Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul transformator sudura home made

Vizitator Raducu99

Postări Recomandate

Din punctul meu de vedere, traful ar trebuie sa aiba aprox. 200 de spire in primar. Dumneavoastra de unde stiti ca are 275? Cred ca merge sa scoateti prize doar de pe una din bobine, dar ideal ar trebuie scoase de pe amandoua.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 166
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TESSLA

18

• mihaighe

16

• vera

15

• em2006

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Raducu99

Pai am calculat numarul de spire din primar astfel:in secundar am 55 spire (le-am numarat) din care rezulta 46 v (am masurat). Tensiunea la priza este de 230V (masurat). Deci 230v.primar/46v.sec=5 si => 55 sp.secundar*5= 275 spire in primar.E un calcul corect sau ma pacalesc undeva?

Link spre comentariu

Am inteles. Poate ca tolele nu sant prea stralucite si s-a considerat o inductie maxima prin miez de 0.7 T si atunci se justifica constanta 65. Daca scoateti prizele asa cum ati precizat o sa puteti cu siguranta sa sudati cu 3.25, daca nu chiar mai bine.

Link spre comentariu

In regim de amator...nu cunosc. O metoda rudimentara si limitata in acelasi timp e urmatoarea: Daca tola se rupe, plesneste, dupa cateva indoiri succesive insemna ca e buna treaba, a fost laminata la rece si permite o inductie de 1T prin miez. Daca insa se onduleaza cum vrei tu...insemna ca a fost laminata la cald si probabil (NU SIGUR) nu e prea calitativa. Apoi mai depinde si de starea tolei...ma refer la cat de bine e izolata...daca tolele au intact stratul acela izolator, si ca atare nu exista pierderi mari in miez...atunci iar e bine si se poate folosi o valoare de 0.8 - 1 T pentru inductie.

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Pai am calculat numarul de spire din primar astfel:in secundar am 55 spire (le-am numarat) din care rezulta 46 v (am masurat). Tensiunea la priza este de 230V (masurat). Deci 230v.primar/46v.sec=5 si => 55 sp.secundar*5= 275 spire in primar.E un calcul corect sau ma pacalesc undeva?

E corect calculul?Multumesc!
Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

In regim de amator...nu cunosc. O metoda rudimentara si limitata in acelasi timp e urmatoarea: Daca tola se rupe, plesneste, dupa cateva indoiri succesive insemna ca e buna treaba, a fost laminata la rece si permite o inductie de 1T prin miez. Daca insa se onduleaza cum vrei tu...insemna ca a fost laminata la cald si probabil (NU SIGUR) nu e prea calitativa. Apoi mai depinde si de starea tolei...ma refer la cat de bine e izolata...daca tolele au intact stratul acela izolator, si ca atare nu exista pierderi mari in miez...atunci iar e bine si se poate folosi o valoare de 0.8 - 1 T pentru inductie.

Domnule Tessla, din toate discutiile, trag urmatoarele concluzii (pentru aparatul meu) si va rog sa ma corectati unde gresesc:-traful meu: miez 52 cm2 pe tole UI, secundar 55 spire(20mm2), primar 275 spire (4.3mm2)Nu am nicio priza in primar si ma gandeam sa scot 4 prize, astfel:1. 210 spire=>60.3v in secundar2. 230 spire=>55v in secundar3. 250 spire=>50.5v in secundar4. 271 spire=>46.6v in secundar (din 275 cate spire sunt acum, mai pierd cam 4 infasurari cu scosul prizelor intermediare).Daca fac aceste prize, imi puteti spune cam ce curent am in fiecare priza? (eu nu stiu sa calculez!)Ma intereseaza sa pot suda si cu 3,25 sau in cazuri exceptionale si cu 4! Credeti ca se poate si cu 4?Prizele cum se fac la aparatele cu cate doua bobine? spre exemplu am 274 spire in total, adica 137 spire pe prima bobina si 137 spire pe bobina a doua! Ca sa scot priza la 250 spire, trebuie sa ramana 125 spire pe bobina 1 si 125 pe bobina 2 sau renunt doar la spirele de pe una din bobine, astfel incat sa am bob1=137 spire si bob2=113 spire (sau bob1=113 spire si bob2=137 spire)?Multumesc!

Am facut un test cu o tola din traf si s-a rupt dupa 2-3 indoituri - a fost destul de casanta. In acest caz pot lua in calcul o inductie de 1T? In acest caz, pot sa folosesc constanta 50 in calcul? E indicat dupa parerea dvs sa scot prizele conform calculului meu (de mai sus)?In alta ordine de idei, am masurat si intensitatea in gol a primarului si am o valoare de 0.48A. Credeti ca e ok?Multumesc mult de tot!
Link spre comentariu

Mi se pare cam mare intensitatea in gol a primarului....adica 0.48 A la 220 V inseamna aproape 106 W ...cam mult dupa parerea mea. Ati lasat traful sa functioneze mai mult timpa in gol? Se incalzea semnificativ miezul? Pana sa discutam de prize...ati incercat sa sudati cu 3.25?

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

La priza am 230V. L-am lasat in priza o ora si traful nu s-a incalzit deloc, era chiar rece ca la inceput. Nu am reusit sa-l probez pana acum, nu am posibilitatea decat sambata. Tot atunci vreau sa-i fac si modificarile necesare daca se impune. Daca sudeaza bine, nu-i mai fac nimic (normal), insa daca nu merge cum tb, vreau sa fiu pregatit cu ce tb sa fac.

Link spre comentariu

raducu 99la un moment dat ai intrebat daca poti suda cu 3,25 ce tensiune iti trbue110-135 a 50 v scrie pe pachetul de electrozi supertit fin in general treptele de tensiune sint 45 50 v iar curentul de mers in gol 0,5 - 0,7 a nu se incalzea succes

Link spre comentariu

Asa este...dar aia 50 V sant "in gol", in sarcina raman mai putini. Eu zic ca e bine cum vrea sa scoata prizele....dar cred ca si mai bine e sa vada intai cum sudeaza cu 3.25. Daca sudeaza cat de cat nu cred ca e necesar sa "coboare" atat de mult, adica pana la spira 210....decat daca are de gand sa sudeze cu electrozi de 4 sau chiar mai grosi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări