Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OT demystified

ggg

Postări Recomandate

Cresc doar pierderile, care duc la scaderea factorului de calitate al bobinei si la un randament mai mic de transfer in secundar. Practic nu scade inductanta

This is really cool Man!!! ... apropos, Q nu variaza decat o data cu frecventa de rezonanta pt ca acest Q se determina numai la aceasta frecventa . Ce naiba ar mai fi de comentat !!!

Q al bobinei e altceva decit Q al circuitului rezonant. Bobina are un Q tot timpul, nu conteaza frecventa, dar e dependent de frecventa.

@Ion_Bumbu, ggg a facut trecerea de la a vorbi de un Q al bobinei la un Q al circuitului rezonant, misa se referea la Q al bobinei. De aici neintelegerea. In cazul in discutie nu ne intereseaza Q al circuitului rezonant.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

12

• ggg

9

• Ion_Bumbu

6

• zbodeoc

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am chef de explicatii pentru ca ar trebui sa o iau de la zero. Doar un exemplu: arata-mi numai o singura formula care leaga factorul de calitate cu frecventa de rezonanta.

De asta am pus formula!

Grig

Link spre comentariu

Auzi GGG, nu mai bine te intilnesti cu Lazaroiu si la un paharel iti explica aceste aspecte, asa linistit, fara batai de cap, cam cum stau lucrurile? Ce rost are asa? Discutam dea-m-pixu. Eu vorbesc limba mea electrica, tu vorbesti limba ta (stii tu care)...si nu ne intelegem.

Chiar nu ai de ce sa-ti faci griji. Fiecare nu are decat sa faca cum doreste. O sa rog un admin sa fac curat pe aici. Mie imi este foarte clar ce intelege fiecare.
Link spre comentariu

Pana sa ma bagati pe mine in discutie v-as ruga sa stabiliti clar despre ce se vorbeste aici: bobine sau transformatoare !?ca e o diferenta,nu? ......si apoi mai cititi aici(IN ATASAMENT) ceva interesant,nu e de clasa a-8-a , a-11-a sau mai stiu eu ce(!) ,e un curs elementar de la facultatea de electronica si cred ca-i destul de clar.Pe mine ma amuza tare mult aceste discutii,parca suntem;" unii care nu stiu catre unii care nu pricep!" ,ce naiba,sunt formule foarte clare,legi clare care nu sunt date de niciun parlament omenesc ,legi valabile in orice colt al universului.Dupa parerea mea,putem sapa oricat in aceasta teorie,pentru ca in practica iti trebuie doar sa stapanesti cateva legi fundamentale ale fizicii (domeniul tau de interes) si nu sunt multe, sa stii sa cauti in carti apoi iti mai trebuie un foarte bun simt tehnic,altfel toate aceste legi vor fi un mare KK....,"prietenii stiu de ce!"Hai sa deschidem un topic separat pentru discutiile despre bobine si trafuri din punct de vedere teoretic,nu?

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu nu vreau sa va bag in discutie asa ca ma adresez celorlalti. De multe ori cine se baga intre doua parti "adverse" iese tocmai el cu cucuie. In acest moment tuturor li se pare clar ca ei au avut dreptate si nu ceilalti asa ca toata lumea e multumita. Totusi eu nu ma pot abtine. In discutia de mai sus nu ne intereseaza frecventa de rezonanta a inductantei bobinei in paralel cu capacitatea parazita. Acea frecventa de rezonanta e de dorit sa fie cit mai in afara spectrului audio. Daca ar fi in spectrul audio atunci ar fi un filtru opreste banda, un dezastru audio. Nici nu stiu de ce se insista cu acea frecventa de rezonanta ca nu ne intereseaza, e in afara spectrului audio.

Link spre comentariu

D-le Lazaroiu nu vreau sa va bag in discutie asa ca ma adresez celorlalti. De multe ori cine se baga intre doua parti "adverse" iese tocmai el cu cucuie. In acest moment tuturor li se pare clar ca ei au avut dreptate si nu ceilalti asa ca toata lumea e multumita. Totusi eu nu ma pot abtine. In discutia de mai sus nu ne intereseaza frecventa de rezonanta a inductantei bobinei in paralel cu capacitatea parazita. Acea frecventa de rezonanta e de dorit sa fie cit mai in afara spectrului audio. Daca ar fi in spectrul audio atunci ar fi un filtru opreste banda, un dezastru audio. Nici nu stiu de ce se insista cu acea frecventa de rezonanta ca nu ne intereseaza, e in afara spectrului audio.

Pentru mine e foarte clara situatia si asta nu de acum ci de multi ani in urma,asa ca nici eu nu vreau sa ies cu "capul spart" din aceasta polemica,ca "suturi in dos" am luat destule,dar stiti dv. cum este si in fotbal:"cei mai priceputi fotbalisti sunt cei cateva zeci de mii din tribune,cei de pe teren sunt niste idioti si niste neaveniti...!" Transformatorul si mai ales acest transformator de iesire (categoria transformatoarelor speciale),este o masina electrica extrem de complexa,nu poate fi tratata simplist ca o adunare de bobine in serie sau paralel,urmarite tot timpul de niste capacitati parazite ce se formeaza inevitabil din constructia lui si niste rezistente de pierderi datorita calitatii proaste a sarmei ce constituie bobinele.....bla,bla,bla..... Cine nu stapaneste bine teoria electromagnetismului si cine nu cunoaste cel putin fenomenele de baza ce se intampla intr-un traf,ar fi bine sa se abtina de la polemici.... Eu ca si d-ta nu putem sa spunem ca are dreptate X sau Y,exista cursuri,carti si teorii intregi pentru a se lamuri fiecare iar,eu,cel putin nu ma cred stapan absolut peste aceste fenomene,deci nu ma bag in aceste discutii....,cand am probleme caut ce-mi trebuie si fiti sigur ca si gasesc. Asadar treaba cu "cucuiele" nu-mi surade nici mie!P.S aveti perfecta dreptate in ceea ce priveste frecventa de rezonanta,dar ramane intre noi treaba asta.
Link spre comentariu

De ce ne place sa discutam in... paralel, far un obiectiv? O "opozitie" care submineaza puterea si o "putere" care nu vrea sa auda de ce spun ceilalti... Aproape ca fiecare dintre parti a avut dreptate... luata individual...Dar despre ce vreti sa discutati?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

De ce ne place sa discutam in... paralel, far un obiectiv? O "opozitie" care submineaza puterea si o "putere" care nu vrea sa auda de ce spun ceilalti... Aproape ca fiecare dintre parti a avut dreptate... luata individual...Dar despre ce vreti sa discutati?

vorbim " discutii pe forum"pacat..toti sunt buni electronisti
Link spre comentariu

De ce ne place sa discutam in... paralel, far un obiectiv? O "opozitie" care submineaza puterea si o "putere" care nu vrea sa auda de ce spun ceilalti... Aproape ca fiecare dintre parti a avut dreptate... luata individual...

Domn'Feri, sunt doar puncte de vedere diferite . In timp ce unii considera ca sunt mai multe tipuri de bobine specifice unor aplicatii, altii se gandesc ca exista mai multe tipuri de aplicatii care se pot face cu o bobina oarecare.Este o problema de nuanta care produce divergente ,proportional cu nivelul la care dorim sa abstractizam fenomenele. Dar daca luam in considerare comportamentul oricarei bobine in curent alternativ lucrurile ar trebui sa fie si mai clare .In opinia mea, principiile sunt aceleasi iar diferentele exista doar parametric, in functie de tipul aplicatiei.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări