Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Mende MS172W

Den

Postări Recomandate

Chair azi am dat peste el,se poate spune si la propriu.

Din pacate ii lipseste difuzorul original,altfel toate par la locul lor.Carcasa arata foarte bine,toate butoanele,capacul spate in stare perfecta.

Daca se poate,o schema ar fi bine venita.Sau macar niste indicatii de la cine a mai lucrat cu ele..De exemplu impendanta difuzorului..

Lampa az11 are balonul desprins..

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

18

• nicolae57

9

• kripton

2

• mila

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema pentru MENDE 172-W.Difuzorul nu este unul obisnuit, este un difuzor cu excitatie(feld), folosita ca drosel(element de filtraj).AZ11 daca are balonul spart trebuie inlocuit, daca doar se misca in culot se poate fixa cu putina rasina epoxidica.Cand scoateti tuburile din soclu NU apucati de balon ci de culot.Succes la restaurare.

post-13547-139829382272_thumb.gif

Link spre comentariu

Foarte tare.Deci transformatorul din schema e de fapt electromagnetul de pe difuzor sa inteleg. Adica fara difuzor de tipul acesta ma uit cam lung la el.Banuiesc ca daca montez provizoriu un transformator de iesire ar trebui sa functioneze si cu difuzor normal..

Link spre comentariu

Traf de iesire are deja, un drossel de vreo 4H v-ar trebui, pentru a putea pune un difuzor normal. Sau macar un rezistor de 3,3 Kohm/5W, daca n-aveti drossel.

Link spre comentariu

Pai in cazul asta imi lipseste traful de iesire,desii nu se vede nimic unde ar fi fost montat.Doar daca nu a fost prins pe difuzor,caz in care a plecat cu totul..

Un traf de iesire pentru ECL86 si un rezistor ca cel sugerat de colegul Spitfire pentru inlocuirea infasurarii de excitatie marcata pe schema feld , un difuzor de 6-8 ohmi calibrat la dimensiunea celui lipsa ar trebui sa rezolve problema.
Link spre comentariu

Asta am si facut.Un pic de brum am apucat sa aud.Dar am ratat cu totul acel feld ...

Se pare ca mi-am facut de lucru cu aparatul asta,mai ales ca nu sunt in apele mele la tensiunile astea..

Sa insir ce am depistat pana acum.

1.Am doua fire "in aer" langa transformator (se vad in poza).Inca nu-mi dau seama unde vin,schema nu precizeaza si nici in zona nu observ de unde ar fi desprinse.Un fir alimenteaza becul de scala,altul face masa la transformator..mai departe masa la sasiu.Celalt fir de la bec se duce la masa montajului electronic.Intre masa montajului si masa sasiului nu pot face legatura,ar da scurt pe bec.Eu le-as lasa in pace,dar nu cred ca le lasa asa fabricantul.

Lipitura intre fire e la fel de veche ca si restul,deci nu pare nici o interventie mai recenta.Am desenat pe schema cum vine..

2.Ceva ce imi pare ciudat.Deci eu acel feld nu l-am avut cand am introdus aparatul in priza.Atunci cum e posibil ca o jumatate din condensatorul de filtrare s-a incarcat pana la 270v (masurat la minute bune dupa ce l-am scos de sub tensiune),iar cealalta jumatate era cat pe ce sa faca urat(dupa 10 minute era tot incins).Pe unde s-a incarcat?Trebuie sa schimb condensatorul pana una alta.

3.Lampa az11 se pare ca functioneaza ok,trebuie fixat balonul.Acum eu nu stiu daca e normal,a facut un praf alb in balon sus (nu era).Ceva depuneri jos in balon(mercur?)

4.ECL11 tot la fel ca si az11,balonul are tendinta sa iasa,contact prost la filament,trebuie sa misc umpic de lampa ca sa functioneze.

5.Intrerupatorul din potentiometru nu functioneaza,desii se aude ca ar face contactul destul de ferm.Posibil asta sa fi fost cauza defectiunii aparatului.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

cind tubul capata o tenta albicioasa este spart,a intrat aer in tub.daca nu ai mai lucrat cu tuburi ,scoate mai intii toate tuburile rezolva alimentarea ,vezi ce tensiuni ai doar cu az11,pune in locul bobinei de excitatie rezistenta 3,3k.schimba c-ul filtraj.altfel ai sanse sa mai strici si alte componente

Link spre comentariu

Nu vad al doilea condensator de filtraj.Montajul nu poate functiona cu un condensator de filtraj dublu din simplul motiv ca nu au minusul comun.Probabil cineva a mai incercat sa mestereasca acest aparat fara prea multe reusite si a adus contributii personale care nu au legatura cu schema electrica originala.Daca nu te simti bine in preajma tensiunilor mari, poate ar fi bine sa renunti,ar fi pacat sa-i dai foc,inca arata bine aparatul.Daca ai drum prin Bucuresti il putem mesterii impreuna, doar ca trebuie sa asteptam vremuri ceva mai prietenoase,temperatura la mine in atelier e ceva mai scazuta decat cea de afara.

Link spre comentariu

Prima oara am alimentat doar transformatorul cu lampa redresoare,din cauza asta am zis ca pare ca functioneaza lampa redresoare,desii albeata aia indica ca a intrat aer.290v imi indica acum,si functioneaza de ceva timp.Sarcina o rezistenta de 370k.(condul schimbat cu unul simplu) Eh,momentan il trag pe dreapta,o sa stau maine sa analizez mai bine schema cu ce am in fata.Da, asa este,conform schemei condensatorul ala nu are ce cauta acolo.Multumesc mult.

Link spre comentariu

Va salut ,Cred ca al doilea condensator de filtraj este sub sasiu , stanga-jos , cilindric ( din poza a 3-a ) .E uimitor cat de bine s-a pastrat acest aparat si sper sa functioneze cat de curand .

Link spre comentariu

Nu,nu este acela.O singura poza se gaseste care pare mai autentica,aceea de pe radiomuseum care indica tot un singur condensator.Probabil erau doua plasate in unul singur,dar separate. Am mai gasit cateva poze,dar aparatele modificate

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări