Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construiesc un radio..

Den

Postări Recomandate

Azi am terminat radioul FM din schema postata aici http://zpostbox.ru/vhf_radio_receiver.html

N-a mers din prima, uitasem sa pun rezistorul de polarizare al ultimului tranzistor. :rade:

Apoi, am dat de semireglabil si a inceput sa fluiere, tiuie, ma rog, tot ansamblul perinita al superreactiei. Dupa cum am zis, am folosit ca tranzistori BF215 si BC109C, bobina are 6 sp din CuAg recuperata din blocul FM al unui rr Gloria cu priza pt emitor si antena la sp 2 de la masa si un trimer ceramic tubular cu surub de alama din acelasi bloc FM. Am receptionat printre tiuituri Radio Romania Actualitati (87,7 Mhz) si Radio1 Bicaz (96,1 Mhz) cu o antena de 25-30 cm lungime. Am observat ca la 3v alimentare se aude mai tare iar semireglabilul de 5K este aproape de unul din capete ca sa intre in superreactie. Urmeaza sa-l optimizez dpdv al receptiei, nu se aude clar ci cu tiuituri, eventual sa pun un semireglabil de 10K, mai jonglez cu spira pt priza emitorului si antenei, etc. Un sfat de optimizare ar fi binevenit. Dimensiunile aproximative sunt de 5x5cm. Atasez vreo 3 poze cu tentativa. :ras: :41

post-55937-139829451169_thumb.jpg

post-55937-139829451182_thumb.jpg

post-55937-1398294512_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 179
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Den

46

• +_Florin_+

26

• Piotr67

23

• bobo_romania

20

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La asemenea frecvente trebuie un cablaj care sa aiba toate traseele imprejmuite de masa...Problema superreactiei a fost din totdeauna greu de rezolvat de aceea se prefera, totusi, superheterodina (e mai complexa dar mai usor de controlat).

Link spre comentariu

Se poate experimenta cu succes tipul de bobina pe cablaj.Mai jos sunt doua montaje ale mele destul de vechi.Sa nu radeti..nu aveam acces la clorura,piesele erau toate recuperate si altele...

Amandoua superreactoare,desii initial erau construite drept emitatoare,le probasem cu succes si in receptie,tin minte ca receptionam si tvr1 + alte minuni pe langa posturile in fm..In a doua poza se vede controlul prin varicap + traseul de masa care inconjoara bobina,cum bine se zice mai sus.Am fost foarte multumit de rezultate,cel putin pe partea de emitator.Din pacate receptia nu ma interesa asa mult pe vremea aceea. Variantele urmatoare aveau bobina ecranata complet (ecran si pe o parte si pe alta a cablajului),dar nu am poze..Din nou stabilitatea era marita.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Am renuntat pentru moment la receptorul fm cu tranzistoare, am reluat receptorul fm cu tubul 6J1P propus de Cristian74. Iniatial am folosit o bobina cu diametrul de 12mm din CuEm de 0,8mm si n-am reusit sa-l bag in superreactie. Ieri, am facut o bobina tot cu 6 spire de data asta insa din Cu fara email de 1,5mm cu diametrul de aprox 30mm. Cu aceasta noua bobina am reusit sa-l fac sa fasaie, insa cand dau de cv, nu prinde niciun post. Se aud niste tiuituri ca si cum ar prinde ceva de pe unde scurte si atat. Probabil nu este in banda. Ce sa-i fac, sa mai modific bobina?Atasez poze cu specimentul.

post-55937-139829451889_thumb.jpg

post-55937-139829451893_thumb.jpg

post-55937-139829451896_thumb.jpg

post-55937-139829451898_thumb.jpg

Link spre comentariu

Incearca urmatoarele modificari:C2=33-47pFR1=330-470Kdirect pe pinul 5(anod) pune 100pFBobina de soc anodica e esentiala, 12-16microH.Bobina 5-7sp CuEm 0,5-0.6mm, pe un dorn de 7-8mm, priza la spira 2-3Tensiunea de alimentare minim 24V. :da Asa cum am spus nu e usor sa ajungi la rezultate.Eu am facut montajul dar cu tensiune anodica mare...120V.Atentie la polarizari...nu sunt la fel in cazul tensiunii de 120V!!! :da Nu am incercat montajul la tensiuni mici...@cristian74 e maestrul montajelor cu tensiuni mici de alimentare.Azi e duminica asa ca :aut: icon_jook

Link spre comentariu

Schema reprezinta un receptor cu reactie de US fortat sa lucreze cu superreactie. Bobina e prea mare, condensatorul de antena la fel, rezistorul din grila prea mic, iar antena e prea lunga. Antena se lasa in aer, nu se leaga la masa. Tensiunea de alimentare pare cam mica pentru regimul de superreactie. Parerea mea!

Link spre comentariu

Schema reprezinta un receptor cu reactie de US fortat sa lucreze cu superreactie. Bobina e prea mare, condensatorul de antena la fel, rezistorul din grila prea mic, iar antena e prea lunga. Antena se lasa in aer, nu se leaga la masa. Tensiunea de alimentare pare cam mica pentru regimul de superreactie. Parerea mea!

Da, asa e. Insa @Cristian74 a spus ca lui i-a mers cu o bobina ce avea 20 mm in diametru. Prima mea bobina a avut 12mm in diametru si n-am reusit sa-l fa csa "fasaie". Avea doar un brum cand atingeam cu surubelnita grila tubului, atat. Acum, cu bobina de 30mm in diametru, fasaie, tiuie, insa nu prinde niciun post. O sa modific C-ul de antena, rezistorul din grila si o sa incerc si cu o antena mai scurta, nelegata la masa. Ca tensiune anodica am folosit intai 24v, iar acum, cu noua bobina 40v, cu semireglabil de 50kohmi pentru reglarea pragului de reactie. La 40v se aude ceva mai tare in casti de 64 ohmi cu traf de iesire dintr-un traf de 220v/9v.Macar Antena Satelor sa prind cu el, desi aia-i pe lungi... :rade:
Link spre comentariu

Incearca urmatoarele modificari:C2=33-47pFR1=330-470Kdirect pe pinul 5(anod) pune 100pFBobina de soc anodica e esentiala, 12-16microH.Bobina 5-7sp CuEm 0,5-0.6mm, pe un dorn de 7-8mm, priza la spira 2-3Tensiunea de alimentare minim 24V.

Salut.Azi am facut unele modificari la radio. Am pus C2-47pF, R1-390k si am micsorat diametrul bobinei (6spire CuEm 0,6mm) cam la 15 mm. Nu raman aici, fac o bobina 8mm in diametru, am vrut doar sa incerc si asa. Socul de RF e un mic miez de ferita umplut cu sarma, se vede si in poza. L-am scos tot din blocul FM Gloria. E bun? Nu stiu ce inductanta are. Am micsorat si antena-50cm si-am si scos-o de la masa. Tensiune anodica 40V. Ce n-am modificat la radio, este C-ul de 100 pF intre anod si masa de care mi-ai zis si de care am uitat :cry: Acelasi rezultat, inca nu cred ca e in banda. Fasaie, piuie cand invart de cv, insa niciun post.Am bagat in bobina pe rand miez de ferita si de alama, am indepartat/apropiat spirele bobinei si... :sparge: O sa-i adaug si condensatorul de 100 pF si sa-i pun si alta bobina. Sau cate spire are trebui sa aiba bobina pentru 27-28Mhz? Am la 200m de mine un drum national pe care trec f multe tiruri pe zi, macar pe tiristi sa prind :nebunrau: Alte sugestii?
Link spre comentariu

Salut.

N-a mers cu bobina de 7-8mm in diametru. Nu prinde absolut nimic. Am relipit bobina aia mare de 30mm, am sch condensatorul de antena (47pF) si rezistorul de grila (470K), socul a ramas acelasi.

Am adus tensiunea anodica la aprox 20v si surpriza: pe o antena de 1,5m lasata pe jos prin camera, am prins cam 4 posturi, unul arabesc, unul in engleza, radio Beijing ce avea transmisiuni in engleza si chineza si un post turcesc. :rade:

In ce banda o fi mergand radioul meu? In scurte? Oricum, postul arab si cel chinez se aud cel mai bine, desi arabii ii aud cu fadding, la fel si turcii. :nebunrau:

Sunt entuziasmat, este primul meu montaj cu lampi :dans: :dans: :dans:

Amplificatorul SE cu 6P3S nu e gata nici macar pt teste.

Pun un filmuet cu bazaitoarea tiuitoare.

Link spre comentariu

Va salut , felicitari pentru cea ce faceti , sa va aduca deplina satisfactie ... incearca sa faci un soc de buna calitate, parca in poza se vede ceva mic, acel soc trebuie sa aiba mai multe spire, eu am facut experiente de acest gen si acel soc are o mare influenta mai ales daca ai tensiunea anodica mica, am facut acum citva timp un receptor cu reactie , e postat pe forum , socurile sint mari si au citeva mii de spire, in orice carte de scheme vechi se indicau forma unui soc , 4..5 galeti cu aproximativ 2500...5000 de spire astfel rezultatul se va schimba considerabil, in rest eventual un amplif af. pe linga primul tub ar fi mai nimerit ,semnalul receptionat ar creste in intensitate, poate si un amplificator rf . in fata primului tub.....succes....

Link spre comentariu

Va salut , felicitari pentru cea ce faceti , sa va aduca deplina satisfactie ... incearca sa faci un soc de buna calitate, parca in poza se vede ceva mic, acel soc trebuie sa aiba mai multe spire, eu am facut experiente de acest gen si acel soc are o mare influenta mai ales daca ai tensiunea anodica mica, am facut acum citva timp un receptor cu reactie , e postat pe forum , socurile sint mari si au citeva mii de spire, in orice carte de scheme vechi se indicau forma unui soc , 4..5 galeti cu aproximativ 2500...5000 de spire astfel rezultatul se va schimba considerabil, in rest eventual un amplif af. pe linga primul tub ar fi mai nimerit ,semnalul receptionat ar creste in intensitate, poate si un amplificator rf . in fata primului tub.....succes....

Salut. Multumesc pentru sugestii. Despre soc iti pot aspune ca am testat mai multe tipuri printre care si cel de care spui cu sarma infasurata in galet pe un rezistor de valoare mare. Cele mai bune rezultate le-am avut ramanand la socul din poza cu care am inseriat inca unul identic. O sa bobinez eu cam dublul celor doua socuri pe acelasi miez de ferita de 3mm sa vad rezultatul. Cat despre amplificator AF , nu are nevoie, se aude bine pe casti. Sunetul din videoclip e preluat de la o casca pusa langa microfonul telefonului.
Link spre comentariu

Atentie

socul propus de YO7DIG e excelent pentru UM si poate partea inferioara a undelor scurte. :dans:

si eu am avut probleme cu constructia dupa ureche a socului.Pana nu am folosit materialele necesare (ferita de inalta fercventa) si nu am masurat inductanta rezultata 14-16microH nu am obtinut rezultate.Deci intradevar constructia socului e aproape critica.

Din nou fac trimitere:

http://cool386.tripod.com/12at7/12at7.html

eu am folosit o gama larga de tuburi...cel mai bine a mers cu E88CC, PCC88 si 6H23P

DAR atentie a mers slab chiar si cu 6H6P :rade: zau a mers!

Cel mai rau a mers cu ECC83 si 6H2P(deloc)

Constructie rigida tip manhattan :da

http://www.piclist.com/techref/pcb/manhattan.htm

bine nu chiar asa frumos ca in link...am taiat patratele de PCB 4x4mm si le-am lipic cu superglue.

Link spre comentariu

Atentiesocul propus de YO7DIG e excelent pentru UM si poate partea inferioara a undelor scurte. :dans: si eu am avut probleme cu constructia dupa ureche a socului.Pana nu am folosit materialele necesare (ferita de inalta fercventa) si nu am masurat inductanta rezultata 14-16microH nu am obtinut rezultate.Deci intradevar constructia socului e aproape critica.Din nou fac trimitere:http://cool386.tripod.com/12at7/12at7.htmleu am folosit o gama larga de tuburi...cel mai bine a mers cu E88CC, PCC88 si 6H23PDAR atentie a mers slab chiar si cu 6H6P :rade: zau a mers!Cel mai rau a mers cu ECC83 si 6H2P(deloc)Constructie rigida tip manhattan :da http://www.piclist.com/techref/pcb/manhattan.htmbine nu chiar asa frumos ca in link...am taiat patratele de PCB 4x4mm si le-am lipic cu superglue.

N-am decat ecc84..merge?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări