0000 Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Acum mult timp am realizat un automat de iluminare. La trecerea lenta de la lumina la intuneric, si invers, acesta aclansa si declansa de multe ori pana se stabiliza. Discutand cu cineva, mi-a spus ca are un histerezis mic. Acum vreau sa realizez aceasta schema, si dorec sa stiu daca se va comporta la fel sau nu. Pot folosi un UA741 in locul lui LM 308?..din in informatiile gasite sunt cam acelas lucru cu aceiasi configuratie a pinilor. Sau eventual sa imi recomandati o alta schema. Link spre comentariu
ionionel Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Se va comporta la fel.Vei avea problema la histerezis.Era bine daca postai schema automatului de iluminare pe care l-ai folosit deja.Posteaza aceea schema si vei primi un raspuns cum trebuie sa intercalezi voltmetrul pentru a regla corect histerezisul. Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 8, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2012 :( Ce modificare pot face acestei scheme pentru a modifica acel histerezis (sau dati-mi una care sa fie buna pentru aplicatia mea). Cealalta schema nu o mai am (a fost realizata acum 2-3 ani). Link spre comentariu
cristi71 Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Merge asta. pt reglaj histerezis jonglati cu R7. la valoarea respectiva trebuie sa mearga fara probleme., Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2012 Deci pana la urma sa il incerc pe asta. Si daca mai sunt probleme sa maresc valoarea rezistentei R7, sa inteleg. Pot folosi un UA 741 in locul lui LM 308? Link spre comentariu
cristi71 Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 da. puteti pune 741 . Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 9, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2012 Ok. Dupa ce am sa realizez montajul am sa va comunic rezultatul. Multumesc de ajutor. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Si daca mai sunt probleme sa maresc valoarea rezistentei R7 ?Cand maresti R7 se micsoreaza histerezisul (se apropie pragurile de comutare). RV2 poate sa lipseasca, lasi numai RV1. Releul sa fie de 12V, preferabil cu consum mic (circa 300 ohmi rezistenta bobinei). Link spre comentariu
EFTIMIE Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Sunt curios daca iti va merge la vremea cand m-am jucat cu ea nu mi-a functionat.Schema a fost folosita de Conex si o vindeau ca si Kit. Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 10, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 10, 2012 Ticu: Eu ma gandeam sa folosesc direct RV2 pentru ca pot modifica mai bine pragul de basculare.Eftimie: Sper sa imi mearga. Link spre comentariu
cristi71 Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 schema e corecta. daca o executi corect trebuie sa mearga. atentie ca nu ai separatie galvanica fata de retea. Link spre comentariu
Ticu Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Eu ma gandeam sa folosesc direct RV2 pentru ca pot modifica mai bine pragul de basculareIn schema sunt propuse doua rezistente variabile RV1=20k sau RV2=5k. Aceasta rezistenta stabileste valoarea iluminarii la care iesirea 6 a operationalului basculeaza "sus" si aprinde becul. R4 si RV formeaza un divizor rezistiv de tensiune care stabileste tensiunea pe intrarea inversoare - a operationalului. De exemplu RV=13k si R4=27k stabileste o tensiune de 1/3 din 12V, adica 4V. Tensiunea la iesirea 6 va creste spre plus atunci cand tensiunea la intrarea neinversoare 3 depaseste 4V. Acest lucru se va intampla aproximativ in momentul cand fotorezistenta R9 creste peste 13k si impreuna cu R5 determina tensiunea de 4V mentionata.De regula fotorezistenta are la intuneric cateva sute de kohmi, deci valoarea de 13-20k este atinsa undeva pe inserat. De aceea am sugerat folosirea lui RV1 (cu valoarea maxima 20k). Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2012 Rezistenta cu valoare mai mare am vrut sa spun, dar am scris RV2 in loc de RV1 Link spre comentariu
remus68 Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 In multe montaje de automatizari in care am utilizat comparatoare cu AO, am utilizat varianta din aceasta figura pentru a evita fenomenul descris in prima postare. Rezistenta se va calcula in functie de curentul prin releu, astfel incit pe ea sa cada o tensiune de 0,3...1V (orientativ, R=3...22R); se va alege valoarea minima pentru care montajul este stabil. Dupa cum se vede, nu mai este necesara montarea lui R7.Daca RV2 este un semireglabil multitura nu este nevoie de RV1 (decit daca se doreste un reglaj foarte fin). Link spre comentariu
0000 Postat Februarie 11, 2012 Autor Partajează Postat Februarie 11, 2012 Este buna formula asta pentru calculul rezistentei?..R=(V_sursa-V_releu)/I_releu Cum aflu tensiunea pe releu?..realizez montajul, masor, si apoi dimensionez rezistenta sau pot folosi si Eagle pentru a determina tensiunea pe releu? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum