Vizitator parintele Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 E cineva pe aici care poate sa faca partea electrica/electronica a unui cuptor electric ? In principiu m-ar interesa daca se poate face unul care sa ajunga la temperaturi mari, 1000 grade celsius sau putin peste, cu programarea vitezei de variatie a temperaturii si intervale de temperatura constanta(programarea duratei), etc? In afara de costurile de constructie si a rezistentei, cam care ar fi pretul unui cuptor simplu, la care sa se regleze doar temeratura (in cazul acestuia de maxim 400 grade)?Va multumesc anticipat ;) Link spre comentariu
stefan_k Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 In afara de costurile de constructie si a rezistentei, cam care ar fi pretul unui cuptor simplu, la care sa se regleze doar temeratura (in cazul acestuia de maxim 400 grade)?Vorbind strict de un cuptor pt 400 grade, partea electronica de comanda si control ar trebui sa coste sub 50ron piesele. Un exemplu de circuit care se preteaza pt asa ceva gasiti aici: viewforum.php?f=14 - subiectul "statie de lipit". Principiul e acelasi: o thermocupla care lucreaza in zona de 350grade.Pentru 1000 grade, mai intai trebuie gasit un senzor de temperatura potrivit. Link spre comentariu
one Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Dupa parerea mea, cuptorul si controlul sunt 2 parti diferite, chiar daca intre ele exista o anumita relatie. In primul rand dvs. ar trebui sa aveti cuptorul. Asta include material termoizolant, rezistente, dimensionate pentru volumul si temperatura dorite. Apoi, pentru controlul temperaturii, se ia un banal termostat programabil, se leaga un termocuplu, se determina parametrii PID ai cuptorului (masuratori sau chiar empiric) si gata controlul. Problema cu cuptoarele este ca daca sunt mari, exista zone de temperaturi diferite si deci este important ca proiectarea sa fie facuta de cineva cu experienta. AICI ar fi un exemplu de controller, dar sunt posibilitati nelimitate. Este de apreciat ajutorul colegilor care recomanda circuite, dar comportamentul unul cuptor la care temperatura trebuie sa fie sa zicem 1000 grade constant nu se compara cu un letcon pentru care o variatie de 10grade nu este atat de importanta. Tratamentul anumitor materiale necesita temperaturi precise dar si rampe de incalzire precise, nu este vorba de un simplu termostat ca la cuptorul de bucatarie. Incalzirea cu viteza prea mare creaza gradiente de temperatura in interiorul materialelor si acestea se pot deteriora. Exclus constructia controlului cu 50Ron, desi valoarea controllerului depinde mult de aplicatie. Masurarea cu precizie de cateva grade a unei temperaturi in jurul a 1000 grade necesita un termocuplu de minim 100ron. In cazul in care cuptorul este mare si controlul este mai departe, este necesar un transmitator 4_20mA sau ceva asemanator, inca 200ron cel putin. Un controlor PID pleaca de la 150euro. Doar daca aplicatia de care vorbim e un banal tub de ceramica in care se doreste topirea unui material si nu tratamente termice, atunci putem exclude aceste "detalii". Incalzirea (si racirea) unui cuptor mare ca si cum ai pilota un vapor... comenzile se dau cu muuult timp inainte. P.S. Intre un cuptor de 400grade si unul de 1000 ar fi diferenta de pret semnificativa. Un alt lucru important este utilizarea unei teci ceramice pentru termocuplu, caci radiatiile infrarosii de la rezistentele electrice pot afecta masuratoarea. Link spre comentariu
stefan_k Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Este de apreciat ajutorul colegilor care recomanda circuite, dar comportamentul unul cuptor la care temperatura trebuie sa fie sa zicem 1000 grade constant nu se compara cu un letconSa am pardon, eu am vorbit strict de cuptorul de 400grade, nu stiu cat puteam sa fiu mai clar decat am fost.In fond, la 400grade e cuptor de pizza, nu de metalurgie.PS: se poate face ca lectonul sa aiba o variatie mult mai mica de 10C. Link spre comentariu
one Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Da, daca este deja preincalzit la 400 grade, poti mentine constanta temperatura intre 2 limite.Ca sa incalzesti linear un cuptor, problema nu este asa simpla precum pare.Tot respectul pentru cei care raspund si recomanda scheme, in 99% din cazuri este nevoie de cineva care sa faca chiar treaba asta.Offtopic: Un cuptor de pizza nu ajunge la 400 grade. Peste 350grade cam toata materia organica arde sau se descompune.Probabil este un defect profesional... toti cei care lucreaza intr-un anumit domeniu tind sa complice lucrurile.Nu vreau sa descurajez, doar ca e pacat sa construiesti ceva si apoi sa nu mearga bine.Termocuplele din letcon au o precizie de cateva grade, iar circuitele amplificatoare nu sunt de instrumentatie. O eroare de 5% la 250 grade inseamna 12.5grade, dar la 1000 inseamna 50, este important si cablul de la termocuplu, si conectorii.(La un cuptor industrial unde faci de exemplu placi ceramice este important sa ai temperatura precisa pentru repetibilitatea sarjelor, nu neaparat ca un fenomen ar avea loc la exact 1000grade). Link spre comentariu
MrPink Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Eu chiar acum lucrez la un cuptor de 400 grade, cu dimensiunile interioare de 1200x700x700. Structura am facut-o din profile de rigips de 100 mm latime, izolatia cu vata bazaltica de 10 cm, pereti din tabla zincata de 0.5 mm. La partea electrica folosesc 3 rezistente de gratar electric de 2000W fiecare si 50 lei bucata, legate in stea si alimentate la 380v. Partea de comanda am facut-o cu un controler luat de pe ebay, http://www.ebay.com/itm/110743699618?ss ... 1438.l2649, care a costat 20$, un contactor de 16 A cu 30 lei, SSR de 80 lei, sigurante tripolare 30 lei, intrerupatoare de 50 si 20 lei, temporizator mecanic de 30 min cu 52 lei. Link spre comentariu
stefan_k Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Interesant modul de abordare al cuptorului; poate veti reveni cu informatii despre comportamentul lui in timp. Eu am unele dubii relativ la tabla si profilele respective, dar e posibil sa ma insel. Eu am o alta abordare, e drept ca deocamdata e doar in planuri - e vorba efectiv de un cuptor de pizza, temperatura maxima de lucru va fi 300-315C, iar constructia efectiva intentionez sa fie pe baza de caramida/samota (in interior), cu izolatie suplimentara de vata bazaltica (exterior). Ca marime va fi mai mic, probabil in jur de 600x600x500 (interior), mai trebuie sa analizez oricum problema. Cuptorul va fi fix sau semi-fix (caramida, greu). Link spre comentariu
molioa Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 @ MrPink...ati flosit tabla de inox? ma intreseaza si pe mine, de unde si pretul. Multumesc...................Scuze, am recitit, si am vazut ca ati folosit tabla zincata. Link spre comentariu
stefan_k Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 @molioa: tabla de inox am vazut intr-un depozit local "ambient", diverse grosimi, de la 0.ceva pana pe la 2-3mm. Se poate folosi la cosuri de fum, de exemplu, deci puteti cauta cu incredere la depozite de materiale de constructii. Link spre comentariu
molioa Postat Februarie 13, 2012 Partajează Postat Februarie 13, 2012 Ok, mersi! Am sa caut la ambient. Link spre comentariu
MrPink Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Am terminat cuptorul, m-a chinuit partea de automatizare, novice fiind in domeniu. Azi i-am facut prima proba, se incalzeste la 200 grade in 18 min. Urmeaza sa-i pun garnituri la usi (silicon de temperatura) si sa fac teste cu el. Link spre comentariu
molioa Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Frumos! Cum se comporta tabla de 0,4 zincata, la interior, la temperatura de 200 grd.C ? Nu se onduleaza? Link spre comentariu
MrPink Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Singura problema cu tabla e la partea de jos,in dreptul rezistentelor,unde a inceput sa se arda zincul.O sa-i dublez fundul cuptorului cu o tabla de 2 mm.Pentru cei care ati mai lucrat la cuptoare,timpul de 18 min pana la 200 grade cum vi se pare?Nu-i cam mult? Link spre comentariu
molioa Postat Martie 2, 2012 Partajează Postat Martie 2, 2012 Eu zic ca timpul este acceptabil, daca l`ati incalzit de la rece. Daca se incalzeste cu 5 minute mai repede, nu cred ca are importanta prea mare.La peretii interiori, este interesant cum se vor comporta dupa cateva cicluri de lucru. Si eu trebuie sa fac unul, dar se cere captusit la interior cu tabla de inox, si vreau sa bag de 0,5 ca este mai ieftina.Dar, dupa cum am citit mai sus, am inteles ca vreti sa-l aduceti la 400 grade? In cazul acesta, trebuie sa-i mai umblati la putere. Dar cum se va comporta tabla pe interior? Link spre comentariu
MrPink Postat Martie 3, 2012 Partajează Postat Martie 3, 2012 O sa folosesc cuptorul pentru vopsire in camp electrostatic,la 200 grade.Arareori o sa-l duc la 400... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum