Sharky Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Plecati de la premisa ca incinta voastra trebuie sa fie ZID, si terminati cu imbecilitatile astea gen "rezonanta", ca am vertije cand citesc d-astea... o incinta acustica nu e o vioara.E vioara daca incinta e horn, reflex, bandpass si alte chestii de genul. Si daca "vioara" nu se potriveste cu difuzorul efectul este nasol.Toate aceste incinte se bazeaza pe rezonanta incintei impreuna cu difuzorul. Doar incinta inchisa omoara direct unda din spate.Fonoabsorbantul in reflex e mai mult pentru omorarea mediilor in cazul unei incinte pe 2 cai si modificarea caracteristicii incintei reflex. Iar asta se face cu o scadere a randamentului. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Dumnezeule mare, eu vorbesc de "rezonanta structurala" proprie a incintei, nu de caracteristicile rezonatoarelor acustice... si nu, nu sunt viori, nici una din ele... fa o vioara "perfect rigida", si se mai aude mula... sunt doua chestii total diferite. Nici o solutie constructiva nu se bazeaza pe rezonanta proprie a structurii cutiei, este o greseala fatala... atata timp cat panoul difuzorului are o frecventa proprie de rezonanta in banda pe care o reproduce acesta, in jurul acelei frecvente, se pierde o energie uriasa, inevitabil scade eficienta ansamblului, adica pierzi putere acustica pretioasa... Sunetul de butoi se datoreaza unui raspuns cu amplitudine excesiva intr-o bucata a spectrului frecventelor joase, consecinta a unei proiectari de tip "cacao cu lapte"... eu am ascultat sisteme premium pe masini de barbat, care nu aveau "ceaoane", dulapuri" si "butoaie" in portbagaj, nici "ligheane" si "antene satelit", si rupeau splina in tine... sunt batalioane de ingineri in spatele acelor sisteme, proiectarea e totul! Incinte proprii din aluminiu, se ia in considerare si se controleaza rezonanta proprie a caroseriei, sunt luate in considerare zgomotele ambientale de rulare, ploaie, vant, s.a.m.d... a bate patru lemne in cuie, si p-alea prost, e................... http://en.wikipedia.org/wiki/Violin Vioara! http://en.wikipedia.org/wiki/Helmholtz_resonance Principiul de functionare a bass-reflex! http://en.wikipedia.org/wiki/Horn_loudspeaker Horn! Si asa mai departe... P.S. Mergi pe Splai, langa Asmita, intra intr-un SLS, baga-ti cd-ul preferat in magazie, inchide-te in ea, da cat de tare suporti... daca imi spune cineva ca are logica sa ceri mai mult de atat, inseamna ca e alienat mintal, cu acte... Link spre comentariu
Vizitator bog1984 Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 Multumesc pentru raspuns mi-ai spus exact ce vroiam sa aud , deci buretele intr-un subwoofer cu bassreflex nu isi are rostul o sa renunt la el si o sa fac incinta cat se poate de solida si etansa , i-am facut de curand o proba in stadiul actual si se aude super , cutia este o replica dupa ce am vazut pe net la MTX si Kicker dar facuta din pal mai gros si cu un pic mai mult volum , difuzoarele sunt patrate si sunt din gama de varf de la Hifonics Atlas si este specificat in manual ca nu au nevoie de volum foarte mare in incinta dar este binevenit daca se poate si pot functiona cu ambele tipuri de incinta si inchisa si cu bassreflex Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 forma perfecta de propagare a undelor sonore este sfera , dar cum boxa ta clar nu e sfera ,o sa ai unde stationare in colturile cutiei si la franturile liniilor geometrice ale peretilor, ca sa reduci undele stationare pui buretele ala , si cum spunea Sharky omori si mediile in cazul in care subwooferul tau are filtrarea pasiva mai jos am pus poza cu o idee de "plasare" a buretelui fonoabsorbant Link spre comentariu
Vizitator bog1984 Postat Februarie 8, 2012 Partajează Postat Februarie 8, 2012 mai jos am pus poza cu o idee de "plasare" a buretelui fonoabsorbant[attachment=0]DSCN0305.JPG[/attachment]Multumesc pentru sfat , o sa ii pun in colturile alea niste burete din ala si o sa vedem ce iese . Interesant e ca nimeni nu pune burete in Subwoofere din cate am vazut pe net si nici nu am reusit sa gasesc o discutie despre asa ceva , adica pro si contra buretelui in incinte cu bassreflex , dar as mai avea inca o intrebare pentru ca in curand urmeaza finisarea si vopsirea incintei ,ce vopsea sa folosesc , am gasit vopsea insonorizanta , vopsea cauciucata , vopsea epoxidica si daca are vre-un efect benefic daca as vopsi interiorul cu insonorizanta ? Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 deja o iei pe carari cu vopseaua.. foloseste si vopsea roz asa ca brizbiz dar nu are importanta. poti sa vopsesti si interiorul doar ca sa consumi vopseaua ramasa, dar nu din alt motiv tehnic Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Eu ma refeream la caracteristicile principale ale incintelor, nu ale rezonantelor parazite.Acelea sunt tot ca o vioara/chitara gandite. LA un BR bine facut daca ii pui o tona de absorbant sau ii infunzi portul va una prost. LA fel pentru restul de tipuri.Vibratia incintei poate fi si ea calculata sa ajute, dar e mult mai dificil, de aceea se alege calea simpla a rigidizarii si crearea rezonantelor prin metode mai usor controlabile si previzibile: tuburi, material fonoabsorbant, geometria incintei (pt linii de transmisie, hornuri), etc.Aceste caracteristici trebuie potrivite intre woofer si incinta, si de ce nu, cu mediul.Altfel ies "sabufare" de portbagaj.LEgat de sistemele din masinile scumpe nu cred ca are rost sa le mentionam. Sunt din cu totul alta lume, proiectate si implementate de profesionisti adevarati. Si nici nu e nevoie sa cautam o masina scumpa. Sunt multe masini normale cu sunet decent, iar cand te uiti vezi ca au niste difuzoare relativ ieftine, nu tu tweetere de diamant.Legat de constructie, nu doar materialul si grosimea lui conteaza, caracteristicile se pot modifica mult din ranforsari si geometrie.Ajungem iar la clasicul: stiinta si experinta conteaza, iar din difuzoare scumpe nu ies obligatoriu boxe bune!Iar forma sferica nu e prea buna dpdv al rezonantelor ca te alegi cu cateva varfuri de toata frumusetea. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Vibratia incintei poate fi si ea calculata sa ajute, dar e mult mai dificil...O chestie similara incearca astia de la Sonus Faber, dar mie mi se pare stupid... Link spre comentariu
ahegyes Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Vibratia incintei poate fi si ea calculata sa ajute, dar e mult mai dificil...O chestie similara incearca astia de la Sonus Faber, dar mie mi se pare stupid...Nici vorba. Incintele SF sunt rigide. Abureala lor cu lutierii si asa mai departe e chestie de marketing. O incinta ca sa vibreze in asa fel incat sa ajute sunetul trebuie sa aiba peretii subtiri - 8mm sau mai putin. Este un tip din Olanda care face astfel de boxe - Musical Affairs - si foloseste difuzoare PHY.Uite mai exact cum arata incintele respective:http://www.youtube.com/watch?v=I1KpWkhGFlM Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2012 Partajează Postat Februarie 9, 2012 Sa-i ia dracu', eu asta am citit... pai tocmai d-asta spuneam ca mi se pare stupid.Iar Hans Kortenbach asta, mananca acadele... calcam pe un "teren" de un subiectivism extrem.Incalca toate principiile care guverneaza functionarea unei incinte sanatoasa la cap, una care sa chinuie sa ofere auditorului OPERA DE ARTA, nealterata, in maniera in care ar fi vrut autorul s-o ascultam... pai de ce ne mai c...m pe noi cu toate Stradivarius-urile, toate Steinway-urile, toate Martin Committee-urile, toate Couchet-urile, toate Stratocasterele, daca avem de gand sa le alteram, cu organul de reproducere al lantului audio... vax. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Iar Hans Kortenbach asta, mananca acadeleas vrea si eu sa am boxele alea sa imi "altereze" sunetul in lantul audio. In decursul timpului multe lucruri imposibile au devenit posibile, nu vad de ce in domeniul boxelor anumite lucruri ar ramane batute in cuie. Link spre comentariu
ahegyes Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 Da, abordarea Musical Affairs e neconventionala. Sunt convins ca pentru cineva care vrea sa asculte Metalica sau Lil Jon aceasta solutie nu il va satisface. Pe de alta parte, daca vrei sa asculti concerte de camera, viori, violoncel, chitara clasica, etc.... probabil ca aceasta abordare sa aduca niste surprize placute. Link spre comentariu
vlad_2770 Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 vezi nomikos ca ahegyes care " da mult cu paru' " de data asta a zis PASS. Desi este loc de dat cu paru' a scris doar atat: Sunt convins ca pentru cineva care vrea sa asculte Metalica sau Lil Jon aceasta solutie nu il va satisface. Pe de alta parte, daca vrei sa asculti concerte de camera, viori, violoncel, chitara clasica, etc.... probabil ca aceasta abordare sa aduca niste surprize placute. Da, abordarea Musical Affairs e neconventionala. Sunt convins ca pentru cineva care vrea sa asculte Metalica sau Lil Jon aceasta solutie nu il va satisface. Pe de alta parte, daca vrei sa asculti concerte de camera, viori, violoncel, chitara clasica, etc.... probabil ca aceasta abordare sa aduca niste surprize placute. Eu nu zic ca mosul de acolo nu baga si barbi la greu dar are si ceva care sta in picioare! (barbile le baga ca sa vanda, ca deh si el tot cu bani traieste). Deci per final nu pot spune ca maninca acadele si ca pot exista si altfel de boxe in afara de boxele pe care le stim cu totii si catalogate de tine incinte sanatoasa la cap. Link spre comentariu
ahegyes Postat Februarie 10, 2012 Partajează Postat Februarie 10, 2012 vezi nomikos ca ahegyes care " da mult cu paru' " de data asta a zis PASS. Desi este loc de dat cu paru' a scris doar atat: Nu dau cu parul pt. ca nu am ascultat o astfel de boxa, prin urmare......nu am motiv sa atac. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2012 Partajează Postat Februarie 11, 2012 as vrea si eu sa am boxele alea sa imi "altereze" sunetul in lantul audio. In decursul timpului multe lucruri imposibile au devenit posibile, nu vad de ce in domeniul boxelor anumite lucruri ar ramane batute in cuie.Mi se par un fel de Citroen 2CV al boxelor... eu sunt genul Pagani Zonda R, SLS AMG, fac Karting pana vomit... nu prea-mi place mie sa ma gadil la...Aseara am fost la un prieten, sa facem un setup la un amplificator care avea consum din retea 800W, si l-am auzit la 75% din putere... ihm, ihm, se poate si mai bine. Deci, vreau incinte pe masura... si stii de ce? Pentru ca numai niste incinte serioase, pot reproduce decent un pian de concert, un contrabas, o tuba, o orga de catedrala, in frecventele cele mai joase, si am "audiat" vreo doua catedrale la viata mea...Eu zic pas... parerea mea.P.S. Peste 20 ani, poate... la varsta mea, arat ca dracu' cu pipa-n gura, si cu butoni la camasa... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum