Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ochi magic--vu metru

liteon2005

Postări Recomandate

In cazul in care semnalul audio pentru un vu metru cu tubul (em80, 84,etc) provine direct din intrarea amplificatorului, se "pierde" sau se intampla ceva care defavorizeaza calitatea sunetului?Intentionez sa construiesc un vu metru cu doua tuburi fara sa depinda de cursa potentiometrului de volum.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• liteon2005

2

• blue

1

• carageae

1

• elm

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca pui un etaj intermediar (amplificator sau nu) intre punctul de culegere a semnalului si redresorul VU-metrului n-ar trebui sa apara probleme (cred ca un repetor ar fi ideal, ca impedanta acestui nou etaj sa interfereze cît mai putin în schema originală.PS: cuplarea directă a VU-metrului, fără buffer, nu e bună, redresorul ăla nu e deloc o impedanță convenabilă de băgat acolo și deformează sesizabil sunetul (în sensul rău, bineînțeles)

Link spre comentariu

Desi mie mi-a trecut de mult mania cu "vumetre" sclipitoare - am pus ghilimele pt. ca un vu-metru trebuie sa si masoare ceva, nu doar sa clipeasca, dar cred ca cea mai buna si la indemana varianta pentru atacarea unui EM84 ar fi un transformator mic de retea - oricat de mic, eu am folosit unul de la un alimentator de Nokia cu mufa stricata - montat ca ridicator - cuplat printr-o rezistenta de 10 ohmi pe iesirea de difuzor nu incurca cu nimic si se obtine un nivel suficient pentru atacarea unui asemenea tub.Solutia merge foarte bine si e la indemana, faptul ca are o banda de trecere mica un astfel de transformator nu deranjeaza aici, oricum "clipoceala" e interesanta doar in functie de bas - medii...se poate pune si un mic filtru trece sus daca se considera neaparat necesar. Cred ca e perfect folosibil in acest scop si cate un transformator de iesire din radiourile gen Mamaia/Albatros pt. cine mai are...practic orice transformator ridicator cu raport 1:15-1:20 isi face treaba...Pentru cine experimenteaza si ii place cum lucreaza varianta asta poate folosi transformatoare din alea mici, tip caramea, pt. cablaj...arata bine si montajul arata mai "profi"...

Link spre comentariu

Aceste tuburi indicatoare pot avea aplicatii asemanatoare instrumentelor analogice de masura si nu sint de acord ca sint complet imprecise, calibrate cu o tensiune de blocare adecvata si cu o tensiune de excursie ce activeaza luminoforul pt iluminare maxima pot fi echivalate usor cu VU-metrele cu ac indicator, poate intensitatea luminoasa scade in timp, dar eu am avut un aparat radio TFK din 1939 cu EM11 si atunci cind am schimbat tubul cu unul aproape nou doar intensitatea luminoasa a fost mai buna, deviatia spotului era aproape aceiasi !

Link spre comentariu

In plus fata de schema am adaugat un ecc85 ca buffer si am eliminat semireglabilul , de mers, merge. Semnalul de intrare provine de la un cd-player dar inca nu am conectat si premplificatorul (cu tuburi) pt a mi da seama daca sunt "probleme" cu sunetul. Mai am putin de lucru la amp

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări