Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construiesc un radio..

Den

Postări Recomandate

Bine gandit Den! Fiecare are modul lui de a lucra,cat despre eventuale modificari,nu m-a deranja sa mai fac odata cablajul,chiar ma gandeam ca se putea face mai compact :rade: :nebun:Si pana la urma ce n-ar putea sa functioneze?! :nebunrau:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 179
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

46

• +_Florin_+

26

• Piotr67

23

• bobo_romania

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

ok. am inteles. experimentezi. daca imi amintesc bine am practicat si eu metoda pe vremuri.oricum interesul e sa urmaresc rezultatele si experimentele, metoda de cablare e alegerea ta.

Link spre comentariu

Am pus schema ta sa se vada mai bine

Posted Image

.Din schema lipseste RAA.Acesta este deosebit de util,eu cel putin cand l-am introdus in montaj am simtit o imbunatatire. Daca vrei sa-l faci mai compact,bobina oscilatorului tot trebuie sa stea mai departe de lampa,

Daca era o pentoda in loc de trioda pe intrare..ar fi fost super.

Link spre comentariu

In simplitatea ei,schema este functionala,cu RAA sau fara.locuiesc in Calarasi deci nu foarte departe de Bucuresti.Bobina oscilatorului local o sa o fac pe carcasa recuperata din RTM,mi-a placut aspectul,voi folosii si ecranajul.(am probat miezul,merge la frecventa necesara mie).Soclurile mele au si ecran si in afara de asta nu cred ca o trioda se poate incinge atat de tare incat sa influenteze bobina oscilatorului local cu tot cu ecran.Am cam un cm intre ele totusi.In timpl saptamanii nu prea pot sa mesteresc din cauza jobului dar sambata ar trebuii sa finalizez receptorul. icon_jook

Link spre comentariu

De un singur lucru imi e necaz.Nu am reusit sa fac cascoda pusa de +_Florin_+ .In scurtele momente cand reuseam sa receptionez un post,tot invartind de trimeri,am prins posturi destul de departe.Banuiesc ca am identificat si problema ulterior cand am masurat condensatoarele variabile.Diferente de 2..10pf in cursa la unul mitsumi.La cel de gloria diferentele erau mai mari dincolo de jumatatea cursei :rade: Astfel trebuia mereu sa reglez trimerii cand ajungeam pe un post.Cand ajungeam la alt post iara reglam trimerii samd :nebunrau: Constat ca trebuie un condensator variabil precis pentru un astfel de montaj,poate cu niste varicape... La un circuit simplu,de exemplu pentoda dublu acordata,nu sunt probleme. Astfel se poate face un radio destul de bun,cu doar doua tuburi: o dubla trioda si un pcl sau ecl sau orice asemanator.Si din cate am observat montajul e foarte nesimtit la zgomote/paraziti.

Link spre comentariu

Pai Den,daca imi aduc eu aminte bine,condensatorii vaiabili romanesti au prima si ultima placa de pe rotor ''sectionata'' tocmai pentru a realiza un reglaj fin al capacitatii/frecventei.

Link spre comentariu
Vizitator Lavinia_89

Hello :) As avea si eu nevoie de putin ajutor.Vreau sa construiesc un radio AM/FM si pe internet gasesc foarte multe scheme de acest gen, dar nu stiu care ar fi cea mai buna.Imi puteti recomada o schema cu care as putea avea succes?Eventual una pe care ati mai folosit-o.Multumesc.

Link spre comentariu

De un singur lucru imi e necaz.Nu am reusit sa fac cascoda pusa de +_Florin_+ .In scurtele momente cand reuseam sa receptionez un post,tot invartind de trimeri,am prins posturi destul de departe.Banuiesc ca am identificat si problema ulterior cand am masurat condensatoarele variabile.Diferente de 2..10pf in cursa la unul mitsumi.La cel de gloria diferentele erau mai mari dincolo de jumatatea cursei :rade:

Pai asta e problema la orice ARF cu 2 circuite acordate (simplu sau cascod), trebuie sa fie perfect aliniate pe toata cursa condensatorului variabil. Intr-adevar pot exista diferente intre capacitatile celor 2 sectiuni, datorate uneori distantei inegale dintre placile rotorului si statorului la diferite unghiuri de rotire, sau a altor factori ce tin de precizia fabricarii condensatorului. Este mai neplacut la frecvente mici (unde medii, lungi) deoarece aici factorul de calitate este mare iar selectivitatea fiecarui circuit oscilant este foarte buna. Ambele circuite avand banda de trecere atat de ingusta, semnalul selectat de primul circuit va fi franat/atenuat de circuitul 2, daca exista eroare de aliniere pe anumite portiuni de scala. Am mai scris intr-un post anterior cum se rezolva problema: se monteaza o rezistenta de sarcina (valoare aleasa prin tatonare) in paralel cu primul circuit oscilant. Aceasta va micsora putin factorul de calitate a circuitului, largindu-i curba de selectivitate. Astfel, sunt minimalizate efectele eventualelor erori de aliniere, circuitul 2 cu selectivitate buna va pica oricum in banda primului, care a fost putin "latita" cu acea rezistenta.In unde scurte problema nu apare la cascod, oricum selectivitatea circuitelor oscilante este proasta la frecvente de ordinul 4 ... 30 MHz. Tocmai de aceea, pe unde scurte NU se folosesc receptoare simple cu amplificare directa. Posturile alaturate s-ar auzi amestecat, receptia ar fi varza. Aici este nevoie de superheterodina obligatoriu, pentru a transfera totul pe 455 kHz, frecventa la care se pot realiza comod filtre FI cu selectivitate corespunzatoare (9 kHz). Sau receptor cu reactie.

Hello :) As avea si eu nevoie de putin ajutor.Vreau sa construiesc un radio AM/FM si pe internet gasesc foarte multe scheme de acest gen, dar nu stiu care ar fi cea mai buna.Imi puteti recomada o schema cu care as putea avea succes?Eventual una pe care ati mai folosit-o.Multumesc.

Spune mai multe amanunte referitoare la ceea ce doresti sa construiesti. Radio cu tuburi, cu tranzistoare, eventual hibrid ? Superheterodina banuiesc ...
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Desii timpul alocat e cam scurt in ultimul timp..Remarcabil ce poate face un schimbator de frecventa in inel.Daaa,dar inca nu am avut curaj sa il construiesc pt. 455khz. Desii am gasit o solutie constructiva relativ mai usoara.Se taie o bucatica din inelul de ferita,se bobineaza prin fereastra,la urma se relipeste la loc bucatica scoasa.L-am facut pt circa 10mhz,amplificat,urmat de un filtru ceramic,la urma un amplificator aperiodic,destul de simplu.Evident,doar pt o parte din gama de us se poate folosii.Acum,ca sa mai economisesc din timpul alocat, caut o placa radio recuperata sa o pot folosii pt um si ul si o parte din us.Ideea mea ar fi sa combin cele doua afi (acelasi oscilator)pentru a receptiona semnalele ssb fara sa ma incurc cu raa,

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salutare tuturor.Am urmatoarele lampi: pcf80, pcc189, ef86, ecc83, el84, ecl82, 6n2p si em80.Vreau sa-mi fac un radio pe fm cu unul sau 2 din aceste tuburi. Stiu ca din ecl82 si el84 pot sa fac un etaj audio pt auditie in difuzor pt acest radio. Intrebarea mea este daca imi puteti recomanda o schema pt fm cu unul din tuburile enumerate de mine.Va multumesc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări