Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construiesc un radio..

Den

Postări Recomandate

• Răspunsuri 179
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

46

• +_Florin_+

26

• Piotr67

23

• bobo_romania

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Selectivitatea este buna.Amplificarea normal e mai mica.Ce e drept,cu ele montate,daca folosesc ef80 ca mixer,prinde microfonie.Am zis ca tubul are probleme.Da de unde..de exemplu cu 6k13n nu se manifesta.

Link spre comentariu

Mai jos am atasat un pdf. pentru filtre uzuale ceramice.Se poate vedea ca impedantele de intrare iesire sunt intre 1500 si 2000Ohm.Neadaptarea impedantelor duce la pierderi mari.

Link spre comentariu

Normal.De fapt,le-am montat in disperare de cauza si convins ca nu rezolv nimic.Nu este o problema deosebit de grava.Montajul functioneaza acceptabil cu tot cu pierderile respective.Acum ideea e ca nu este o cartita,si functionarea este sigura din prima.

Link spre comentariu

Multumesc pentru detalii Den!Eram curios sa vad daca am avut dreptate cu transformatoarele de adaptare a impedantei.Pai..ce pot spune...succes in continuare!

Link spre comentariu

Interesant,e usor pt mine sa aplic ideea.Am profitat umpic de tensiunea de alimentare mai "mica" pentru un experiment.Am folosit transformatoare de FI miniatura.de genul care se gasesc uzual prin aparate. In partea de detectie functioneaza cu succes.In schimb,plasat in anod la mixer,nu prea este ok.Intradevar, face bine selectia semnalului util,dar amplificarea si selectivitatea scad.Oricum,e riscant sa le folosesti la tensiunile astea,oricand se poate lasa cu scantei

Link spre comentariu

Mai exista o varianta, poti folosi pentru bobinele filtrelor de FI carcase miniatura de plastic de 6mm diametru cu miez reglabil de ferita, recuperate din blocurile de AFI-cale comuna ale tv-urilor romanesti hibride dar si din alte aparate apartinand acelei generatii. Bobineaza 75 de spire CuEm 0.12 ... 0.2 mm pe o lungime de 10 mm, pune un condensator de 1nF in paralel si ai garantat un circuit oscilant pe 455 kHz (se regleaza din miez). Doua astfel de circuite, cu bobinele ecranate, cuplate capacitiv cu 6.8 pF asigura un filtru excelent cu banda de trecere de 9 kHz.Ramane totusi problema impedantelor, care sunt mai potrivite pentru tranzistoare in cazul de mai sus. Se poate micsora condensatorul paralel la 680 pF si majora nr de spire al bobinei (se calculeaza usor), dar iar o dam in experimente :rade: Oricum, trebuie sa functioneze multumitor si in varianta 75 spire/1nF .

Link spre comentariu

La acelasi lucru ma gandeam azi dimineata :rade: .Citeam in cartea Radioreceptia de la A la Z pe la sfarsit modul de construire..dar tot pt. tranzistori.Mai e o chestie.Transformatoarele pe care le-am construit initial le-am retestat azi.Nu bateau nici cu un condensator variabil de 500pf ,plus ca la introducerea miezurilor se comportau ca si cum ar intra in oscilatii. :nebunrau: Eh,evident ca le-am dat jos de pe suporturi si le-am indepartat cam la 3cm.Functioneaza :sparge: Acum am ca informatie principala o carte mai veche,scrisa chiar de G.D. Oprescu unde se explica constructii de superheterodine pe lampi,inclusiv realizarea bobinelor,toate datele.+amplificatoare audio de putere,asa cum erau ele la aceea vreme.Se numeste "Construiti o Radiocombina" si se gaseste in format digital (pdf) pe google.Rezolutie foarte buna.. Ar mai trebui o masina de bobinat

Link spre comentariu

Este nevoie clar de un modulator in inel pe care sa se aplice semnalul BFO si semnalul din AFI, apoi niste filtre, pentru rezultate mai bune.

Pe unde gasesc niste date constructive a transformatoarelor? Vreau sa-i pun si al doilea amplif FI
Link spre comentariu

Pai datele transformatoarelor depind de valoarea ultimei frecvente intermediare care urmeaza sa se demoduleze, de impedantel de intrare/iesire necesare, de caracteristicile miezurilor, e putin mai dificil de calculat.Pot sa-ti dau insa niste date ale transformatoarelor unui astfel de demodulator in inel (dintr-un almanah Tehnium) care putea lucra cu FI intre 60 ... 100 kHz : pe o bucata de bara de ferita de 10 ... 12mm diam si 30 mm lungime se bobineaza cu 3 fire deodata (CuEm + matase 0.12 ... 0.15 mm sau lita de RF) 60 de spire. Doua dintre infasurarile astfel obtinute se leaga in serie - atentie la fazare. Se fac 2 astfel de transformatoare. Presupun ca stii schema de legare a demodulatorului in inel, cele 4 diode si 2 transformatoare.Oricum, transformatoarele pe bare de ferita au dezavantajul ca trebuie ecranate. Daca folosesti inele sau oale de ferita ecranajul nu mai este necesar in schimb este dificil de bobinat.Pentru 40kHz (receptorul de care vorbeam intr-un post anterior) nu cunosc datele, insa imi amintesc ca demodulatorul era construit pe oale de ferita iar diodele erau 1N4148 .

Link spre comentariu

Pe inele vroiam....Am dat aici de o schema unde apar mixere cu diode,dar lucreaza la o frecventa mai mare http://www.webalice.it/hotwater/RTX5x20.htm

Dar il las deoparte momentan,sa refac amplificatorul de Fi si vad dupa..

Momentan sunt multumit ca am reusit alinierea oscilatorului local cu circuitul de intrare,chiar am "asezat posturile pe scala",cum se zice,folosind ca reper alt aparat care a ajuns pana la urma dezmembrat..ma ajuta la reglaje..

Link spre comentariu
Vizitator vdrapaca

Am si eu o obiectie:

In schema de mai jos trioda trebuie sa fie montata invers (catodul - TK la masa si anodul TA la VCC prin rezistorul de 44Ko).

Posted Image

Scuze de of topic :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări