheet-ul asta.Macar partile esentiale. Pentru a sti ce sa-i dau microcontrollerului sa faca.

Link spre comentariu

Nu inteleg ce doresti...PIC este un microcontroler iar Z5823 este un tiratron... vaca si izmeana... Fiecare cu functiile lui car' nu intodeanua se potrivesc. Poti sa fi ceva mai concret?

Link spre comentariu

Ma bucur ca putem discuta.Vreau sa spun ca electronica digitala a ajuns in faza in care, dupa cum bine stiti,poate lucra cu tensiuni oricat de mari si poate prelucra semnale analogicede orice forma si pot inlocui cu succes aproape orice dispozitiv analogic.Ma refer aici la partea de decizie. Intrarile chiar daca sunt de sute de volti sauchiar kV pot fi adaptate la tensiunile de 5V-3.3V cu care lucreaza und PIC sau dsPIC care lucreaza cu frecvente pana la 80 MHz.Intrucat ati spus ca aceasta lampa lucreaza ca un releu ( cu gaz ) ce isi inchide niste contacte la anumite tensiuni cu o anumita temporizareatunci aceste lucruri pot fi facute elegant de un microcontroller.Microcontroller-ul converteste tensiunile analogice in valori digitale le prelucreaza si la iesire inchide niste contacte la anumite intervale setate in software. Daca tensiunile sunt continue atuncise pot folosi divizoare rezistive sau poate transformatoare pentruadaptarile de nivel pe partea de intrare.

Link spre comentariu

... da asa e ... Asta, la nivel general. In practica lucrurile capata alta nuanta legata de functie/calitate/pret...

In industrie nu se va folosi un PIC pentru o simpla functie de temporizare, de exemplu pe cand un tiratron, un potentiometru, un condensator, un releu face fata extrem de bine conditiilor de perturbatie din industrie...

Dar daca tu vrei... poti...

Link spre comentariu

A functionat intr-un tester de ulei electroizolant cu tensiunea de incercare pana la120 kV. Ulei pentru transformatoare de inalta tensiune de 27 kV si 110 kV.Poate gasesc sa-l inlocuiesc cu o schema electronica cu componente care segasesc in comert nu neaparat un alt tub, si care sa se potriveasca si la soclu unde a fost bagat. Defapt testerul functioneaza cu doua astfelde tuburi din sticla.Tocmai am primit de la Arc electric o oferta trasnet de 8500 Euro FARA TVA( fabricat in SUA ) pentru un astfel de tester.

Link spre comentariu

Schema testerului ? O voi studia de maine. Acum traduc cu dictionarul datasheetul la Z5823.

Voi studia si propunerea ta blue. Devine interesant.

Pana acum am inteles ca Z5825 este un "tranzistor" cu gaz care este alimentat

prin bobina releului la 290 V. St e baza. Anodul este Colectorul si Katodul este

in loc de Emitor. Incepe sa semene cu un montaj tipic de comanda a unui

releu cu tranzistor alimentat la 290 V.

Thyratron cred ca vine de la trioda care e un fel de tranzistor. Poate spun o

prostie dar momentan la nivelul acesta de intelegere am ajuns. Pana termin datasheetul

ma lamuresc mai bine. Apropo: cum functioneaza o trioda si cu ce o pot substitui ?

Mai jos spune ca seamana ca functionalitate cu tranzistorul MOS-FET doar ca e alimentata la peste 200V si poate fi folosit ca amplificator de semnal comandat in tensiune si poate scoate

un semnal de 100V Vf-Vf. Pana acum am lucrat cu tranzistoare bipolare. Acum studiez mai bine ce spune la: http://www.infoelectronica.ro/date_uplo ... IEAC6N.pdf

Ce rol are gazul in tuburile acestea ? Stinge arcul electric la comutare

ce apare intre anod si catod adica ajuta la comutari repetate ?

Pana la ce frecventa maxima poate lucra un astfel de tub ?

Cei 290 V sunt tensiune alternativa sau continua ? Presupun ca continua. N-am

auzit ca un tranzistor sa fie alimentat in alternativ.

Link spre comentariu

Tubul a fost folosit pentru ca raspunde extrem de rapid la un semnal de trigerare... care poate veni de la starpungerea uleiului...Probleme de acest gen se pot rezolva si cu tiristoare ultra rapide... etc. Asta in cazul in care nu gasesti tubul original...

Link spre comentariu

Multumesc Feri pentru raspuns.Atasez si o schema sumara a ceea ce este in schema totala. Am pus elementele care sunt legate de Z5823. Tiristorul este comandat in curent. Tiristorul din cate stiu este o dioda comandata care odata ce intra in conductie,prin poarta de comanda, ramane in conductie chiar daca tensiunea de la Anod scade si deci nu are conditie de iesire din conductie decat daca se aplica un curent invers prin poarta. La tranzistor chiar daca este in stare de conductie si primeste tensiune prin baza suficienta ca sa stea in conductie, daca scade mult tensiunea de polarizare din colector atunci iese din conductie. Z5823 ca de altfel majoritatea lampilor vechi comuta mana la 1 KHz pe cand un tranzistor de putereBF259 ( Vce = 300 Vcc ) sau BF258 ( Vce = 250 Vcc ) comuta la frecvente mai mari si deci poate comuta mai rapid decat Z5823. Ideea de a inlocui mai preferabil cu tranzistor decat cu tiristor nu e de la mine ci de la un coleg de munca despre care stiu ca lucreaza de zeci de ani in electronica adica areexperienta.Inconvenientul la solutia cu tiristor este ca el este comandat in curent pe cand tiratronul si tranzistorul sunt comandati in tensiune si astfel nu sunt necesare prea multe modificari in schema originala.Un pic despre schema: cele doua relee ( bobine ) d1 si d2 sunt conditionate adica intotdeauna una este alimentata in timp ce cealalta nu este alimentata.b2 este buton de crestere treptata a tensiunii de incercare. b4 este contactul de limitare a tensiunii de incercare. Pe masura ce tensiunea de incercare creste Z5823 intra in conductiesi d1 este alimentat. Cand uleiul se strapunge kilovoltmetrul ingheata la valoarea tensiunii de strapungere ( pentru citire ) si imediat Z5823 iese din conductie conducand instantaneula caderea tensiunii de incercare. S-ar putea sa fieinvers: cand tensiunea de incercare ajunge la valoarea de strapungere a uleiului Z5823 primeste comanda pentru intrare in conductie prin grila "St" si taie dintr-odata tensiunea de incercare in timp ce kilovoltmetrul ramane inghetat la valoarea tensiunii de strapungere ( pentru citire ), adica pe timpul cresterii treptate a tensiunii de incercare Z5823 este blocat iar cand se ajunge la tensiunea de strapungere intra in conductiepentru o scurta perioada de timp determinand scaderea tensiunii de incercare la zero dupa care intra din nou in starea blocat.Transformatorul U de sus din schema cred ca este un trafo ridicator de tensiune, in timp ce transformatorul m2 este folosit pentru alimentarea "automatizarii" alcatuite in principal din Z5823 si piesele din jurul sau.In concluzie cred ca Z5823 are rol de declansare a tensiunii de strapungere a uleiului.Sper ca nu am gresit ceva in descrierile de mai sus. :dans:

post-23035-139829387269_thumb.jpg

Link spre comentariu

OK.... Asa este dificil sa dam solutii... necunoscand nici procedura si nici schema concreta... pentru ca "s-ar putea sa fie invers"...Referitor la tiristor:-intra in conductie numai si numai daca poarta primeste un impuls pozitiv scurt (similar ca la tub...) - odata intrat in conductie nu poate fi "deconectat" decat prin intreruperea curentului prin prin tiristor. Poarta numai are nici un rol!Refritor la schema:-intre partea de "sus" si ceea de "jos" nu exista o legutara electrica... mai lipseste ceva!-impulsul aparut la strapungerea uleiului declanseaza tiratronul (cred) si opreste crestera tensiunii de incercare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări