Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construiesc un radio..

Den

Postări Recomandate

Hhi.am spus mai in urma ca am folosit un alt radio pentru a regla trafurile de FI.Mult nu a durat..Prima oara mi-am dat seama ca nu sunt unde trebuie pentru ca selectivitatea varia mult.Marea bataie de cap este mai degraba la alinierea oscilatorului cu modulatorul.E chiar de belea... Se poate folosii si aici cu succes un transformator miniatura (cel rosu),dar oscilatiile parca sunt mai reduse ca intensitate.

Despre paraziti,ei intra prin antena de ferita,asa se comporta cam toate aparatele care le am.Din pacate nu am reusit sa fac o bobina ca sa cuplez antena exterioara.

.

Ce pot sa zic.Este clar mult mai sensibil si mai selectiv decat o gloria4.Transformatoarele de frecventa intermediara pe care le-am folosit sunt miniatura.Ideea e ca nu functioneaza chiar toate tipurile,dar sanse sunt.Am probat si subminiatura,dar amplificarea devine foarte mica.Cele pe care le folosesc sunt inscriptionate "mitsumi" si functioneaza excelent.Condensatorul paralel e de doar 9..12pf pentru 456khz.

Mai jos schema aparatului,si e bine a nu se marii tensiunea de alimentare.Tuburi sa fie,trafurile se pot substitui cu ce se mai gaseste acum pe piata,cu putin noroc.

Aparatul este tras pe dreapta momentan,transformatorul de alimentare pe filamente a ajuns la limita.Momentan construiesc ceva pe tranzistori,numai sa vad eu cata influenta are schimbatorul in inel pe diode asupra zgomotului

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 179
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

46

• +_Florin_+

26

• Piotr67

23

• bobo_romania

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Momentan construiesc ceva pe tranzistori,numai sa vad eu cata influenta are schimbatorul in inel pe diode asupra zgomotului.

Mixerul cu diode in inel este cea mai buna varianta in ce priveste zgomotul, net superioara oricarui mixer cu tranzistor sau lampa. Singurul dezavantaj este ca nu mai avem amplificarea de conversie, deci necesita obligatoriu ARF inainte insa este un dezavantaj prea mic comparativ cu ce castigam la capitolul zgomot.

Intrebare:folosesc fi+osc sau fi-osc?!?!

Foloseste o trioda ca mixer si cealalta ca oscilator. Ce tipuri intentionezi sa utilizezi?

Amplificatorul de FI cu dubla trioda este o solutie destul de neobisnuita dar totusi functionala, nu ar trebui sa apara probleme. Cel mai bine ar fi sa aiba panta variabila, pentru a putea aplica comod RAA. Banuiesc ca tubul nr 3 va fi AAF, aici merge ceva de genul 6N1P sau ECC85, care permit curenti anodici mai marisori. A iesit frumos cablajul, in lipsa schemei o sa incerc sa-mi dau seama cam ce vrei sa faci acolo ...

Oricum, felicitari @Den si @bobo_romania pentru constructiile acestor superheterodine cu tuburi :aplauze :aplauze

Link spre comentariu

Ai intuit bine,o trioda ca mixer una ca oscilator.Aceasta este schema.

http://www.intio.or.jp/jf10zl/6AQ8.htm

Voi folosii pe rand ECC88 si 6h1,6h2.Autorul spune ca practic se poate folosii orice dubla trioda.

Din montajele anterioare de oscilator realizate de mine,cel mai mult mi-a placut stabilitatea lui 6h23 si 6h6.Stabilitate care batea orice oscilator solid state realizat de mine.

Multumec pentru aprecieri.Sper ca in cateva zile sa o pot asculta cantand :101

Link spre comentariu

Imi poate spune cineva ce frecventa trebuie sa aiba oscilatorul pentru receptia undelor medii?Vreau sa fac cele 2 bobine si nu stiu daca se foloseste frecventa oscilatorului local plus sau minus frecventa intermediara.

Link spre comentariu

E o ecuatie simpla. Fh(frecventa oscilator local)-Fs(frecventa receptionata)=Fi (frecventa intermediara)Ca exemplu: Fs=875 iar Fh=1330 rezulta intermediara la 455.Supradina...inseamna mereu cu + in frecventa oscilatorului. Fh=Fi+Fs

Link spre comentariu

Se foloseste frecventa intermediara plus frecventa de receptie. In cazul undelor medii, frecventele de receptie se iau 510 ... 1620 kHz. Oscilatorul local trebuie sa lucreze intre 965 ... 2075 kHz pentru FI de 455 kHz.

Link spre comentariu
Vizitator Cataliniv

Stiu ca nu-i locul potrivit, dar am zis sa nu deschid alt topicVreau si eu sa construiesc un radio, si as vrea o schema, as vrea ceva cu tranzistoare si ma gandesc la BC-uri, daca se poate, condesator variabil, bobina pe miez si sa fie exclusiv pe UM cu selectivitate si sensibilitate buna.Multumesc frumos

Link spre comentariu

Stiu ca nu-i locul potrivit, dar am zis sa nu deschid alt topicVreau si eu sa construiesc un radio, si as vrea o schema, as vrea ceva cu tranzistoare si ma gandesc la BC-uri, daca se poate, condesator variabil, bobina pe miez si sa fie exclusiv pe UM cu selectivitate si sensibilitate buna.Multumesc frumos

In revista Tehnium, numarul 1 din 1990 exista asa ceva....un radioreceptor pe unde medii, cu trei BC-uri. Revista se gaseste pe net.
Link spre comentariu

Si cateva poze ale montajelor.

partea de AFI,cu spatiu si pentru MF

Posted Image

Posted Image

Oscilatorul+mixer.O alegere neinspirata pt. condensatorul electrolitic...

Posted Image

Posted Image

Iar mai jos un afi pe tranzistoare (bf199).Deosebit de puternic,e capabil sa aduca in fata posturi foarte slabe.Sunt doua amplificatoare cascodate si pare mai mult decat suficient.Dezavantajul este ca trebuie mereu actionat din gain pe unde scurte.Posturile mai puternice reduse,cele slabe amplificate.Raa aplicat clasic nu face fata,trebuie amplificat.Din cate am testat un operational face minuni..In fata lui vreau sa aplic mixerul cu diode.

Posted Image

Link spre comentariu

Compact, aerisit, componente de calitate...felicitari D-le Den! :aplauze

da, dar nu era mult mai aspectuos si mai practic de depanat( lipit printre piese fara a le topi) daca era cablajul prevazut cu gauri? in rest felicitari pentru pasiune si perserverenta, e o delectare sa vezi ce mai mesteresc altii
Link spre comentariu
:rade: anume pt Iora am lasat condensatorul ala acolo.De obicei nu le ating,dar in zona aia se poate observa ca am efectuat multe schimbari.Cam toate cablajele mele sunt experimentale si facute manual.Imi este foarte usor sa experimentez pe ele,si sa schimb rapid piesele+alte amenajari.Cat priveste aspectul,nu ma intereseaza sa fac ca de fabrica,atata timp cat sunt pt. mine.Si vad ca ma repet degeaba.In plus de asta traseele sunt in fata ta,stii sigur ce faci tot timpul.Alt avantaj ar fi fixarea rapida a montajului pe orice suprafata,fara grija izolarii partii cu trasee de o eventuala parte metalica.Cat de rapid poti schimba un zener picat,fara sa mai fie nevoie sa desfaci zeci de cabluri,surubele,placi scoase... Poate nu este chiar usor.Secretul este in capul de lipire,fludor si cablaje.Folosesc de obicei sn60%,Pb40%,flux2%..punct de topire 185 grade C care adera rapid la suprefete.Si mai am si cu grad de topire mai jos,dar ala il pastrez pt. specialitati.Cat priveste cablajele,caut sa fie pelicula cat mai lucioasa (la unele cupru nu e chiar cupru) si sa aiba suprafata umpic texturata.. Daca il luam ca exemplu pe "bobo_romania",el a facut placa a dat si gauri si a plantat si piesele din prima cu incredere de 100% ca montajul va functiona.Ce se face daca montajul nu functioneaza din prima si trebuie sa intervina? Trebuie sa lucreze pe doua parti? Incomod as zice,sa nu mai zic cat de greu ii este sa experimenteze o eventuala imbunatatire a montajului.Sunt cazuri in care trec si eu ca omul la gauri in cablaje,nu neg,dar la astea experimentale nu vad absolut nici un rost.Poate sa ai un produs finit cap coada care te multumeste complet,atunci poti sa zici ca e gata de a proiecta un cablaj de "fabrica".Si eu de obicei cand ajung la acest stadiu,mereu constat ca am altceva mai bun de facut :rade:
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări