Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alimentator hp 0957-2094

Vizitator fane52

Postări Recomandate

• Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• RockDok

4

• BUGHIU

1

• dorian 70

1

• bibanu47

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 5 luni mai târziu...

Ca sa nu mai deschid alt subiect, am un model asemanator de sursa, asemanator in sensul ca este tot pentru imprimanta hp, model hp 0950-4082.Are o singura tensiune pe iesire: 32V cu 940mA. Am marcat pe poza si principalele semiconductoare cu care este facuta, iar pe spate are si cateva SMD-uri.M-ar interesa o schema, daca s-o gasi pe undeva sau macar datasheet-ul lui AS2000P, presupun ca el este inima sursei, am facut sapaturi cu gogu insa nu am gasit nimic, poate n-am sapat unde trebuie... Vreau sa o modific (daca s-ar putea) sa-i reduc tensiunea de iesire pe la vreo 20V pentru o alta aplicatie.Am observat ca dupa cca 1,4A consum la iesire, sursa intra in protectie, iar cu sarcina de cca 1A, tensiunea livrata la iesire scade cu cca 0,5 V.

post-30422-139829474039_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator florilov

Am si eu aceeasi sursa dar la mine este comandata de circuitul FA13842, stie cumva cineva cum se poate mari tensiunea de la 32 v la 38-40 V? Atasez si datasheetul circuitului FA13842. Ce trebuie sa modific rezistente din comanda circuitului sau din comanda tranzistorului...

FA13842 DIN SURSA HP.pdf

Link spre comentariu
Vizitator florilov

sa inteleg ca trebuie marita acea dioda zenner care inseriata cu rezistenta R9 si rezistenta opto sigur nu e de 30-32v. Merci mult de raspuns, diseara incerc sa adaug (inseriez) o dioda zenner de vreo 3-5V sa vad daca se intampla marirea tensiunii de iesire. Eu vreau sa o folosesc pt alimentarea unui CREE LED CXA2011, sper sa reusesc ceva...

Link spre comentariu
Vizitator florilov

Placa electronica nu contine TL431, ci FA1382 comandat de un optocuplpor PIC123 si banuiesc un tranzistor MOSFET cu radiator de AL. Ca sa modific tensiunea de secundar banuiesc ca trebuie sa rebobinez mini tranformatorul (adaugare spire) sau se poate modifica (in afara de modificarea tensiunii (overvoltage) din secundar prin intermediul diodei zener. Daca modific valorile rezistentelor R6, R8 si R7 adica controlul tensiunii primarului ce se afla la iesirea MOSFET-ului crezi ca imi v-a afecta cu ceva stabilitatea sistemului? Sa inteleg ca sunt 2 cai de modificare prin marire a tensiunii: 1. Prin modificarea tensiunii de iesire a secundarului-umblat la grupul dioda ZD2-R9 2. Prin modificarea tensiunii de comanda a primarului, in acest caz nu trebuie aduse modificari asupra transformatorului? Diferenta de tensiune pe care vreau eu nu este mare de doar 5-6V, in loc de 32 V as dori sa am 37-40V. Stima!

Link spre comentariu
Vizitator florilov

Ok, am prins ideea, deci de "primar" nu ma ating, ci doar de "secundar" prin inlocuirea grupului R9 & ZD2 cu un TL431(si cateva rezistente ce v-a functiona ca un zenner) care v-a comanda bucata opto PC1 din secundar. In general asta e regula pt majoritatea surselor izolate cu optocuplor?. Astept confirmarea, stima!

Link spre comentariu

Inainte de a face ori si ce modificare fa schema secundarului, nu-i greu deloc. Vezi daca in secundar la comanda optocuplorului ai doar zenner sau ai TL. Nu merita sa te complici iarasi sa inlocuiesti un zenner cu un TL, mai ales daca vrei sa folosesti alimentatorul pentru niste LED-uri.

Link spre comentariu
Vizitator florilov

Salut. Am reusit sa adaug 3 diode zenner de 2,7 V ajungand la o tensiune de 37,6 impreuna cu cele 2 diode zenner de 15V inseriate. Acum problema este ca atunci cand incerc sa mai adag o zenner de 2,7v rezultand o tensiune de 39V intra intr-o protectie banuiesc si mi se stinge. Sa spunem ca marirea tensiunii am rezolvat-o si iti multumesc pe aceasta cale. Problema este cum pot mari si curentul deoarece LED-ul absoarbe doar 0,06 amperi din sursa si stiu ca de vina este sarcina pe care o are la iesire sursa, adica LED-ul CREE. Ti-am atasat si cateva poze (scuze de calitate dar a trebuit sa le micsorez conform forumului) pt a vedea ca sursa nu are si TL431, cu diferenta ca la mine sursa este cu o singura iesire de 32V si 940mA, deci principiul de functionare este exact asa cum ai specificat tu, conform Pag. 11, Fig. 12, ZD2, din datasheet-ul lui FA13842 (am vazut si aplicatia cu TL431 conform pag. 13, fig. 18). Rugamintea este sa ma sfatuiesti cum pot mari curentul de iesire sau ce sarcina pot pune in paralel cu led-ul pt a mari amperajul si cum pot face ca la 39V sa nu mai intre sursa in protectie; trebuie umblat la dioda tip 31DF4 din secundar sau tot la comanda optocuplorului trebuie sa umblu. Sunt multumit cu tensiunea de 37,6V acum as dori sa o duc si la macar 700mA, stiu ca nu v-a fi o sursa de curent continuu pt led-ul care vrea 40V si max 1000mA, dar nu sunt pretentios... Stima!

post-76313-139829619627_thumb.jpg

post-76313-139829619647_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări