ggg Postat Februarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2012 Nu am chef de explicatii pentru ca ar trebui sa o iau de la zero. Doar un exemplu: arata-mi numai o singura formula care leaga factorul de calitate cu frecventa de rezonanta. Nu este cazul sa te obosesti.Crede-ma! Iar despre formule , Xl=Xc ar trebui sa fie suficient . In rest sunt sigur ca te descurci sa le pui intr-o functie , in cel mai matematic sens al cuvintului (fiecare element dintr-o multime este in relatie cu un singur element din multimea codomeniu). In general factorul de calitate al unei bobine e Q=Xl/r, unde Xl e reactanta inductiva iar r e rezistenta bobinei. Aha.Ok.Ai ales formula lui Q pt un LC in serie.Asta inseamna ca inca discutam despre transformatoare de iesire pt AF si sper sa mai putem negocia.Daca accepti ca inductanta sufera variatii in functie de frecventa,atunci revizuiesc si eu formularea de mai devreme in felul urmator : pt o banda de frecvente se determina un Q optim pt care exista cea mai buna caracteristica de transfer .Iar in sprijinul negocierii reiterez formula scrisa de tine mai devreme care ,vine un pic in contradictie cu ce ai zis mai devreme, ca inductanta doar PARE ca variaza. L=fi/i (un curent printr-un conductor de un oarecare diametru fi) Xl=2*PI*f*L , Q=Xl/r . Iar vis-a-vis de a doua varianta a formulei spusa de tine (mi-a venit ca o manusa ), doar factorii de pierderi / disipatie sunt reprezentati de raportul dintre puterea activa si cea reactiva a unui inductor. That means : tg alfa=P(a)/P®=1/Q Asta ne arata ca inductanta nu PARE sa fie aceeasi la diferiti curenti i(din formula lui L) de diferite frecvente f(din formula reactantei inductive), tocmai din cauza lui tg alfa. In momentul in care se schimba frecventa, se produc pierderi , de orice natura. @Adigh! Metrologia nu are nicio legatura cu subiectul in dezbatere .Nu se discuta despre calibrarea si certificarea aparatelor de masura. Probabil ca din cand in cand, uleiul de sarpe, stimuleaza imaginatia. Ceea ce nu este rau deloc. Numa' ca din pacate nu exista intotdeauna timp pt dezvoltarea a tot felul de discutii. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Nu am chef de explicatii pentru ca ar trebui sa o iau de la zero. Doar un exemplu: arata-mi numai o singura formula care leaga factorul de calitate cu frecventa de rezonanta..B(3dB)= F/QGrig Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Groaznic domnilor....E vorba de factorul de calitate al bobinei nu de un circuit LC. Cred gg ca macar atita interes poti sa-ti dai incit sa citesti macar ce am zis inainte de a raspunde.Da, formula B=F/Q inseamna: Banda la 3 db e frecventa/factor de calitate. Asta se refera la LC si de unde si pina unde arata ca frecventa variaza cu Q? Hai domnilor....Arata doar cit de lata sau de ingusta e banda de trecere la frecventa de rezonanta, fie ea cit ar fi...depinde doar de L si de C Link spre comentariu
ggg Postat Februarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2012 Acu' daca tot mi-a stricat Grig toate socotelile si a dat-o in fapt direct ,o sa pun asta Nu este chiar atat de groaznic . Totusi vorbim de transformatoare de iesire . Nu este vorba numai despre adaptarea in impedanta. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Pai da, eu ce tot zic! Eu zic de factorul de calitate al bobinei si tu vorbesti de banda de trecere LC. Acum na, si mai groaznic... :ras:Din nou: factorul de calitate nu influienteaza frecventa de rezonanta (dupa cum se vede si in poza pusa de tine). Influienteaza doar banda de trecere, cum e reprezentat si in figura corecta pusa de tine dar din care se pare ca n-ai inteles nimic. N-aveai tu nici o socoteala cu ce a pus Grig. Presupun ca ala era Asul di nineca cu care voiai sa ma prinzi.... Hai fugi tare... Poti de acum sa faci ce masuratori vrei...eu nu mai comentez ca vad atit nestiinta cit si rea vointa. (ultima e eliminatorie) Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ai intrebat de frecventa de rezonanta , a cui?Grig Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Dumnezeule, ce greu e sa citesti. SI Dumnezeule ce greu e sa vezi efectele unei inductante mari (50H sa zicem) parazitata de o capacitate mica (500pF) E farte greu sa stii ca bobinele au factor de calitate, condensatoarele au factor de calitate si LC-urile au factor de calitate. De asemenea e farte greu sa intuiesti macar ca in cazul unui traf de iesire datorita inductantei mari, a capacitatii mici si a impedantei pe care functioneaza efectul rezonant (pe 1-2-3KHz) e neglijabil dar efectul capacitatii parazite limiteaza superior frecventa (de la 10-50KHz depinde de traf).E incredibil si absolut de necrezut ca daca masori inductanta unei bobine cu inductanta mare la 50Hz iar dupa care pui in paralel cu ea un cond mic (500pF) vei citi pe aparat o inductanta putin mai mica. Daca refaci aceleasi masuratori la 1KHz sau 10KHz dupa care pui acelasi condensator vei observa ca aparatul vai indica o inductanta MULT mai mica. (asta pentru ca condensatorul de 500pF are Xc mult mai mica la 10KHz ca la 50Hz deci efectul de "parazitare e mult mai mare)Tinind cont ca ggg a masurat traful de firma comparativ cu cel LMO, am spus initial ca ar fi bine de masurat si capacitatea parazita a infasurarilor primare, tot comparativ si am dat metoda. Daca vei invata sa citesti ( ) inainte de a posta, vei vedea cum cineva intreaba "cum ramine cu masuratorile care tocmai au fost facute" neintelegind de fapt ca eu am propus alta masuratoare.Oricum, e foarte greu cu bobinele reale...majoritatea nu le inteleg nici pe cele ideale. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Nu am chef de explicatii pentru ca ar trebui sa o iau de la zero. Doar un exemplu: arata-mi numai o singura formula care leaga factorul de calitate cu frecventa de rezonanta..B(3dB)= F/QGrigExact ce ai cerut exact asta am dat!E vorba de frecventa de rezonanta deci e un circuit oscilant.Asta inseamna automat si un codensator pe acolo .Ca`i parazit sau nu asta e alta poveste!Ca`i Cak, Cag2 , Cag3 daca`i vb de lampi sau altceva in formulare nu conteaza.Ca`i rezonanta serie sau paralel ,la fel.Formula leaga factorul de calitate de frecventa de rezonanta!Asta ai cerut asta am spus.Daca e vorba de modificarea frecventei de rezonanta cu factorul de calitate e alta treaba , adica nu au treaba una cu alta.Conform formulelor e independenta frecventa de rezistenta de pierderi.Singura problema e ca daca vrei sa o masori e mai dificil la Q mic ca`i mai "pleostita" caracteristica circ oscilant si mai greu de evaluat virful.Orice inductanta va avea frecvente rezonante parazite datorate capacitatilor parazite.Oricum nimic nu`i mai pacatos decit sa ai rezonanta serie intr`un SRF dintr'un anod.Grig Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Capacitatea parazita afecteaza masuratoarea. Cu cit cresti frecventa cu atit curentul de masurare ce initial trece mai mult prin bobina incepe sa treaca din ce in ce mai mult prin capacitatea din paralel (simplific). De fapt majoritatea LC-metrelor se bazeaza pe masurarea impedantei presupunind ca la un factor de calitate acceptabil XL=Z sau XC=Z. Metoda se foloseste si la masurarea condensatoarelor. Se stie ce se masoara L sau C iar la un Q acceptabil se stie ce se afiseaza. Altfel se masoara amindoua deodata, se masoara impedanta. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 @Ion Bumbu: No ai vazut? "Leaga" inseamna sa depinda "de". Dupa cum ai pus problema masa (in Kg) a salamului cumparat de mine depinde de viteza luminii doar E=mc2. Discutam realist,despre problema data. Asa cum ai pus tu problema e numai pentru a produce incurcaturi, interpretari gresite si alte chestii de genul asta. Te rog reformuleaza si poate mai discutam.Corect Adigh. Asa se intimpla dar se pare ca nu ma crede nimeni. Practic vad ca nici fizica de liceu nu mai e credibila chiar daca se aplica doar la componente aproape ideale. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Om bun, am vazut ca ai pus intrebarea si ti`am pus fix formula care lega frecventa de rezonanta de factorul de calitate. Atit, nu am sustinut nimic !Mai mult din formula reiese clar ca la modificarea Q se modifica doar banda de frecventa.Ce a fost asa mare incuractura?Grig Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Om bun, am vazut ca ai pus intrebarea si ti`am pus fix formula care lega frecventa de rezonanta de factorul de calitate. Atit, nu am sustinut nimic !Mai mult din formula reiese clar ca la modificarea Q se modifica doar banda de frecventa.Ce a fost asa mare incuractura?GrigExact! Reiese ca formula leaga Q de banda de trecere, nu de frecventa de rezonanta. Pentru aceasta formula, frecventa de rezonanta e doar un parametru care rezulta din alta formula nu? Deci in acasta relatie frecventa de rezonanta se comporta ca un parametru "citit" din alta parte. NU? Deci cum le leaga?(trecem din clasa a 11-a in clasa a 10-a )Nu stiu daca ma intelegi...Daca da, da un semn. Link spre comentariu
ggg Postat Februarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2012 Om bun, am vazut ca ai pus intrebarea si ti`am pus fix formula care lega frecventa de rezonanta de factorul de calitate. Nu are rost sa te agiti. Nu facem decat sa consumam timpul inutil.Observ ca fiecare citeste ce vrea si intelege numai ce doreste,dupa care , in mod stiintific putem intelege ca bobina nu este un element pasiv cu proprietati de L si C. Dar stii de ce ? Pt ca se vorbeste despre bobina de la masina de cusut @Adigh! Cel putin eu, nu vorbesc despre masuratori facute cu multimetre care masoara printre altele si inductanta la 50 Hz.Am aratat mai devreme ca exista pierderi la orice schimbari de frecventa. Masuratoare nu este influentata de pierderi. Pierderile chiar exista iar inductanta variaza odata cu frecventa. Si vorbind despre banda de trecere , frecventa de rezonanta afecteaza aceasta banda.Este dependenta de f0.Problema este ca in AF, Q-ul este stabilit tocmai la f0 pt ca exista niste motive care afecteaza mai multe lucruri(numai scriu formule ca le scriu degeaba) si implicit performantele trafului. Asta-i toata povestea. Link spre comentariu
mișa Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Auzi GGG, nu mai bine te intilnesti cu Lazaroiu si la un paharel iti explica aceste aspecte, asa linistit, fara batai de cap, cam cum stau lucrurile? Ce rost are asa? Discutam dea-m-pixu. Eu vorbesc limba mea electrica, tu vorbesti limba ta (stii tu care)...si nu ne intelegem. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Nu prea pricep cum ai inteles ca din acea formula reiese ca frecventa de rezonanta se modifica cu Q.Deci daca avem un circuit cu Q=100 si frecventa 7Mhz rezulta B3dB = 70Khz Q=50 ;B3dB =140 Khz si atit reiese din formula aia!Grig Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum