Ticu Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 Tensiunea pe releu este diferenta intre alimentare (12V) si tensiunea pe R (de exemplu 0,5V). El va functiona bine si la 11,5V.Masoara intai rezistenta bobinei releului r si apoi poti calcula "pierderea" de tensiune pe R:I = 12/(R+r)x = Ir = 12r/(R+r)Pentru un releu de 300 ohm pune R = 10...15 ohm cum s-a recomandat mai sus. R mare inseamna histerezis mare.Valoarea lui RV o stabilesti cu fotorezistenta de care dispui si in functie de nivelul de iluminare la care vrei sa se produca bascularea. Fotorezistenta nu trebuie sa "vada" becul; monteaz-o intr-un mic tub care o fereste de lumina laterala. Multa atentie la riscul de electrocutare. Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2012 Este bun releul asta?..sau este cam la limita pentru un bec de 100W. releu.pdf Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 Este suficient sa masori curentul prin releu si dimensionezi pe R. Vei alege rezistenta minima pentru care circuitul este stabil. Daca de exemplu prin releu trece un curent de 100mA, pentru o rezistenta de 4R7 vei avea o cadere de tensiune de 470mV pe rezistenta R. Valorile le vei tatona pina iti place cum functioneaza montajul. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 12, 2012 Partajează Postat Februarie 12, 2012 Releul merge, desi este printre cele mai mici. Ai grija sa fie cu bobina de 12V; in catalog zice 17mA si 720 ohm. Link spre comentariu
0000 Postat Aprilie 8, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Mai am o nelamurire legata de acest automat. Inainte de puntea redresoare realizata cu cele 4 diode nu trebuie cumva sa fie un transformator de 12V? Link spre comentariu
25L91N11 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Sfat gresit!Am elimitat postul. Scuze. Link spre comentariu
cristi71 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 nu are nevoie de traf. tensiunea e coborata cu ajutorul lui C2,R2. nu exista separatie galvanica fata de retea,deci mare atentie! Link spre comentariu
25L91N11 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Ai dreptate cristi71 C2/R2 coboara tensiunea. Zenerul stabilizeaza alimentarea. M-am uitat in interiorul schemei dar nu si pe margini... Am realizat dupa ce ai postat ca mai sunt si C2/R2 la intrare. Nu am fost atent, scuzele de rigoare. Link spre comentariu
0000 Postat Aprilie 8, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Ok. Si cum este mai bine? Sa modific cumva schema si sa folosesc un transformator sau sa o las asa? Link spre comentariu
cristi71 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 e mai sigur prin traf. creste gabaritul si costul, insa creste siguranta in exploatare.nu in ultimul rind si siguranta in vederea interventiei ulterioare asupra montajului. Link spre comentariu
25L91N11 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Asta ar insemna sa alimentezi montajul la 12v si releul respectiv sa-l folosesti pe post de "intrerupator".Adica cand cupleaza releul aprinde becul. Becul fiind alimentat ca un bec cu intrerupator pe un fir (sau chiar amandoua daca dispune releul de mai multe contacte) numai ca in loc de intrerupator ai contact de la releu. Totusi ai nevoie de un releu cu contacti seriosi cand "rupe" 220v. Cel putin asa vad eu modificarea cea mai simpla. Link spre comentariu
0000 Postat Aprilie 8, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Eu am mai realizat o schema asemanatoare acum mult timp care avea un transformator, si releul inchidea/deschidea alimentarea becului. Cum pot modifica schema ca sa pot folosi transformatorul? Link spre comentariu
25L91N11 Postat Aprilie 8, 2012 Partajează Postat Aprilie 8, 2012 Pai traful il pui direct acolo in stanga schemei unde scrie 12AC. Diodele il transforma in DC si zenerul stabilizeaza tensiunea. Link spre comentariu
dorian 70 Postat Aprilie 9, 2012 Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Întrucât după redresare si filtrare, tensiunea va urca pe condensatorul C3 la cca 15V, va trebui înseriată R8 cu o valoare de cca 100 ohmi pentru limitarea curentului din circuit (pentru releul prezentat, cu curentul de anclansare de 17 mA).Pentru alte tipuri de relee se va calcula prin R8 un curent rezultat din insumarea curentului minim necesar diodei Zenner (5-10 mA) si curentul necesar releului ales, la caderea de tensiune de cca 3V, R=U/I. Link spre comentariu
0000 Postat Aprilie 9, 2012 Autor Partajează Postat Aprilie 9, 2012 Rezistenta R8 nu are nici o legatura cu rezistenta asta modificata....nu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum