Den Postat Martie 4, 2012 Autor Partajează Postat Martie 4, 2012 Pe 630khz. Din pacate trebuie sa renunt la cele trei bobine cu miez variabil.Nu sunt bune pt. lampi deoarece nu e suficient loc pt. alt bobinaj.Orice as incerca,numai probleme imi fac.Oscilatorul are spire prea putine,cumva catre capete intensitatea oscilatiilor scade.Pe de alta parte nu reusesc sub nici o forma sa fac un cuplaj bun cu antena.Daca leg antena direct,selectivitatea are de suferit.Iar cele cateva spire pe care le-am bobinat peste (nu e loc) nu au reusit nimic,eventual cateva oscilatii si radiatii in antena... Oricum la un kit de bobine pt. lampi vad ca bobinajul pentru unde medii pentru antena are circa...300 spire Asa ca trec pe un condensator variabil clasic. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 5, 2012 Partajează Postat Martie 5, 2012 Ar fi o chestie faina ca la sfarsit sa-i adaugi si un bfo pentru demodularea semnalelor ssb :daP.S. Nu vad care ar fi problema in a folosii o alta frecventa intermediara,o frecventa mai mare.Asta ar insemna mai putine spire in bobinele de f.i. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 P.S. Nu vad care ar fi problema in a folosii o alta frecventa intermediara,o frecventa mai mare.Asta ar insemna mai putine spire in bobinele de f.i. Nu este chiar asa, frecventa intermediara nu se alege la intamplare tocmai pentru a preintampina unele probleme ce pot sa apara. In primul rand , la alegerea frecventei se tine cont de posibilitatea reala de a obtine o anumita selectivitate sau banda de trecere convenabila ale filtrelor de FI, in functie de tipul de emisiune pe care o va receptiona radioul. (In cazul AM, banda de trecere a circuitelor trebuie sa fie de 9 kHz iar in cazul FM stereo 220 kHz). In acelasi timp receptorul trebuie sa aiba si o buna selectivitate fata de frecventa-imagine (fsemnal + 2 x f intermediara). In cazul receptoarelor pentru benzile de radiodifuziune (AM) , s-a constatat ca cea mai potrivita frecventa la care se poate obtine un compromis acceptabil intre selectivitatea fata de canalul adiacent si selectivitatea fata de f. imagine este in jur de 455 kHz (se mai foloseste 465, 470 kHz). In cazul FM cel mai comod este FI = 10.7 MHz (in receptoarele tv se mai foloseste 5.5 si/sau 6.5 MHz). De exemplu, in cazul AM, la o frecventa intermediara mai mica (100 kHz) s-ar obtine o selectivitate foarte buna fata de canalul adiacent, in schimb selectivitatea fata de f.imagine ar fi slaba. La o FI mult mai mare situatia ar fi invers. Performante imbunatatite in ce priveste ambele deziderate se obtin folosind doua frecvente intermediare (dubla conversie). Prima sa fie mare (de ex 35 MHz) iar a doua mica (110 kHz). Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Unele receptoare cu tuburi cu dubla schimbare de frecventa foloseau prima schimbare in 2852khz si apoi in 468khz si demodulare ssb.Fiind un receptor AM,cel de fata,ma gandesc ca s-ar putea face detectia chair pe prima frecventa intermediara.Daca gresesc,imi retrag cuintele. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Da, la receptoarele cu dubla conversie nu exista un "stas" al valorilor frecventelor intermediare, depinde de domeniul frecventelor de receptie si de parametrii de selectivitate impusi. Este important ca prima FI sa fie mare iar a doua mica. Si eu am vazut un receptor de trafic la care prima FI era de 9 MHz, a doua de 455 kHz iar a 3-a de 40 kHz (!) pentru a obtine comod, cu filtre LC, selectivitatea corecta pentru SSB si CW. Demodulatorul cu diode in inel si BFO pe 40 kHz. Dar la superheterodinele "domestice" cu o singura conversie, pentru AM, cea mai potrivita FI este 455 kHz sau pe aproape.Daca inteleg bine, spui ca s-ar putea construi un radio AM cu o singura FI = 2852 kHz si etaj detector. Sigur ca s-ar putea si ar fi functional, insa va suferi la capitolul "selectivitate fata de canalul adiacent", frecventa este cam mare pentru a putea realiza comod niste filtre cu banda de trecere de 9 kHz. Ca tot ai amintit de BFO, iata un astfel de etaj construit de mine cu tubul EF95, adaptat apoi la o superheterodina AM de constructie industriala. Rezultate practice : se receptioneaza bine CW, dar in cazul SSB nu se obtine o claritate buna a semnalului indiferent ce i-as face. In plus, injectarea semnalului inainte de detectie "pacaleste" circuitul de RAA, scazand sensibilitatea receptorului.Este nevoie clar de un modulator in inel pe care sa se aplice semnalul BFO si semnalul din AFI, apoi niste filtre, pentru rezultate mai bune. Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Inteleg acum,nu am luat in considerare selectivitatea.Vina mea.Am si eu in proiect o superheterodina cu ef95 si un filtru ssb de 200khz dar inca nu stiu ce o sa ma fac de bobine de frecventa intermediara. Multumesc pentru explicatii!Ati lamurit multe lucruri in capul meu. P.S. Detin un receptor TPS54 care are si bfo si receptionez semnalele ssb cu o calitate foarte buna.Intradevar sufera la capitolul sensibilitate cand activez bfo-ul dar ar fi o schema de studiat.O atasez,poate o sa-i trebuiasca cuiva. http://i39.tinypic.com/34exmw4.gif Link spre comentariu
Den Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Am si eu o mica intrebare.Se pot folosii filtrele ceramice cu tuburi? Ma supara rau transformatoarele de fi Link spre comentariu
bobo_romania Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Cred ca da,dar tot nu o sa scapi de bobine.O sa trebuiasca sa faci un transformator pentru adaptarea impedantei intre filtru si tubul din fata si dupa el. Link spre comentariu
Den Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 Oh da..Functioneaza Am folosit un resonator ceramic la 450khz In locul primului transformator din FI. La anod rezistenta de 20k, condensator,rezonatorul la masa,condensator cuplat in grila...Erau departe trafurile mele de realitate.Acum in sfarsit am o gramada de posturi receptionate,cei drept la nivel slab de auditie (ultimul traf de vina) si o selectivitate perfecta.Acum tot ce am de facut e sa tot construiesc trafuri sa vad care bate unde trebuie Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 6, 2012 Partajează Postat Martie 6, 2012 Acum tot ce am de facut e sa tot construiesc trafuri sa vad care bate unde trebuie Vezi ce greu cantareste lipsa unor instrumente de masura specifice constructiilor radio in laboratorul propriu ? (inductante capacitati, frecventa ... ) Link spre comentariu
Den Postat Martie 6, 2012 Autor Partajează Postat Martie 6, 2012 E absolut groaznic fara ele.. De masurat capacitati am destul de precis,Un generator mi-am facut,dar tot cu oscilatorul bobinat manual.De fapt ala a fost cauza principala pentru derapaj Sper cu artificiul asta sa le rezolv. De masurat inductante..e o parte deosebit de nasoala,doar sa folosesc calculatoarele online... O mica intrebare.Oscilatorul local este responsabil de aglomerarea posturilor in mijlocul scalei? Acel padding condensator?> Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 O mica intrebare.Oscilatorul local este responsabil de aglomerarea posturilor in mijlocul scalei? Acel padding condensator?> Oscilatorul local trebuie sa aiba o anumita plaja de frecvente. Diferenta dintre frecventa circuitelor de intrare si cea a oscilatorului local, trebuie sa se mentina cat mai constanta in toata gama de receptie (adica pentru orice pozitie a CV). Sa luam ca exemplu undele medii: la capul inferior de scala (520 kHz), frecventa OL trebuie sa fie 520 + 455 = 975 kHz. La capatul superior al scalei (1620 kHz) frecventa OL va fi 1620 + 455 = 2075 kHz.Deci, OL va trebui sa oscileze intre 975 ... 2075 kHz, iar circuitul de intrare intre 520 ... 1620 kHz, situatie in care toate posturile din gama de unde medii vor fi asezate relativ uniform pe toata lungimea scalei. Daca ecartul de frecventa in care lucreaza OL este mai mare, (de ex 400 ... 2500 kHz) eventual si circuitul de semnal are aceeasi problema, toate posturile din gama UM vor fi concentrate in centrul scalei asa cum spui. Condensatorul pader are rolul de a impune o ANUME lege de variatie pentru frecventa OL, fata de legea de variatie a frecventei circuitelor de intrare, in timpul rotirii condensatorului variabil, pentru a mentine relativ constanta diferenta dintre frecvente (adica frecventa intermediara). Este nevoie va cele 2 frecvente sa varieze in mod diferit deoarece factorii de acoperire ai gamei "k" circuitului de semnal si respectiv oscilatorului local, sunt diferiti.:- la circ de semnal : k = f.max/f.min = 1620/520 = 3.1;- la OL : k = f.max/f.min = 2075/975 = 2.1.Deci, variatia de frecventa din circuitul de semnal trebuie sa fie mai rapida (mai mare) decat variatia frecventei OL, pe parcursul rotirii condensatorului variabil. Paderul montat in serie cu CV- ul oscilatorului, tocmai asta face. Link spre comentariu
gica70 Postat Martie 7, 2012 Partajează Postat Martie 7, 2012 Da, si mai era si acea forma speciala a lamelelor C.V.-ului! Link spre comentariu
Den Postat Martie 7, 2012 Autor Partajează Postat Martie 7, 2012 Deosebit de utila explicatia.Am reusit pana la urma sa le raspandesc.Nu ma las pana nu-l realizez asa cum trebuie.Altfel,ar fi fost gata de mult..Din nou o intrebare.Ca sa fac dubla schimbare pe toate lungimile de unda (ul,um,us) cam ce frecventa intermediara ar trebui sa aleg? Link spre comentariu
Den Postat Martie 7, 2012 Autor Partajează Postat Martie 7, 2012 Mai jos o schema test prin care se pot ocolii transformatoarele de FI.Ca transformator din oscilatorul local se poate folosii cu succes unul miniatura recuperat folosit in AM.Se inlocuiesc resonatoarele ceramice cu circuite oscilante,daca e cazul,iar mai departe cu ajutorul lor se poate monta si al doilea etaj amplificator de FI.. In cazul de fata folosesc o antena de ferita,pentru ca nu am nevoie de un semnal puternic,chiar din contra.Chiar si asa montajul e destul de sensibil pentru a receptiona pe timpul zilei doua,trei posturi la un nivel bun.Seara se aglomereaza... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum