Vizitator calind79 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 am gasit amplificatorul asta: http://home.tiscali.nl/audio/index.html e clasa A/B, proiectat in colaborare de doi ingineri prin 2007. ce e remarcabil la el: - THD si IMD sub 0,0001% (120 dB) - banda de frecventa peste 100kHz - slew rate 500V/us; semnalul dreptunghiular de 20kHz arata aproape impecabil, majoritatea amplificatoarelor nu produc asa ceva nici la 1kHz; semnalul de 100kHz la 100W in 4 ohmi inca arata exceptional pe mine ma bate-un gind. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 pe mine ma bat mai multe ganduri Link spre comentariu
Vizitator mya Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 La ce-ti foloseste un amplif audio cu banda de 100Khz ? :nebun:Nici nu inteleg care e schema... Link spre comentariu
Vizitator calind79 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 problema e ca-i foarte complex si nu chiar ieftin.in plus, daca nu-l executi cu atentie degeaba-l faci. la banda peste 100kHz poate sa intre usor in oscilatie. din cauza ca e facut din module separate (etaj de intrare, de iesire, sursa, parte de control a sursei) carcasa o sa fie plina de sirme si tre' sa fii foarte atent cum le rutezi. Link spre comentariu
Vizitator calind79 Postat Februarie 5, 2012 Partajează Postat Februarie 5, 2012 La ce-ti foloseste un amplif audio cu banda de 100Khz ? multi proiectanti din aria high-end cum ar fi Nelson Pass, Charles Hansen (Ayre) sustin ca o banda de putere care sa se extinda mult peste 20kHz e una din cerintele pentru un sunet bun.Nici nu inteleg care e schema...iti garantez eu ca schema e acolo si eu am gasit-o usor. ca n-ai rabdare s-o cauti nu e problema noastra... Link spre comentariu
flores72 Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 La ce-ti foloseste un amplif audio cu banda de 100Khz ? :nebun:Nici nu inteleg care e schema...Cred ca asta este schema:http://home.tiscali.nl/audio/FrontEndSch.html Link spre comentariu
zal Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Tot lipseşte partea finală. Ampliful e prea complicat ptr amatori. Remarcabil că mai e şi cîte un român creator prin vest. .........................................Eu n-aş pune atîta preţ pe ce zice Nea Passulică. Dacă el vrea să prindă posturi de radio direct cu ampliful... Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Cam greu de crezut 500v/uSec cu mosurile alea in final, dar, poate cine stie...Oricum, mai sus de 25-30V/uSec, cu 30 Khz limita superioara si un damping factor de minim 200/8 ohm, sint valori mega-ultra-suficiente pentru cea mai pretentioasa ureche posibila, ca doar nu sintem pisici sa auzim peste 25 -30Khz, iar restul de damping, e compromis pe fire mai lungi de 2m...Restul e Can-Can... Link spre comentariu
baga Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Sunt de acord. Daca vrem sa evaluam performantele unui amplificator la inalte, parerea mea este ca la un amplificator audio ar trebui sa ne interereseze abaterile de amplitudine si faza la 20khz, nu frecvente de 100-500khz.. Daca un amplificator are sa zicem sub -0,5dB si faza -10grade la 20khz e suficient de bun pentru oricine, pentru ca si boxele au asemenea abateri, dar cu valori de cateva ori mai mari. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 degeaba are amplificatorul THD-ul asa scazut daca boxele au distorsiuni de ordinul zecilor de procente la puterea maxima.. Foarte stufoasa schema ,cum spune Zal , cam complicat de realizat in regim amatoricesc.. sunt curios daca cineva ar face-o cam ce offset ar obtine Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Cei care folosesc boxele cu distorsiuni de zeci de procente nu prea au ce cauta la acest subiect.Exista un vast material documentar - explicatii, masuratori si experimente, care infirma total observatiile mioritice de mai sus (un alt fel de a spune "eu am pielea groasa, nu simt puricii").Cred ca acest subiect - de-a dreptul audiofil prin excelenta sa - nu isi are locul pe acest forum. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Da , multi au frustrari cand vine vorba de performante excelente si gasesc motive , nu rezolvari sau carpeli ! Pacat ca pe acest forum nu se poate vorbi cu argumente serioase despre audiofilie....... Link spre comentariu
technomate Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Multumim lui Calind pentru informatie si trebuie sa felicitam si proiectantii !Un asa design cere mult timp ( si din viata personala ) si trebuie neaparat sa laudam asa proiect chiar daca consideram ca nu este nevoie de asa parametri ... Nici eu nu sunt lamurit ca cei 100 V/uS si thd-ul din amplificatorul construit de mine sunt necesari; cert este ca imi place mai mult decat altele .Cu teoria care o stim acum, nu ar trebui un Slew Rate mai mare decat spune Leco dar practica ne conduce des la ipoteze noi .Posibil ca momentan sa ne scape un amanunt in proiectarea amplificatoarelor .Poate in regim dinamic si cu sarcina reala , filtre+difuzor+incinta rezonanta care se pot aproxima doar ! cu combinatii R,L,C + cuplaj mutual intre magnet+bobina , reactia negativa actioneaza mai bine cu SR mare ... poate .Important este sa fim multumiti intr-un tarziu de munca noastra dar mai ales de auditiile noastre ! Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Niste pareri pertinete, bine argumentate, scurt si la obiect despre SR: http://users.ece.gatech.edu/mleach/lowtim/bckgrnd.html http://users.ece.gatech.edu/mleach/ece4435/tutorial.pdf http://www.hypex.nl/index.php?option=co ... 2&catid=50 Link spre comentariu
Vizitator calind79 Postat Februarie 6, 2012 Partajează Postat Februarie 6, 2012 Tot lipseşte partea finală. Ampliful e prea complicat ptr amatori. Remarcabil că mai e şi cîte un român creator prin vest. ......................................... Eu n-aş pune atîta preţ pe ce zice Nea Passulică. Dacă el vrea să prindă posturi de radio direct cu ampliful... etajul final: http://home.tiscali.nl/audio/OPS-SCH1.html e asa de greu de dat 2 clickuri? nici eu nu-i consider pe cei care activeaza comercial in domeniu chiar referinte. stiu ca nu tot ce zboara de maninca. John Curl mi se pare cel mai suspect dintre toti, de multe ori mi se pare ca promoveaza interese comerciale. totusi sint niste oameni care si-au facut o meserie din proiectarea amplificatoarelor si poate nu iese fum fara foc. Cam greu de crezut 500v/uSec cu mosurile alea in final, dar, poate cine stie... Oricum, mai sus de 25-30V/uSec, cu 30 Khz limita superioara si un damping factor de minim 200/8 ohm, sint valori mega-ultra-suficiente pentru cea mai pretentioasa ureche posibila, ca doar nu sintem pisici sa auzim peste 25 -30Khz, iar restul de damping, e compromis pe fire mai lungi de 2m... Restul e Can-Can... evident ca n-am amplificatorul ca sa-l masor dar din aspectul semnalului dreptunghiular e clar ca slew rate-ul e foarte mare. se poate specula la infinit ce largime de banda sau ce slew-rate sint necesare dar e putin relevant. ideea e alta: amplificatoare care teoretic ar trebui sa sune perfect nu suna chiar perfect. parametri obiectivi (masurabili) foarte buni ai unui amplificator indica totusi faptul ca acel amplificator va reproduce un semnal de iesire mai apropiat de cel de la intrare, comparativ cu altul cu parametri mai slabi. adica, are sanse sa se apropie de amplificatorul ideal. ca amplificatorul care reproduce copia perfecta (in sens matematic absolut) a semnalului de intrare va fi amplificatorul perfect nu cred ca poate nega nimeni, e aproape ca si cum ai zice ca la tine-n sufragerie se aude mai fidel decit la filarmonica. Sunt de acord. Daca vrem sa evaluam performantele unui amplificator la inalte, parerea mea este ca la un amplificator audio ar trebui sa ne interereseze abaterile de amplitudine si faza la 20khz, nu frecvente de 100-500khz.. Daca un amplificator are sa zicem sub -0,5dB si faza -10grade la 20khz e suficient de bun pentru oricine, pentru ca si boxele au asemenea abateri, dar cu valori de cateva ori mai mari. e putin probabil ca acest amplificator sa aiba neliniaritati de faza. cine stie ce si cum poate sa deduca raspunsul de faza uitindu-se la raspunsul in frecventa si la raspunsul la semnal dreptunghiular. in plus, e demonstrat psihoacustic ca faza e una din problemele cele mai mici ale sunetului. abateri de citeva grade sint practic inaudibile. faza e unul din marile mituri audiofile. degeaba are amplificatorul THD-ul asa scazut daca boxele au distorsiuni de ordinul zecilor de procente la puterea maxima.. Foarte stufoasa schema ,cum spune Zal , cam complicat de realizat in regim amatoricesc.. sunt curios daca cineva ar face-o cam ce offset ar obtine evident ca schema nu e pentru oricine si autorii mentioneaza asta. fara osciloscop nu are sens sa te apuci ca te mai trezesti ca bagi cine stie ce oscilatii in tweetere. se mentioneaza clar ca pina si respectarea stricta a intructiunilor nu garanteaza functionarea optima. legat de faza cu THD-ul boxelor vs THD-ul amplificatorului, nu are nici o legatura cu realitatea. mecanismul prin care diferente dintre THD de 0,01% si THD de 0,0001% sint percepute pe boxe cu THD de 1% nu e inteles, dar diferentele exista. pe ideea asta ar fi trebuit sa avem de mult conversia digital-analogica perfecta. orice DAC decent are distorsiuni sub 0,001% si totusi diferentele sint evidente (vorbesc din ce am auzit eu cu urechile mele). si BTW, eu nu folosesc boxe cu distorsiuni de zeci de procente. aud lejer armonici de ordinul 3-4 sub 80 dB (0,0001%). Cu teoria care o stim acum, nu ar trebui un Slew Rate mai mare decat spune Leco dar practica ne conduce des la ipoteze noi . cu teoria pe care o stiau oamenii acum 5000 de ani, ploaia era produsa de zei care turnau galeti de apa din cer. scepticismul poate fi sanatos sau nu. cel mai bine e sa ne gindim tot timpul ca e posibil sa nu stim tot. Posibil ca momentan sa ne scape un amanunt in proiectarea amplificatoarelor .Poate in regim dinamic si cu sarcina reala , filtre+difuzor+incinta rezonanta care se pot aproxima doar ! cu combinatii R,L,C + cuplaj mutual intre magnet+bobina , reactia negativa actioneaza mai bine cu SR mare ... poate .Important este sa fim multumiti intr-un tarziu de munca noastra dar mai ales de auditiile noastre ! 100% de-acord. Niste pareri pertinete, bine argumentate, scurt si la obiect despre SR:http://users.ece.gatech.edu/mleach/lowtim/bckgrnd.html http://users.ece.gatech.edu/mleach/ece4435/tutorial.pdf http://www.hypex.nl/index.php?option=co ... 2&catid=50 parerea lui Bruno Putzeys o stiu foarte bine, ii citesc postarile online des. ca fapt divers, in momentul in care scriu asta ascult pe un amplificator cu module UCD180. totusi e remarcabil ca acelasi Bruno Putzeys a proiectat recent amplificatorul NCORE care are distorsiuni mult mai mici decit UCD-urile, mai curind asemanatoare cu cele ale amplificatorului de care discutam aici. ce nu stiu Marshall Leach, Bruno Putzeys, Nelson Pass, Charles Hansen, John Curl, eu si toti cei de aici e felul cum interpreteaza creierul aceste distorsiuni. sper ca nu neaga nimeni ca mecanismele perceptiei sint complexe si departe de a fi intelese complet sau caracterizate exhaustiv de o simpla cifra. de exemplu e remarcabil cit de infime par distorsiunile induse de jitterul digital. si totusi sint audibile. e oare total absurd sa ne imaginam ca poate exista si alte tipuri de distorsiuni infime dar totusi audibile care scapa masuratorilor statice clasice (THD, IMD etc)? asa cum am spus mai sus, caracteristicile amplificatorului ne spun doar cit de apropiat sau departat de ideal este. cum interpreteaza urechea departarea sau apropierea de ideal nu stim. destula filozofie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum