Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un sfat pentru incinta subwoofer

Vizitator bog1984

Postări Recomandate

Vizitator bog1984

Lucrez de ceva vreme la o incinta pentru un subwoofer de masina sau poate si de casa dar am ajuns la un punct unde am nevoie de un sfat , incinta este cu bass reflex si as vrea sa stiu daca trebuie sau nu captusita la interior cu burete fonoabsorbant ,si cam ce efect ar avea daca pun burete pe peretii interiori ai subwooferului , burete ceva de genul asta http://www.details.ro/shop/product.php?id_product=52

post-63930-139829381318_thumb.jpg

post-63930-139829381339_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ahegyes

3

• vlad_2770

3

• wally_gatter

3

• sin

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

La cum ai construit incinta poti pune material fonoabsorbant doar pe laterale,ca in rest nu prea poti pune pentru ca opturezi portul bass reflex.Materialul fonoabsorbant te ajuta in sensul ca nu vei obtine un sunet ca de butoi din acel subwoofer.

Link spre comentariu

Se cauta controlul/limitarea efectului undelor stationare, sunt recomandate artificii ce tin de forma, proportii, printre care si umplerea cu material fonoabsorbant. La frecvente foarte joase nu e atat de important, lungimea de unda fiind foarte mare... nu mi-as bate capul cu bureti (desi fii liber sa pui, nu in exces, si nu bloca porturile), cat mi-as bate capul cu o executie absolut rigida, in special a panoului difuzoarelor. O cutie care zbarnaie ca un castron, are pierderi mari, nu e recomandat...Trebuie tinut seama de:-Rigiditate-Etanseitate-Forma/Proportii (prea tarziu)Adauga ceva intarituri... in special in intersectia baffle cu peretii laterali...P.S. Idei preconcepute stupide... o incinta nu trebuie sa altereze in nici un fel raspunsul unui difuzor, teoretic trebuie sa fie perfect rigida (fizic imposibil), sau macar cat mai aproape... macar o frecventa de rezonanta in afara spectrului audio, de preferat catre ultrasunete. Plecati de la premisa ca incinta voastra trebuie sa fie ZID, si terminati cu imbecilitatile astea gen "rezonanta", ca am vertije cand citesc d-astea... o incinta acustica nu e o vioara.

Link spre comentariu

N-ai inteles absolut nimic, dar, nu conteaza... :95

Cand o sa faci tu boxe din materiale d-astea,

Posted Image

si o sa ai habar despre ce vorbesc, continuam discutia...

Pana atunci, melamina...

Link spre comentariu
Vizitator bog1984

Multumesc pentru toate raspunsurile primite. La cutie am muncit destul de mult si este exact ca un zid , fata este din pal de 30 mm , placa de jos cea de sus si spatele din pal de 25 mm iar restul labirintului din pal de 18 mm sunt prinse in holsuruburi +adeziv de 22 kg pe cm patrat(daca pui apa in ea nu curge) , se aude foarte bine si asa cum e dar nu as fi vrut sa fac vreo greseala si sa nu ii pun burete pe interior mai ales daca ar fi imbunatatit sunetul , basul mai exact ca doar asta o sa iasa din ea . Momentan incinta arata ca in poza de mai jos si as vrea sa stiu pe care dintre pereti sa aplic buretele si cam ce grosime sa aiba

post-63930-139829381694_thumb.jpg

post-63930-139829381716_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salult!Ca sa nu mai deschid alt subiect am o intrebare:Cum este mai bine sa fie Pal-ul pe INTERIORUL incintei, melaminat sau nu?Multumesc si scuze de off topic!

nu are nici o relevanta soiul de PAL atata timp cat nu produce rezonante nedorite.. si cum spunea nomikos ,o incinta chiar daca ar avea rezonante proprii ar fi ideal sa le aiba spre frecvente cat mai inalte peste cateva zeci de kilohertzi , sa nu afecteze sunetul dorit.. acele zgomote "straine" pot fi generate de parti ale cutiei nelipite bine ,gauri neastupate ,portusri obturate sau ingustate(viteza aerului in porturi va fi accelerata si va naste un anumit suflu care sigur se va face auzit) .. etc
Link spre comentariu

incinta se face cu partea mata in interior, iar buretele, de obicei lipit pe capacul din spate...pt. a se folosi la valorile difuzorului, o incinta se calculeaza, nu prea se face din...burta!Pt. o incinta de apartament, un pal de 20-25 mm, este suficient ca grosime. Personal prefer incintele inchise, deoarece au un sunet mai placut, dar si cele cu membrana activa nu-s de aruncat...bineinteles, oricat de buna ar fi construita, daca filtrele nu sunt bine calculate, este munca in zadar... :da

Link spre comentariu

Am un apartament in Manhattan,

Posted Image

ce grosime de pal tre' sa folosesc?

N-am inteles, ce legatura exista intre grosimea pal-ului si unitatea locativa?

Exista pal cu o fata mata si o fata lucioasa? Culmea, da... atentie sa nu lipiti buretele pe afara, si laquer-ul pe interior...

N-am inteles ce-i aia membrana activa...

In ultima instanta, filtrele nu se calculeaza, ci se audiaza, si se adapteaza...

O incinta se calculeaza, pentru a se folosi la valorile difuzorului?

Link spre comentariu

In mod cert in apartamentul tau din Manhatan (cel din poza) va fi o problema cu acustica. Scriu "va fi" pt ca nu se vede sistemul high-end potrivit decorului. Probabil tocmai urmeaza a fi adus si instalat ..Da, se pune burete - sau alt material fonoabsorbant si la incintele BR si in special cele de subwoofer. Ti s-a spus si de ce - pt ca altfel (cel mai adesea) suna a butoi. Sau intr-o exprimare tip marketing "se obtine un bas pronuntat, cu ample rezonante de joasa frecventa...". Depinde si de materialul din care sunt incintele; in cazul de fata este indicat fonoabsorbantul.De preferat se pune mai mult in spatele difuzorului, daca iti permit distantele. Se lasa minim 7-8cm intre marginea materialului fonoabs. si deschiderea de BR (sau gura interioara a tubului).

Link spre comentariu

Pfff, sunetul de butoi la un subwoofer bassreflex nu este din cauza lipsei buretelui fonoabsorbant. Credeti ca niste bucati de burete pot absorbi sunete cu frecvente de cateva zeci de hz ? M-am uitat in mai multe subwoofere, nu retin sa fi avut careva burete.Asa e si cu undele stationare, frecventele sunt prea joase ca sa se poata forma , deci la un subwoofer nu conteaza nici forma cutiei, daca dimensiunile nu sunt exagerat de mari.Sunetul de butoi este din cauza nepotrivirii parametrilor t/s ai difuzorului , volumului cutiei si dimensiunilor tubului . Daca aceste lucruri sunt potrivite, iar boxa este rigida si etansa, atunci va functiona bine subwooferul. La subwooferele incinta inchisa, daca se pune mult fonoabsorbant (sa fie plina cutia), unii zic ca efectul este similar maririi volumului cutiei cu 10-20%, deci se pot obtine dimensiuni ceva mai reduse la cutie. La bassreflex, daca umpli cutia cu fonoabsorbant, apar pierderi datorita frecarii aerului si efectul este opus... Daca boxa bassreflex va reproduce si frecvente medii, atunci e obligatoriu sa folosim burete fonoabsorbant pus pe peretii interiori, si este bine sa alegem dimensiunile si forma in asa fel incat sa minimalizam undele stationare. Ce difuzoare vei folosi? Kicker patrate? cum am spus mai sus, volumul cutiei si dimensiunile porturilor se aleg in functie de parametrii t/s ai difuzoarelor pe care le vei folosi... asta este important la subwoofere, nu buretii...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări