Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

calcul transformator sudura home made

Vizitator Raducu99

Postări Recomandate

insa nu am inteles cum trebuie calculat unde sa fie scoase.adica la un primar de 290 spire de unde stiu ca prima priza se scoate la 270,de ex??sau de unde stiu cate spire sa ii mai adaug?Multumesc incaa odata pentru raspunsurile dvs!

Pentru calcul exista legea transformatorului N1/N2=U1/U2 se calculeaza intai nr de spire pentru tensiunea maxima si apoi din formula afli tot ce vrei.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 166
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• TESSLA

18

• mihaighe

16

• vera

15

• em2006

11

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...-infasurarile se pun alaturi sau una peste alta sau nu conteaza?...

Conteaza esential. Cuplajul dintre infasurari da caracteristica externa, care stabileste cat de pretabil e traful la sudare in regim de lunga durata.
Link spre comentariu

In cazul asta, care este parerea dvs ca ar fi cea mai buna modalitate de a bobina transformatorul de sudura? Pana la urma care este metoda de calcul pt prizele din primarul transformatorului?

Link spre comentariu

Pai si atunci cum ati obtinut 200 si ceva de spire? Ca numarul de spire per volt este subunitar ( sectiunea fiind mai mare decat constanta). Mai concret, mie imi rezulta aproximativ 167 de spire. Cat despre pozitia infasurarilor, eu as bobina una langa alta, pe doi galeti cum se spune. Am rebobinat un traf cu miez E+I si sunt magnetic, care avea primarul ars. Am eliminat suntul magnetic, pentru a avea spatiu mai mult de bobinaj, si am bobinat primarul pe un galet, iar secundarul era bobinat deja pe alt galet. Si pot spune ca sant foarte multumit de traf. Referitor la prize....eu as face asa: prima priza as scoate-o la spira 155, apoi la 165, 175, 185 si 195.

Link spre comentariu

...ar fi cea mai buna modalitate de a bobina transformatorul...

In afara de versiunile pe care le numesti "alaturi" si "una peste alta" , exista si varianta unei combinatii intre cele doua, asta fiind de multe ori cea optima in cazul miezurilor EI unde caracteristica dorita se obtine mai greu. Cum se face practic, depinde in mare masura de forma si dimensiunile circuitului magnetic. De regula nu iese din prima, e necesara ceva experienta. In principiu, distanta dintre infasurari e esentiala, fie ca se fac alaturi, fie una peste alta, fie in mai multi galeti.
Link spre comentariu

Da, aveti dreptate, asa mi-a iesit si mie calculul, insa din graba si neatentie am scris altceva. Am inteles cele spuse de dvs, insa sunt curios care este metoda de calcul folosita pt prizele primarului enumerate de dvs.Multumesc inca o data pt raspunsurile date.

Link spre comentariu

...Am eliminat suntul magnetic, pentru a avea spatiu mai mult de bobinaj, si am bobinat primarul pe un galet, iar secundarul era bobinat deja pe alt galet. Si pot spune ca sant foarte multumit de traf....

Poti sa precizezi ce anume te multumeste si ce nu? Eu n-am fost multumit de rezultatele obinute la un traf asemanator cu cel pe care-l descrii si a trebuit sa-l refac de cateva ori pt a obtine caracteristica dorita numai din jocul cuplajelor dintre infasurari (fara a apela la shunt pt dispersia fluxului).Ar fi mai corect daca afirmatiile asemanatoare, pe care le-am intalnit de multe ori pe forumuri, ar fi insotite de 2-3 masuratori, care ar permite o apreciere corecta si obiectiva.Practic m-ar interesa:-tens de mers in gol (secundar)-curent de scurtcircuit (secundar)-curentul primar cand secundarul e in scurtcircuit, cu precizarea tensiunii de scurtcircuit.Poti preciza cele 3 marimi la traful respectiv?Dar dimensiunile geometrice ale miezului folosit?
Link spre comentariu

Pai, miezul dumneavoastra poate "manevra" o putere de aproximativ 3500 VA. Pentru a suda cu electrod de 3.25 este nevoie de o tensiune de aproximativ 25 V si un curent de cca. 130 A in secundar....asta inseamna o putere de 3250 VA in secundar. In primar binenteles ca o sa fie necesar o putere un pic mai mare, datorita randamentului subunitar al trafului, dar oricum, o sa iasa numai bine. Deci, daca bobinati exact 167 de spire, o sa puteti suda foarte bine cu 3.25....si atat! Daca vreti sa sudati cu electrozi mai subtiri...ce tre sa faceti? Sa mai adaugati spire. Adaugand spire, o sa scada intensitatea de scurtcircuit a trafului si ca atare o sa puteti suda cu electrozi si mai subtiri. De ce v-am recomandat sa scoateti prima priza la spira 155.....va puteti intreba......pai de ce...poate tensiunea in locul unde sudati este sub cea nominala, si aveti nevoie totusi sa sudati cu electrod de 3.25. Sau...eu stiu...poate odata vreti sa sudati cu electrod de 4. De ce nu? Daca miezul e capabil, de ce sa nu profitati? Revenind...am spus ca ultima spira as scoate-o la spira 195. Pai valoarea 195 ar corespunde unui miez de 53 cmp sectiune miez care imi va asigura o putere de aprox. 2500 de VA. Ca sa sudez cu 2.5 imi trebuie cam 25 V si 100 A, in secundar...adica 2500 VA...taman bine cu ce am calculat. Daca stiu ca s-ar putea sa sudez cu electrozi si un pic mai subtiri, as mai scoate inca doua prize...la 205 si la 215. Sper ca ati inteles ideea.P.S. @em2006Tensiunea in secundar variaza intre 42 si 55 de volti, in functie de treapta aleasa...l-am construit cu 5 trepte. Despre tensiunea cu secundarul in scurt si curentul in gol nu pot sa spun nimic pentru ca nu am facut masuratori si nici nu o sa pot face prea curand. Intensitatea de scurtcircuit...nici atata ca n-am cleste ampermetric. Despre geometria trafului...e un miez mai aparte, in sensul ca are aspectul unui miez E+I, dar se compune din doua E-uri de o constructie mai speciala, dupa cum se poate vedea in poza.De ce spun ca ma multumeste...pai arcul se amorseaza usor....nu stropeste, nu intrerupe, si daca ai "mana" un pic formata ies niste cordoane de sudura frumoase. Pentru ce am eu nevoie pe langa casa si sa mai fac cate ceva contra cost pe la unu pe la altu....se descurca destul de bine. Daca imi aduc bine aminte grosimea pachetului de tole este de 8 cm si latimea "limbei" din centru este de 5 cm sau 5 si ceva. Nu pot sa spun insa daca este vorba de tola standard.

post-35038-139829384819_thumb.png

Link spre comentariu

Pana la urma care este metoda de calcul pt prizele din primarul transformatorului?

Chiar nu vrei sa intelegi N1/N2=U1/U2 este mai mult de explicat daca nu ai inteles da-mi nr de telefon sa te sun sa-ti explic pe viu ca altfel umplem topicul degeaba,
Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Domnule Tessla, din toate discutiile, trag urmatoarele concluzii (pentru aparatul meu) si va rog sa ma corectati unde gresesc:-traful meu: miez 52 cm2 pe tole UI, secundar 55 spire(20mm2), primar 275 spire (4.3mm2)Nu am nicio priza in primar si ma gandeam sa scot 4 prize, astfel:1. 210 spire=>60.3v in secundar2. 230 spire=>55v in secundar3. 250 spire=>50.5v in secundar4. 271 spire=>46.6v in secundar (din 275 cate spire sunt acum, mai pierd cam 4 infasurari cu scosul prizelor intermediare).Daca fac aceste prize, imi puteti spune cam ce curent am in fiecare priza? (eu nu stiu sa calculez!)Ma intereseaza sa pot suda si cu 3,25 sau in cazuri exceptionale si cu 4! Credeti ca se poate si cu 4?Prizele cum se fac la aparatele cu cate doua bobine? spre exemplu am 274 spire in total, adica 137 spire pe prima bobina si 137 spire pe bobina a doua! Ca sa scot priza la 250 spire, trebuie sa ramana 125 spire pe bobina 1 si 125 pe bobina 2 sau renunt doar la spirele de pe una din bobine, astfel incat sa am bob1=137 spire si bob2=113 spire (sau bob1=113 spire si bob2=137 spire)?Multumesc!

post-63887-13982938543_thumb.jpg

Link spre comentariu

Pai e greu sa va spun eu exact ce curent o sa aveti in secundar...asta depinde de sarcina pe care o are traful. Totusi...mi se par cam multe spire in primar....din calculul meu reiese ca ati folosit constanta 65...ceea ce mi se pare prea mult pentru un traf de sudura....parerea mea. Nu cumva traful nu prea poate sa sudeze cu 3.25?

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Sincer, nu stiu, nu am avut cum sa-l probez, abia in w-ndul urmator pot face o proba! Tot atunci ii pot face si modificarile in cazul in care nu sudeaza cum trebuie si voiam sa fiu pregatit pentru ce operatiuni sa fac!

Link spre comentariu
Vizitator Raducu99

Prizele cum se fac la aparatele cu cate doua bobine? spre exemplu am 274 spire in total, adica 137 spire pe prima bobina si 137 spire pe bobina a doua! Ca sa scot priza la 250 spire, trebuie sa ramana 125 spire pe bobina 1 si 125 pe bobina 2 sau renunt doar la spirele de pe una din bobine, astfel incat sa am bob1=137 spire si bob2=113 spire (sau bob1=113 spire si bob2=137 spire)?Multumesc!

Referitor la prize cum se fac?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări