gauss Postat Februarie 17, 2012 Partajează Postat Februarie 17, 2012 Ce placere sa va reintilnesc , d-le Spitfire ... Dvs. sinteti cel cu " corpul omenesc semiconductor ... ce nu poate fi strabatut de unde electromagnetice ..." doamne - fereste sa aveti nevoie de vreun examen RMN sau CT , dati banii degeaba , fiindca , nu-i asa , sint imposibile dupa teoria dvs. ...Apropo , ca unicitate de solutie pentru problema topicului , elementul normal WESTON va spune ceva ? ...Ati vazut vreodata , ati lucrat cu el ? ... Conform celor postate de colegii de forum , am sa incerc sa dovedesc imposibilul ...va urma ... Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 TL431, LM7805 sunt la fel de "precise" precum dioda zenner chioară. vorbiti din basme sau din experienta?ati lucrat cu tl431aiz(ST) si se comporta ca un zenner ordinar?ma indoiesc...... Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... s/4467.pdf O simpla consultare a datasheetul-ui,ar evita discutiile sterile..... Link spre comentariu
Pongo Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Felicitari domnule "gauss" pentru una din solutii propusa ca rezolvare a problemei - pila standard cu mercur. Nu imi permit sa fac mai multe comentarii, va las dumneavoastra placerea de a dezvolta subiectul adus in discutie. Sunt curios totusi, ce ne veti prezenta ? Rezultatele calibrarii cu un astfel de etalon sau rezultatele obtinute cu un TL ? Daca este vorba de prima varianta, jos palaria si sincer va invidiez ca aveti in posesie un astfel de etalon. Daca este ultima varianta, nu cred ca reprezinta altceva decat selectionarea unui TL (sau orice alt "semiconductor" sursa de referinta) pe care il puteti folosi ulterior la alte calibrari (si aici cu cateva retineri). Nu vreau sa fiu rautacios ci doar obiectiv, daca este vorba sa comparam cele 2 solutii propuse de dumneavoastra sau daca vorbim despre metrologie. Ar fi foarte interesant daca am putea gasi o metoda de a construi in conditii de amator o astfel de pila. Nu ar rezolva toate problemele, dar am fi cu un pas mai aproape de "adevar"..... Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 De unde puteti procura legal, dle gauss, in anul 2012, pila Weston?! In afara doar de Muzeul Tehnic si de cei de la Metrologie nu cred sa aiba cineva, si sa mai fie acel element in viata. De vazut, am vazut un asemenea element in cartile inginerului Stefan Georgescu-Gorjan, scrise de acesta in anii `30-40.Iar TL431 are plaja de variatie a tensiunii cuprinsa intre 2,423 si 2,537 V la temperatura ambianta de 25 de grade C. E arhisuficient de precis pt. o sursa de alimentare, dar nu si pt. un aparat de masura. Link spre comentariu
em2006 Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 .... E arhisuficient de precis pt. o sursa de alimentare....Asa mai merge. Dar sa-l pui pe aceeasi linie cu o dioda zener obisnuita, nu e cam exagerat? Sau a fost o gluma? Link spre comentariu
Spitfire Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Doar un pic exagerat, oricum un TL431 contine in fond, o jonctiune zenner+un amplificator de eroare. Link spre comentariu
nel65 Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 dar de ICL8069 ce spuneti,stiu ca se folosea prin aparatele de masura? Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 O.K. cred ca sint dator citeva explicatii ... NU AM SPUS CA PROCUR UN ELEMENT NORMAL WESTON ... ( nu inteleg referirea la termenul " LEGAL " ) . NU AM SPUS CA VOI DEMONSTRA FOLOSIREA LUI CA ETALON DE TENSIUNE . A fost o referire la comentarea unui post anterior apropo de o sentinta privind unicitatea unei solutii de a rezolva subiectul topicului . Acest tip de etalon este disponibil , nu la primul colt de strada , intr-adevar ...pentru utilizare la laboratoarele de metrologie , iar pentru posesie , mai apar pe ebay . Am lucrat cu acest tip de etalon de tensiune , destul de rar ...verificam alte etaloane inferioare ca precizie , dar suficiente pentru etalonarea altor aparate de masura la rindul lor precise ... termenul precizie e relativ , nu doresc sa dezvolt aici teoria masurarii , cine doreste poate studia manuale de metrologie si indreptare pentru metodele de lucru ... eu am facut-o , am fost metrolog verificator timp de citiva ani . Elementele weston cu care am lucrat erau de productie germana ( RFG ) si URSS . Apropo de TL 431 , pe care l-am mentionat primul in acest topic ... Doresc sa fiu contrazis de cei care au lucrat cu el , nu de cititori de datasheet-uri . Stiu ce scrie in datasheet . Am avut suficiente TL 431 la indemina (peste 50 buc. ) , pe care le-am testat si sortat minutios . A nu se face eroarea de a interpreta mecanic datasheet-ul . Acolo sint date limite maximale defavorabile fata de valorile absolute . Eu am constatat ca se apropie mai mult de valoarea de 2,495 V , am gasit exemplare ce aveau 2,500 V . Stiu sa calculez eroarea relativa si absoluta . Am realizat un montaj " in cascada " in care alimentarea unui TL 431 era facuta cu tensiune obtinuta din alt TL . Ce am obtinut ? Cine e curios poate sa puna mina pe letcon ...Am masurat cu un multimetru bun ( FLUKE pe care l-am pomenit are precizia de baza in CC de 0,025 % , a fost verificat metrologic la FLUKE EUROPE ...a costat aproape 300 E ) . Doream sa postez foto in care sa arat ca am obtinut 2.500 V . Mai aveam o zecimala , dar inseamna sute de microvolti , nu fac radioastronomie . Am si alta aparatura mai precisa . De aici pina la a face comparatia cu o dioda chioara , sugerind ca este acelasi lucru , este o distanta pe care nu doresc sa o masor , cu siguranta face cinste celor care o considera foarte mica . Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Intamplator unii cititori de datashet-uri,sunt si utilizatori de TL431.Faptul ca ai gasit exemplare ce aveau 2,500V dupa o sortare minutioasa,din peste 50 bucati,nu inseamna ca toate exemplarele se preteaza la calibrarea unui voltmetru,ceea ce vrea sa faca initiatorul topicului.Acesta daca avea la dispozitie un multimetru de precizie,ca al tau,nu avea nevoie de o referinta de tensiune. Montajul in cascada,n-a facut altceva decat sa alimenteze un TL cu un curent constant,asigurat de cel de-al doilea...In functie de curentul constant ales,exista o mica variatie a tensiunii stabilizate,sigur vizibila cu multimetrul tau. Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Intamplator unii cititori de datashet-uri,sunt si utilizatori de TL431.Faptul ca ai gasit exemplare ce aveau 2,500V dupa o sortare minutioasa,din peste 50 bucati,nu inseamna ca toate exemplarele se preteaza la calibrarea unui voltmetru,ceea ce vrea sa faca initiatorul topicului.Acesta daca avea la dispozitie un multimetru de precizie,ca al tau,nu avea nevoie de o referinta de tensiune. Montajul in cascada,n-a facut altceva decat sa alimenteze un TL cu un curent constant,asigurat de cel de-al doilea...In functie de curentul constant ales,exista o mica variatie a tensiunii stabilizate,sigur vizibila cu multimetrul tau.Cam toate erau cu abatere mai mica de 5mV ... bine ca revenim la cerinta initiala a topicului ...sper ca utilizatorul ce l-a initiat a construit un voltmetru care sa merite un etalon de tensiune cu trei zecimale egale cu zero ...desi mi se pare un pic ciudat ... o abatere de 5 mV la 2,5v inseamna o precizie de 0,2 % , nu-i chiar asa usor de obtinut home -made ... daca stie sa faca asa ceva , poate ar fi trebuit sa aiba un multimetru la fel de bun ... Gresesc oare ? ... oricum n-a precizat ce precizie doreste sa aiba creatia sa , eu doar am comentat acum cu cit ar fi gresit daca urma procedura recomandata de mine ! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Februarie 18, 2012 Partajează Postat Februarie 18, 2012 Aici ai dreptate...nu s-a specificat nicaieri de ce precizie e nevoie;pana la urma sunt putine situatiile cand e nevoie de o precizie asa buna...greu de obtinut cu un voltmetru obisnuit.Cu ani in urma ne faceam treaba cu multimetre analogice,mult mai putin precise.... Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 pt cel ce a deschis topicul:pana la urma cu ce tip de sursa de referinta s-a realizat calibrarea multimetrului?nu de alta,dar mai poate mai intereseaza si pe altii aceasta problema...discutii incepute si neterminate mai sunt pe forum. Link spre comentariu
gauss Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 pt cel ce a deschis topicul:pana la urma cu ce tip de sursa de referinta s-a realizat calibrarea multimetrului?nu de alta,dar mai poate mai intereseaza si pe altii aceasta problema...discutii incepute si neterminate mai sunt pe forum.Foarte corecta observatia .... poate aflam si ce tip de voltmetru dorea sa calibreze ... nu de alta , dar s-a consumat ceva energie de-a lungul topicului ! Link spre comentariu
franzm Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Numai cateva observatii (ca sa ma aflu si eu in treaba):TL341 nu se bazeaza pe strapungerea unei jonctiuni semiconductoare (Zener), ci are referinta tip band-gap, ca de altfel si majoritatea referintelor de tensiune aflate actualmente pe piata.Esential la o referinta pt. etalonare nu este numai valoarea tensiunii, ci si stabilitatea ei (termica si in timp). Si contaza foarte mult si felul in care sunt folosite (de ex. intr-un compensator)Elementele Weston sunt de doua tipuri, cu electrolit saturat si nesaturat. Cele cu electrolit saturat au stabilitate termica mai buna. La cele saturate, concentratia electrolitului si deci si TEM depinde de temperatura.Referintele de tip Zener termocompensat sunt f. stabile (de ex. diode de genul 1N821 etc.). Cele mai precise intalnite de mine aveau ca. 6,8V; una specificata cu 7 zecimale intr-un multimetru Tesla si una cu 11 zecimale intr-un Keithley sau Schlumberger (nu mai stiu exact, e mult de-atunci); prima fara, a doua cu termostat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum