Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Interfata PIC <=> PC simpla

Vizitator Marus_Rockeru

Postări Recomandate

Vizitator Marus_Rockeru

Salut!Vreau sa fac o interfata intre PIC16F73 si PC.PIC-ul asta are SPI, iar la PC sa folosesc 3 pini (+ GND) din portul paralel LPT care sa simuleze un SPI. (ca sa nu mai ma complic cu portu serial, care mi se pare cea mai mare aberatie care a existat vreodata in istoria calculatoarelor)Eh ... pina aici imi e totul clar :rolleyes: ...Ce nu inteleg eu : 1.) se zice ca portul LPT e compatibil TTL logic. Ce inseamna asta ? Ca pot sa conectez pinii de la LPT direct la pinii PIC-ului ? 2.) am masurat o INtrare de la LPT si sta mereu in 3,3 V ( asta parca ar fi un 1 logic (o avea "pull-up" ?)). Ca sa il aduc in 0 logic (fara sa ard calculatorul) cum il pun la GND ? Direct sau printr-o rezistenta ? :supz:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Vizitator alex

ca sa nu mai ma complic cu portu serial, care mi se pare cea mai mare aberatie care a existat vreodata in istoria calculatoarelor

Sper ca glumesti cu afirmatia asta.

1.) se zice ca portul LPT e compatibil TTL logic. Ce inseamna asta ? Ca pot sa conectez pinii de la LPT direct la pinii PIC-ului ?

Inseamna ca pentru "0" logic ai 0V si pentru "1" logic 5V. Da, poti sa-l conectezi direct la PIC.
Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru
Sper ca glumesti cu afirmatia asta.

:crazy: Pai cum sa glumesc ... daca toata electronica din lume merge pe 5V si el merge pe +/-12V (deci nu ii era de ajuns macar 12V, a trebuit sa mai adauge si -12V), plus ca modul de comunicare (chestia aia cu "baud rate" ) parca iar nu-mi suride cind aud de " xx% Error " ...

Ce pacat ca n-are si PC-u un SPI ... :smt009

Link spre comentariu

Maestre, spune-mi cum transmiti la distanta pana in 25metri un semnal pe care sa fii 100% sigur? Excursia portului este intre -12 la +12V. Un TTL chior se pierde in negura zgomotului de fond si a atenuarii, plus problemele date de static pe cablu, plus captari de RF, ca de fapt e o antena, s.a.m.d. USB inca nu face tot ce face "batranul" RS232...Si stai sa vezi RS422,RS485... sau driverele de la TI... Uita-te si la alte chestii, AM26L32, oare la ce servesc? Cand ai un bus TTL/cmos care trebuie sa-l duci la 40cm, la 20MHz.... Serialul si transmisia diferentiala inca se vor folosi multa vreme de aici incolo... Si nu mai vorbesc de Serial ATA, care tot serial este...Iar SPI sucks, ti-o spune un tip care lucreaza curent cu implementari profesionale, sa vezi ce injuri specificatiile si teoria in practica de zi cu zi in mediu industrial...Nimanui nu-i place serialul la o adica, dar sa-i dam Cezarului ce este al Cezarului...Cu stima,Costel

Link spre comentariu
portu serial, care mi se pare cea mai mare aberatie
daca toata electronica din lume merge pe 5V
deci nu ii era de ajuns macar 12V, a trebuit sa mai adauge si -12V),

Fara comentarii :supz: :rolleyes: :rock: :weedman:

Laser frate! Scuze, dar nu m-am putut abtine.

Cirip

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

OK, e bun serialu , dar puteau macar sa-l faca la +/- 220V .... :yawinkle: Gata , hai sa uitam incidentul cu seriala ... ca era pus si in paranteza Uite fac cinste :partyman: Si... am uitat sa spun, am nevoie de interfata asta acasa nu in "mediu industrial" .Pai atunci ziceti-mi care ar fi cea mai buna si simpla solutie pentru o interfata PIC-PC ... eu am zis sa aleg asta ca deja picul avea implementat SPI-ul. Eu oricum o sa incerc SPI-u si va spun cum a mers :supz:

Link spre comentariu

Cea mai simpla interfata Pic-PC e tot seriala RS232, chiar si pentru acasa;PIC16F73 are hardware intern pt. RS232, iar chestia cu +/-12 V se rezolva cu un max232, iar pentru PC daca faci programul in VisualBasic sau in Delphi, exista componenta anume pentru port serial ... chestii care te scutesc de ceva munca de programare inutila ...

Link spre comentariu

Rockere,Cu seriala te scoti cel mai simplu, mai ales daca picul are seriala hard; si daca n-are, transmisia se face soft f usor. Avantajul e ca seriala e un mod de comunicare standard ptr majotitatea PCurilor. De aceea nu ai nevoie de drivere/soafte speciale. Lauda-ma gura (tastatura) ca ti-oi da friptura!======================Cand am nevoie sa comunic intre pic si pc, folosesc seriala, iar pe PC rulez Hyper Terminal (HT). E brici. Chiar zilele astea fac un experiment in care testez capacitatea unor acumulatori NiMH pe care ii am prin casa. Piculidis baga sarcina, monitorizeaza tensiunea si trimite pe seriala tensiunea de pe accu la fiecare 10 secunde. Cand a ajuns la tens limita, picul scoate sarcina ca sa nu dileasca accu. HT preia datele si le pune intr-un fisier. De acolo le salt cu excelul, fac grafice, calculez capacitate... toate belelele. Asa ca seriala isi serveste scopul cu varf si indesat. Solutia aligante e un MAX232 sau ceva similar, dar conversia 0/5V->RS232 se poate face si cu un tranzistor.SPIul mai are o problema. Viteza e maricica si daca firele sint lungi si nu sunt adaptate, vei avea reflexii si semnalul va arata urat. De asemenea, daca firele sunt apropiate, vei avea diafonie (crosstalk) si comportarea va fi haotica. Am patit chestia asta la citirea unui termometru degetal. Solutia a fost sa folosesc cablu panglica la care se intercaleaza masa si semnalul.Parerea mea,Cirip

Link spre comentariu

"Mediu industrial" se referea la standardul de calitate si anduranta. Daca pentru regim de acasa accepti un rabat important, e altceva...Sunt Pic-uri gramada la care, ghici, hardware e implementata seriala! Aia banala. Daca vrei mai mult, fie folosesti niste convertoare de serial USB, fie direct USB, gen PIC16C745. Asta insa nu are flash, este OTP, asa ca nu stiu daca-ti va conveni...Cirip iar are dreptate cu hyperterminalul... Apropo, de ce sa faca seriala la +/-220? sa te apuci sa-l cobori la 12V? Serialul totusi, ca orice conexiune diferentiala are un mare avantaj fata de SPI: siguranta datelor, nu exista crosstalk. Daca e implementata bine, poti fi sigur ca ce ai transmis a si ajuns, fie cu Xon/Xoff, fie hardware...Cu stima,Costel

Link spre comentariu
Vizitator Marus_Rockeru

OK ...am intels : de serial nu am scapare :partyman: ...ma apuc sa-l studiez.Dar totusi .... :smt003 inca o mica incercare pt. SPI :crazy: : - daca folosesc un cablu d-ala de retea (UTP parca) care are 8 fire rasucite 2 cite 2 , si sa folosesc cite un fir de la fiecare pereche iar celalalt sa il folosesc ca ecran ??? mai apare crosstalk-ul ? (poate chiar cablu d-ala si cu ecran exterior pe toate firele) :naughty:

Link spre comentariu
lumea nu incepe si nu se sfarseste cu TTL, sau 5V peste tot

Corect.

mai apare crosstalk-ul ?

Da. E mai redus decat daca nu ai si-o masa pe-acolo, dar tot apare. Priveste firele care merg in paralel ca doua bobine cuplate; sau gandeste-te la cuplorul directional dintr-un reflectometru. Diafonia apare la tranzitiile semnalului agresor. Fa un experiment, daca ai osciloscop. Ia doua fire rasucite. La un capat, pe un fir trimiti un semnal dreptunghiular si celalalt fir il pui la masa. La celalalt capat, pe primul fir vei avea dreptunghiuri. Pe firul pus la masa vei avea niste tzafuri exact pe tranzitiile primului fir. Daca firul cu tzafurile e un clock, ai pus-o :)

Uita-te la pamblica de IDE. Firele sunt intercalate masa/semnal tocmai ca sa reduca diafonia.

cu ecran exterior pe toate firele)

Eu nu cred ca ajuta.

Dar, daca doresti, experimenteaza, ca doar de aia suntem hobisti. Si vaz ca mai esti si "YO", deci cu atat mai mult esti inclinat spre experimentare.

73!

Cirip

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări