Vizitator cod_rut Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 On 7/29/2018 at 12:22 PM, validae said: Încearcă în primul rând să legi la pământ generatorul prin șurubul dedicat de pe carcasă, iar dacă asta nu e suficient, leagă o rezistența de 1M între Nul sau Pământ și oricare dintre firele prizei generatorului, fiindcă ele sunt practic legate galvanic în generator. Problema generatoarelor e că practic nu au nevoie în funcționare/exploatare de o legătură la Pământ, iar ,,faza,, apare practic pe toate firele dacă o testezi cu ,,creionul de tensiune,, fiind flotantă....Dacă legi însă unul dintre fire la Pământ prin rezistența de 1M, atunci automat celălalt fin devine Fază față de pământ. Centrala are nevoie de legătură la Pământ, fiindcă electrozii de aprindere/ionizare se raportează la acesta, de aceea e și absolut necesară legarea la împământare a centralelor, în afară binențeles de scopul protecției contra electrocutării Bună ziua! Am incercat și eu metoda indicata de @validae, dar nu reusesc să scot o faza la una din bornele generatorului pe care, împreună cu un nul al pamântului, s-o folosesc pentru centrală.. Credeți ca inserarea unui transformator de izolare galvanică (220/220V ) ar rezolva problema? Vă mulțumesc! Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Nu ar rezolva nimic, acel transformator face exact ce nu-i trebuie unei centrale.Acel traf se foloseşte acolo unde nu vrei să ai legătură între Pământ şi reţea, deci atingerea Fazei nu te-a mai electrocuta.La o centrală e nevoie tocmai de o bună legătură la Pământ a legăturii de Nul.Pe care un generator de avarie sau un UPS nu le au constructiv. Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Înțeleg. Mă gândeam că legând acest transformator voi reuși să „adun” cumva faza flotantă de la bornele generatorului să obțin în circuitul secundar o fază (220v) neflotantă. Iar nulul să-l am din priza de pământ. E posibil așa ceva sau am spus o prostie cât China de mare? Editat Octombrie 16, 2019 de cod_rut Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Centrala nu are nevoie de traf separator. Legaţi una din bornele generatorului printr-un rezistor de 100k-1M la împământarea centralei şi vedeţi dacă aşa se rezolvă.Trebuie să înţelegeţi că Faza reţelei se raportează la Pământ tocmai fiindcă la plecare din punctul de distribuţie Nulul se leagă la Pământ. Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Eu am testat până acum cu 1-3 rezistențe de 1M legate în paralel pe una din bornele generatorului și nu am reușit să aprind un bec normal cu incandescernță (am vrut să văd că obțin mai întâi 220v în acest mod, urmând ca apoi să fac legăturile către centrală). Voi încerca cu rezistențe mai mici și vă spun ce am reușit. Mulțumesc pentru sfat! Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Păi scopul rezistenţei nu e să aprinzi un bec, ci să asigure generatorului o legătură cu Pământul, astfel realizând practic un Nul generatorului.Poţi pune chiar un bec de 230V/70W cu fire în loc de rezistenţă între o bornă oarecare a generatorului şi împământare.Dar nu te aştepta să se aprindă, nu ăsta e scopul lui, ci o limitare a curentului în cazul unei defecţiuni a izolaţiei generatorului. Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 (editat) Corect. Eu am folosit becul pentru că multimetrul îmi dă tot felul de valori despre care s-a scris că nu sunt reale, ci sunt induse capacitiv. Am dorit să am un control în felul acesta asupra tensiunii de la ieșirea din circuitul cu borna-rezistența-împământare și cealaltă bornă a generatorului. (Mă gândeam să nu fac vreo greșeală și să risc arderea plăcii electronice a centralei.) Nu ar trebui totuși să am 220v la bornele acestui nou circuit la care voi alimenta centrala? Editat Octombrie 16, 2019 de cod_rut Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 16, 2019 Partajează Postat Octombrie 16, 2019 Ok. Vă mulțumesc încă odată. Fac testele și revin. Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 17, 2019 Partajează Postat Octombrie 17, 2019 Păi asta e altă mâncare de pește. Voi încerca (și) așa. Mulțumesc, @miticamy! Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Merge!!! Sunt foarte bucuros. Mulțumesc @miticamy și @validae! Nu reușeam fără ajutorul vostru. Link spre comentariu
Vizitator cod_rut Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Am folosit schema modificata de @miticamy și o rezistență de 1M. Pe celelalte nici nu le-am mai testat. De curiozitate, o întrebare: scăzând valoarea rezistenței (la 500k sau 200k) e posibil sa se realizeze mai bine nulul pământului? Link spre comentariu
Vizitator Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 Doar un electrician poate spune de ce un fir al generatorului sa nu se lege direct la pamant. Eu nu ma prind de ce nu ar fi posibil. Link spre comentariu
validae Postat Octombrie 18, 2019 Partajează Postat Octombrie 18, 2019 (editat) Merge și direct, cu un simplu fir între bornă și împământare.Dar rezistența e pentru cazul că în mod accidental s-ar atinge și cealaltă bornă a generatorului la masa carcasei și atunci s-ar pune în scurtcircuit generatorul... Editat Octombrie 18, 2019 de validae Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum