Piotr67 Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Demult ma gandesc la o astfel de jucarie +acumulator +doua celule solare mici..Daca se prevede bobina de la inceput cu un mic suport in care sa intre un miez de alama functionarea e sigura.Apoi se tatoneaza.Asta e si ideea mea, sa-i pun si-o celula solara de la o lampa de gradina si un acumulator.Bobina are 8 spire CuAG 0,8mm pe un diametru de 6mm, lungimea bobinei pt inceput 13 mm. Apoi se regleaza distanta dintre spire pt a intra in banda.Alama creste frecventa, ferita o scade. Trebuie incercat cu ambele daca nu intra in banda. Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Deci, am terminat radioul facut dupa prima schema si nu functioneaza. Am doar un brum puternic in casti si se simte f putin cand invart incet de semireglabil. La o privire mai atenta, sunt diferente intre cele 2 scheme la partea cu circuitul oscilant si tranzstorul de RF (eu am pus un C9018 dintr-o chinezarie de radio care are F_tranzitie 800Mhz, l-am scos chiar de langa CV si bobina de FM). Probbabil prima schema e desenata gresit. Dupa amiaza am sa modific dupa schema din acel articol care pare mai credibil decat schema aia desenata de cine stie cine. Va tin la curent. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 Inca odata mai fac trimitere: http://zpostbox.ru/vhf_radio_receiver.html Datele bobinei se ajusteaza pentru 88-108Mhz Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 Inca odata mai fac trimitere:http://zpostbox.ru/vhf_radio_receiver.htmlAm renuntat la cele 2 scheme, nu mi-a mers niciuna. Azi am tras concluzia ca de vina era amplif. audio cu cei 3 tranzistori, care autooscila. Cum era aia: "Daca vrei un oscilator, construieste un amplifcator!" Azi am inceput sa fac receptorul dupa schema din link-ul dumitale. Partea radio e gata, am pus un BF215, bobina de 6 sp din CuAg, mai am de lucru la partea audio, pentru care am 3 buc. BC109C. Sper sa nu-mi iasa iar un oscilator.... Link spre comentariu
Piotr67 Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 Demult ma gandesc la o astfel de jucarie +acumulator +doua celule solare mici.Si ca sa mearga la un volum mai mare ii dai 3V dintr-un acumulator de 1,2V printr-un Joulle Thief. Nu cred sa consume mai mult ca un led. Link spre comentariu
Den Postat Iunie 14, 2012 Autor Partajează Postat Iunie 14, 2012 Incearca cu o tensiune de alimentare mai mare.De exemplu cu bf199 nu am reusit niciodata sa fac un superreactiv care sa functioneze sub 3v.Si atunci functiona destul de prost.La 9v era perfect.Schimba tranzistorul,sigur nu e bun la alimentare redusa . De ce nu faci o schema clasica ,care functioneaza din prima.Fa doar primul etaj,si folosesti un amplificator separat.Dupa ce faci primul etaj sa functioneze la tensiune redusa adaugi si amplificatorul. http://radio-circuits.blogspot.ro/2011/ ... eiver.html http://coolcircuits.blogspot.ro/2011/03 ... erter.html In locul condensatorului variabil (trimer) se poate plasa o dioda varicap,montajul in sine devine mult mai stabil,potentimetrul de reglaj se poate amplasa mai departe de locul sensibil..problema ramane la sursa de alimentare,care trebuie sa fie cat mai stabila. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 Nu incerca tensiune mai mare de 2V...nu are rost si trebue ajustate polarizarile. BF199 e un tranzistor special facut sa nu.....SA NU oscileze. Normal ca e greu (sau mai greu ) sa faci receptoare cu reactie sau superreactie cu BF199In general prefer tranzistoare cu beta mai mic....in astfel de amplificatoare audio. BF215 sau BF255(mai slab) sunt suficiente pentru partea de RF.(BF240, BF241............lista e lunga)BF254 au beta prea mare si sunt mai greu de stapanit in reactie.Nu folositi tranzistoare exotice ca BFY90 sau BFX89 nu are rost.Toata problema e bobina.O dioda varicap nu e mai buna decat un condensator variabil...din contra....Q circuitului de intrare e influentat negativ de diodele varicap... de unde si selectivitate, sensibilitate mai putin bune.eu am incercat ambele variante si ....condensatoarele variabile sunt mai bune.Varicapurile au avantajele lor dar nu la aceste montaje.Fara discutie sursa de alimentare e BATERIA....incet o sa aflati de ce!Atentie apropierea unui PC, UPS ,lampa CFL, aspirator si alte dragute aparate electrocasnice poate sa impiedice total receptia! Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 La un receptor superreactie toate sunt importante. Functionarea lui e foarte complicata, de aceea o schema ce merge bine la unul nu merge la altul. Chiar si drosselul este foarte important: face parte din circuitul de autoblocare. Am facut multe asemenea receptoare si cel mai bine merg cele cu tensiune de alimentare mica (1,5 V) si curent foarte mic (sub 0,1 mA). Tranzistorul conteaza mai putin. In orice caz, dupa ce merge cat de cat, trebuie optimizata pozitia si valoarea fiecarei componente. Se poate ajunge la un receptor ce prinde bine, fara antena, peste zece posturi FM. Link spre comentariu
mila Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 La un receptor superreactie toate sunt importante. Functionarea lui e foarte complicata, de aceea o schema ce merge bine la unul nu merge la altul. Chiar si drosselul este foarte important: face parte din circuitul de autoblocare. Am facut multe asemenea receptoare si cel mai bine merg cele cu tensiune de alimentare mica (1,5 V) si curent foarte mic (sub 0,1 mA). Tranzistorul conteaza mai putin. In orice caz, dupa ce merge cat de cat, trebuie optimizata pozitia si valoarea fiecarei componente. Se poate ajunge la un receptor ce prinde bine, fara antena, peste zece posturi FM. ai perfecta dreptate...sa faci un fm superreactie poate fi mai complicat decat o superheterodinaDARrezultatele la o schema bine tunata sunt surprinzatoar de bune.componente putine si rezultate chiar mai bune decat va asteptati.DARRezultatele sunt aleatorii....ceea ce merge foarte bine in montajul meu poate sa nu mearga deloc in montajul dvs.De aceea au aparut superheterodinele...rezultatul final era predictibil industrial si la productie de masa.Amatorul in schimb nu are aceasta limitare si cu 2-3 tranzistoare si/sau un CI audio final auditie in difuzor foarte buna.Multe scheme online sunt gresite intentionat sau nu.trebue sa intelegeti fenomenul si sa experimentati.Eu pentru schema cu ECC88/12AT7/ECC85/6H23P am lucrat 2 luni....desi aveam date destule.Daca voi crede-ti ca in 2 ore va reuseste e ok icon_jook Link spre comentariu
Kosmin Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 De cand are BF199 filamente? Link spre comentariu
mila Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 nu are....ideea de experiment era....expusaai ceva impotriva filamentelor? :jytuiyuPS.Eu am vrut numai sa ajut.Sa motivez experimentul.In ziua de azi se asteapta rezultate rapide, facile.Daca experimentul nu reuseste in primele ore e definitiv abandonat fara analiza fenomenului.Nu neg si eu am trecut prin faza asta si tocmai de aceea vreau sa indemn tinerii constructori(din ce in ce mai putini) sa nu abandoneze prea usor Link spre comentariu
Kosmin Postat Iunie 14, 2012 Partajează Postat Iunie 14, 2012 Pai poate fi expusa unde ii e locul. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 "Se poate ajunge la un receptor ce prinde bine, fara antena, peste zece posturi FM." De fapt tot montajul e ..antena!. Link spre comentariu
puriu Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Exact! Incerc sa pun o schema care de obicei merge din prima.Pentru tensiune de alimentare mai mare se mareste rezistenta serie cu emitorii. Link spre comentariu
TESSLA Postat Iunie 15, 2012 Partajează Postat Iunie 15, 2012 Daca ati da si ceva date despre bobine....ar fi super. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum