Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construiesc un radio..

Den

Postări Recomandate

Am reusit cu cablu coaxial :da .Poate spun prostii dar imi pare ca selectivitatea e umpic mai buna decat la o superheterodina? Oricum,va fi groaznic sa aliniezi 3 circuite acordate..abia reusesc cu doua,de fapt am pierdut vreo 2 ore cu tatonat diverse valori la c-uri cu tot cu trimerele in paralel.In momentul de fata nu mai pot sa merg pe detectia cu dioda cu germaniu,ori tensiunea mare le incapaciteaza,ori nu le leg eu cum trebuie,cert este ca cele doua posturile romanesti trebuie sa le ascult dezacordate,la acord pe post semnalul e atat de puternic,incat dioda da semnal audio cu portia,sacadat..de nu se mai intelege nimic..

Montajul era de proba,mi-am facut niste suporturi pe care pot sa testez rapid diverse lampi ce pot sa faca.\

Am construit sursa,partea audio (pcl86),acum am nevoie de un montaj detector bun atat in am cat si in fm.,apoi de partea de afi,iar la urma de tot circuitele de intrare.Sursa de alimentare imi ofera 3 tensiuni reglabile pentru filamente pentru partea de radio.

Am pabc80 la dispozitie,inca studiez schemele pe care le-am gasit pe internet.Putina informatie..

Partea audio e cu pcl86 legata ca pentoda,alimentare de 170v,transformator de iesire recuperat parca de pe un darclee.

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 179
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

46

• +_Florin_+

26

• Piotr67

23

• bobo_romania

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Selectivitatea e foarte buna la amplificatoarele cu 2 circuite acordate. E adevarat ca o superheterodina cu astfel de ARF e putin mai dificil de aliniat dar rezultatele sunt excelente in ce priveste selectivitatea si sensibilitatea.Referitor la detectie cred ca tensiunea semnalului e foarte mare deoarece ai cules-o direct din circuitul anodic. Era de preferat sa existe bobina L4 din schema (vreo 15 ... 30 spire) care sa debiteze (pe impedanta mai joasa) pe un circuit de detectie cu EFD 108, o rezistenta de 20-30k ca sarcina a detectorului si un condensator de 4-5 nF paralel cu ea. Daca ai vazut scheme de detectoare stii cam despre ce e vorba. Problema e ca nu prea ai cum (unde) sa-l bobinezi pe L4 pentru ca bobinele sunt deja ecranate si nu stiu daca mai ai loc de bobinaj intre ecran si L3. Plus ca trebuie bine izolat L3 de L4. Iesirea de inalta impedanta din anodul tubului ar merge perfect, prin cuplaj capacitiv in grila unui tub mixer (SF). Acesta poate fi clasicul ECH81 sau 6I1P ori 6F1P. Toate contin si cate o trioda pentru oscilatorul local. Sau alta varianta, mixer cu pentoda si OL separat cu un tub micut, EF95 sau 6J1P. Ori un mixer cu diode semiconductoare, care va conferi un zgomot extrem de redus receptorului.In ce priveste schema unui AFI si detector MA / MF (discriminator) se poate folosi EBF89 si EABC 80 in configuratia clasica care se foloseste de exemplu in receptorul "Select", "Darclee", etc si da rezultate bune. Eu as face intai mixerul si AFI MA / MF, apoi detectoarele ( daca ramai hotarat pe varianta superheterodinei). O idee ar fi sa folosesti un sasiu cu socluri de la un radio demontat, va fi mult mai usor de experimentat si eventual modificat.

Link spre comentariu

Pentru afi ,am multe lampi ef80 ,majoritatea noi.Ce nu inteleg eu,cum se poate face raa la lampile acestea?Mai dispun de pcf802,pcf80,pcf82Un mic video cu fluieraturile din timpul testelor de ieri.In realitate sunt mult mai stridente,numai ca aparatul cu care am filmat a coborat nivelul,probabil masura de precautie :rade: pPVWOk7bLVk

Link spre comentariu

M-am gandit la primul mod de a construi un transformator de frecventa intermediara.Stiu ca la tranzistori era o problema de adaptare,dar la lampi nu cred ca apare problema.Suporturi am,iar constructiv imi par mai usor de abordat.

Posted Image

Link spre comentariu

Am vazut filmuletul, este clar ca amplificatorul devenise oscilator datorita cuplajelor parazite. Acea fluieratura continua era datorita faptului ca amplificatorul oscila pe 2 frecvente apropiate (probabil cele 2 acordate erau usor decalate) iar ca urmare a mixarii aparea suma si diferenta lor, diferenta fiind in spectrul audio. Celelalte fluieraturi erau datorita interferentei dintre frecventele "oscilatorului" si diverse purtatoare receptionate prin antena. :rade: Intr-adevar, circuitele oscilante din amplificatoarele FI cu lampi se construiesc identice, asa cum spui. Dar fiecare "cutiuta cu bobine" de FI contine cate 2 circuite oscilante, ambele in serie cu anodul tubului AFI. Unul este pentru AM acordat pe 455 kHz si celalalt pentru FM acordat pe 10.7 MHz. Pentru RAA se foloseste un tub cu panta variabila tip EBF89 sau macar un EF183 (EF184), care are o amplificare variabila in functie de tensiunea de negativare aplicata pe g1. EF80 are panta fixa si nu convine scopului. Tensiunea de negativare se obtine dupa etajul detector si se aplica printr-un circuit cu o anumita constanta de timp pe g1. Cu cat semnalul e mai puternic, cu atat tensiunea e mai mare dupa detectie, negativarea e mai mare si tubul va amplifica mai putin. Astfel functioneaza RAA. O sa revin cu niste scheme practice, acum sunt prins cu niste treburi si nu am timp sa desenez si sa atasez ...

Link spre comentariu

Pana la urma am construit si 4 transformatoare.Evident..ramane de vazut daca si functioneaza.

Cel mai urat a fost cu cel pentru detectorul pt. mf.

Posted Image

L-am construit cam asa: Prima bobina care vine in anodul ultimei lampi din AFI,circa 35 spire.Peste ea in acelasi sens circa 10spire.A doua bobina contine 15sp+15sp,plecat cu doua fire deodata,si lasat umpic de spatiu intre spire.Inceputul la un bobinaj se leaga cu sfarsitul la celalt,rezulta mediana.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Transformator MF..27 spire pe bobina

Transformator AM..160 spire bobinate cam de-a valma dar in stil mosor. (email matase)

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Salut ,Iata cateva date constructive al filtrelor FI-MF utilizate in radioreceptoarele romanesti fabricate pe circuit imprimat din familia "Darclee " . Momentan documentul este in restaurare si numai sansa a facut sa dau peste aceasta pagina .Pentru fixarea capetelor terminale de la bobine se poate folosi o bucla de sfoara ( ata de cusut ) peste care se bobineaza ultmele 5-6 spire ; capatul conductorului se introduce in bucla apoi se trage de capetele sforii care-l va imobiliza , apoi se picura colofoniu sau lac . Astfel conductorul poate fi bobinat cu precizie de jumatati sau chiar sferturi de spira .

Link spre comentariu

Si mai jos unde sunt cu schema in acest moment.Nu stiu sigur de asezarea diodelor din detector,eu in locul a trei diode folosesc un eabc80.

Din pacate nu am reusit sa fac trioda sa functioneze ca oscilator cu bobina prevazuta pentru asa ceva .Iar loc de bobinat nu mai este...De fapt sunt doar 4 spire infasurate in capatul de sus,banuiesc ca asta ar fi o cauza.Ideal era sa pot sa aduc cumva bobina la masa prin condensator in eventualitatea ca as folosii un condensator variabil.Si nici nu prea imi place metoda de amestec.

Ceva probleme am cu aaf-ul.Zici ca nici nu e.

Ma gandeam sa folosesc un ef80 pe post de mixer,iar oscilatorul sa il leg la g3,urmeaza..

Un experiment cu pcf802 la care nu ma asteptam sa functioneze: Am folosit o bobina cu 5 spire la oscilator si am lasat intrarea la pentoda in aer.Surpriza a fost ca beleaua chiar oscileaza,am ascultat pe fm...

Posted Image

Link spre comentariu

Scormonind pe net am dat peste un articol,o superheterodina cu doar 3 tuburi 6aq8,echivalente cu ecc85.Schema e simpla si n-are cum sa nu functioneze din prima.Autorul spune ca se poate folosii aproape orice tub dubla trioda.Abia astept sa se mai incalzeasca putin sa pot prelucra sasiul si sa ma apuc de acest receptor.

Mult succes Den!Munca ta incepe sa prinda contur! Ti-as recomanda sa incerci un ef95 ca amplificator de f.i. daca ai.. :aplauze

http://www.intio.or.jp/jf10zl/6AQ8.htm

Link spre comentariu

Vad ca intre timp ai gasit solutii functionale (destul de originale) pentru schema radioului si ma bucur ca ai reusit.In receptoarele MA/MF clasice, etajul oscilator + mixer este de obicei cu trioda+hexoda/heptoda dar functioneaza bine si cu trioda+pentoda, nu-i nici o problema. Insa acest etaj este folosit ca oscilator-mixer doar pe parte de AM, pentru FM tubul mixer joaca rol de prim etaj amplificator FI in timp ce oscilatorul cu trioda are alimentarea intrerupta. "Mixerul" devenit AFI primeste pe g1 semnal de 10.7 MHz direct din blocul de ultrascurte, care contine la randul lui un ARF si un mixer autooscilator. Se foloseste aceasta configuratie cu 2 etaje AFI pentru ca in FM e nevoie de o sensibilitate mai mare.Daca functioneaza multumitor in varianta ta (simplificata) lasa-l asa, nu are rost sa te complici.Referitor la zgomot : hexodele si pentodele folosite ca mixer sunt zgomotoase de fel. (In principiu un tub cu cat are mai multe grile cu atat e mai problematic la capitolul zgomot). O solutie foarte "silentioasa" ar fi un mixer fara amplificare, cu 4 diode "in inel" si 2 transformatoare de RF cu priza mediana. Diodele pot fi 1N4148 sau si mai bine diode Schottky 1N5711 :da Dar este obligatoriu un amplificator de RF cu dubla trioda inainte, pentru a suplini lipsa de amplificare a mixerului. Astfel de configuratii se folosesc in aparatura profesionala.

Link spre comentariu

Uff,am uitat complet de mixerul cu diode.Poate reusesc sa-i fac un adaptor al socluOricum m-am complicat....Am reusit sa mai introduc spire pe suport la bobina oscilatorului,si acum in sfarsit am oscilatii,plus ca am adus acordul bobinei la masa :101 Acum am oscilator cu trioda separat,mixer separat..iar in fata amplificatorul cascod O sa fie grozavie la reglaje

Link spre comentariu

In timpul testelor...oscilatorul in dreapta,mixerul in centru.Am facut ceva modificari majore,a trebuit sa tai din unele miezuri la trafurile de fi,am bobinat cam prea multe spire..p3q0mvV_meQ

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări