Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare transformator,sursa in comutatie si altele

Vizitator hunt333r

Postări Recomandate

Vizitator hunt333r

Salutare sunt nou in ale electronicii si cer indurare inca de la inceput! Avea prin casa acest transformator, carcasa sparta ... nu stiam nimic despre el ...am reusit si i-am facut o cutiuta frumoasa din plexiglas cu doua leduri unu rosu unu verde pentru tensiune un intrerupator in dorinta da al folosi pentru un motor sa gauresc PCB-uri (motorul e al 24v), toate bune si frumoase cand am vazut ca scoate 42V iar amperajul nu stiu daca l-am masurat bine (va rog sa va uitati la pozele atasate si sa ma luminati si pe mine in legatura cu amperajul) acu problema .. ba ba ba bammmmSe poate sa ii fac vre-un circuit separat sa reglez voltajul ceva de la 0 la 42V (pentru a controla turatia motorului) si pentru a nu arde cele doua leduri ce imi indica tensiunea, daca se poate, puteti atasa si o schema ceva.Va Multumesc Anticipat, Stefan

post-49222-139829380939_thumb.jpg

post-49222-139829380952_thumb.jpg

post-49222-139829380967_thumb.jpg

post-49222-139829380983_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

2

• Mikrosha

2

• Dr.L

1

• radu ionel

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator hunt333r

Salutare!!!! De ceva vreme strang din toate aparatele electronice tot ce inseamna componente si le asez frumos diode tranzistori TOT TOT TOT sunt unele care nici nu stiu ce sunt!! recunosc sunt incepator dar ma consolez cu ideea ca toti ati fost si ati avut cine sa va invete si va placut!

eu am doua bobine nu stiu de pe unde sunt, noroc ca au un cod pe ele ( una e API R 21F27 - 0001 A iar cea dea doua API R 25D70 - 00001R mai multe in poza atasata) ... va intreb pot face vre-un redresor bialternanta in punte ceva ?? sa le folosesc la ceva !!! ca tare mi-ar trebui un traf la 24v

pe mine ma incurca cei 5 pini de iesire, in scheme vad numai cu 2 ....3

post-49222-1398293810_thumb.jpg

Link spre comentariu

Alimentarea motorului de 24v este Va(alternativ)sau Vcc(continuu)???Ai doua posibilitati;1)cofectionarea/adaptarea unui regulator de tensiune(5v-42v),functie de consumator(motor) 2)scoatere spire din transformatorul de retea(din bobina secundara)-a)practic prin tatonare ,b)sau prin calcularea tensiunii de iesire U2>tinind cont de de relatiile de calcul ptr. confectionarea unui transformator coboritor de tensiune(vezi documemtatia;Fizica-electricitatea de clasa a opta ..calculul nr. de spire pe volt a bobinei primare functie de sectiunea miezului tolelor in cm2 raportat la frecventa de retea ...n1/n2=U1/U2 ...etc.Se va tine cont ptr tens continua(Vcc) dupa puntea de redresare tensiunea scade cu ov5/1v5(functie de tipul diodelor) si va creste cu radical din 2(1,41) ,filtrata prin cond...Ue=Un*1,41

Link spre comentariu

E o sursă în comutaţie, cam greu de modificat, depinde de complexitatea schemei.Chiar dacă scoate spire din secundar, e bine să lase tensiunea mai mare, va scădea mult în sarcină. De exemplu eu aş lăsa cam +30V la mărimea trafo, că pare cam mic. Becul de 100W va consuma mai puţin la 42Vcc, faţă de 220Vca.Ptr scăderea tensiunii, încercă cel mai simplu cu o rez de putere, sau chiar cu un bec de 24V/15...20W.

Link spre comentariu

Radu Ionel failed.Ăla NU este un transformator simplu, este o sursă în comutaţie de tip Flyback. Alimentarea e în dreapta, filtrul de reţea, condensatorul, tranzistorul de putere, apoi la mijloc este transformatorul de ferită. Tu trebuie să cauţi în partea stîngă un optocuplor, asta fiind o piesă neagră cu 4 picioare, de cele mai multe ori în capsulă DIP. Nu o văd în poză. Între ieşire şi optocuplor vei găsi nişte componente pasive, rezistoare şi/sau o diodă Zener. Ideea e ca optocuplorul să se deschidă cînd la ieşire sînt 40V. Aceste piese formează un divizor de tensiune. Tu poţi să modifici reţeaua asta, fie schimbînd Zenerul, fie modificînd divizorul rezistiv, aşa încît la ieşire să dea 24V. Pentru a nu risca s-o strici în timpul modificărilor, alimentează sursa de la 220V cu un bec de 60W in serie...

Link spre comentariu
Vizitator hunt333r

oo da!! tin sa va multumesc pentru mesaje inca de la inceput, fiind la inceput mi-ati dat ceva de treaba sa caut pe google sa inteleg mai multe... :)) nu conteaza ca pe o vreme asta .....numai bine acum din cate am citit de la voi .. nu ar fi bine de a face un regulator de tensiune ??? sa caut o schema pe internet si sa o modific la cerintele mele radu motorul e de 24V vcc continuu,

Link spre comentariu

Dacă pui un stabilizator extern o să consumi putere dublă faţă de cazul în care modifici calea de reacţie aşa cum am zis mai sus.Totul se va încălzi mai tare. Ideea cu stabilizatorul ar fi fezabilă dacă găseşti un transformator să dea în jur de 20Vca (30Vcc).Chiar şi modificînd calea de reacţie cred că tot va trebui să adaugi un radiator tranzistorului de putere.

Link spre comentariu

Vezi ca ti-am unit subiectele...le las aici in speranta ca te vei mai documenta pe baza informatiilor primite (pentru ca nefacand diferenta dintr-un traf de retea si unul in comutatie,asta e un subiect de sectiunea incepatorilor)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări