Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automat iluminare

0000

Postări Recomandate

Tensiunea pe releu este diferenta intre alimentare (12V) si tensiunea pe R (de exemplu 0,5V). El va functiona bine si la 11,5V.Masoara intai rezistenta bobinei releului r si apoi poti calcula "pierderea" de tensiune pe R:I = 12/(R+r)x = Ir = 12r/(R+r)Pentru un releu de 300 ohm pune R = 10...15 ohm cum s-a recomandat mai sus. R mare inseamna histerezis mare.Valoarea lui RV o stabilesti cu fotorezistenta de care dispui si in functie de nivelul de iluminare la care vrei sa se produca bascularea. Fotorezistenta nu trebuie sa "vada" becul; monteaz-o intr-un mic tub care o fereste de lumina laterala. Multa atentie la riscul de electrocutare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 0000

16

• cristi71

5

• Ticu

4

• 25L91N11

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este suficient sa masori curentul prin releu si dimensionezi pe R. Vei alege rezistenta minima pentru care circuitul este stabil. Daca de exemplu prin releu trece un curent de 100mA, pentru o rezistenta de 4R7 vei avea o cadere de tensiune de 470mV pe rezistenta R. Valorile le vei tatona pina iti place cum functioneaza montajul.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ai dreptate cristi71 C2/R2 coboara tensiunea. Zenerul stabilizeaza alimentarea.

M-am uitat in interiorul schemei dar nu si pe margini... Am realizat dupa ce ai postat ca mai sunt si C2/R2 la intrare.

Nu am fost atent, scuzele de rigoare.

Link spre comentariu

e mai sigur prin traf. creste gabaritul si costul, insa creste siguranta in exploatare.nu in ultimul rind si siguranta in vederea interventiei ulterioare asupra montajului.

Link spre comentariu

Asta ar insemna sa alimentezi montajul la 12v si releul respectiv sa-l folosesti pe post de "intrerupator".Adica cand cupleaza releul aprinde becul. Becul fiind alimentat ca un bec cu intrerupator pe un fir (sau chiar amandoua daca dispune releul de mai multe contacte) numai ca in loc de intrerupator ai contact de la releu. Totusi ai nevoie de un releu cu contacti seriosi cand "rupe" 220v. Cel putin asa vad eu modificarea cea mai simpla.

post-41815-139829416164_thumb.png

Link spre comentariu

Eu am mai realizat o schema asemanatoare acum mult timp care avea un transformator, si releul inchidea/deschidea alimentarea becului. Cum pot modifica schema ca sa pot folosi transformatorul?

Link spre comentariu

Întrucât după redresare si filtrare, tensiunea va urca pe condensatorul C3 la cca 15V, va trebui înseriată R8 cu o valoare de cca 100 ohmi pentru limitarea curentului din circuit (pentru releul prezentat, cu curentul de anclansare de 17 mA).Pentru alte tipuri de relee se va calcula prin R8 un curent rezultat din insumarea curentului minim necesar diodei Zenner (5-10 mA) si curentul necesar releului ales, la caderea de tensiune de cca 3V, R=U/I.

post-30422-139829416303_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări