Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

inseriere diode Zener

briobit

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• briobit

3

• mircea888

1

• remus68

1

• radu42

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Angel

am o schema unde am o dioda zener de 10 volti , intrebarea este o pot inlocui cu doua de 5v1 inseriate?

merge si direct inseriate important este sa-ti ramana pe capete un catod si un anod ,sa nu inseriezi anaod cu anod sau catod cu catod,,,,,,,,intelegi ce vreau sa zic..?????
Link spre comentariu

In general diodele zener se inseriaza cind nu ai una de valoarea care trebuie,cind nu exista o valoare standardizata pentru ce ai nevoie ( de ex 8.7v) sau cind curentul IZM nu este suficient pentru ceea ce ai nevoie.In general diodele de tensiune mai mica au IZM mai mare.Eu am folosit pentru 80v(de ex) patru diode de 20v ...ca sa te lamuresti studiaza putin teoria de la DZ.In cazul tau poti pune doua diode de 5.1 v fara alte rezistente in paralel (!!!).

Link spre comentariu

Dacă sunt diode de curenţi similari atunci se pot înseria, fără rezistenţe în paralel.Un alt motiv pentru care uneori se înseriază diode Zener, de data asta diode de tensiuni diferite, este pentru reducerea coeficientului de temperatura. Acesta variază în funcţie de tensiunea nominală, pentru unele tensiuni nominale fiind pozitiv iar pentru altele negativ. Alegând diode cu coeficienti de semn opus, se poate obţine un ansamblu cu un coeficient de temperatură aproape nul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări