Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator Acumulatori AA NiCd punte/pulsuri

spinach

Postări Recomandate

:speriat sunt in ceata rau de tot! pai mai sus mi se spunea ca lm-ul in sine se va comporta ca o rezistenta limitare,si nu mai e nevoie de nimic altceva! la montajul existent,ce ar trebui adaugat ca sa nu fie probleme? va multumesc anticipat!P.S:d-le ronyku,este vb de schema postata la inceputul topicului,cu tranzistori rusesti? va rog sa postati schema modificata,daca o gasiti! multumesc!

post-26723-139829393389_thumb.gif

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 77
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

20

• Darden

15

• Spitfire

11

• stefan_k

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vorba lui Matache macelaru:cu electronica nu este asa simplu!

COMPOZITIE PROPRIE:

Tranzistor=trans-resistor,adica un transfer de rezistenta

Dar care este de fapt "shpilu"?(chiar, cum se scrie,este prima data cand fol expresia)

La scoala au inceput prezentarea tranzistorului in conexiunea baza comuna

Inventatorii(cautati pe net istoricul tranz,este interesant) au vazut ca atacand in emitor printr-o rezistenta mica cu un anume curent,un curent aproape egal aparea in colector dar pe o rezistenta mare.Adica era ca un transfer al curentului de pe o rez mica pe una mare;si iata numele--trans-resistor

Limitandu-ne la bipolari ca sa nu ne mai complicam, toate schemele de pe forum-surse liniare,amplificatoare audio- se pot explica in definitiv prin variatia "rezistentei" intuitive prezentate de tranz intre emitor si colector la o anumita comanda in baza

Da,@tyc avea dreptate cand spunea ca lm317 poate fi privit ca o rezistenta variabila,deci mai "versatila"decat o simpla rezistenta ce se poate pune in serie cu acumulatorul la un generator de tensiune

BATERIA-IARASI O INTERPRETARE SIMPLISTA,BABEASCA:

Incarcarea inseamna o injectie fortata de electroni in baterie prin care se poate intretine o reactie chimica inversa celei de la descarcare prin care se acumuleaza energie electrica dar numai pana la atingerea unui potential electric specific fiecarei combinatii de elemente ce formeaza bateria(ni-cd,plumb,litiu)(1,3v;2,7v;4,2v etc)

Pana la atingerea acelui potential nu are nici o importanta cum injectez curentul--el nu trebuie insa sa depaseasca o anumita valoare

Ca sa ne mai distram,cu o dioda si o rezistenta se poate incarca orice acumulator de la un amplificator audio in timp ce asculti muzica(rock-ul este cel mai bun)

Problema intervine cand te ambitionezi si injectezi curent obligand acumulatorul sa depaseasca tensiunea maxima din specificatii-el nu va mai folosi curentul pt reactia chimica utila,va deveni un consumator pt generatorul de tensiune cu diverse efecte secundare nedorite

Am mai dat exemplul colegului care a folosit un montaj "simplu si ieftin"(atat de drag romanilor) la un acum cd-ni de 10ah-dimineata nu l-a scos din priza si seara l-a gasit imprastiat si cu o frumoasa gaura in tavan

De aceea v-am dat documentatia:va trebuie un generator de tensiune cu valoarea maxima corespunzatoare acumulatorului(am dat de 2 ori si link-ul cu teoria acumulatorilor) dar cu limitare de curent,eventual 1/10 din capacitate

http://batteryuniversity.com/

http://semiconductormuseum.com/MuseumLi ... olume1.pdf

http://www.ecse.rpi.edu/~schubert/Cours ... istory.pdf

Link spre comentariu

Spiel = joc, piesa de teatru - in germana (introdus in romana pe la inceputul veacului trecut cu sensul de smecherie).@blisteringdejeu 317 limiteaza intr-adevar, dar comanda de limitare este primita de el prin firul central si depinde cine da acea comanda.Schema pe care ai facut-o limiteaza curentul de incarcare a acumulatorului la 200mA ca sa nu se deterioreze la curenti mai mari. Ramane ca tu sa stabilesti prin calcul timpul de incarcare completa (daca acumulatorul este initial complet descarcat), apoi sa nu uiti sa-l scoti de la incarcat dupa ce a trecut timpul.Schemele recomandate mai sus de @miticamy au in plus si posibilitatea de a limita tensiunea la bornele acumulatorului (de exemplu la 1,4V). Cand se atinge acea tensiune, curentul de incarcare este redus spre zero. Asta te scapa de grija cronometrarii; de asemenea permite incarcarea unui acumulator partial descarcat, la care nu prea ai cum sa calculezi timpul.Recapitulare: pui acumulatorul cu tensiune mica, prin el incepe sa treaca un curent de incarcare limitat (de ex. 200mA), tensiunea la borne creste lent si cand ajunge la tensiunea reglata (de ex. 1,45V) curentul este redus automat spre zero pentru ca acumulatorul sa nu se deterioreze prin supraincarcare.

Link spre comentariu

Singura problema e ca acumulatorii astia nu au un o tensiune la care poti spune "gata,e incarcat",pt ca aceasta tensiune variaza de la acumulator la acumulator...(cat de uzat e etc)

Link spre comentariu

deci ,daca las acumulatorii la incarcat 16 ore,la 200ma,apoi ii scot,nu ar mai trebui limitare,dar cu rez de 5,6 am obtinut peste 200 ma ar trebui scosi mai devreme! va rog mult sa atasati componentele necesare limitarii pe schema pe care am realizat-o,intrucat nu mi se deschid postarile de mai sus,sunt pe telefon si nu pot vedea decat acea poza cu schema!! va multumesc mult si va rog sa ma ajutati cu aceasta schema!!!

Link spre comentariu

Limitarea nu poate fi butala . Deci daca vom seta 1.45v , probabil ca va incepe sa limiteze de la 1.35v . Si cum se va pastra ceva constant daca in zona totul se va incalzi ?

Link spre comentariu

o sa las montajul asa cum e,o sa modific doar rezistenta,pt a obtine fix 200 ma,astfel incat la 16 ore sa scot acumulatorii de la incarcat! sper sa nu am probleme,totusi sa nu uitam ca incarcatorii de pe piata nu au absolut nimic de limitare,o dioda,o rez,un led,un traf si gata incarcatorul! foarte multa lume(cred ca majoritatea) foloseste incarcatorii ieftini de pe piata pentru incarcarea acumulatorilor,fara a-i descarca complet(sau ii descarca prea mult),si,cu toate astea,acumulatorii rezista la sute de incarcari! va multumesc!

Link spre comentariu

Foloseste linistit limitarea de curent la 1/10C, si eventual ada-ti aminte sa il scoti din priza.Incarcatoarele serioase monitorizeaza tensiunea si/sau temperatura acumulatorului, si cand apare o variatie suficienta opresc incarcarea; in schimb acest lucru il fac la 1C, nu la 1/10C.Atentie, vorbim strict de NiCd/NiMH.

Link spre comentariu

Am construit un incarcator bazat pe surse de curent cu tranzistoare BD135 . Am testat , si nu m-a incintat deosebit , datorita instabilitatii in functionare , respectiv un curent de incarcare intre 208-216 mA . Acuma poate ca merge mai bine decit varinta o rezistenta si un led.Am folosit un transformator , mare cit am putut sa il introduc in cutie . Cu toate asta , are manifestari de limitare curent pentru ca in momentul cind merg in paralel 2 baterii , curentul scade la 185mA pe fiecare baterie . In cutie am pus 3 variante :2 cu cite o baterie singular si una cu 2 bucati inseriate .Totul se incalzeste groasnic : traful , lm7806 , tranzistoarel , rezistentele inseriate . Acesta este un element de instabilitate.Daca as fi pus un transformator mai mare , radiatore de caldura , rezistente mai mari probabil ca era mai stabil dar era si mai scump si ar fi trebuit o cutie mai mare . Nu are nici o automatizare de oprire la sfirsit .In concluzie , nu sint prea convins ca este recomandat sa construim asa ceva .

Link spre comentariu

Din 1993 incarc o pereche de acumulatori AA GPde 1300mAh(atunci erau ultimul racnet in materie de capacitate), in perioada `93-`98 au fost pusi la incarcat in fiecare noapte, dupa aia au cam stat degeaba, iar de vreo 5 ani au ajuns la o lanterna cu LED-uri si sunt incarcati lunar. Au cam trecut demult de 1000 cicluri, dar sunt inca buni. Cu asta sunt incarcati:

Posted Image

Singura grija e sa nu puneti mana unde nu trebuie cand e incarcatorul in priza. Nu se incalzeste absolut nimic, nici macar acumulatorii, cat despre chestia cu decuplarea la sfarsit, imi pare absurda, genul asta de acumulatori sunt precum un burete aruncat in apa, isi trage cat poate, atat timp cat curentul e constant prin ei.

Link spre comentariu

vorbiti cu atatea aproximari!ce inseamna traf mare?ce importanta are ca generatorul de curent este cu bd135,importanta este schemasi nu este vorba de oprirea incarcarii,ci de faptul ca tensiunea max a sursei cu limitare de curent nu depaseste o valoare recomandata de constuctorul de acumulatori;asa ca prin reactia chimica mentinuta de curentul electric tens pe acumulator creste pana se apropie de tensiunea setata a surseicu cat se apropie mai mult cu atat curentul va scadea pana cand ajunge la o val ff micacredeti ca intamplarea cu acumulatorul cd-ni explodat cand a fost uitat peste zi este dintr-un desen animat?am dat exemplul acesta pt ca cei mai multi recomanda o dioda si o rezistentace schema poate fi mai simpla ca cea cu lm317 si un tranzistor?tot spuneti de incalziri! treceti la solutii moderne;exista si mc34063

Link spre comentariu

cat despre chestia cu decuplarea la sfarsit, imi pare absurda, genul asta de acumulatori sunt precum un burete aruncat in apa, isi trage cat poate, atat timp cat curentul e constant prin ei.

Cat timp ii incarci peste noapte, da, poate parea "in plus" decuplarea incarcarii.In schimb cand ii incarci cu 1C (adica 1.2 - 2 - 3A, in functie de model), situatia se schimba.Sau in fine, poate or fi absurzi cei de la Makita cu incarcatoarele lor.Acumulatorul se incarca intr-o ora, apoi trece in masina, e stors in urmatoarea ora, trece inapoi la incarcat si tot asa.Si totusi, chiar si in acest regim de folosire, acumulatorii tin.Inauntru au si senzor de temperatura lipit de elementi, probabil tot din motive absurde.In rest, ma repet, consider ca la 1/10C pentru uz casnic e ok. De explodat pot exploda si telefoanele mobile, nimic nu e exagerat, totusi nu stiu care e probabilitatea.
Link spre comentariu

cel mai obositor lucru:sa discuti in contradictoriu pe forum;sau sa transmiti mesaje cuiva care oricum detine adevarurile lui si intra pe forum ca este la moda sau de plictisealaacumulatorul de 10ah a fost in dotarea ICE Felix din 72 si pana in 97; cand am plecat mai erau cateva exemplare in atelierin acest interval de timp nu a fost nici un incident pt ca incarcatorul a fost proiectat de un inginer si se respectau normeleintr-o zi un agitat a luat acasa acumulatorul si l-a incarcat ca orice roman verde cu o razistenta serie,calculata(era subinginer atunci,apoi a facut inca 6 ani si este un inginer onorabil) ca dimineata sa opreasca incarcareaa uitat si a explodat:unde este probabilitatea?mai explodeaza si in telefoane;daca incarcarea in telefon s-ar face tot cu o rezistenta si numai unele ar exploda s-ar numi probabilitatedar explodeaza datorita defectarii sistemului de incarcare bine pus la punct si atunci probabilitatea exista la defectarea unui circuit electronic despre care se invata in liceu si se defineste prin MTBF--timpul mediu intre defecte

Link spre comentariu

Imi cer scuze, nu am vrut sa va irit. Acum inteleg ca era vorba de un acumulator de 10Ah, intr-adevar ati dat aceasta informatie si la inceput, nu stiu la ce tensiune dar oricum e vorba de capacitate mare. Iar nu stiu cum a calculat respectivul subinginer "rezistenta"; pe aici totusi lumea nu recomanda limitare cu dioda+rezistenta, vorbim totusi de un incarcator cu curent constant, LM317, si e vorba de acumulatori AA/AAA, alta capacitate, acestia nu am auzit/vazut sa explodeze in incarcatoare oricat de proaste (sunt convins ca daca vrei poti sa ii arunci si pe ei in aer, dar doar intentionat).Pe scurt am avut incarcatoare proaste, unul chiar cu "microcontroller" zicea el, care imi prajea acumulatorii (la propriu) si totusi nu mi-au gaurit tavanul. Mi-a distrus acumulatorii, da, dar nu i-a explodat. De atunci, pt AA folosesc un analizator cu incarcare rapida, detectie la incarcare, monitorizarea tensiunii, etc (Maha MH-C9000, oarecum celebru, luat de multi ani, tocmai aparuse). Pentru scule de 2Ah, incarcatorul makita, la fel incarcare rapida cu curent mare. Toate folosite de ani de zile, fara probleme. Alti colegi folosesc incarcatoare lente pt AA, la fel fara probleme. Fiecare cu necesitatile proprii. Totusi, pacat de acumulatorul acela de 10Ah, sincer mie imi pare rau de el :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări