THOMAS Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Sa nu raman dator si daca va ajuta cu ceva aveti aici caracteristicile transformatorului in dicutie si nu m-am suparat,nu stiu de unde ati tras aceasta concluzie(@adigh)!? Shema trafului: ...evident ca ne ajuta... orice informatie este de mare ajutor pentru... prietenii (care) stiu de ce"... Multumim! P.S. Sublinierea este a mea... Cu mare placere dl,stiti bine ca nu ma dau inlaturi de le chestii tehnice. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Viobio, eu cred c-ai inceput topicul asta deoarece: am conectat etajul final la o incinta si am bagat semnal din calculator in etajul finalUIMIREEEEEEEEEE traful reda si muzica perfect ,am ramas MASCA si ma intrebam " bai frate eu am comandat 45hz-12khz si traful asta e bun si de hi-fi?? sunetul erea perfect,cu bas frumos,rotund si inalte sclipitoareCa mod de abordare, mi se pare mult mai natural si mai sanatos sa proiectezi un transformator de HI-FI care va functiona pe instrument, decit sa proiectezi un transformator de instrument care va functiona pe HI-FI. Zic si eu, ca asa as face, chit ca nu stiu ce presupune instrumentatia, dincolo de calitatea de "consumator"... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 In principiu sint dispus sa inteleg...,acum sa vedem daca am inteles bine... ,pentru transformatorul prezentat de domnul Lazaroiu ( http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ ) rezulta la prima vedere un raport de transformare(N) 21,7945 pentru sarcina 4Ω sau daca tinem cont si de Rp-DC(aprox 100Ω) raportul de transformare(raportul de adaptare a sarcini devine) 21,2132 ,sa luam de bun acest ultim raport 21,2132 ,mergem mai departe domnul viobio ne spune ca utilizeaza acest transformator in amplificatorul sau , unde atentie in etajul final avem 4 x 6P3S-E dar dar tot dumnealui(viobio) utilizeaza o sarcina in secundar declarata ca avind 3Ω , cum se reflecta aceasta sarcina in primar ?! ,pe care infasurare secundara este dispusa sarcina de 3Ω ?! ,banuiesc/presupun ca sarcina de 3Ω este dispusa la iesirea de 4Ω ,practic sarcina se reflecta 1350Ω + (Rp-DC) ,adica Raa= 1450Ω. Daca asa stau lucrurile fizic-material va dati seama ce discutam (cred ,ca putere in sarcina),discutam practic un etaj final compus din 4 X 6P3S-E tuburi finale in Push-Pull cind Raa=1450Ω. in regimul dat(Ua=Ug2=460V) fara curent grila comanda tuburi finale. Rog pe domnul Lazaroiu sa precizeze daca estimarea raportului de transformare(facta mai sus/acum este corecta (in raport cu secundarul de 4Ω). Vad in schita dumnealui(Lazaroiu) doua notatii Rn[4] respectiv Rn[8] aparent definesc raportul de transformare ,intreb daca asa stau lucrurile de ce Rn[4]=26,15 ?!,acest Rn[4] reprezinta raportul de transformare pentru o sarcina de 4Ω ?! cind Raa devine 1K9 ?!. Practic cit ar fi Raa pentru un raport 26,15 cind sarcina in secundar are 4Ω ,nu cumva Raa devine 2K8-2K9 ! ,sau cit devine ?!. Pina la urma Raa ce valoare are in acest caz ?!(transformator de iesire precizat-sarcina secundar precizata) ,poate intelegem si noi ceva. Daca nu am inteles bine ,va rog sa ma corectati. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 In principiu sint dispus sa inteleg...,acum sa vedem daca am inteles bine... ,pentru transformatorul prezentat de domnul Lazaroiu ( http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ ) rezulta la prima vedere un raport de transformare(N) 21,7945 pentru sarcina 4Ω sau daca tinem cont si de Rp-DC(aprox 100Ω) raportul de transformare(raportul de adaptare a sarcini devine) 21,2132 ,sa luam de bun acest ultim raport 21,2132 ,mergem mai departe domnul viobio ne spune ca utilizeaza acest transformator in amplificatorul sau , unde atentie in etajul final avem 4 x 6P3S-E dar dar tot dumnealui(viobio) utilizeaza o sarcina in secundar declarata ca avind 3Ω , cum se reflecta aceasta sarcina in primar ?! ,pe care infasurare secundara este dispusa sarcina de 3Ω ?! ,banuiesc/presupun ca sarcina de 3Ω este dispusa la iesirea de 4Ω ,practic sarcina se reflecta 1350Ω + (Rp-DC) ,adica Raa= 1450Ω. Daca asa stau lucrurile fizic-material va dati seama ce discutam (cred ,ca putere in sarcina),discutam practic un etaj final compus din 4 X 6P3S-E tuburi finale in Push-Pull cind Raa=1450Ω. in regimul dat(Ua=Ug2=460V) fara curent grila comanda tuburi finale. Rog pe domnul Lazaroiu sa precizeze daca estimarea raportului de transformare(facta mai sus/acum este corecta (in raport cu secundarul de 4Ω). Vad in schita dumnealui(Lazaroiu) doua notatii Rn[4] respectiv Rn[8] aparent definesc raportul de transformare ,intreb daca asa stau lucrurile de ce Rn[4]=26,15 ?!,acest Rn[4] reprezinta raportul de transformare pentru o sarcina de 4Ω ?! cind Raa devine 1K9 ?!. Practic cit ar fi Raa pentru un raport 26,15 cind sarcina in secundar are 4Ω ,nu cumva Raa devine 2K8-2K9 ! ,sau cit devine ?!. Pina la urma Raa ce valoare are in acest caz ?!(transformator de iesire precizat-sarcina secundar precizata) ,poate intelegem si noi ceva. Daca nu am inteles bine ,va rog sa ma corectati. Ati inteles perfect,asa este 'calculele sumare cam asta spun sau si mai precis dupa cum dimensionez (sumar) eu un transformator ar rezulta un Raa=2279ohmi reflectat in primar pentru ambele rapoarte de transformare,iau in considerare si pierderile in sarma si pierderile in fier aleg un K=1.2,adica cel mai prost. Daca "sapam" adanc in calculul unui transformator de iesire special "dedicat:" unui amplificator de chitara in care vom lua in considerare si un cuplaj M foarte bun in banda 600Hz...8Khz (cerut pentru chitara) si pentru care vom stabili clar si calitatea miezului (este foarte importanta treaba asta),deci dupa toate astea ar rezulta riguros un Raa=1921ohmi reflectat pentru o impedanta medie in secundar de 3.11ohmi [respectiv 7,11 ohmi].Eu asa le calculez si construiesc asa ca nu vreau sa spun mai multe in acest sens,am facut asta din respect pentru dv.si pentru a lamuri cat de cat anumite aspecte tehnice legate de acest subiect pentru care vrand nevrand am fost obligat sa raspund. Dv. stiti foarte bine ca pentru a fi serios in calculul unui transformator de iesire nu sunt suficiente numai acele simple si empirice formule de calcul de tip "Minitehnicus",indiferent cine si ce ar spune,variabilele ce intervin in calculul unu traf de iesire sunt mult mai multe si de care trebuie tinut cont,daca vrem sa realizam ceva de calitate. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 ...deci dupa toate astea ar rezulta riguros un Raa=1921ohmi reflectat pentru o impedanta medie in secundar de 3.11ohmi [respectiv 7,11 ohmi].Nu vreau sa spun mai multe in acest sens,.. . Foarte curios ce spuneti (am citit cu atentie ! tot.)... ,am citeva transformatoare de iesire prin casa facute de Hammond ,NU se respecta nici pe departe situatia descrisa de dumneavoastra acum(mai sus). __Oricine poate verifica un transformator de iesire (original facut de un producator consacrat) cu sarcina in secundar cuplata si poate determina raportul de transformare care intotdeauna corespunde cu specificatiile producatorului(Raa , Zaa ,etc). Iata un exemplu care rezulta pentru Hammond 1650P http://www.hammondmfg.com/1608.htm ( 60W , 6600 , Push-Pull 2 Tubes 6L6GC, 807, 5881, EL34, 6146B, 6550B, KT88) cotat de producator cu 6K6 ,acest transformator cind are dispusa o sarcina de 8Ω neinductiva in secundarul destinat 8Ω are un raport de transformare nici mai mult nici mai putin de 28,8 ,acum daca dorim sa verificam ce a precizat producatorul(Hammond) 28,8 X 28,8 x 8Ω = 6635Ω. Exemplele pot continua... Cu alte cuvinte pentru situatia de aici http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ am voie sa consider ca Raa NU este precizat corect , Rn[4]=26,15 NU conduce la Raa=1k9 ca sa ne intelegem.Acest raport de transformre(26,15) conduce mai degraba la Raa=2K7-2K8-2k9 ,din punctul meu de vedere necesita erata(nu se poate compara 1k9 cu 2k7 sau cit o mai fi "precis".). Asadar in principiu domnul viobio(in situatia data) are un Raa= (26,15 X 26,15 X 3) + (Rp-DC)= 2K15 ,daca sarcina de 3Ω este dispusa la bornele infasurari secundare destinate 4Ω. Acest subiect poate deveni foarte instructiv ,NU trebuie sters !. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 ...deci dupa toate astea ar rezulta riguros un Raa=1921ohmi reflectat pentru o impedanta medie in secundar de 3.11ohmi [respectiv 7,11 ohmi].Nu vreau sa spun mai multe in acest sens,.. . Foarte curios ce spuneti (am citit cu atentie ! tot.)... ,am citeva transformatoare de iesire prin casa facute de Hammond ,NU se respecta nici pe departe situatia descrisa de dumneavoastra acum(mai sus). __Oricine poate verifica un transformator de iesire (original facut de un producator consacrat) cu sarcina in secundar cuplata si poate determina raportul de transformare care intotdeauna corespunde cu specificatiile producatorului(Raa , Zaa ,etc). Iata un exemplu care rezulta pentru Hammond 1650P http://www.hammondmfg.com/1608.htm ( 60W , 6600 , Push-Pull 2 Tubes 6L6GC, 807, 5881, EL34, 6146B, 6550B, KT88) cotat de producator cu 6K6 ,acest transformator cind are dispusa o sarcina de 8Ω neinductiva in secundarul destinat 8Ω are un raport de transformare nici mai mult nici mai putin de 28,8 ,acum daca dorim sa verificam ce a precizat producatorul(Hammond) 28,8 X 28,8 x 8Ω = 6635Ω. Exemplele pot continua... Cu alte cuvinte pentru situatia de aici http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ am voie sa consider ca Raa NU este precizat corect , Rn[4]=26,15 NU conduce la Raa=1k9 ca sa ne intelegem.Acest raport de transformre(26,15) conduce mai degraba la Raa=2K7-2K8-2k9 ,din punctul meu de vedere necesita erata(nu se poate compara 1k9 cu 2k7 sau cit o mai fi "precis".). Asadar in principiu domnul viobio(in situatia data) are un Raa= (26,15 X 26,15 X 3) + (Rp-DC)= 2K15 ,daca sarcina de 3Ω este dispusa la bornele infasurari secundare destinate 4Ω. Acest subiect poate deveni foarte instructiv ,NU trebuie sters !. Sigur,asa este nici nu v-am contrazis vreodata si pana la urma asta-i problema lui .dar hai sa va spun ceva si pentru cine-i interesat ii stau la dispozitie pentru a verifica ceea ce spun eu acum: _am cateva trafuri originale DYNACORD de la amplificatoarele DYNACORD EMINENT de 45/55W. pe ele sunt date urmatoarele caracteristici : Zaa=3000/4/8/16/300 Ausgangsleistung 45/55W Dynamische Charakteristik 19Hz/36Khz (aceste caracteristici se pot vedeea si in manualul lui DYNACORD pentru aceste amplificatoare) acum daca aplicam pe capetele bobinei [anod,anod] o tensiune de 233V (atat am avut la priza de 220V!) vom obtine urmatoarele tensiuni pe secundare: - pe cel de 4 ohmi U=8.3V - pe cel de 8 ohmi U=11.06V - pe cel de 16 ohmi U=16.00V de aici rezulta,dupa formula clasica si simpla Raa[4]=3152 ohmi Raa[8]=3550 ohmi Raa[16]=3393 ohmi ..deci ,acestea de ce nu respecta cele de mai sus????,...si doar este vb de DYNACORD,va spun si trebuie sa aveti incredere ca mai am doua traful de la DYNACORD EMINENT II de 100W cu 2XEL34 pe care scrie un Zaa=8k8,dar masurat si aplicand formula...nu prea iese. Pana la urma,eu am spus: asa le calculez si asa le si realizez practic,ce face fiecare in acest sens e treaba lui. Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 @lazaroiu, Presupun ca au fost tensiuni cu secundarele in gol. In sarcina (cu 4, 8, 16 ohm) cum arata tensiunile? Sau sunt tensiuni cu sarcina? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 asta-i problema lui . ,...Domnule Lazaroiu un raport de transformare dat ca fiind 26,15(Rn[4]) pentru sarcina in secundar 4Ω FIX(valoare a sarcini in secundar invariabila in raport cu frecventa) nu va conduce la 1k9 in primar. Asadar nu vad ce doriti sa demostrati ?!(ma mira pozitia dumnevoasta de acum ! ,tine loc de erata ? sau ce sa inteleg ? se cauta justificare...) Hammond nu specifica bine ?! sau ce ?!. Domnule Lazaroiu eu spun asa : __Transformatorul prezentat de dumneavoastra http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ nu are 1k9 in primar atunci cind in secundar sint prezente(pe rind) sarcinile specificate ,primarul acelui transformator are in jur de 2k7 pentru sarcinile specificate in secundar. Ca doriti sau nu , sa puneti o erata ...,pina la urma nu ma priveste , dar nu se poate gasi "justificare" 1K9. Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 asta-i problema lui . ,...Domnule Lazaroiu un raport de transformare dat ca fiind 26,15(Rn[4]) pentru sarcina in secundar 4Ω FIX(valoare a sarcini in secundar invariabila in raport cu frecventa) nu va conduce la 1k9 in primar. Asadar nu vad ce doriti sa demostrati ?!(ma mira pozitia dumnevoasta de acum ! ,tine loc de erata ? sau ce sa inteleg ? se cauta justificare...) Hamoond nu specifica bine ?! sau ce ?!. Domnule Lazaroiu eu spun asa: Transformatorul prezentat de dumneavoastra nu are 1k9 in primar atunci cind in secundar sint prezente sarcinile specificate ,primarul acelui transformator are in jur de 2k7 pentru sarcinile specificate in secundar. Nu vreau sa demonsrez absolut nimic,poate fi luata si ca erata,eu am vrut sa arat prin exemplul de la DYNACORD ca pe el scrie Zaa=3000 ohmi,iar daca facem rapoartele de transformare iese altceva,adica nu respecta ce spune . Aveti dreptate si daca dupa calculele dv. rezulta Raa=2700 ohmi,asta este,cine a salvat desenul nu are decat sa modifice acel Raa si gata,sau rapoartele de transformare. Totusi pentru mine raman un mister trafurile nemtesti de la DYNACORD..?!?! Pentru ca am fost rugat,eu am spus ce am avut de spus referitor la acest traf. ************************************************************************ @adigh: tensiunile sunt masurate in gol,asa cum se face cand dorim sa stabilim rapid si aproximativ rapoartele de transformare si implicit Ra(Raa) ************************************************************************* Link spre comentariu
adigh Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Raa de pe desenul domnului Lazaroiu presupun ca a fost calculat si nu masurat, calculat in functie de cite spire a pus. Raa real (masurat) al unui transformator e usor diferit de Raa dedus din numarul de spire. Masurarea Raa real se poate face numai cu sarcina. Ceea ce e pe desen presupun ca se refera la raportul de transformare dedus din numarul de spire. Raa real al acelui transformator poate fi masurat de viobio daca are amabilitatea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Acesta este transformatorul Hammond 1650P supus verificari-raport de transformare(28,8) cu sarcina in secundar 8Ω. (fabricantul specifica 6K6 primar ,din calcul rezulta 6K635 ca sa vedeti ce "diferenta" ). Am opt transformatore Hammond(in casa) diferite , vreti sa le verificam pe toate din punct de vedere al raportului de transformare...(NU aici , aici nu se disciuta OT-Hammond). Asadar uneori pentru anumite rapoarte http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ se specifica 1K9. Link spre comentariu
feri.visky Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Imi place... muzica...Vedeti unde ajungem daca se arunca cifre cu aproximatie prea mare? Incepem sa ne intrebam:... calculat?... masurat?... aproximat?...Dar e bine si asa. O comunitate, un forum modeleaza... Link spre comentariu
ggg Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 adica nu respecta ce spune .Daca se permite o completare : Hammond nu contrazice matematica elementara dar nu spune nimic despre conditiile de lucru a acestor impedante . Intamplator (sau nu) ce afiseaza in website este rezultatul unei determinari clasice pt raportul de transformare . In schimb daca incerci sa determini acelasi raport la trafuri de iesire(prin metoda clasica) pt Marshall ,Mesa Boogie sau Fender, nu mai intelegi nimic.@Adigh , cred ca discutia se afla intr-un impas "periculos" . Daca Ra(static) nu rezulta aritmetic atunci este o mare problema indiferent cum vrei sa o iei, teoretic sau practic .Altfel s-ar putea discuta despre Za (in sarcina).Dar discutiile risca sa devina interminabile. S-a mai incercat de nu stiu cate ori lamurirea termenilor Ra si Za.Dar in afara de multiple bãlãcãreli, nu a iesit nimic. In opinia mea, o masuratoare elementara nu este suficienta daca vrem sa intelegem mai multe despre un transformator de iesire.P.S.In forum nici nu stiu cum ar trebui spus . Daca "povestesti" mai clar un anumit lucru ,este pus la indoiala . Daca incerci sa "povestesti" mai cu "tãlc" ca sa indrepti discutia catre ce vrei sa subliniezi, problema devina si mai grava.Cel mai bine este sa nu mai spui nimic. Link spre comentariu
zbodeoc Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 "Alphonse Allais are o povestire care se cheamă “Dumnezeu”: este trecut de miezul nopţii dintre ani, grupul de prieteni şi-a cam epuizat subiectele şi a ajuns la problema existenţei lui Dumnezeu. Mai toţi înclină să creadă că Dumnezeu nu există, dar încă mai dezbat problema când se se aude soneria. Cu toţii sunt surprinşi de această vestire a sosirii cuiva, la o oră la care evident că nu mai aşteptau pe nimeni. Când gazda deschide, în faţa ei se dezvăluie un bătrân cu figură blândă, înţeleaptă, cu o barbă lungă, albă şi cu o aureolă deasupra capului. “Eu sunt Dumnezeu”, zice bătrânul spre stupoarea dar şi jena celor din casă. Este poftit la masă şi cu greutate şi stinghereală se reia discuţia despre existenţa sau inexistenţa lui Dumnezeu. “Iar spre dimineaţă, încheie Allais, Dumnezeu, în marea lui bunătate, acceptă că nu există”.Constantin Stan Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Totusi ma vad nevoit sa fac urmatoarea precizare , pentru a determina raportul de transformare Hammond(1650P 28,8 download/file.php?id=13775&mode=view ) am folosit 800Vvv sinus-1KHz in primar si sarcina neinductiva in secundar 8Ω. Acum intreb cum sa determinat sarcina reflectata(1k9) in primar aici http://postimage.org/image/4of7rcqfl/ ?! Link spre comentariu
Postări Recomandate