Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul transformator sudura home made

Vizitator Raducu99

Postări Recomandate

...Tensiunea in secundar variaza intre 42 si 55 de volti, in functie de treapta aleasa...l-am construit cu 5 trepte. Despre tensiunea cu secundarul in scurt si curentul in gol nu pot sa spun nimic pentru ca nu am facut masuratori si nici nu o sa pot face prea curand. Intensitatea de scurtcircuit...nici atata ca n-am cleste ampermetric. ....

Atunci, n-ai de unde sa stii ca un traf sau altul care se comporta multumitor dpv al sudabilitatii nu pune in pericol instalatia electrica. Sunt foarte multi care au facut si fac trafuri de sudare, nici nu e mare inginerie, daca asigura o tens de mers in gol de cel putin 50V, merge de rupe, amorseaza usor, si tot ce ziceai mai sus. Tehnica e sa obtii un curen de scurt maxim la un curent tras din retea minim, si o buna dinamica.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 166
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TESSLA

18

• mihaighe

16

• vera

15

• em2006

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu stiu alte trafuri, dar al meu nu pune in pericol instalatia,. Cand il pun sub tensiune se produce o scanteie mai micuta ca cea produsa de sursa in comutatie de la laptopul meu :rade: . Acuma sa fie bine lamurit, trafurile de sudura nu sant aparate sa le conectezi la priza din dormitor. Ca unii inlocuiesc elementul fuzibil cu sarme groase ca sa poata suda...treaba lor, ei pun in pericol instalatia, nu traful. Personal eu ma conectez la nisa cu siguranta generala, intrucat contorul e pe stalp, si am voie sa fac operatia asta. Referitor la tehnica ta.....de acord, dar omul isi face scula cu ce poate si el...mai ales daca nu are nevoie de ceva super profesional, care sa fie realizat la standarde industriale. Decat sa fac un traf cu miez U+I din tole confectionate din tabla neagra (am vazut si din astea), mai bine fac un traf cu miez E+I, dar cu tole din fierosiliciu.

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

... Decat sa fac un traf cu miez U+I din tole confectionate din tabla neagra (am vazut si din astea), mai bine fac un traf cu miez E+I, dar cu tole din fierosiliciu.

Apropo, care tip de tole ar fi mai indicat pentru un traf de sudura: U+I sau E+I?
Link spre comentariu

Sigur ca da. E solutia cea mai folosita pentru ca se poate realiza mai usor geometria dorita. Iar aceasta e esentiala pt un traf de sudura optimizat.Miezuri E se folosesc de regula numai cu shunt magnetic, altfel fereastra redusa conduce de cele mai multe ori la cuplaje stranse, ceea ce inseamna caracteristica rigida, total neindicata pt sudarea manuala cu electrozi inveliti. Asa ca va trebui sa se recurga la dispersia fluxului prin shunturi magnetice, premagnetizarea miezului, ori alte metode. In schimb, avantajul introducerii unei cai de dispersie a fluxului il constituie comportarea buna la curenti mici, cand se sudeaza table subtiri.

Link spre comentariu

spre sfirsitul ,epocii de aur' am cunstruit mai multe tr sudura in mai multe variante dupa cum gaseam materiale tensiunile din secundar 45 50 v le masuram in gol iar in timp ce sudam am masurat curentul cu clestele ditz pentru electrozi 2,5 mm 90 110 a iar pt 3,25 100 150a unele functionau acceptabil la 42 v important este circuitul de alimentare cunductorul folosit pt ,masa si cleste ' eu folosesc 35 mm2 l 5m daca am scris si chestii mai putin interesante imi cer iertare

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

tensiunile din secundar 45 50 v le masuram in gol iar in timp ce sudam am masurat curentul cu clestele ditz pentru electrozi 2,5 mm 90 110 a iar pt 3,25 100 150a unele functionau acceptabil la 42 v

Nu inteleg cum unele aparate functioneaza bine la 42v iar pe unele forumuri am gasit ideea ca pentru intretinerea arcului electric e necesara o tensiune de minim 65v. Care ar fi atuul aparatului care sudeaza bine cu 42v sau ce-i lipseste aparatului care cere tensiune de minim 65v?
Link spre comentariu

Domle, ca sa poti suda iti trebuie macar 20 - 25 de volti, in sarcina. Cati volti raman in sarcina din cei "in gol", depinde cu ce fel de electrozi sudezi. Daca sudezi cu electrozi mai subtiri, nu o sa scada atat de mult tensiunea iin sarcina, si ca atare nu iti trebuie o tensiunea prea mare in gol ca sa fii sigur ca iti raman cei 20 si ceva de volti. Daca sudezi cu electrozi mai grosi, tensiunea in sarcina o sa scada mai mult, si ca atare e necesara o tensiune mai mare in gol, ca sa nu se stinga arcul de sudura din cauza ca a scazut tensiunea prea mult, sub pragul de 20 de volti. Asta e una. Acuma mai depinde si de cat de puternic e traful. Daca traful tau e cam micut si ai totusi nevoie sa sudezi cu electrozi mai grosi, e normal ca iti trebuie o tensiune in gol ai mare, pentru ca in sarcina o sa scada destul de mult, traful fiind cam anemic. Ca sa dau un mic exemplu.....daca sudez cu doua trafuri cu acelasi tip de electrod, de ex. 3.25 si care livreaza in secundar aceiasi tensiune 48 V, dar un traf are 2KVA si celalalt are 4KVA....o sa ramana aceiasi tensiune in sarcina la ambele? Nuu....ba din contra, cu primul s-ar putea sa nu poti suda deloc. Totul depinde de cat de tare scade tensiunea in sarcina. Iar asta la randul ei depinde de puterea trafului, de geometria miezului si de modul de bobinare. Sper ca am fost destul de clar.

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Domle, ca sa poti suda iti trebuie macar 20 - 25 de volti, in sarcina. Cati volti raman in sarcina din cei "in gol", depinde cu ce fel de electrozi sudezi. Daca sudezi cu electrozi mai subtiri, nu o sa scada atat de mult tensiunea iin sarcina, si ca atare nu iti trebuie o tensiunea prea mare in gol ca sa fii sigur ca iti raman cei 20 si ceva de volti. Daca sudezi cu electrozi mai grosi, tensiunea in sarcina o sa scada mai mult, si ca atare e necesara o tensiune mai mare in gol, ca sa nu se stinga arcul de sudura din cauza ca a scazut tensiunea prea mult, sub pragul de 20 de volti. Asta e una. Acuma mai depinde si de cat de puternic e traful. Daca traful tau e cam micut si ai totusi nevoie sa sudezi cu electrozi mai grosi, e normal ca iti trebuie o tensiune in gol ai mare, pentru ca in sarcina o sa scada destul de mult, traful fiind cam anemic. Ca sa dau un mic exemplu.....daca sudez cu doua trafuri cu acelasi tip de electrod, de ex. 3.25 si care livreaza in secundar aceiasi tensiune 48 V, dar un traf are 2KVA si celalalt are 4KVA....o sa ramana aceiasi tensiune in sarcina la ambele? Nuu....ba din contra, cu primul s-ar putea sa nu poti suda deloc. Totul depinde de cat de tare scade tensiunea in sarcina. Iar asta la randul ei depinde de puterea trafului, de geometria miezului si de modul de bobinare. Sper ca am fost destul de clar.

DA, chiar ati fost clar si explicit!Multumesc frumos!
Link spre comentariu

...Nu inteleg cum unele aparate functioneaza bine la 42v iar pe unele forumuri am gasit ideea ca pentru intretinerea arcului electric e necesara o tensiune de minim 65v. Care ar fi atuul aparatului care sudeaza bine cu 42v sau ce-i lipseste aparatului care cere tensiune de minim 65v?

Asta ai intrebat, iar in urma raspunsului, care nu pomeneste nimic nici de cei 42v, nici de cei 65v, nici de altele, te-ai exprimat asa:

DA, chiar ati fost clar si explicit!Multumesc frumos!

Acuma, daca toate-s asa de clare, te rog raspunde-mi si mie la intrebarile pe care le-ai pus, caci mie nu mi-e clara explicatia pe care ai primit-o.Si te mai rog sa precizezi exact la ce forum te referi in postul tau, pune un link sa fie clar despre ce vorbesti, daca cumva e vorba de vreun post de al meu pe alt forum sa vad exact contextul, si eventual sa vin cu explicatiile lamuritoare daca e cazul.
Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Acuma, daca toate-s asa de clare, te rog raspunde-mi si mie la intrebarile pe care le-ai pus, caci mie nu mi-e clara explicatia pe care ai primit-o.Si te mai rog sa precizezi exact la ce forum te referi in postul tau, pune un link sa fie clar despre ce vorbesti, daca cumva e vorba de vreun post de al meu pe alt forum sa vad exact contextul, si eventual sa vin cu explicatiile lamuritoare daca e cazul.

1. Mie mi se pare o explicatie buna si o vad logica. Eu personal nu vad nimic cu care nu pot fi de acord. E drept, nici cunostintele mele nu sunt stufoase (sunt chiar incepator) si nu pot face o analiza profesionista.2. Imi pare rau, nu mai stiu care era forumul unde am citit de cei 65V. Am navigat pe multe discutii gasite pe google. Promit ca daca mai gasesc acea discutie, revin si postez linkul.In alta ordine de idei, cred ca daca aveti o parere care e diferita de cea a celor care au postat, e bine sa specificati punctele cu care nu sunteti de acord, nu cred ca e bine si util sa va abtineti.Cu stima!
Link spre comentariu

Aprinderea initiala a arcului cu generator HF nu permite in mod normal facilitatea micsorarii OCV. Chiar daca reusesti aprinderea initiala, care se va produce probabil la prima trecere prin maxim a OCV, arcul odata amorsat se va stinge la urmatoarele treceri prin zero, adica pur si simplu nu se va reaprinde prin mecanismul natural cunoscut, data fiind trecerea prin zero prea lenta.

Reaprinderea normala a arcului de curent alternativ e cu atat mai facila cu cat trecerea prin zero e mai rapida, iar trecerea prin zero e cu atat mai rapida (scurta) cu cat OCV e mai mare. Acesta e motivul pt care la trafurile de sudura se prefera OCV mari, dar nu se exagereaza din alte considerente, asta fiind insa o alta discutie.

Cred ca pe aici poti gasi explicatia necesarului de tensiune ridicata in gol

a trafo de sudura. E din acest topic luata:

viewtopic.php?f=210&t=79726#p791060

Mi`am permis sa subliniez si sa editez ceea ce cred eu ca e mai important in explicatie pentru a nu incurca mai mult decit ajuta.

Si nu trafo cere 65Vac OCV ci electrozii o cer.

Grig

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări