Spitfire Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 In afara de condensatorul mica-silver si bobinajul universal, nu e nimic extraordinar la acel traf de FI, factorul de calitate Q e net inferior unui "gâgâlici" de traf pe care scrie TOHO, din aparatele de buzunar... Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Inseamna ca cei care au folosit asa ceva in transceiverele cu tuburi erau idioti..?! Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 . Nu erau idioti nici cei care au construit filtrele FI pentru tuburi, nici cei care au construit trafurile pe care scrie "TOHO". Filtrele de banda se construiesc urmarind in principal urmatorii parametrii : banda de trecere si impedantele intrare/iesire pentru lampi sau tranzistori, de la caz la caz. (Nu se urmareste obtinerea unui transfer maxim de putere). A. Banda de trecere depinde de : - factorul de calitate "Q" in sarcina al circuitelor oscilante (Q depinde la randul sau de rezistenta de pierderi a circuitului si de impedanta de intrare a etajului urmator . Q depinde si de impedanta caracteristica a circuitelor oscilante - raportul L / C. - coeficientul de cuplaj "k" dintre cele 2 circuite oscilante (cuplajul poate fi inductiv sau capacitiv). B. Impedantele necesare de intrare/iesire sunt diferite la tuburi fata de tranzistori.Concluzie : fiecare tip de filtru este bun in aparatul pentru care a fost proiectat. Filtrele pot avea aspect diferit, dimensiuni diverse, tip si coeficient de cuplaj diferit, impedante diferite. Banda de trecere este insa aceeasi (9 kHz in cazul AM, de ex). Link spre comentariu
Spitfire Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Dl.Florin a explicat problema la perfectie! Cu precizarea ca nu se urmareste un transfer maxim de putere, fiindca nu ar fi rentabil sa se urmareasca asa ceva, nu ca ar dauna cu ceva.O buna adaptare a impedantelor+ o latime de banda corecta sunt dezideratele de baza a unui traf de FI.Cei care au folosit acele trafuri babane in aparatura cu tuburi nu erau idioti, doar neputinciosi, la vremea respectiva era prea greu sa se fabrice trafuri miniaturizate, plus ca miezurile de ferita erau cam slabanoage, unele trafuri de FI nici nu aveau asa ceva, sau aveau de ferrocart. Nu mai pomenim de trafurile bobinate in "fagure"... Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 9, 2012 Partajează Postat Martie 9, 2012 Citind ambele posturi cu atentie am inteles cum sta treaba.Deci bobinele mele sunt oarecum useless(aproape). Pentru ca sunt recuperate dintr-un trx FM.Deci nu-mi ofera selectivitatea necesara unui amplificator de f.i. AM chiar daca le folosesc impreuna cu tuburile din schema originala. Multumesc pentru lamurire. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 10, 2012 Partajează Postat Martie 10, 2012 Eu am facut referire la site-ul lui sm0vpo; acolo se gasesc datele necesare construirii acestor filtre.. Link spre comentariu
Den Postat Martie 10, 2012 Autor Partajează Postat Martie 10, 2012 Mda,cand or zbura porcii ma mai apuc sa construiesc manual trafuri de FI.Cam asa... Cel cu 75spire si in 1nf a functionat din prima,dar nu e cine stie ce.Am facut si unul gen "sm0vpo",desii el foloseste tot din "alea" cumparate...Concluzie. Mi-a batut cu 280pf(vai) si a fost calitativ sub un filtru ceramic.. Posibil sa nu fi nimerit eu distanta intre ele,bobinajul prost.. In fine,am scotocit prin placi si am dat de niste trafuri miniatura mai vechi care functioneaza destul de bine.Am fost fortat sa le cuplez in serie cu o rezistenta de 10k,in caz de scurt intre bobine,se arde rezistenta.Mi-am lasat locuri unde pot adauga si filtre ceramice ca sa verific trafurile.Cu 450khz se deregleaza,ei bine cu 456khz nu se intampla nimic Mi-am lasat loc pe placa si pt fm, Link spre comentariu
Den Postat Martie 13, 2012 Autor Partajează Postat Martie 13, 2012 Un mic test... Inca nu am reusit sa cuplez o antena exterioara pentru ca am foarte mult zgomot,numai becuri economice si neoane..centrala prin apropiere..Pana la urma ma vad nevoit sa fac un filtru pe antena. Am furat ideea oscilatorului de la sm0vpo,functioneaza bine,dar nu am inca cu ce sa o ecranez bobina.Cu tabla nu functioneaza,iese din banda.E vreo problema cu ecranul la cele doua tuburi? E prea mare? Intreb pentru ca am avut o dubla trioda care a facut scurt anod-catod in functionare.JIS8opQHkoE Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 Felicitari Den! Dar parerea mea este ca te cam chinui...Cred ca ar trebui sa construiesti sau sa faci rost de undeva imprumut de un frecventmetru si macar sa construiesti un montaj gen lambda oscilator care merge perfect si e foarte util sau chiar un grid dip metru.App de lambda oscilator,in joaca,atunci cand am construit montajul am pus si o bobina de bfo pe 455Khz, rezulatul?!mergea perfect,amplitudine mare,stabilitate.Parerea mea este ca te-ar ajuta mult. Link spre comentariu
SHONELU Postat Martie 13, 2012 Partajează Postat Martie 13, 2012 FELICITARI ! Bobinele se regleaza cu ecranajul montat. Succes ! Link spre comentariu
Depanatorul Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Mi-a placut faza cand puneai mana pe carcasa metalica. Incearca sa deparazitezi reteaua, cumva. Daca nu se reduc parazitii din retea inversand faza-nul, atunci pune carcasa la impamantare printr-un condensator de cuplaj 0,1uF/1000v sau o tensiune mai mare (de preferat cu mica - NU folosi cond. cu Aluminiu / ulei); Apoi, poti folosi un filtru "pi" sau "stop 50Hz" cu tole pentru intrare ~220Vca (gasesti la TV cu lampi mai vechi). Nu in ultimul rand scoate o antena pe casa/bloc (separator cu cond. ceramici 10nF/400V sau tensiune mai mare) si mai inchide din electrocasnicele din casa (sau de la vecini ); Schimba neoanele cu bec.LED-uri; Vezi discutia de aici: viewtopic.php?f=183&t=50440 Un mic test... Inca nu am reusit sa cuplez o antena exterioara pentru ca am foarte mult zgomot, numai becuri economice si neoane..centrala prin apropiere..Pana la urma ma vad nevoit sa fac un filtru pe antena. Am furat ideea oscilatorului de la sm0vpo,functioneaza bine,dar nu am inca cu ce sa o ecranez bobina.Cu tabla nu functioneaza,iese din banda. E vreo problema cu ecranul la cele doua tuburi? E prea mare? Intreb pentru ca am avut o dubla trioda care a facut scurt anod-catod in functionare. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 16, 2012 Partajează Postat Martie 16, 2012 Felicitari Den! Dar parerea mea este ca te cam chinui...Cred ca ar trebui sa construiesti sau sa faci rost de undeva imprumut de un frecventmetru si ... Si eu sunt de aceeasi parere, doteaza-te macar cu un generator de semnal pe 455 kHz (cu posibilitate de a fi modulat in amplitudine) eventual unul pe 10,7 MHz plus un frecventmetru, ca sa poti regla lejer orice superheterodina AM/FM de constructie proprie sau industriala. Vei putea face in 10 minute lucruri pentru care acum te chinui zile intregi ... Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Impresionat de progresele facute de colegul Den,m-am apucat sa realizez propria mea superheterodina.Folosesc transformatoarele de f.i. dintr-un radio Darclee, cel cu final ECL86.Momentan am cablajul la corodat,atasez poze mai pe seara. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Avand deja transformatoarele de FI de la Darclee totul va fi mult mai simplu, asteptam pozele Superheterodina va fi AM/FM? Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 18, 2012 Partajează Postat Martie 18, 2012 Avand deja transformatoarele de FI de la Darclee totul va fi mult mai simplu, asteptam pozele Superheterodina va fi AM/FM? Superheterodina v-a fi una simpla,cu 3 tuburi,doar AM.Intentionez sa realizez alta separat pentru fm impreuna cu modulul de ultrascurte tot din Darclee. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum