Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

OT demystified


ggg

Postări Recomandate

M-am "lovit" prin casa de traful Mercury Magnetics post-38982-139829378228_thumb.jpg...si m-a incercat o curiozitate . Sa fac o comparatie cu traful executat de Domn'Lazaroiu si expus in photos postate ceva mai devreme . Ambele transformatoare sunt facute pt Raa de cca. 3400 Ohm,sectiune 16 cmp.Iata rezultatele Mercury Magnetics Custom Design post-38982-139829378234_thumb.jpgInductanta de scaparipost-38982-139829378237_thumb.jpgLMO aka Domn'Lazaroiupost-38982-139829378241_thumb.jpgInductanta de scaparipost-38982-139829378245_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mișa

    12

  • ggg

    9

  • Ion_Bumbu

    6

  • zbodeoc

    4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

A-Ha! Deci a mai observat cineva ca trafurile de iesire DIY pot fi la fel de bune sau chiar mai bune decit cele cumparate.As fi foarte curios daca ai face inca o masuratoare comparativa simpla, si anume sa masori capacitatea parazita a primaruluiprin metoda rezonantei. Legi in serie cu primarul o rezistenta de ordinul 10K si dai prin ea un semnal sinus. Sonda osciloscopuluio pui pe primar, dupa rezistenta. Modificind frecventa vei avea un maxim de amplitudine (undeva la 1-2KHz aprox.) Aia e frecventade rezonanta a inductantei primarului cu capacitatea parazita a infasurarilor. Mai departe, calculezi acea capacitate.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Da Coane. Nu am uitat. Prima chestie care-mi "bate la ochi", este amplificarea prea mare in stage-uri(V1a,V1b ). Nu prea este conform cu "filozofiile" mele .Imediat ce prind un pic de timp liber ii fac o simulare.

Geluda-o dracu de simulare,ampul cinta de aproximativ o luna,nu oscileaza ,nu are zgomot,nu are brumin schimb are gain cu carul ,simbata trecuta a dus cu bine a doua cintare in Coyote Cafepreul nu are nici o problema ,este o dezvoltare a preului de Soldano 100 sau Mesa,ambele au aceasi schema pe partea de leadeu am bibilit putin valorile si am folosit acea "baselnita plexi"cu V1aV2b,aveam o trioda libera si nu stiam ce sa fac cu eauna e simularea si alta este sa auzi sunetulschemele sau simularile NU se pupa mereu cu realitatea!!!
Link spre comentariu
Vizitator viobio

M-am "lovit" prin casa de traful Mercury Magnetics [attachment=4]mercury1.JPG[/attachment]...si m-a incercat o curiozitate . Sa fac o comparatie cu traful executat de Domn'Lazaroiu si expus in photos postate ceva mai devreme . Ambele transformatoare sunt facute pt Raa de cca. 3400 Ohm,sectiune 16 cmp.Iata rezultatele Mercury Magnetics Custom Design [attachment=3]MercuryL1.JPG[/attachment]Inductanta de scapari[attachment=2]MercuryL2.JPG[/attachment]LMO aka Domn'Lazaroiu[attachment=1]LMOL1.JPG[/attachment]Inductanta de scapari[attachment=0]LMOL2.JPG[/attachment]

foarte interesante imaginilestiam eu de ce trebuie sa folosesc trafuri LMO
Link spre comentariu

Cer scuze dar stau foarte rau cu timpul si din cauza asta nu am mai pus alte foto.

Deocamdata am "tiganiile" montate pt lucru . Dar cum termin ce am de facut o sa incerc sa masor capacitatile parazite cum recomanda Misa.

Nu am mai avut timp sa stau sa fac poze , sa le prelucrez si sa le urc aici. Dar pot pune aici inca doua valori comparative care trebuiesc crezute pe cuvant. Cand o sa am timp o sa mai pun si poze.

Mercury Magnetics Capacity : 1.5 nF

LMO(Lazaroiu) Capacity : 870 pF

Mercury Magnetics Primary Absolute impedance : 95 ohm

LMO(Lazaroiu) Primary Absolute impedance : 89 ohm

 

Puntea RLC din dotarea personala are intr-adevar posibilitatea sa masoare si la 100 Hz, 120 Hz.As fi vrut eu si 10KHz dar .... Oricum chiar si la 100Hz - 120 Hz, inductanta nu variaza spectaculos la niciunul din OT-uri pt ca au un comportament liniar in frecventa incepand cu 60 Hz (probat pe osciloscop).

 

@Vio!

Ok. Las simularea desi eu sunt de parere ca una este sa simulezi ceea ce este deja realizat practic. Si alta este sa realizezi practic ceea ce ai proiectat si ai simulat de dinainte.

Parerea mea (strict opinie personala care poate fi discutabila si subiectiva) este ca schema "se aude cam infundat" iar flageoletii artificiali, produsi cu etajul de HighGain nu sunt prea sigur ca se aud cum trebuie.

Asa percep eu un sunet "gras"/fat :

http://soundcloud.com/ggamp/gg-amp-channel-4-distorsion

Cand ajung in Buc. il probam ,il ascultam la o bere si ma lamuresc. :rade:

In rest, succes si la cat mai multe amp-uri :da

Link spre comentariu

Daca masori inductanta unui traf de iesire la 10KHz, valoarea citita pe aparatul de masura e mult, mult eronata. Nici nu merita facuta o astfel de masuratoare. La 100Hz e ok. La 50Hz ar fi si mai bine.

De ce spun asta: De fapt schema echivalenta a infasurarii primare e asta: http://dl.dropbox.com/u/3712780/Traf.pdf . Primul rind de condensatori e capacitatea intre spire. Al doilea e capacitatea intre straturi, etc. De fapt e o infinitate de condensatori si o infinitate de bobine. Cind marim frecventa, ponderea reactantei capacitive creste, de asemenea defazajul produs de condnsatori creste. Aparatul de masura al inductantei, oricare ar fi el, habar n-are ca acolo apar si elemente capacitive si afisaza un rezultat global. (de ecemplu afisaza inductanta functie de defazajul global, adica defazarea produsa de inductanta din care se scade defazarea produsa de capacitate) Evident, la frecvente mari efectul condensatoarelor e mult mai mare decit la frecvente mici.

Miezul nu isi schimba prea mult caracteristicile magnetice functie de frecventa. Cresc doar pierderile, care duc la scaderea factorului de calitate al bobinei si la un randament mai mic de transfer in secundar. Practic nu scade inductanta.

Sigur, prin masuratori practice PARE ca scade inductanta cu frecventa. De fapt apar fenomene care perturba masurarea ei.

GGG, prin metoda rezonanta care am propus-o, poti sa aflii capacitatea echivalenta a infinitatii de condensatori care apar intre spirele infasurarii primare.

Link spre comentariu

Zbodeoc, aia e alta masuratoare. Aia se refera la cuplajul primarului cu secundarul. Nu are nici o legatura cu ce am zis mai sus. Un traf, in afara de caracteristicile de transfer are si caracteristici ale infasurarilor care influienteaza la fel de mult performantele. In masuratoarea de care intrebi, intra alte doua marimi: inductanta mutuala si capacitatea primar-secundar. Eu aici vorbeam se capacitatea parazita intre spirele primarului nu de capacitatea parazita intre primar si secundar. Au efecte diferite.Doar cind vom invata sa masuram corect ne vom da seama ca multe din lucrurile constatate practic de fapt sunt exact ca in teorie si ca nu prea exista "chestii care nu se masoara, doar se aud".La capitolul masuratori, am constatat ca in zona asta (Elforum) situatia generala e dezastruoasa. (cu atit mai mult cu cit acu' imi aduc aminte ca GGG a pus cu o pagina mai sus aceste masuratori)

Link spre comentariu

Normal ca nu are legatura masuratoarea precedenta, ma gindeam la utilitatea disponibilitatii mai multor frecvente de test.Sa stapinesti bine masuratorile presupune c-ai stapini foarte bine ce-i de masurat, cam multe...

Link spre comentariu

Nu doresc sa discut in contradictoriu cu tine.Tot in acest topic cand a fost aratat frontul crescator la un traf ai spus ca masuratorile sunt viciate , ceea ce evident, nu a fost asa.Dar nu am zis nimic nici atunci.

 

Aparatul de masura al inductantei, oricare ar fi el, habar n-are ca acolo apar si elemente capacitive si afisaza un rezultat global. (de ecemplu afisaza inductanta functie de defazajul global, adica defazarea produsa de inductanta din care se scade defazarea produsa de capacitate)

Esti absolut sigur de asta ??? Aparatul chiar daca nu este de laborator masoara L,C,X(L si C),Q,D , bineinteles , la anumite frecvente.

Miezul nu isi schimba prea mult caracteristicile magnetice functie de frecventa.

Dar doresc sa-ti spun cu toata convingerea ca miezul nu-si schimba proprietatile .Cum nici inductanta nu este o proprietate(marime) a miezului , ci a inductorului. Miezul , bineinteles ca este important dar referinta intotdeauna este inductorul pt ca de el depinde(cum a fost calculat si realizat) cum se produc aceste pierderi electrice.

Cind marim frecventa, ponderea reactantei capacitive creste, ....

Asta este tare "filozofica" si cred ca doreste sa o justifice p'asta

de asemenea defazajul produs de condnsatori creste.

Ponderea reactantei capacitive(/_ -90 grade) nu are decat sa creasca, atata timp cat ,efectiv, reactanta capacitiva .... scade .In schimb , ai omis din ecuatie, reactanta inductiva(/_ +90 grade ) care este importanta pt determinarea Q .Asta s-ar putea sa te intereseze si la frecvente mai mari.Dar este corect ce sugerezi ,toate pierderile ar trebui masurate prin metoda de rezonanta.

Dar observ ca tare mult te preocupa capacitatile astea din moment ce tratezi problema numai din punct de acest punct de vedere .

 

Cresc doar pierderile, care duc la scaderea factorului de calitate al bobinei si la un randament mai mic de transfer in secundar. Practic nu scade inductanta

This is really cool Man!!! ... apropos, Q nu variaza decat o data cu frecventa de rezonanta pt ca acest Q se determina numai la aceasta frecventa . Ce naiba ar mai fi de comentat !!!

ca nu prea exista "chestii care nu se masoara, doar se aud"

Ai spus tu asa ceva ??? ...ca eu in niciun caz. Este important ca ce auzi sa regasesti in masuratori si nu invers.

 

P.S. Si daca ai chef de discutii meteorologice , te rog sa nu o faci aici. Nu are rost sa-ti fortezi explicatiile ca sa demonstrezi ceva in care tu, crezi. Multumesc.

Link spre comentariu

Nu am chef de explicatii pentru ca ar trebui sa o iau de la zero. Doar un exemplu: arata-mi numai o singura formula care leaga factorul de calitate cu frecventa de rezonanta.Hai totusi sa-ti dau o explicatie doar in cadrul exemplului meu. In general factorul de calitate al unei bobine e Q=Xl/r, unde Xl e reactanta inductiva iar r e rezistenta bobinei.De asemenea factorul de calitate mai poate fi definit Q= puterea reactiva/ puterea activa. Unde puterea activa e puterea disipata sub forma de caldura. Aici intra puterea disipata termic de infasurare plus puterea disipata termic de miez. Iata cum factorul de calitate scade cu frecventa si datorita miezului, nu numai datorita efectului pelicular in radiofrecventa.In limita timpului si daca doresti as putea sa-ti explic si celelalte afirmatii ale mele.

Link spre comentariu

@misa, Mie mi-ar place sa explici care e diferenta intre metrologie si meteorologie pentru ca inteleg lucrurile doar pe jumatate. Inteleg ca meteorologia nu poate fara metrologie, invers se poate. Asta face meteorologia inferioara metrologiei, se vede si din prognoze ca nu are cine stie ce mare precizie.@ggg, In care metoda de masurare a inductantei nu exista eroare datorita capacitatilor parazite? In curent alternativ nu se poate. In ce priveste Q, ajuta sa-ti faci o idee despre cit de mare e eroarea datorita rezistentei bobinei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări